1

Recomandări Cărturești de benzi desenate pe care să le urmărești în 2023

Salutări 2023, salutări cititori geeks!
Lista uriașă de apariții din prima jumătate a anului ne bate la ușă și nu ne-a fost deloc ușor să facem o selecție cât mai restrânsă a titlurilor care ne fac cu ochiul & pe care le recomandăm cu drag. 

Mizăm pe titluri semnate de unii dintre cei mai buni autori și ilustratori, cu eroi & villains, cu personaje cunoscute precum Batman, Moon Knight sau Spawn, dar și altele noi, ce se aventurează în misiuni întunecate sau continuă povești cu răsturnări de situație. Așadar, vă invităm la un sneak peek 2023.

Haideți cu noi! 📚🏃‍♀️

Ianuarie

Grim este primul listat și unul dintre cele mai promițătoare 💀🪓, cu o copertă superbă, realizată de Flaviano Armentaro (New Mutants) în care roșul este culoarea vedetă, ce conturează și pune în evidență trăsăturile protagonistei acestui fantasy supernatural. Stephanie Phillips (Harley Quinn, Wonder Woman) ne introduce în povestea Jessicăi Harrow, care se trezește moartă, la începutul unei noi călătorii, pe cale să descopere viața de apoi. Este recrutată drept Reaper aka Moartea și însărcinată să ducă pe ultimul drum miliarde de suflete. Însă, spre deosebire de ceilalți culegători de spirite, Jessica nu își aduce aminte cine este criminalul care a adus-o în situația asta. Iar pe lângă acest mister de rezolvat, ea mai are o întrebare – Cine este adevăratul Grim Reaper?

Batman Beyond: Echipa creativă compusă din Collin Kelly & Jackson Lanzing (Kang the Conqueror) și Max Dunbar (Batman: Urban Legends, Robin), creionează un nou viitor pentru Batman și Gotham în Batman Beyond: Neo Year. Dacă ai vizionat seria „Batman Beyond” (1999) și ți-a plăcut sau ești fan al lui Batman din viitor și al universului Batman Beyond din comics, este timpul să te pregătești pentru o nouă aventură futuristă din Neo-Gotham, în care Terry McGinnis este nevoit să lupte cu o forță A.I. foarte modernă, dar și cu clasicul grup de Jokerz. Totul cu resurse limitate, fără ajutorul bătrânului Bruce Wayne, care a decedat recent, și într-un oraș care nu are încredere în el și în faptul că este demn de numele „Batman”

🏚️ House of Slaughter – 2, spin off-ul bazat pe universul „Something is Killing the Children” creat de James Tynion IV și Werther Dell’edera, în care fricile din copilărie devin monștri adevărați, iar un ordin al vânătorilor dorește să distrugă acei monștri și să-i păstreze secret pentru ca existența lor să nu creeze un precedent, se bucură de un al doilea volum. Iubitorii de horror primesc astfel invitația de a se înscrie în ordinul Saint George și a vedea ce secrete păstrează misterioșii scribi, the Scarlet Masks, în locurile întunecate ale House of Slaughter. Îndrăgostit de poveștile vânătorilor antici, Edwin Slaughter doar apucă să scrie povești… nu să le trăiască. Până când, un legendar Oscuratype, care a luat viețile a nenumărați copii, îl aduce pe Edwin în joc. Va trăi suficient cât să-și documenteze experiența sau va pieri lăsând povestea nespusă?

În Dark Nights: Metal, Batman descoperă unul dintre misterele pierdute ale universului…unul care ar putea să distrugă materialul din care este făcut Universul DC! Va purta un război cu diabolicii Dark Knights în toate colțurile multiversului și se va întâlni cu Batman Who Laughs în unghere ale realității pe care nu le-a mai văzut până acum. The Dark Multiverse își arată formele devastatoare, iar toate amenintățile pe care le conține vin din Universul DC. Va reuși Batman și aliații săi să salveze Multiversul de la beznă totală? 🎸🥃🔥 Acest omnibus conține întreaga saga Dark Nights: Metal, un cocktail compus din nostalgia DC classics, varianta Batman de Snyder/Capullo, heavy metal, Black Sabbath, combustibil inflamabil și un shot de Jagermeister. Te vei întreba constant „Stai, ce?” chiar dacă ești un bun cunoscător al istoriei DC, iar întreaga călătorie va fi o binecuvântare.

Februarie – martie

În februarie ne avântăm în universul Marvel și aflăm ce a mai făcut Daredevil, într-o poveste întunecată, conturată de Chip Zdarsky și Marco Checchetto. Drept consecință a ultimelor fapte violente și brute ale lui Wilson Fisk, începe o nouă eră pentru New York și pentru Daredevil! Matt Murdock nu are de ales decât să lase totul în urmă, iar Elektra este ultimul vestigiu al vieții lui trecute. Tot ceea ce Matt credea că știe despre ceea ce înseamnă să fi Daredevil este pe cale să se schimbe! Comicul Daredevil & Elektra urmărește cum fiecare dintre cei doi trebuie să facă față costului ridicat pe care îl presupune îmbrăcarea costumului lui Daredevil, mai ales atunci când noi inamici își fac apariția.

Echipa creativă compusă din Collin Kelly & Jackson Lanzing (Kang the Conqueror) și Max Dunbar (Batman: Urban Legends, Robin), creionează un nou viitor pentru Batman și Gotham în Batman Beyond: Neo Year. Dacă ai vizionat seria „Batman Beyond” (1999) și ți-a plăcut sau ești fan al lui Batman din viitor și al universului Batman Beyond din comics, este timpul să te pregătești pentru o nouă aventură futuristă din Neo-Gotham, în care Terry McGinnis este nevoit să lupte cu o forță A.I. foarte modernă, dar și cu clasicul grup de Jokerz. Totul cu resurse limitate, fără ajutorul bătrânului Bruce Wayne, care a decedat recent, și într-un oraș care nu are încredere în el și în faptul că este demn de numele „Batman”.

În martie așteptăm cu sufletul la gură continuarea The Nice House on the Lake. Primul volum a debutat ca oricare altă poveste de groază: prieteni, foști colegi, cupluri, foști iubiți ajung, la invitația lui Walter, în vila perfectă, trainică și dotată cu toate facilitățile din lume, însă izolată în pădure, la marginea unui lac. Acest scenariu atât de cunoscut se tranformă total la o singură privire aruncată asupra ecranului unui telefon: de cealaltă parte a lacului, la kilometri depărtare se întâmplă ceva rău – sfârșitul lumii este pus în discuție, iar gazda care prezenta odată încredere reușind să-i adune pe toți cei din grup în casa de lângă lac, acum provoacă anxietate cu fiecare apariție și pare să aibă legătură cu tot ce se întâmplă.

Vor reuși oare „artistul”, „scriitorul”, „comediantul”, „doctorul”, „pianistul” & co să nu se complacă în situație, să fie uniți și să scape din casa cea drăguță aka închisoarea perfectă, pentru a salva omenirea din infern aka propriul sfârșit? Sperăm să aflăm mai multe în volumul doi al acestui comic horror science fiction, cu un scenariu isteț de James Tynion și ilustrații întunecate & desfigurate de Alvaro Martinez Bueno, în care romanul „In a dark, dark wood” scris de Ruth Ware, filmele „The Cabin In the Woods” (2011) & „The Lake House” (2006) întâlnesc „The War of the Worlds”, scrisă de H.G. Wells, serialul Lost (2004-2010) și filmul Alien (1979).

Nu vă lăsați păcăliți de coperta colorată a acestui titlu de la Image Comics, Joshua Williamson (Nailbiter Batman) și Andrei Bressan (Birthright) ne invită în Dark Ride lacea mai înspăimântătoare plimbare cu roller coasterul, o lectură palpitantă și haotică, cu crime și secrete de familie. 🎢😈 Devil Land a reprezentat vreme de peste 50 de ani o premieră mondială în materie de parcuri de distracții cu tematică horror, gazdă a unuia dintre cele mai înfricoșătoare carusele create vreodată – The Devil’s Due. Fan al parcului, Owen Seasons își începe prima zi de muncă aici și este pe cale să descopere adevăratele orori care se întâmplă în culise, adevărul despre Arthur Dante, creatorul parcului, dar și că jobul visurilor sale este de fapt un adevărat coșmar.

În „Raven”, „Beast Boy” și „Beast Boy loves Raven” descoperim personajele clasice din Teen Titans reimaginate de Kami Garcia și Gabriel Picolo. În primul comic din serie, facem cunoștință cu Raven, ce își pierde mama adoptivă și memoria într-un accident de mașină. Șocată de eveniment, dar și de lucrurile ciudate care încep să i se întâmple, Raven începe să își îndrepte atenția către lucrurile mici pe care le-a uitat și care continuă să conteze pentru o adolescentă ca ea: Ce fel de muzică îmi place?, „Oare îmi plac bomboanele?” sau „Acel băiat drăguț chiar zâmbește la mine?”

În cel de-al doilea volum, ne este introdus Garfield Logan, un adolescent ușor disperat după atenție care face brusc un pact cu copiii populari și ajunge să îi impresioneze, iar statutul său social se schimbă. Odată cu el i se schimbă peste noapte și vocea și devine mai puternic și mai rapid. În sfârșit primește ceea ce și-a dorit, însă popularitatea vine cu un cost: Gas trebuie să muncească foarte mult să-și păstreze noii prieteni, căci provocările sunt din ce în ce mai grele și mizele din ce în ce mai mari.

În „Beast Boy loves Raven” căilei celor doi se intersectează. 💜
Amândoi simt o conexiune, în ciuda secretelor pe care le au de ascuns. Amândoi caută răspunsuri de la aceeași persoană care pare să știe tot: Slade Wilson. În volumul patru, gașca formată din Raven Roth, Garfield Logan, Maxine Navarro și Damian Wayne fuge de Slade Wilson, H.I.V.E. și oribilele experimente pe care H.I.V.E. le-a întreprins. Unde se vor duce și în cine să aibă încredere? Ce s-a întâmplat cu frate lui Dick Grayson, Damian și de ce dispozitivul său de urmărire nu mai răspunde? Multe întrebări cu răspuns în Teen Titans: Robin.

În Moon Knight Vol. 3: Halfway to Sanity ia naștere un nou arc naratic care lasă de-o parte lupta cu Zodiac și se axează pe o organizație vampirică. Moon Knight nu are puteri magice de unul singur – zeul Khonshu îl reînvie de fiecare dată când moare pentru a-și duce misiunea mai departe – dar, din când în când se întâlnește cu ființe supernaturale, de data aceasta fiind vorba despre vampiri. Este o bătălie ce se desfășoară pe două fronturi: pe străzile întunecate de la miezul nopții, și la nivelul propriei minți. Urmează doar să aflăm ce alte surprize ne-au mai pregătit Jed Mackay, Federico Sabbatini și Alessandro Cappuccio pe aceste câmpuri de luptă total diferite, imaginate în universul Marvel.

Cu Al Simmons, un antierou trecut prin iad și ajuns justițiar, care se răzbună pe creatorul său, am făcut cunoștință prin filmul Spawn (1997), care mă fascina și terifia în același timp încă de la o vârstă fragedă. Însă personajul misterios a luat naștere în 1992 din mintea creativă a lui Todd McFarlane și ajunge să fie încoronat rege odată cu sărbătorirea a celor 30 de ani de univers Spawn. Prin asociere cu Image Comics și alături de scriitorul Sean Lewis și artistul Javi Fernandez, apare King Spawn 👑, un noir supernatural. Primul volum debutează cu un profesor care detonează o bombă într-o școală din Seattle. Spawn pornește într-o investigație în care bănuiește că îngerul Metatron este în spatele atacului, însă ceea ce descoperă este mult mai șocant.

Pentru cei care au rămas cu o groază de întrebări în urma lecturii, au ocazia să înțeleagă mai multe în King Spawn Vol. 2 care îl găsește pe Spawn acolo unde a început aventura: New York. Acesta este locul în care God Throne, the Dead Zones (portaluri către Rai și Iad), și profeția lui King Spawn se întâlnesc. Aceeași întrebare rămâne: Va fi Simmons de acord să fie încoronat drept adevăratul Rege al iadului sau va arunca coroana, un gest în urma căruia iadul va exploda într-un haos total și cel mai probabil va trage umanitatea în jos odată cu el?

Aprilie

Pare că, atunci când vine vorba de Batman, ideile narative curg fără încetare, cum se întâmplă de aceasta dată în Batman Vol 1: Failsafe și duo-ul creativ format din Chip Zdarsky și Jorge Jiménez. Cei doi ne introduc în lumea coșmarurilor lui Batman, despre un viitor pe care nu îl poate opri, în timp ce în prezent milionarii din Gotham City sunt uciși în moduri macabre. Ce poate merge mai rău? Lui Batman i se înscenează o crimă, iar un protocol mortal este activat…în acest fel începe Failsafe!

Ghost Rider Vol. 2: Shadow Country sau crossover-ul Ghost Rider vs. Wolverine! Autorul Benjamin Percy pare să știe că mai există cineva precum Johnny Blaze, cineva care a cunoscut suferința, durerea pe care a insuflat-o în lume. Numele lui este Logan. După raliul de la Hell’s Backbone, Wolverine și Ghost Rider sunt aduși împreună, într-un război împotriva unei țări fantomă, dar în calitate de eroi sau drept aliați? Între timp, un mic grup format în cadrul FBI și condus de agentul Talia Warroad, fost expert ocult în cadrul SHIELD, este însărcinat să înăbușe ascensiunea activității paranormale. Talia își propune să apeleze la Ghost Rider și la puterea Spirit of Vengeance!

Batman who Laughs The Deluxe Edition 🔥⛓️ este o ediție deluxe care nu necesită prezentări prea multe. Se adresează cititorilor „Dark Nights: Metal”, iubitorilor de Dark Multiverse & a unui Batman jokerizat și fanilor Scott Snyder și Jock. În această terifiantă reinventare a unora dintre cei mai mari eroi și villans, avem parte de Batman Who Laughs, o combinație între calitățile de erou a a lui Batman și partea criminală a lui Joker. Practic un geniul criminal din Dark Multiverse, care a venit în Gotham să transforme casa lui Bruce Wayne într-un incubator nefast. Însă nu vine singur, Grim Knight se târăște din alte colțuri ale universurilor întunecate pentru a porni un război fără precedent. Colecționează Batman who Laughs The Deluxe Edition pentru a afla cine râde la urmă!

Cosmic Ghost Rider Omnibus Vol. 1 lovește puternic în cititorii mai underground, care sunt în căutarea celui mai bun ghost rider din universul Marvel 616. Un conținut cu totul deosebit, cu o poveste încărcată de umor & cu un parcurs neașteptat: Milenii în urmă îl știam drept Punisher, apoi Frank Castle a făcut un pact cu diavolul pentru a deveni Ghost Rider. O alință cu Galactus l-a făcut cosmic. Și un pact cu Thanos l-a făcut… mort?! Acum Cosmic Ghost Rider are în plan să călătorească în timp pentru a se răzbuna pe primul său stăpân. Dar este oare în stare să omoare… bebeluși Thanos?! Cosmic Ghost Rider aduce haos în trecutul Marvel, când se aliază cu Guardians of the Galaxy și se luptă cu Avengers alături de Johnny Blaze! Dar când singurul prieten al lui Frank e în pericol, este timpul pentru răzbunare!

Pentru mai multe recomandări de la Simona & Corina, vizitați pagina de instagram Cărturești Comics Universe.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.