116179304

Recomandări de comics cadou pentru Crăciun

 ✨ Perioada magică a sărbătorilor de iarnă, dar și a momentelor dese în care ne cuibărim cu un comic în brațe, a sosit. Însă lista de dorințe nu e gata? 😱

Noi sărim în ajutor și ție, dar și Moșului 🎅 cu o serie de recomandări de comics & romane grafice numai bune de pus sub brad. O alegere minunată pentru cei care iubesc o poveste bună ce vine la pachet cu o artă bogată în culoare, aproape ireală câteodată. Împreună au puterea să exprime sentimente, într-un fel în care un simplu text nu reușește mereu să o facă. Iar o grafică bine realizată surprinde pe oricine imediat ce observă coperta unui comic sau roman grafic proaspăt despachetat.

Începători, dar curioși de lumea comics? Iubitori de fantasy sau horror aficionados? Colecționari și connoisseurs? Sigur găsiți ceva și pentru voi! Aceste recomandări se adresează celor nehotărâți, celor cu wishlist-ul gol și unui Secret Santa ce de-abia așteaptă sugestii 🤔😉🎁

Pentru începători

📖🕷️ „The Amazing Spider-man”, ediția de colecție de la Penguin Classics este alegerea ideală pentru cei care doresc să descopere originile lui Spider-man, un supererou a cărui abilități au luat naștere după ce creatorul său a văzut o muscă pe perete. Deși criticat pentru alegerea numelui, nu tocmai potrivită pentru un erou, Stan Lee a reușit să creeze unul dintre cei mai îndrăgiți eroi din istoria benzilor desenate americane. În această superbă ediție vintage, cu pagini aurii, nu numai că ne întâlnim cu stilul clasic al anilor 60, dar aflăm și cum se tranformă Peter Parker în Spider-man și cunoaștem primii inamici cu care se confruntă acesta, precum: The Chameleon, Doctor Octopus, Sandman, Doctor Doom, Lizard, Mysterio și Green Goblin.

Pentru curioși avem Marvel Visionaries de Roy Thomas, o antologie ce conține aventuri, acțiune, umor și romance din perioada de Argint a Marvel, în care ne întâlnim cu personaje ca Fantastic Four, Vision, Hulk, Sub-Mariner, Captain Marvel, Doctor Strange și super-grupurile Avengers, Invaders și X-men.
Pentru fanii DC recomandăm un nou început de drum pentru Robin, un tânăr orfan pe care Batman îl călăuzește într-o lume ciudată & întunecată și îl instruiește să devină justițiar, în Robin și Batman (2021).

Jeff Lemire și Dustin Nguyen adaugă o groază de detalii poveștii originilor lui Boy Wonder și a duo-ului legendar, iar arta e 🔥 .

Pentru cei care descoperă angoasa adolescenței

Pentru cei care descoperă angoasa adolescenței am pregătit „Spinning”, un roman grafic autobiografic, de Tillie Walden, despre o fată pentru care patinatul a fost pentru o lungă perioadă de timp parte importantă din viața și identitate sa, un mic rai în care reușea să scape de stresul de la școală, bullies și familie. ⛸️✨ Se trezea de dimineață pentru antrenamente și revenea imediat după școală, apoi weekendurile și le petrecea în colanți & sclipici la competiții. Dar odată mutată la altă școală devine interesată de artă, se îndrăgostește de o fată și începe să se întrebe ce loc mai are patinajul artistic în viața sa.

Cea de-a doua recomandare este „Are You Listening?”‍, despre Bea și Lou, două fete care încearcă să lase traumele din trecut în urmă, în timp ce se aventurează în căutarea unei pisici. Ultimul roman grafic sugerat are de toate ingredientele unei lecturi fructoase, „Lore Olympus”🏛️💖 reprezintă o repovestire modernă a unuia dintre cele mai populare mituri grecești, gândită și ilustrată de Rachel Smythe: Răpirea Persefonei cu bârfe scandaloase, petreceri sălbatice, iubire interzisă, dar și smartphone-uri, mașini sport și tabloide.

Pentru cei cu fluturi în stomac

Aceste recomandări au iubirea drept temă centrală, care poate înflori în cele mai neașteptate locuri și momente: în spațiu 🚀 sau printre plantații de cafea 🍵 🥤 & după multe reconectări și ani lumină distanță. „Always Never”, scrisă și ilustrată de Jordi Lafebre spune povestea ultimei șanse la iubire pentru Zeno, un sextagenar doctorand și deținătorul unei librării & Ana, un primar proaspăt retras, mamă și soție. Multipremiata artistă Tillie Walden se aventurează în spațiu, unde protagonista, Mia, face cunoștință cu noua sa echipă și își aduce aminte de momentul când s-a îndrăgostit de Grace, noul membru misterios de la internat, care pleacă repede, brusc și neanunțat.

💕 La final, după ce ai râs, plâns și te-ai afundat în iubirea împărtășită de personaje, într-un peisaj ficțional sau science fiction, este timpul pentru elementele horror din Crema, de Johnnie Christmas și Dante Luiz. Universul „Crema” se desfășoară cu Esme o barista cu puteri supranaturale și viziuni induse de supradozele de cafea, care se îndrăgostește de Yara, proprietara unei ferme de boabe de cafea. Împreună se avântă în rezolvarea unui mister ce implică fantoma unui nobil, scrisori de dragoste și o plantație de cafea bântuită, din Brazilia.

Pentru iubitorii de fantasy

✨ Sana Takeda are grijă să construiască o lume pe cât de frumoasă și elegantă, plină de detalii și elemente aurii steam punk, pe atât de bogată în magie violentă cu nuanțe de pământiu, gri, albastru, verde și purpuriu. Iar împreună cu Marjorie Liu spun povestea lui Maika Halfwolf, de 17 ani și cu origini arcanice, care supraviețuiește războiului și caută răzbunare. Ea se infiltrează în fortăreața Cumaean lăsându-se vândută drept sclavă. Odată ajunsă acolo, își folosește misterioasele puteri pentru a-i elibera pe arcanieni și ataca cu brutalitate surorile vrăjitoare. Maika este hotărâtă să afle motivul pentru care mama sa a fost omorâtă, în timp ce încearcă să-și stăpânească puterile monstruoase.

⚔️ Autorul Kieron Gillen (The Wicked + The Divine, Star Wars) și artistul Dan Mora (Buffy The Vampire Slayer, Klaus) explorează în „Once & Future”, mitul arthurian, adevăruri complicate ale istoriei și puterea familiei de a salva ziua… mai ales dacă familie are o groază de arme și artefacte distructive și decenii de experiență în vânarea celor mai mari monștrii din istoria Britaniei!

În Coda, acest fantasy post-apocaliptic, în care magia s-a scurs la fundul sacului, întâlnim panel-uri pline de culoare, elemente și personaje interesante, precum un 🐉schelet de dragon care se plânge non-stop și un 🦄 unicorn mutant cu năbădăi. Simon Spurrier pune în pagină un fantasy de inspirație Lord of the Rings și Mad Max, ce trece prin lentilele caleidoscopice ale lui Matías Bergara.

Pentru horror aficianados

Pentru iubitorii de horror, greu de mulțumit fără puțin gore, suspans și teroare, am pregătit titluri care dau fiori pe șira spinării: Gideon Falls, Something is Killing the Chidren și Harrow County. The Black Barn este legenda ce uneşte două personaje: un preot catolic ajuns de curând în oraşul „Gideon Falls” şi un pacient ce a fost externat dintr-o instituție pentru persoane cu probleme psihice. Viziuni stranii, întâmplări inexplicabile, supranaturale, contribuie la atmosfera întunecată a acestei benzi desenate.

🗡️În „Something is Killing the Children”, James Tynion IV (The Woods, Batman: Detective Comics) colaborează cu artistul Werther Dell’Edera (Briggs Land) pentru a ne răspunde la întrebarea „Cine îi omoară pe copii??” Când aceștia dispar din orașul Archer’s Peak, toată speranța pare pierdută până când o femeie misterioasă descoperă creaturile terifiante care se află în spatele haosului și e pregătită să le distrugă cu orice preț.

„Harrow County” le are pe toate, de la plotul horror-fantasy solid, lipsit de clișee, original, scris de Cullen Bunn, până la ilustrațiile creepy realizate de Tyler Crook și compozițiile sale cu o trecere senzațională de la culori calde, la culori reci și invers. Un oraș cu un trecut întunecat, animale născute bolnave, un copac bătrân misterios, coșmaruri și pielea golită de conținut, neatașată de trup, a unui băiețel fantomă, prinde viață…🕯️💀🧤🗄️ Absolut toate elementele, de la pământ, pădure și creaturile care locuiesc acolo, au legătură cu Emmy și sunt atrase și mai aproape de ea pe măsură ce aniversarea sa de 18 ani se apropie.

Pentru cei cu suflet de copil

În aceste romane grafice potrivite de dat în dar celor mici, dar și celor cu suflet de copii s-au adunat: multă distracție, o pisică în spațiu, unicorni, personaje memorabile, mistere de rezolvat și prietenii de legat. Haideți să ne distrăm până nu mai putem împreună cu cel mai bun prieten al lui Red, cățelușul Rover.

Să călătorim prin spațiul selenar în încercarea de a salva lumea🐱🌕 alături de o bestie înfricoșătoare din laboratoarele secrete, adică o PISICĂ, salvarea Lunii și ultima speranță a Pământului. Pentru că: Rats are eating the MOON! I repeat. Rats are eating the MOON! 🚨 și pentru că în situații excepționale, avem nevoie de un erou. Dar și de un detectiv bun precum Enola Holmes, alături de care să rezolvăm mistere. Iar la final să ne întrebăm mirați: Oare unicornii sunt adevărați?

Nu am uitat nici de iubitorii de SF și nici de cei care adoră răsturnările de situații:

La final vă lăsăm câteva idei pentru cunoscători și colecționari:

Pentru mai multe recomandări de la Simona & Corina, vizitați pagina de instagram Cărturești Comics Universe.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.