romane de dragoste istorice

Top 10+ romane de dragoste istorice: Povești care explorează iubirea din vremuri de altădată

Atunci când legenda se contopește cu istoria și iubirea, iau naștere unele dintre cele mai frumoase povești pe care ni le-am putea imagina. Ce se întâmplă când îţi întâlnești sufletul pereche? În ce colț îndepărtat al lumii poți găsi fericirea? Oare va triumfa dragostea la final? Întrebări la care numeroși scriitori au încercat să găsească răspunsuri, născocind cele mai frumoase cărți de dragoste inspirate din vremuri demult apuse.

De la povești pasionale ale unor artiști renumiți, la legende cu scoțieni și legături încâlcite de familie, ți-am pregătit o listă cu romane de dragoste istorice care explorează iubirea sub toate formele ei şi care reușesc să te transpună în vremuri fascinante, făcându-te martor la evenimente din istorie care au schimbat lumea.

Doamna Nobel de Lisa Strømme

Editura Humanitas Fiction, 2020, traducere de Carmen Patac

Poți comanda cartea aici.

Sofie Hess este femeia pe care Alfred Nobel a iubit-o și căreia i-a scris 216 scrisori. Celebra poveste de dragoste dintre așa numitul „Rege al Dinamitei” și tânăra și inocenta florăreasă nu a avut parte de acel dorit happy ending, iar diferența de vârstă și statut s-a dovedit imposibil de depășit. Sofie este timorată de lipsa ei de educație, iar Nobel este chinuit de vinovăție față de moartea atâtor oameni, ca urmare a invențiilor sale și suferă de depresie.

Pornind de la corespondența celor doi, Doamna Nobel dezvăluie suișurile și coborâșurile unei iubiri de-o viață. Chiar dacă relația lor trece prin încercări grele și numeroase despărțiri, dragostea lui Sofie, bunătatea și sprijinul ei constant sunt cele care îl inspiră pe celebrul chimist, iar el este cel care o ajută să-și descopere adevăratul potențial.

Lady L. de Romain Gary

Editura Humanitas Fiction, 2021, traducere de Doru Mareș

Poți comanda cartea aici.

Lady L. te invită să pășești dincolo de aparențele strălucitoare și de fastul aristocrației victoriene, în lumea interioară a unei femei, considerată un model de urmat pentru doamnele din înalta societate britanică de la începutul secolului XX. Însă în spatele acestei imagini se ascund secrete incredibile, povești nespuse despre iubiri pasionale și crime, amintiri îngropate sub straturi de minciuni și de trădări.

Dincolo de povestea de dragoste tulburătoare dintre Lady L. și Armand, un bărbat hotărât să schimbe cursul istoriei și să salveze lumea, descoperi o altă perspectivă asupra măreției idealurilor, o parte întunecată, mai puțin romantică. Scrisă cu eleganță, ironie fină și umor, Lady L. scoate la iveală ipocrizia nobilimii și radicalismul idealiștilor care devin ucigași pentru a salva omenirea de la inechitate și robie.

Dragostea târzie a doamnei Ali de Helen Simonson

Editura Litera, 2020, traducere de Monica Nechiti

Poți comanda cartea aici.

Într-un sătuc idilic din Anglia, Ernest Pettigrew, un gentleman rafinat își duce liniștit viața ghidându-se după valorile și tradițiile englezești: onoare, datorie și nelipsitul ceai. Lumea îi este dată peste cap în urma unui eveniment tragic, moartea fratelui său, fapt care îi oferă, însă, prilejul să o întâlnească pe fermecătoarea doamnă Ali, o femeie de origine pakistaneză. Atrași laolaltă de pasiunea comună pentru literatură și de tristețea de care niciunul dintre ei nu e străin, prietenia celor doi se transformă treptat în dragoste.

Dragostea târzie a doamnei Ali se numără printre cele mai frumoase romane de dragoste istorice, spus cu măiestrie, emoție și umor fin. O poveste despre riscuri, prejudecăți și despre căutarea fericirii dincolo de cultura și tradițiile proprii.

Călătoria Cilkăi de Heather Morris

Editura Humanitas Fiction, 2020, traducător Luana Schidu

Cilka are doar optsprezece ani când este acuzată că a colaborat cu naziștii și condamnată de Statul Sovietic la cincisprezece ani de muncă silnică în Gulagul Vorkuta. Ajunsă în Siberia, Cilka descoperă că există obstacole mai mari decât amenințarea camerei de gazare și cruzimea ofițerilor SS. Dar Cilka reușește, în ciuda tuturor lucrurilor și ororilor la care este supusă, să trăiască, să lege prietenii pe viată și să-și întâlnească marea dragoste.

Cartea Călătoria Cilkăieste o mărturie cutremurătoare despre iubirea care poate vindeca răni, o istorie a unui destin sfărâmat de două ori, dar în care personajul principal și-a găsit curajul de a lupta în continuare. O poveste care îți amintește că, și în mijlocul celui mai mare rău, binele poate prinde rădăcini.

Încăperi ferecate de Care Santos

Editura Humanitas Fiction, 2018

Întoarsă în Barcelona natală pentru a deschide un muzeu dedicat tablourilor bunicului său, renumitul pictor Amadeo Lux, Violeta pătrunde în cotloanele unei complicate istorii de familie. Treptat, odată fantomele trecutului eliberate, ies la iveală povești tulburătoare și iubiri deznădăjduite, precum cea dintre Amadeo și Teresa – frumoasa lui muză și soție, a cărei dispariție inexplicabilă a intrigat societatea epocii.

Încăperi ferecate este un roman emoționant și misterios, pe care cu greu îl vei putea lăsa din mână, iar simpatiile și antipatiile față de personaje se vor schimba de la o pagină la alta. O poveste care îmbină excelent misterul, istoria și dragostea pasională.

Îmblânzirea reginei de Philippa Gregory

Editura Polirom, 2016, traducător Mihaela Negrilă

Îmblânzirea reginei urmărește povestea frumoasei Kateryn Parr, ultima soție a regelui Henric al VIII-lea. Rămasă văduvă, Kateryn este curtată de rege, un suveran capricios, cu putere de viață și de moarte asupra întregii țări. Îl acceptă ca soț și este nevoită să-și ascundă adevărata iubire pentru Thomas Seymour, fratele fostei regine Jane. În timp, personalitatea ei puternică, tandrețea și inteligența îl cuceresc pe Henry, care începe să o privească mai mult decât ca pe un capriciu.

Philippa Gregory reușește în acest roman de dragoste istoric să te transpună în atmosfera de la acea vreme, cu intrigi la curte, personaje fascinante și răsturnări de situație care te țin cu sufletul la gură.

Soția aviatorului de Melanie Benjamin

Editura Humanitas Fiction, 2019, traducător Cornelia Dumitru

Romanul Soția aviatoruluieste inspirat din fapte istorice, din viața unuia dintre cele mai cunoscute cupluri ale secolului 20 din America – Anne și Charles Lindbergh. Când îl întâlnește pe Charles la o recepție de Crăciun dată de tatăl ei, Anne nu bănuiește cât de mult i se va schimba viața. Povestea lor evoluează de la o aventură idilică, trăită la limită, la o relație marcată de o tragedie inimaginabilă pe care cei doi o văd complet diferit.

Printre cărțile historical romance pe care cu greu le poți lăsa din mână, cartea poate fi o sursă de inspirație pentru momentele în care ai nevoie să îți descoperi propria putere interioară și este un bun studiu de caz asupra relațiilor.

Sărutul pictat de Elizabeth Hickey

Editura Nemira, 2020, traducător Irina Cerchia

În acest roman pasional, Elizabeth Hickey descrie relația tulburătoare dintre pictorul vienez Gustav Klimt si Emilie Floge. La doar doisprezece ani, Emilie îl întâlnește pe fermecătorul și controversatul pictor, alături de care pătrunde în lumea boemă a artiștilor, aristocrației decadente și nudurilor senzuale. Din povestea lor de dragoste se naște unul dintre cele mai cunoscute tablouri din istorie – Sărutul.

Dacă vrei să descoperi o poveste de dragoste uimitoare, să călătorești într-un oraș magic și să pătrunzi într-o lume fascinantă înconjurată de artă și senzualitate, Sărutul pictat este alegerea perfectă.

Scrisori din insula Guernsey de Mary Ann Shaffer, Annie Barrows

Editura Nemira, 2019, traducător Ruxandra Toma

În 1946, imediat după Al Doilea Război Mondial, Julie Ashton, o autoare londoneză în căutarea unui subiect pentru o nouă carte primește o scrisoare din insula Guernsey, de la Dawsey Adams. Cei doi încep să schimbe scrisori despre lumea excentrică în care locuiește bărbatul misterios, despre cărțile citite, dar și despre poveștile de viață ale celor care au trăit pe insulă în timpul ocupației germane.

Un roman de dragoste dulce-amarui pe fundalul istoric al unei perioade greu de uitat, o poveste de dragoste înduioșătoare și o mărturie a faptului că oamenii refuză să fie simpli pioni ai unor minți malefice. Cartea Scrisori din insula Guernsey vorbește în esență despre umanitate și oferă un răspuns la întrebarea: la ce ajută cărțile?

Ines a sufletului meu de Isabel Allende

Editura Humanitas Fiction, 2017

Cartea Ines a sufletului meu redă într-un mod captivant povestea de dragoste și de viață a unei femei remarcabile. Romanul are în prim plan povestea de iubire dintre Ines și Pedro de Valdivia, cuceritorul regatului Chile și întemeietorul orașului Santiago.

O carte historical romance care te poartă într-o aventură fabuloasă și o călătorie extraordinară în secolul al XVI-lea, când abruptă și nemiloasă, când tandră și plină de dragoste. Ines a sufletului meu te va cuceri și măcina deopotrivă cu încărcătura emoțională a poveștii.

Fata cu cercel de perlă de Tracy Chevalier

Editura Polirom, 2018, traducător Horia Florian Popescu

Prin intermediul acestui roman, Tracy Chevalier oferă un posibil răspuns la întrebarea despre care ar fi sursa de inspirație pentru faimosul tablou Fata cu cercel de perlă. Pornind de la celebra creație a pictorului Johannes Vermeer, autoarea construiește un superb roman de dragoste și un documentar despre Olanda secolului al XVII-lea. Ajungând slujnică în casa pictorului, Griet se îndrăgostește și descoperă măiestria și originalitatea tehnicii artistului – de la prepararea culorilor la misterioasa camera obscura folosită de Vermeer pentru a controla proporţiile obiectelor pictate.

Un roman de dragoste istoric, cu o atmosferă impresionantă, pe care nu îl vei mai putea lăsa din mână până nu vei afla povestea frumoasei tinere cu cercel de perlă şi a tabloului misterios care a făcut furori în lumea întreagă.

Bastarda Istanbului de Elif Shafak

Editura Polirom, 2012, traducător Ada Tănasă

Romanul are în prim plan viața complicată a două familii aparținând unor lumi complet diferite, Turcia și America, una marcată de nenumărate decese, cealaltă, dezbinată. În mijlocul acestor drame, două tinere din cele două familii reușesc să depășească granițele culturale, iar destinele lor se întrepătrund în mod surprinzător pentru ca în final să descopere unul dintre cele mai mari secrete ale celor două familii.

Cartea Bastarda Istanbului este o incursiune într-o altfel de cultură, o călătorie în Istanbul, oraș împărțit între spirit european și tradiționalism, între vechi și modern, între ce este permis și ce este interzis.

Iubita locotenentului francez de John Fowles

Editura Polirom, 2011

Romanul prezintă o poveste de dragoste plasată în 1867, între un gentleman pe cale să se căsătorească și o femeie misterioasă despre care toată lumea știe că a fost sedusă și abandonată de un locotenent francez. Cartea evocă atmosfera rigidă și regulile stricte din societatea victoriană, care o pun la încercare pe Sarah Woodruff, eroina cărții.

Iubita locotenentului francez este mai mult decât o poveste de dragoste. Este un roman istoric care pledează pentru libertate, pentru a nu te lăsa copleșit de presiunea societății în care trăiești și să crezi în tine.

Madame Picasso de Anne Girard

Editura Nemira, 2019, traducător Ionela Chirilă

Madame Picasso este o carte emoționantă, nostalgică și plină de pasiune despre femeia care i-a furat inima marelui artist Pablo Picasso și despre povestea lor de iubire. Picasso este fermecat de Eva Gouel și ceea ce începe ca o aventură complicată se transformă în prima mare poveste de dragoste din viața lui.

Printre cele mai frumoase romane de dragoste istorice pe care le vei citit cu sufletul la gură. Măiestria cu care Anne Girard te poartă într-o călătorie fermecătoare într-un Paris boem te face martor la o poveste de viață și de iubire cu totul specială.

Mândrie și prejudecatăde Jane Austen

Editura Corint, 2014, traducător Anca Florea

Cartea este o adevărată bijuterie literară îndrăgită de generații la rând. Elizabeth Bennet este o tânără modernă, sofisticată și inteligentă, care știe să fie spirituală, politicoasă, dar și sarcastică. Domnul Darcy este eroul romantic, reținut dar intens, care o tratează la început cu superioritate. Vor reuși Elizabeth și domnul Darcy să treacă peste ce îi face diferiți pentru a fi împreună?

Romanul tratează tema aparențelor și cât de înșelătoare sunt acestea. Mândrie și prejudecată scoate la lumină iubirea care te face mai bun, care te ajută să crești, îți deschide ochii și îți schimbă convingerile.

Seria Outlander de Diana Gabaldon

Editura Nemira, 2015, traducător Maria Drăguț

Seria Outlander reușește să aducă în prim plan o parte importantă din istoria Scoției, pe fundalul unei povești de dragoste pasionante. În 1945, Claire Randall descoperă o stâncă magică, într-un loc misterios din Scoția, care o va teleporta în anul 1743. Trezindu-se în alt secol, va fi nevoită să înfrunte primejdii și conspirații care îi pun în pericol viața, însă destinul i-l scoate în cale pe tânărul războinic James Fraser.

O carte pe care nu poți să o lași din mână. Vei descoperi locuri captivante, dramă, intrigi, ritualuri magice și, nu în ultimul rând, o iubire dincolo de spațiu și de timp.

Indiferent de perioada în care se desfășoară, romanele de dragoste istorice au un farmec aparte, te fac să privești iubirea și relațiile și dintr-o altă perspectivă și îți dau speranță și curaj să lupți pentru lucrurile în care crezi. Explorează rafturile Cărturești și deschide poarta către cărțile historical romance cu poveşti de iubire din alte vremuri.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.