sage-2

Sage Cafe | Radu Manole

Mă gândesc că lumea vine aici pentru ceva anume. Pentru gust, pentru atmosferă, pentru rețeța de ciocolată cu rom. Pentru bilețele atașate cănilor cu ceai ca niște mesaje pentru zilele mai puțin calde și roz. Acum, în plină pandemie, poate că localuri ca Sage Cafe ar avea nevoie de un bilețel cu mesaj pentru viitor. Imaginile cu o cafenea arhiplină, în care ceaiul și cafeaua sunt un ritual, în care se cântă live la pian sau se fac lecturi publice și există cărți pe rafturi par a fi doar o amintire frumoasă. Ușa se mai deschide odată cu pauzele studenților care s-au reîntors la studiu în sălile Bibliotecii Centrale Universitare, care stă la propriu pe Sage Cafe

Cafeneaua înțeleaptă ocupă un spațiu la semi-parterul clădirii pline de istorie și istorii și trezește mari nostalgii printre foștii studenți, care obișnuiau să se refugieze aici să citească și să savureze ceva bun, aburind. Radu Manole este proprietarul acestui loc, dar și al atmosferei care le-a făcut viața de student de neuitat unora dintre noi. Cât stai de vorbă cu Radu, îți dai seama de unde vin căldura și simplitatea locului, modestia și un fel de a păstra vechiul bine uitat, în vremuri în care tot ce-i nou ne acaparează.
Ca să fie un tablou și mai demn de cele scrise mai sus, notez aici și despre cum optimistul deținător al Sage-ului îmi amintește de ceea ce spunea Eminescu: ce e val ca valul trece. 🍂

🟠 Cum se fac bunătățile de ceai și cafea la Sage?
Trebuie doar să știi – cum gospodina face acasă mâncare. Schimbi ingredientele în funcție de gustul casei. Fiecare casă face preparatele în funcție de gust. Așa și noi, iar rețetele sunt chiar acolo, în meniu, se pot fura.

🟠 Cum ați început povestea Sage Cafe?
Simplu, ca orice început. În noiembrie, s-au făcut 16 ani de când există cafeneaua. 

🟠 Cum de aici?
Pur și simplu, s-a găsit locul ăsta. Cred că dacă nu se găsea locul ăsta, nu se găsea nimic. Întâmplarea face.

🟠 Exista o pasiune sau o dorință de a da naștere unui asemenea loc în Iași?
Nu cred, așa cum nu te naști direct cu o pasiune. Important este să găsești sursa din care să te alimentezi și să începi să dezvolți de acolo. Pasiunile vin și pleacă, sunt ca mâncarea; pofta vine mâncând.

🟠 Când nu sunteți la Sage, cu ce vă ocupați?
Înainte făceam mai multe, acum fac mai puține. Caut să-mi ocup timpul cu orice altceva, care să-mi folosească.

🟠 Eu am venit prima dată la Sage când am venit la bibliotecă și am căutat o cafea bună. Sunteți aici și vedeți generațiile cum se schimbă. Cum e  studențimea ieșeană?
Lumea este în continuă schimbare. Lumea caută binele – ăla pe care-l crede fiecare; după cum și-a așternut, așa și găsește. Studenții sunt din ce în ce mai puțini, e o lume în care mulți iau diplome, iar după aia e care cum se descurcă.

🟠 Aici este foarte comod, te simți ca acasă. Totodată, vă feriți de marketingul de masă. Cum faceți ca oamenii să se simtă astfel?
Pur și simplu, gândești ca acasă, trebuie să faci ceva care să-ți placă ție. Dacă te vei uita în toate punctele cardinale, vei găsi oameni care nu sunt de acord cu ceea ce faci. 

🟠 Cum v-ați defini? Antreprenor sau…?
Un simplu om. Antreprenor te poți numi atunci când pui pe picioare o afacere cu zeci de anagajați, cu un loc care produce ceva și, când închizi ochii, afacerea aceea e tot în picioare. Acela-i antreprenor, restul sunt texte despre. Sunt așa, de trend.

🟠 Cum de n-ați renunțat? N-a fost ușor, bănuiesc.
Pur și simplu. De multe ori, se spune că găina de unde scurmă, de acolo mănâncă. Să nu dai cu piciorul. Deocamdată, ne luptăm, nu-i ușor.

🟠 Ce este cel mai greu ca om care are un loc unde invită lumea să se simtă bine?
Este să-ți faci treaba în fiecare zi. Să îți faci calcule, să tai de unde nu iese, ca să aduni. Că după aceea ai restul – taxe, impozite și altele. 

🟠 Mai deschide lumea cărțile de aici, de pe rafturi?
Se și fură. Consider că atunci când într-o țară se fură cărți, e bine. Dar să se fure pentru a se citi. Noi am avut destule cărți, să zicem, mai rare.  Cine vrea, le și deschide, de aia le și expunem.

🟠 Cum de nu ați apelat la specialiști în marketing în privința localului?
Îți trebuie niște persoane pe care să le plătești. Întotdeauna primești ajutor. Tot ce a însemnat echipa de la început și până acum  – doi oameni. Am vrut să rămânem departe de asta, ne-am temut să nu o dăm prea mult în PR.

🟠 Ce înseamnă un ceai bun la Sage?
Nu știm să spunem noi. Avem rețetele noastre, dar acum sunt clienții cei care trebuie să vorbească. Căutăm să ne facem treaba în așa fel încât ceea ce e pe masă să vorbească despre noi. La un ceai bun contează planta, apa și, bineînțeles, mâna. Mâna va fi întotdeauna un element care face diferența. 

🟠 Cum a venit numele Sage?
Am avut de ales și am ales Sage, iar dacă vrei, are legătură cu locul. Este un loc în care există foarte multe cărți (Biblioteca Centrală Universitară), deci înseamnă înțelepciune. 

🟠 Cum este Iașiul dumneavoastră?
Este un oraș cald, cu oameni frumoși, care trebuie să meargă înainte, în bunul mers al spiritualității românești.

🟠 Ce faceți când vă este greu?
Beau o gură de apă. Apa este viață: cu o gură de apă adormi, cu o gură de apă te trezești.

 În noiembrie s-au făcut 16 ani de când există cafeneaua.


There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.