dsc07958

Science fiction not so fiction

Citită și răscitită de împătimiții genului, privită deseori ca o formă de escapism, asociată cu nave spațiale și extratereștri, literatura SF a devenit în ultimii ani un subiect despre care se discută tot mai însuflețit și căruia i se acordă un spațiu generos de către cercetători, inventatori și oameni de știință.

O sursă infinită de viitoruri posibile și realități alternative, romanele și povestirile SF au răspuns deseori unor nevoi concrete, cât se poate de ancorate în prezent. Prin intermediul lor au fost dezvoltate soluții și dispozitive medicale, sisteme de transport și telecomunicații, arme și mașinării de război etc. Chestionând datele și ipotezele prestabilite, chiar legile fizice, oferind alte perspective asupra lumii, literatura SF a transformat și continuă să transforme realitatea în care trăim, reconfigurând mereu relația dintre imaginar și concret, dintre prezent și viitor, oferind tot timpul infinite posibilități de explorat.

În 2017, un articol din Harvard Business Review îndemna oamenii de afaceri să citească literatură SF pentru a-și lărgi viziunea și a se elibera de constrângeri. De altfel, în America, scriitorii SF au un statut privilegiat de mulți ani încoace. Multe companii, antreprenori, CEOs apelează la ei pentru a li se „prezice” viitorul. Concepte precum „speculative fiction”, „worldbuilding”, „futurecasting” definesc misiunea unor companii precum Lux Capital, Experimental.Design, PricewaterhouseCoopers, în efortul de a inova și de a angrena cât mai multe resurse financiare, tehnologice, științifice și chiar „scriitoricești”.

Pornind pe calea sci-fi into sci-fact, am conceput un raft special menit să ne introducă în lumea anticipărilor din literatura SF, a proiecției asupra viitorului și a aspirației către homo deus (așa cum prezice Harari). 

Împreună cu editura Nemira am alcătuit o selecție care dezvăluie realități imaginate în literatura SF, concretizate deja sau pe cale de a se concretiza. 

Așadar, iată ce puteți la găsi la raftul Science fiction not so fiction din librăriile noastre:

Frank Herbert – Dune 
Costumul de purificare a apei folosit de misterioșii druizi, tehnologie care deja e în dezvoltare pentru supraviețuire în condiții extreme

Ted Chiang – Povestea vieții mele
Implantul Cali anulează trăsăturile frumoase sau urâte ale persoanelor dintr-un campus universitar. În prezent se lucrează la implanturi mintale de diverse forme care să modifice cum vedem realitatea.

Arthur C. Clarke – 2001: Odiseea spațială
NewsPad-ul

Ernest Cline – Armada
Printarea 3D

Adrian Mihălțianu – Apusul
Tehnologia folosită în scopuri politice, terorism, cucerirea altor planete

Kim Stanley Robinson – Aurora
De la autorul care l-a inspirat pe Elon Musk în programul Marte, avem un roman despre o navă de călătorie în spațiu bazată în totalitate pe tehnologia actuală și pe evoluția ei verosimilă.

Annalee Newitz – Autonom
Inteligența artificială și cyborgii sunt realitățile zilei de mâine. Acest roman anticipează cum vor gândi și acționa ei și cum îi vom „folosi” noi ca societate.

Hugh Howey – Silozul
 În cazul unei apocalipse, omenirea va supraviețui sub pământ. Romanul explorează datele tehnice și sociologia unei posibile „vieți sub pământ” odată ce suprafața nu ar mai fi locuibilă.

Ian McDonald – Luna nouă
Omenirea a colonizat Marte și locuiește acolo. Nu pare deloc imposibil în următorii 100-150 de ani. Romanul explorează organizarea socială și politică a omenirii pe o planetă inospitalieră.

Madeline Ashby – Orașul companiei
Mașinăriile Krebs, dispozitive capabile să se autoasambleze și să comunice cu tehnologia ambientală, cu aplicabilitate în industrie, dar și în medicină și biologie.

Lavie Tidhar – Stația centrală
Realitatea virtuală ca formă de escapism în viitor și un flux telepatic de știri, pe care oamenii îl accesează automat prin implanturi de la naștere.



There is 1 comment

Add yours

Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.