header-ssd-2013-com

Street Delivery – apel de proiecte

header-ssd-2013-com

Street Delivery este uneveniment-manifest care se întâmplă în fiecare an în București, Timișoara și, din 2013, în Iași (curând și în orașul tău!) Street Delivery are ca scop recuperarea spațiului public. Street Delivery închide străzile pentru mașini și le deschide pentru oameni, transformând carosabilul în spațiu de promenadă pentru pietoni, bicicliști și cetățeni care își iubesc orașul.

Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România au deschis sesiunea de aplicaţii pentru ediţia a VIII-a a evenimentului de arhitectură şi arte Street Delivery, care va avea loc între 14 şi 16 iunie în trei orașe simultan. Aplicanţii se pot înscrie pe siteul www.streetdelivery.ro până pe 19 mai. Proiectele lor (fie ei persoane fizice, organizații sau instituții) vor fi jurizate de echipa Street Delivery, urmând ca rezultatele selecției să fie anunţate pe 26 mai.

Secţiunile Street Delivery 2013:

1) Arhitectură, urbanism, design urban, peisagistică

2) Societate civilă, ecologie, mediu

3) Muzică

4) Arte vizuale

5) Film

6) Teatru, dans, performance

7) Activităţi pentru copii

Logo-ul Street Delivery 2013 este desenat de Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată), ilustrator, street artist și istoric al benzii desenate românești. Street Delivery este singurul eveniment românesc (și unul din puținele din lume) care își schimbă logo-ul și identitatea vizuală în fiecare an pentru a nu-și pierde imaginația și pentru a da ocazia designerilor români să contribuie cu viziunea lor la eliberarea străzilor. Celelalte logo-uri Street Delivery au fost realizate de: IRLO, Daniel Voinea, Wonderboy, Matei Apostolescu (013a), Bob Toma, Ștefan Lucuț. Prima ediție Street Delivery nu a avut logo, doar un sticker de Oana Felipov.

Tema Street Delivery 2013 porneşte de la ideea că locuitorii au dreptul la patrimoniu, arhitectură de calitate şi peisaj, la fel cum au dreptul la sănătate şi justiţie (Declaraţia de la Cluj – OAR 2008). De aceea, Street Delivery îşi propune un exerciţiu de locuire civilizata prin patrimoniu şi arhitectură de calitate. Avem dreptul să ne păstrăm cultura arhitecturală și să o apărăm de kitschul alimentat cu indiferență și bani. Street Delivery declară:

Arhitectura este pentru oameni.

Arhitectura de calitate este patrimoniu pentru viitor.

Spaţiul public nu are valoare fără patrimoniu.

Patrimoniul e o resursă limitată care, odată pierdută, nu poate fi înlocuită.

Ca să salvezi patrimoniul, trebuie să-l îngrijești și să-l sporești.

Patrimoniul este în același timp un bun privat și unul colectiv.

Patrimoniul bine gestionat aduce profit.

Ca locuitori ai orașului și cetățeni, pretindem locuire de calitate!
Îi invităm pe aplicanţi să reflecte asupra declaraţiei de mai sus și să o ia în considerare în propunerile lor de proiecte.



There is 1 comment

Add yours
  1. marieta

    va salut!

    numele meu,este marieta;poate ne “cunoastem”din editiile trecute ale acestul festival.anii trecuti,m-am bucurat si am vizionat toate”minunatiile”acestui festival care imi este drag.
    pentru cest an,vin si eu cu un “micut proiect”,din domeniul fotografiei.

    portrete gratuite in costume de epoca,chiar eu ma imbrac intr-un costum medieval.
    voi pregati un colaj cu fotografii “surpriza minuscule”pe care le-am strans in vreo 4 ani la manisfestari

    astept raspunsul vostru.

    cu drag si recunostiinta ,
    marieta


Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.