Poster 6- final

The Gurdjieff Folk Instruments Ensemble la București – primul concert susținut în România

Poster 6- finalAsociația OCTAVA prezintă The Gurdjieff Folk Instruments Ensemble în concert la Sala Radio din București, pe data de 26 martie 2015.

Ansamblul Gurdjieff a fost fondat în 2008 de pianistul și compozitorul armean Levon Eskenian și poartă numele filozofului, maestrului spiritual, autorului și compozitorului Georges Ivanovitch Gurdjieff.

G.I. Gurdjieff s-a născut în orașul armean Kars, situat la granița Armeniei cu Turcia.

Dupa anii de explorare cu grupul său “Căutătorii adevărului” a adus în Vest o învățătură necunoscută până atunci despre posibila dezvoltare spirituală a Omului, care poate fi urmată în conditiile vieții de zi cu zi. El a numit acea învățătură “A patra cale”.

Repertoriul său muzical are la bază muzica pe care a întâlnit-o în Armenia, Caucaz, Orientul Mijlociu și prin multe părți din Asia Centrală, India și nordul Africii. În aceste călătorii a fost adesea și martorul unor dansuri executate în timpul ritualurilor sacre din temple antice.

Marea majoritate a muzicii lui Gurdjieff a fost compusă între 1924 și 1927, în colaborare cu compozitorul și pianistul rus Thomas de Hartmann. Gurdjieff a dictat conținutul fiecărei melodii lui Thomas de Hartmann, unul dintre elevii săi, iar de Hartmann a reușit să le transcrie în partituri muzicale. Din această colaborare au rezultat in jur de 200 de piese și fragmente muzicale.

Până în prezent, compozițiile lui Gurdjieff au fost studiate în America si Europa de Vest, în marea majoritate datorită transcripțiilor făcute de Thomas de Hartmann pentru pian. Dintre pianiștii care au interpretat piesele pentru pian enumerăm: Laurence Rosenthal, Charles Ketcham, Linda Daniel Spitz, Alain Kremsky, Keith Jarett, Alessandra Celletti.

Pianistul și compozitorul Levon Eskenian a fondat ansamblul cu scopul de a crea aranjamente autentice etnografic pentru muzica compusă inițial pentru pian. Abordarea artistică a lui Eskenian merge astfel dincolo de partitura tipărită și sondează tradițiile muzicale cu care Gurdjieff s-a întâlnit în anii călătoriilor sale. Bucățile muzicale pe care Eskenian le-a selectat își au rădăcinile în folclorul și muzica spirituală armeană, greacă, arabă, kurdă, asiriană și caucaziană. Re-aranjamentele muzicale au fost făcute având în vedere păstrarea autenticitații lor, și astfel abordare compozitiilor lui Gurdjieff este facută din perspectiva sonorității bogate oferite de interpretarea cu instrumente muzicale autentice, tradiționale.

În 2011, binecunoscuta companie de înregistrări, ECM, a scos CD-ul “Music of Georges I. Gurdjieff”, iar după lansarea discului ansamblul a primit o mulțime de premii și recunoașteri din partea specialiștilor pentru interpretarea specială, și amintim aici Premiul Edison Jazz/World 2012 pentru cel mai bun album internațional, obținut la Festivalul de jazz din Olanda.

Totodată, de la acea dată, Ansamblul Gurdjieff a susținut concerte în Europa, Asia, Australia incluzând prezența la festivaluri de prestigiu precum Wege Durch Das Land în Germania, Imago Dei în Austria, Stansern Musiktage în Elvetia, Fiestival în Belgia, Nostalgia Festival în Polonia și multe concerte susținute în locații de renume precum Biserica Frari din Veneția, Muzeul de Stat Pushkin din Moscova și altele.

În programul concertului de la Bucureşti, vor fi incluse piese compuse de G.I.Gurdjieff și câteva piese aparținând compozitorului şi etnomuzicologului armean Komitas Vardapet.

Ansamblul Gurdjieff este format din cei mai renumiți interpreți profesioniști de muzică instrumentală tradițională din Armenia, care cântă la instrumente tradiționale precum: duduk, blul/nay, saz, tar, kamancha, oud, kanon, santur, dap/daf, tombak și dhol.

Ansamblul Gurdjieff este compus din:

Levon Eskenian – aranjamente muzicale si director artistic

Emmanuel Hovhannisyan – duduk

Avag Margaryan – blul

Armen Ayvazyan – kamancha

Aram Nikoghosyan – oud

Meri Vardanyan – kanon

Vladimir Papikyan – santur

Davit Avagyan – tar/saz

Mesrop Khalatyan – dap/dhol

Norayr Gapoyan – duduk

Program: Concertul va începe la ora 20:00. Accesul publicului se va face începând cu 19:30. Înregistrarea audio/ video este interzisă pe toata durata concertului.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=chHbjxclmL0

 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.