carti pentru copii

Top 10 cărți pe care orice mic explorator al lecturii ar trebui să le descopere

Am strâns în top cărți care îl ajută să descopere valori umane fundamentale, ca empatia sau curajul, să învețe discernământul și să se înțeleagă mai bine pe sine, pe alții și lumea din jur. Din selecție nu lipsesc titlurile de autori români, autori străini contemporani, dar și bestsellerurile clasice care stabilesc punți între generații.

Omida mâncăcioasă

Omida mancăcioasă (The Very Hungry Caterpillar) este cea mai cunoscută dintre cărtile lui Eric Carle. O omidă iese din ou și pornește să caute hrană. Călătoria sa este o ocazie pentru copii de a învață fructele, numerele, culorile, dar și despre metamorfoza omidei în fluture, toate aceste informații fiind integrate atât de natural în poveste, încât cei mici vor învăța fără să simtă că o fac. Mai mult de atât, cartea îi învață pe cei mici despre cumpătare și despre diferența dintre gustos și sănătos.

 

 

Cartea cu Apolodor

Probabil una dintre cele mai frumoase călătorii în jurul lumii, propusă copiilor de un pinguin fermecător pe nume Apolodor, ce își caută frații din Labrador. O carte care îi va împrieteni pe cei mici cu poezia, îi va face să descopere bucuria rimei și le va dezvolta imaginația.

 

 

 

 

Ziua în care a nins

O carte câștigatoare a medaliei Caldecott despre bucuriile mici și simple ce se nasc explorând natura. Ce poate fi mai plăcut decât să pătrunzi într-o lume peste care s-a așternut zăpada? Micuțul Peter arde de nerăbdare să-și îmbrace hăinuța de iarnă și să alerge afară. Poate face un om de zăpada, se poate cățăra pe troiene pentru a se afunda apoi în omăt, ba chiar poate imprima în zăpada silueta unui înger. Nicio carte n-a surprins mai bine magia și emoția primei ninsori decât Ziua în care a nins.

 

Hoinari prin anotimpuri

Ciclul Hoinari prin anotimpuri, semnat de Susanne Berner, reprezintă unul dintre cele mai creative produse existente pe piața de carte pentru copii. Un tip de carte în care observația este cea care construiește povestea, de fiecare dată alta, și care o transformă într-o sursă inepuizabilă de delectare, uimire și plăcere pentru cei mici. În fiecare carte din ciclul Hoinari prin anotimpuri acțiunea se petrece în același orășel, cu aceleași repere fixe (piață, gară), pentru ca cei mici să descopere ce este supus schimbării și ce nu. Un tip de carte fără text, în care copilul nu depinde de părinte pentru lectură dar împreună cu care poate însoți un personaj sau altul în paginile cărții pentru a descoperi unde îl poartă pașii. Fie că este vorba despre o fetiță care merge la un târg de vechituri, de un acordeonist care cântă în gară, sau de o coțofană care fură tacâmuri, de un papagal care fuge mereu din colivie, lumea celor mari și a celor mici se amestecă și comunică mereu, transformând parcurgerea cărții într-o descoperire continuă.

Fram, ursul polar

O poveste despre dor, dincolo de orice definiție. Printre costume de circ, caravane, ghețari și sănii descoperim cele două lumi ale lui Fram, ursul polar. De la culorile strălucitoare al circului la albastrul-gri rece al nordului, parcurgi împreună cu el călătoria inițiatică a cunoașterii lumii și a sinelui.

 

 

 

 

 

 

Jurnalul unui puști

Plină de umor și construită pe înțelegerea autentică a universului copiilor, Jurnalul unui puști are toate datele de a-i convinge și pe cei mai reticenți copii că lectura nu este deloc o activitate plictisitoare. O carte amuzantă cu care cei mici pot rezona pentru că pare scrisă de unul de-ai lor, foarte actuală și ancorată în universul puștilor, și care îi poate face să uite câteva ore de fascinația ecranelor.

 

 

 

 

Minunea 

Minunea este o poveste emoționantă despre curaj și bunătate, despre integrare și acceptare, scrisă cu sensibilitate și umor. „Nu judeca după aparențe” pare să fie ideea de la care pornește R.J. Palacio. O carte despre un băietel de zece ani care a avut ghinionul de a se naște cu o teribilă diformitate facială, care emoționează și stârnește ecouri interioare, indiferent dacă ești copil sau adult.

 

 

 

 

 

 

Cartea Junglei

Cartea Junglei este o altă binecunoscută poveste minunată a copilăriei, al cărei personaj principal este Mowgli, puiul de om abandonat și crescut de o familie de lupi în junglă indiană.  Animalele care participă la aventuri evidențiază caractere umane și sunt îndrăgite imediat de cititor: Akela, lupul singuratic; Baghera, vrednică și credincioasă panteră neagră; Ka, uriașul șarpe înțelept. În același timp, Șir Khan, tigrul crud și egoist, la fel ca Tabakira, șacalul băgăreț, ne inspiră antipatie și mânie. Cui se adresează această carte? Tuturor. Dacă o citește un copil, va primi resurse de inspirație pentru tot drumul vieții. Dacă o citește un adult, vor prinde viață cele mai frumoase amintiri din copilăria lui.

 

 

Charlie și fabrica de ciocolată

Charlie și fabrica de ciocolată o carte relevantă atât pentru copii, cât și pentru adulții care vor să-și aducă aminte de copilărie. Fiecare cititor pornește într-o călătorie fantastică în care munții de ciocolată și cele mai fanteziste delectări ascund o poveste despre tentație și discernământ în înfruntarea ei.

 

 

 

 

 

 

Micul Prinț

Micul Prinț ar putea fi cartea care să transceadă diferențele dintre toate generațiile, o carte despre ce înseamnă prietenia și cum începe ea, despre cum fiecare trebuie să dea înainte de a primi, despre ritualurile care ne ajută să creștem emoțional. Cel mai bun început de dialog adevărat între părinți și copii despre ce trebuie să nu uiți când lași în urmă.

 

 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.