DSC01356

Turneul Internațional Stradivarius 2022 PAGANINI MAGIC este în plină desfășurare

Turneul Internațional Stradivarius | Crama Jelna

Ajuns la ediția a XV-a, Turneul Internațional Stradivarius din acest an este „PAGANINI MAGIC” și se desfășoară în perioada 26 iunie – 16 iulie 2022. Este un turneu dedicat marelui muzician Niccolo Paganini, considerat, pe lângă „cel mai virtuos violonist” și un virtuos la chitară, care a scris multe sonate și concerte inedite. Nemulțumit, a început să scrie sonate pentru vioară și chitară, triouri și cvartete împreună cu instrumente cu coarde, a scris pentru chitara cu șase coarde, care la acel moment o înlocuia pe cea „spaniolă” cu cinci coruri (patru corzi duble și una singură în partea superioară numită cantino), iar acest lucru explică flerul său în pizzicato-ul crepitant de la vioară.

Violonistul Alexandru Tomescu spune că: „ Am fost întrebat de multe ori care este gradul de libertate de care mă bucur ca artist. Dacă pentru majoritatea concertelor trebuie luate în calcul o mulțime de variabile, pentru mine, excepția notabilă este Turneul Stradivarius. Îl consider laboratorul meu de experimente muzicale, locul în care pot traduce în realitate ideile mele cele mai îndrăznețe. Fiecare ediție este o nouă provocare și parcă un pariu pe care îl pun cu mine însumi, în primul rând, cât de departe pot să merg de data asta? Și propunerea din acest an, la a XV-a ediție a Turneului Stradivarius, nu va face excepție! În anul 2022 vreau să cant în multe locuri, în primă audiție, o serie de sonate pentru vioară și chitară clasică, semnate de Niccolo
Paganini, un concert în care sunetul muzicii va întâlni spectacolul luminii, printr-un concept de light design de excepție. Numele lui Niccolo Paganini aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este considerat magicianul viorii, cel care a produs o adevărată revoluție în muzică și cel a cărui virtuozitate nu a fost niciodată egalată. Puțină lume știe, însă, despre pasiunea sa pentru chitară, instrument care în secolul XIX cunoștea o popularitate greu de imaginat în ziua de azi. Paganini, însuși, consideră chitara ca fiind Regina sa – și nu vioara!

Mă bucur din tot sufletul să îl am alături de mine pe Dragoș ILIE, un muzician remarcabil și un artist de primă mână, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale, care a ales să trăiască și să studieze în SUA. Special pentru Turneul Stradivarius, Dragoș revine în România, ocazie rară de a-l asculta live, la chitară clasică, la noi acasă.

Alexandru Tomescu

Este e o experiență cu adevărat deosebită să cânt în Turneul Stradivarius. Urmăresc acest turneul de multă vreme și sunt foarte entuziasmat să mă alătur lui Alexandru Tomescu, artist pe care îl admir foarte mult. Muzica lui Paganini are un loc special în inima mea, dat și de faptul că celebrul virtuos a dedicat o mare parte a lucrărilor sale chitarei, instrument pe care l-a indragit foarte mult. Pentru mine, bucuria este și mai puternică, de fiecare dată când mă întorc în țară, mai ales când am șansa să cânt pentru publicul de acasă. Să cânt într-un numar atât de mare de orașe în România, într-un turneu atât de așteptat și aplaudat de public, este un vis devenit realitate.

Dragoș Ilie

PROGRAM: Centone di Sonate, op. 64, MS 112- 6 sonate pentru vioară și chitară clasică (75 minute)

• Sonata nr. 1 in la minor
o Introduzione. Larghetto
o Allegro maestoso. Tempo di marcia
o Rondoncino. Allegro
• Sonata nr. 2 in Re major
o Adagio cantabile
o Rondoncino. Andantino. Tempo di Polacca
• Sonata nr. 3 in Do major

o Introduzione. Prestissimo
o Larghetto cantabile
• Sonata nr. 4 in La major
o Adagio cantabile
o Rondo. Andantino. Allegretto
• Sonata nr. 5 in Mi major
o Allegro assai
o Andantino. Vivace
• Sonata nr. 6 in La major
o Larghetto cantabile
o Rondo. Allegro assai

CONCERTE

  • 26 iunie, ora 19:00, Oradea/Catedrala Greco-Catolică “Sfântul Nicolae”
  • 27 iunie, ora 18:30, Bădăcin/Sălaj- Casa Memorială “IULIU MANIU”
  • 28 iunie, ora 18:30, Satu-Mare/Filarmonica “Dinu Lipatti”
  • 30 iunie, ora 20:00- Bistrița/Cramele Jelna
  • 1 iulie, ora 19:30, Siret/Suceava- Biserica Romano-Catolică
  • 2 iulie, ora 12:30, Mihăileni/Botoșani- Căminul Cultural
  • 3 iulie, ora 19:00, Iași/Palatul Culturii-Sala Voievozilor
  • 5 iulie, ora 19:30, Ghimeș-Făget/Bacău-Biserica Romano- Catolică
  • 6 iulie, ora 19:00, Brașov/Biserica Neagră
  • 7 iulie, ora 19:30, Sibiu/Muzeul Brukenthal
  • 8 iulie, ora 19:30, Sebeș/Catedrala Reformată-Lutherană
  • 10 iulie, ora 20:00/Târgu-Jiu-Parcul Coloana fără sfârșit a lui Brâncuși
  • 12 iulie, ora 20:00, București-Catedrala “Sfântul Iosif”
  • 13 iulie, ora 19:00, București, Sala Radio
  • 14 iulie, ora 16:30, București/Cărturești Carusel
  • 16 iulie, ora 11:00, Cabana CARAIMAN/Munții Bucegi

Și în acest an, Turneul Internațional Stradivarius este dedicat unei cauze de interes public: Conectați la Muzică#Conectați la FapteBune. Propunem publicului să se implice și să acționeze în sprijinul tinerilor artiști ucrainieni afectați de război. Pacea și Libertatea nu sunt gratis în Ucraina. Imaginea războiului înfăţişând femei şi copii plângând în staţiile de metrou din Kiev, care s-au adăpostit acolo pentru a se feri de bombele ruseşti sau mame și copii refugiați în lumea largă, înseamnă sacrificiul suprem pentru valorile democrației și libertății. Fondurile colectate vor merge către tinerii artiști refugiați din Ucraina.
Partenerii, Sponsorii, Partenerii media, Jurnaliștii și toți co-organizatorii proiectului TURNEULUI INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS, prin susținerea lor financiară și emoțională, au contribuit extraordinar la crearea unei comunități importante și extinse iubitoare de muzică clasică, și, totodată, au ajutat la continuitatea acestui proiect, iar astăzi am ajuns la ediția a XVa. Pentru această încredere, încurajare, implicare și suport Vă MULȚUMIM!

Detalii suplimentare pe: turneulstradivarius.ro și FB&INSTAGRAM– alexandru tomescu oficial



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.