Ana Moura afis general

Una dintre cele mai mari cântărețe de muzică FADO ajunge în România în toamna acestui an

Ana Moura afis generalAna Moura, una dintre marile speranţe ale fado-ului portughez va concerta în premieră in România în cadrul unui turneu național.
Concertul este organizat de către agenţia Amprenta Advertising şi va avea loc în trei oraşe din țară: Bucureşti – 3 octombrie 2013, Sala Palatului; Timişoara – 5 octombrie, Teatrul Național; Cluj-Napoca – 7 octombrie, Opera Națională Română.
Artista este cea mai tânără fadistă care a fost vreodată nominalizată pentru premiul olandez muzical Edison Award. Născută în oraşul Santarem din Portugalia, în anul 1979, Ana a crescut într-o familie de cântăreţi care a încurajat-o să urmeze o carieră muzicală. La 6 ani ea a cântat primul ei cântec Fado” Cavalo Ruço”, însă acest gen de muzică a fost lăsat deoparte în adolescenţă când artista a devenit interesată de alte genuri, mult mai apropiate de preferinţele prietenilor din liceu. La vârsta de 14 ani, timpul descoperirilor şi rebeliunilor, Ana s-a mutat la Carcavelos şi s-a înscris la Academia dos Amadores de Música pentru a-şi termina liceul. Aici ea şi-a format prima trupă împreună cu câţiva colegi de la şcoală şi deşi cântau alte genuri, vocea artistei avea un ton natural de fado, reuşind să introducă în repertoriul lor şi câte o piesă de acest gen.
Experienţa sa cu cover band-ul Sexto Sentido a dus la realizarea unui album pop/rock cu muzicianul Luís Oliveira, însă albumul nu a fost niciodată terminat. Apoi destinul a intervenit şi Ana Moura a fost descoperită de un chitarist, António Parreira, care a fost profund impresionat de ea şi a prezentat-o mai multor case de Fado. Printre acestea se număra şi Casa de Fado „Senhor Vinho” a cărei coproprietar era Maria da Fé, cea care a lansat cariera Anei Moura în genul muzical Fado.
Producătorul muzical specializat în fado, Jorge Fernando a contribuit la realizarea primelor două albume ale Anei, Guarda-me a vida na Mão (2003) și Aconteceu (2004). Reacția publicului și a criticilor faţă de albumul „Guarda-me a Vida na Mão” a fost unanim entuziastă, iar Ana Moura a devenit imediat una dintre cele mai căutate artiste, atât în Portugalia, cât şi în străinătate, unde cea mai importantă prestaţie a fost cea de la prestigioasa sală de concerte Carnegie Hall din New York în 2005.

Vocea inconfundabilă a cântăreţei a făcut victime şi în rândul artiştilor de talie internaţională. Cei de la The Rolling Stones erau în căutarea unei voci de Fado pentru unproiect special, iar când au ascultat-o pe Ana Moura a fost dragoste la prima audiţie. Artista a colaborat cu ei la melodiile „Brown Sugar” şi „No Expectation”.
Pasiunea intensă a Anei Moura pentru muzica fado a urcat-o direct în topuri. Succesul a venit odată cu lansarea albumului Para Além da Saudade (2005), care a stat 70 de săptămâni în topuri şi a câştigat premiul Amália Rodrigues. Cu cel de al patrulea album, Leva-me aos Fados (2009), artista l-a cucerit definitiv şi pe Prince. După un zbor special la Paris pentru a asista la unul dintre concertele Anei, Prince a invitat-o să cânte alături de el la festivalul Super Bock Super Rock. Împreună au interpretat o versiune portugheză a cântecului “Walk in Sand” şi tradiţionalul Fado “Vou Dar de Beber à Dor”.



There is 1 comment

Add yours

Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.