75204438_1072808633050735_364922338686271488_o

Ungaria, România și Israel urcă pe aceeași scenă

Cum ar putea arăta scena muzicală a următorilor ani

Episodul 2

Curajoși ai surfing-ului sonor, am revenit cu un nou episod din Cum ar putea arăta scena muzicală a următorilor ani. Apasă pe play, dă o lectură și trage cu urechea și cu ochiul la trupele viitorului, pregătite să ia cu asalt scenele cluburilor.

Dacă îți plac, îi poți asculta live  între 17 și 19 martie, pentru că  începe Mastering the Music Business – Showcase Festival,  iar scena Clubului Expirat se va transforma într-un soi de Tinder al industriei muzicale. Swipe left. Swipe right. Poți degusta peste 15 trupe în ascensiune din România și din întreaga lume, din peste 500 înscrise, din toate genurile muzicale. Formații din România, Israel, Maroc, Croația, Suedia și multe altele, vor concerta în toate cele 3 seri în căutarea de noi fani în România.

Dar ca să nu fie chiar un blind date, am pregătit împreună cu organizatorii festivalului un playlist pe care-l poți asculta în Cărturești Verona (caută în camera cu CD-uri) și am trecut trupele prin aceleași trei întrebări. Măcar să știi cu cine ai de-a face :D.

A-C Leonte (RO)

A-C Leonte  este una dintre cele mai creative artiste reprezentative pentru scena de jazz contemporan din București, dar și pentru mișcarea de muzică electronică underground. A câștigat experiență studiind jazzul, de unde a împrumutat efervescența improvizației, abordarea ludică și, în general, libertatea de exprimare. Combinând în muzica ei alte influențe moderne precum hip-hop, dnb, dub sau trip-hop, și-a creat stilul distinct și profund pe care îl explorează permanent în compoziții, în orchestrații și ca vocalistă și instrumentistă (vioară).

A-C Leonte – Remember (official video) – https://youtu.be/d8es1B-EJVo

  • Ce te-a făcut să te apuci de muzică?
    Muzica este printre primele forme de expresie personală, chiar dinainte de a începe să vorbesc, cântam și imitam piese pe care le-am auzit în copilările. Nu a fost o alegere cu premeditare; muzica a fost mereu parte din mine. Ce mă ține în muzica? Mai târziu, am descoperit și am înțeles puterea imensă pe care muzica o are, puterea de a schimba și de a reprezenta lumea. Poate schimba starea cuiva instant, dar și pe termen lung. Și cred că un artist are un privilegiu uriaș de a explora această putere și are o responsabilitate imensă de a folosi potențialul muzicii cu ințelepciune.

  • Dacă ar fi să cânți un cântec pentru totdeauna, care ar fi acela?
    Întrebarea asta sună ca un coșmar…nu aș vrea să cânt o piesă pentru totdeauna. Este ceva inimaginabil. Muzica este ca un organism viu, reprezintă o mișcare constantă a societății noastre, a lumii în care trăim. Chiar dacă suntem în era globalizării, muzica este în continuare influențată de oamenii, locurile, istoria, politica timpului prezent. Este adevărat că există piese care evocă un soi de eternitate, dar nu mă pot decide la o piesă. Așa că, răspunsul meu ar fi: aș cânta explorând, mereu!

  • Cum ar arăta industria muzicală perfectă?
    Industria perfectă pentru mine ar fi aceea în care aș putea să mă concentrez doar pe creația, pe dezvoltarea mea artistică, o industrie în care aș putea să investesc energie în creșterea mea continuă. Să fac bine ceea ce știu să fac, să urc pe scenă, să fac show, să ajung la audiența mea și să cânt pentru ei. 
    În zilele noastre, din punct de vedere al managementului, este un chin. În prezent suntem martori la multe exemple de succes care nu au nimic de-a face cu calitatea sau cu inovația artistică, și pare că muzica nu mai contează.

yesyes (HU)

yesyes cred în puterea de a spune da lucrurilor bune din viață: gândurile lor pozitive i-au dus până în finala competiției DAL cu piesa „I Let You Run Away”, care a fost publicată și pe canalul de YouTube Trap Nation în 2018, ajungând la 4 milioane de vizualizări într-un an. În 2019, cei doi au fost în turneu cu una dintre cele mai mari trupe din Ungaria, BRAINS, și au avut ocazia să cânte pe cea mai mare scenă în aer liber, în Budapest Park.

yesyes – I Let You Run Away (official video) – https://youtu.be/o0rXyHh8TqE

  • Ce v-a făcut să vă apucați de muzică?
    Fiecare membru al trupei are un background și  o poveste diferită. Adam, vocalistul nostru, a găsit un acordeon în podul casei când avea 4 ani și de acolo a început totul. Ceilalți au fost inspirați de genurile noi muzicale cum ar fi drum and bass, downtempo sau garage.

  •  Dacă ar fi să cântați un cântec pentru totdeauna, care ar fi acela?
    I let you run away – avem niște amintiri foarte faine legate de piesa asta.

  • Cum ar arăta industria muzicală perfectă?
    Ar începe cu o bună educație muzicală care ar include toate genurile; apoi muzicienii ar avea acces la orice canal pentru a ajunge la audiența lor; și cred că cele două ar duce la experiențe fantastice în festivaluri, cluburi, studiouri – pentru artiști și pentru consumatori.

Gunned Down Horses (IL)

Cu un show surprinzător, o abordare kamikaze și o senzualitate cinematică, Gunned Down Horses  – venind în galop din Israel – sunt o forță în ascensiune în lumea rock-ului. Influențați de lumea cabaretului și de filmele western, sound-ul lor unic este o combinație de Nick Cave și Faith No More, sau de Tarantino și Fellini.

Gunned Down Horses – Confess, My Love, Confess (live) – https://youtu.be/e5BCqS0GJv0

  • Ce v-a făcut să vă apucați de muzică?
    Muzica a fost alături de mine ( Davidavi Dolev) de la o vârstă fragedă. Dacă m-aș uita retrospectiv, cred că tocmai puterea vindecătoare a muzicii m-a ghidat către practicarea ei. Nu am fost genul de adolescent popular și am găsit confort în magazinele de discuri, nu în banca de la școală :). Mai târziu, după ce a apărut prima noastră trupă, muzica a devenit un instrument de evadare, care ne-a luat mintea de la lucrurile uzuale cu care se confruntă un adolescent. Muzica ne-a oferit siguranță.

  •  Dacă ar fi să cântați un cântec pentru totdeauna, care ar fi acela?
    Pff. Ce întrebare grea. Cred că răspunsul meu nu ar fi mai valabil mâine, dar totuși o să răspund.  Îmi plac foarte mult piesele vechi, iar de câteva luni tot fredonez două piese și îmi e greu să mă decid la una: Anniversary song – e o piesă cunoscută și drept valurile Dunării și From Russia with love – nostalgică și cu un farmec întunecat, dar romantic. Îmi plac ambele foarte mult.

  • Cum ar arăta industria muzicală perfectă?
    Într-o singură propoziție, o industrie care promovează o expunere extinsă, dar care ține cont de calitate. Și mai elaborat, industria muzicală perfectă ar include granițe deschise pentru artiști și câștiguri mai bune pentru a putea targeta și ajunge la audiență nu doar prin promovare digitală și distribuție ci și prin interacțiunea directă dintre artiști și publicul targetat. Adică concerte mai multe.  Pe de altă parte, ne place mult scena DYI și tânjim după mai multe parteneriate internaționale cu zona underground, care pune accent pe numărul de oameni care vin la concert, nu pe numărul de utilizatori de pe o platformă digitală și care nu așteaptă doar oportunități corporate. Suntem dependenți de show-uri live și cu cât mai multe cu atât mai bine.

Poftă bună și revenim zilele viitoare cu următoarele trupe.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.