Kapitelplatz mit Festungsblick

Vă invităm la Salzburg, pe scena lumii

panorama Orașului vechi din Salzburg văzută de pe dealul Mönchsberg

Când spui Salzburg, prima asociere pe care o faci este cu locul în care s-a născut Mozart, apoi cu  festivalul cu același nume, cu arhitectura barocă, cu un centru emblematic al lumii germanice, cu patrimoniu UNESCO. Dar și cu pitorescul colț de natură montană din clasicul film Sunetul muzicii. Fostă capitală a domnitorilor bavarezi, al patrulea oraș că mărime al Austriei are un destin iremediabil muzical, și, de aceea, motto-ul turistic al orașului este “Salzburg – scena lumii”.

Numele lui Mozart a scris istoria salzburgheză a ultimelor secole. Mai mult decât atât, Salzburg este un oraș frumos și pitoresc, situat între munți, cu catedrale maiestuoase în stil baroc și cea mai mare fortăreață medievală din Europa Centrală situată sus, pe coline. 
În luna iulie, orice comandă făcută pe carturesti.ro te poate duce la Salzburg: la începutul lui august, prin tragere la sorți, puteți câștiga o excursie de trei zile la Salzburg pentru două persoane, un card de acces la toate obiectivele turistice (Salzburg Card) și un voucher pentru combustibil în valoare de 100 de euro. Câștigătorul va putea să își programeze excursia oricând în decursul următorului an. Detalii pe pagina campaniei de pe carturesti.ro, aici.

Până la alegerea câștigătorului, putem călători la Salzburg și prin muzică, cărți și filme, adică fix pachetul de cuvinte, gânduri, imagini, note muzicale cu care ne putem popula un colț de imaginație într-o seară de sâmbătă.


Pentru cei mici nu e niciodată prea devreme să îl cunoască pe Mozart, influența benefică a muzicii clasice asupra dezvoltării creierului bebelușilor încă din perioada sarcinii sau de la cele mai mici vârste fiind binecunoscută. 

Când cei mici mai cresc, descoperirea muzicală poate continua sub forma unei cărți minunat ilustrate, a autoarei Cristina Andone, intitulată “Mozart și curcubeul muzical”.  

Câinele Paco este prietenul potrivit cu care să descoperi muzica marelui Mozart, de la „Rondo alla turca”, Simfonia nr. 25, Simfonia nr. 40, „Ah, să-ți spun mamă”, „Mica serenadă nocturnă”, Bastien și Bastienne, Concert pentru flaut și harpă, Recviem, Cvartet cu clarinet, Flautul fermecat și alte sunete zglobii.  

restaurantul Stiegelkeller de pe 
dealul Mönchsberg cu priveliște asupra catedralei

Personalitatea lui Mozart te cucerește iremediabil în Amadeus, filmul cunoscutului regizor Milos Forman. Tom Hulce îl interpretează pe Wolfgang Amadeus Mozart  cu o frenezie excepțională, confirmând ideea că muzica excepțională este creată de indivizi excepționali.  

Una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate opere, Don Giovanni, combină inspirat dramatismul cu comedia pentru a prezenta escapadele, aventurile și sfârșitul unui cuceritor mitic.

Muzica lui Mozart este greu de prezentat fără a ajunge la clișeu sau fără a vorbi despre efectele ei neurologice. Mozart spunea „mă simt cuprins de muzica. Muzica este în mine”. Iar muzica ne spune povestea acestui fel de a trai în muzică.

Festivalul de la Salzburg împlinește anul acesta centenarul. Așa că o incursiune în timp de-a lungul unuia dintre cele mai memorabile festivaluri muzicale este binevenită.  

Salzburg  înseamnă în primul rând muzică: nu doar numele lui Mozart este legat de orașul austriac medieval, ci și al celebrului compozitor de muzică clasică Haydn.  

Aici se încheie periplul nostru muzical, livresc și vizual în lumea Salzburgului. Sperăm că în acest fel am deschis tuturor curiozitatea, dar și un pic de dor pentru cochetul oraș austriac  dintre munți. Pentru mai multe detalii despre oraş, vă invităm să vizitaţi salzburg.info sau paginele de social media ale oraşului: IG sau FB.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.