cover

Vești din Cărturești: o primăvară neobișnuită

Foto: Alberto Groșescu | Via București

Acum că distanțarea socială ne-a intrat în vocabular și trăim la unison emoțiile provocate de un virus mai mic de un micron, unde ne adăpostim de teroarea știrilor și de neliniștea care plutește în aer?

Câteva răspunsuri dintr-o librărie cu dor de cititori:

📗 Scriitori celebri ca Hilary Mantel, Kazuo Ishiguro sau Elif Shafak ne propun cărți care să ne inspire și să ne deschidă un spațiu de evadare.

📙 Marius Chivu recomandă în Dilema Veche cărți (+ trei filme) care să ne țină companie în timpul pandemiei.

📕 Mulți dintre noi ne plângem că nu ne putem concentra asupra cititului în perioada asta. Ne fuge mintea la tot felul de griji, scenarii, întâmplări din realitatea imediată sau mai îndepărtată. Printre sfaturile celor care studiază fenomenul concentrării asupra lecturii, se numără perseverența. Încercați să reluați iar și iar cartea pe care vreți s-o citiți. La un moment o să vă primească între paginile ei sau, în cel mai rău caz, peste câteva săptămâni, o să puteți cita din memorie primele rânduri ale cărții. Și dacă vreți ca memoria să nu se încarce în zadar, iată o listă cu 100 cele mai frumoase începuturi de roman.

🌿 Sfaturi despre izolare de la Scott Kelly, astronautul care a petrecut un an singur în spațiu.

🌴 Andreea Roșca ne propune 18 lucruri de făcut cât timp stăm în casă

🌱 Organizează o cină online cu prietenii și alege din meniul de conversații propus de Alain de Botton și echipa sa. 

🌵 Scena9 întreabă: Alo, cum fac să n-o iau razna zilele astea? Răspund 7 help line-uri.

🌳 The Discomfort You’re Feeling is Grief: de ce disconfortul provocat de Covid-19 are de-a face cu starea de doliu și cum îi facem față.

🍀 Răzvan Exarhu într-un interviu Decât o Revistă: „Umorul e o șansă de supraviețuire”

🍲 Colegul nostru, Daniel Voinea, ne împărtășește o rețetă veche din cărți. 

🍜 De la Mazilique: rețete rapide pentru începători

🍞 De la Jamie Oliver: cum facem pâine fără drojdie, dar găsim și alte rețete ușoare în cărțile din librărie.

🍴Rețetar de poezie: „Roastbeef” de Gertrude Stein

In the inside there is sleeping, in the outside there is reddening, in the morning there is meaning, in the evening there is feeling. In the evening there is feeling. In feeling anything is resting, in feeling anything is mounting, in feeling there is resignation, in feeling there is recognition, in feeling there is recurrence and entirely mistaken there is pinching. All the standards have steamers and all the curtains have bed linen and all the yellow has discrimination and all the circle has circling. This makes sand. Very well. Certainly the length is thinner and the rest, the round rest has a longer summer. To shine, why not shine, to shine, to station, to enlarge, to hurry the measure all this means nothing if there is singing, if there is singing then there is the resumption. (…)

💌 O scrisoare foarte frumoasă a lui Yan Lianke, scriitor chinez și profesor de literatură, adresată studenților săi la primele cursuri ținute online. Vorbește despre memorie, despre nevoia de a ne aminti și datoria de a ne păstra memoria individuală atunci când trebuie să distingem adevărul. 

💌 Despre memorie vorbește și George Saunders în scrisoarea adresată studenților săi & citită în podcast-ul lui Cheryl Strayed, Sugar Calling.

💌 Cu o amintire își începe Pablo Neruda în 1971 unul dintre cele mai frumoase discursuri de acceptare a Premiului Nobel pentru Literatură. Mai spune și: 

There is no insurmountable solitude. All paths lead to the same goal: to convey to others what we are. And we must pass through solitude and difficulty, isolation and silence in order to reach forth to the enchanted place where we can dance our clumsy dance and sing our sorrowful song — but in this dance or in this song there are fulfilled the most ancient rites of our conscience in the awareness of being human and of believing in a common destiny.

🌟 Farmacia de poezie e mereu deschisă celor care suferă de melancolie, anxietate, deznădejde, inimă frântă sau dureri de cap. Efecte adverse posibile: consumul regulat poate da dependență.

🌟 De ce recurgem la poezie în vremea pandemiei: un răspuns propus de poetul irlandez Derek Mahon.

🎧 Dacă ți-e dor de atmosfera din librărie, poți asculta aici muzicile care îți însoțeau călătoria printre cărți. E un playlist alcătuit de colega noastră, Ioana Stănescu, care adună piese din diverse albume din rafturile virtuale Cărturești.

🎵 Încă ceva de ascultat: Michelle Gurevich | Love from a distance, o scrisoare de dragoste pentru vremuri stranii.

În timpul carantinelor prilejuite de epidemiile de ciumă din Anglia, William Shakespeare a scris Regele Lear, iar Isaac Newton a revoluționat mai multe domenii ale științei: optica, matematica și mecanica. 

Ce ajutoare avem pentru a face față provocărilor, incertitudinii și, mai ales, așteptărilor pe care ni le-am construit pentru această perioadă? Câteva propuneri:

 O serie de platforme care oferă conținut gratuit pentru a ține copiii ocupați.

✅ Povești despre reziliența născută în împrejurări dificile – cu motto-ul că reziliența e ca un mușchi pe care trebuie sa îl exersăm în fiecare zi.

✅ Despre adaptare sau un ghid despre coronavirus pentru a înțelege mai bine cu ce ne confruntăm. Știință, tehnologie și cum evoluează lucrurile: Mindcraft Stories.

✅ Neuroștiința panicii: despre elefanți și călăreți cu Paul Olteanu, gazda podcastului Mindarchitect.

✅ Uneori, o pauză de desen e binevenită: ilustratoarea Wendy MacNaughton ține cursuri online gratuite zilele astea.

🌷 Târgul primăverii: idei de cadou de Paști pentru toți cei de care ți-e dor

🃏 Să ne jucăm împreună: selecții pentru timpul petrecut în familie 

❤️ Made in RO: povești, delicii și cadouri create în România

🍫 Momente de răsfăț dulce: pentru că ciocolata e mereu o idee bună

Cumpără o carte pentru tine sau pentru cineva drag. 

Caută noutățile, bestsellerurile și rafturile speciale pe care le-am pregătit pe carturesti.ro.

Voucherul Cărturești e un prilej bun să ne susții. 

Ia-l pentru tine sau fă o bucurie cuiva, oferindu-i-l cadou. Îl poți cumpăra și în varianta online.

Nu uita că și proviziile de cărți sunt importante.

Dacă poți, cumpără acum cărți pentru mai mult timp. 

Îndeamnă pe cineva apropiat să cumpere o carte zilele astea. 

Abonează-te la newsletterele noastre și urmărește-ne pe social media. 

Facebook | Instagram | Youtube + paginile noastre locale

Trimite-ne gândurile și încurajările tale.

Orice sprijin este binevenit zilele astea 💚

Cauți o carte sau un film în care să evadezi zilele astea? O comedie romantică, un eseu despre timp, un roman SF, ceva în stilul lui Kundera sau al lui Margaret Atwood? Spune-ne de ce-ai avea poftă, și noi îți facem o recomandare! 💚

Comentează aici, scrie-ne pe chat sau folosește hashtagul #IntreabaUnLibrar.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.