Viaţa o ia în fiecare zi de la capăt! sau Arta simplităţii, de Dominique Loreau

Singurul avertisment cu privire la conţinutul acestei cărţi este adresat celor care trăiesc o închisoare a ideilor, înlănţuiţi în credinţe şi opinii. Celor pentru care, sintagme precum Apreciază fiecare clipă! sau Deveniţi propriul vostru creator! ar putea fi prea dure sau inacceptabile. Căci, în 3 capitole şi 256 de pagini, ni se vorbeşte despre un singur lucru adevărat viaţa trăită bine, undefrumuseţea începe cu acceptarea de sine. De altfel, cartea este o reflectare a unui stil de viaţă propriu, adoptat de eseista franceză Dominique Loreau, după treizeci de ani trăiţi în Japonia.

Autoarea a publicat o serie de volume dedicate diverselor arte de simplificare a vieţii. Bestsellerul Arta simplităţii a fost vândut în sute de mii de exemplare. Varianta în limba română o regăsim în colecţia Savoir-Vivre a editurii Baroque Books & Arts. Grafica elegantă şi coperta ilustrată de Ana Wagner într-un perfect simplu al detaliilor, oglindesc întocmai estetica supremului, descrisă în paginile cărţii.

Dominique Loreau_Arta simplitatii

Nimic nu ne opreşte să aducem un strop de perfecţiune în viaţa noastră, spune Dominique Loreau, care ne îndrumă pas cu pas cum să trăim simplu, dar rafinat, echilibrând balanţa minte-corp şi facând alegerea corectă între materialism şi minimalism. Trăim într-o societate care întreţine ideea că a fi fericit înseamnă a avea şi omitem astfel faptul că săracia nu se rezumă doar la lipsa banilor, ci că ea presupune şi lipsa calităţilor umane, spirituale şi intelectuale. În fiecare zi este bine să râdem cât mai des, să respingem orice temere, orice grijă şi orice formă de gândire negativă. Să nu ne îndoim de propriile noastre forţe, gândurile au o putere incredibilă şi viaţa ne este modelată de ele! Schimbându-vă modul de gândire, vă veţi putea schimba destinul,  spune autoarea.

La o primă citire am fi tentaţi să afirmăm că, într-o eră a consumerismului, este foarte simplu să dai sfaturi, dar extrem de greu să le pui în practică. Prin autodisciplină, evitarea exceselor, eliberarea de idei preconcepute, renunţarea la negativism şi la relaţiile interumane sterile, toate pot fi realizate. Şi prin reconstrucţia modului de a gândi, prin înlăturarea inutilităţilor care ne irosesc timpul, în favoarea ecologiei interioare, deoarece a fi frumos înseamnă în primul rând a fi tu însuţi. Găsim exemple practice cu sfaturi de îngrijire personală, trucuri pentru o gospodină desăvârşită, cure de detoxifiere şi indicaţii de stil. Este dezvăluită până şi arta menajului în exact 37 de paşi, cu accent pe imperativul nu acceptaţi ceea ce nu vreţi!

Avem şi raţiuni dietetice şi spirituale în favoarea postului. Se pare că în India medicii încep tratamentul cancerului cerându-le pacienţilor să postească. Prin post, toxinele care provin din alimente, alcool, tutun sau stres pot fi eliminate din memoria celulară. Astfel s-ar evita şi obezitatea, care este rezultatul dificultăţii de a înfrunta problemele vieţii.

Este bine să râdem, râsul ne purifică pe dinăuntru. Să avem grijă de noi în totalitate, pentru că sufletul are nevoie de plăcere, aşa cum mintea are nevoie de idei şi corpul de mâncare.

Suntem sfătuiţi să dormim suficient, deoarece lipsa de somn provoacă stres. Iar stresul şi viteza sunt cei doi inamici ai civilizaţiei noastre. În plus, cauzele nefericirii umane sunt lăcomia, setea de avere şi ego-ul. Vrem să obţinem mereu mai mult şi uităm că puterea şi cunoaşterea se află înăuntrul nostru.

Iată o carte completă. Se termină cu o foaie albă, cu titlu: Lista celor 1000 de mici plăceri personale, simple, dar esenţiale.

Îndrumarul lui Dominique Loreau m-a întors în trecut; căutam să simt bucuria momentelor pe care le-am trăit cândva din tot sufletul, cu fericire pură de copil – a celor esenţiale. Acolo, uitată printre experienţe şi amintiri adunate în timp, am redescoperit kalokagathia, aşa cum o promova arta grecească, o armonizare perfectă a frumosului cu binele. Pesemne, undeva în subconştientul meu, Arta simplităţiia reaprins ideea îmbinării echilibrate dintre etic şi estetic, dar într-o formulă inovatoare, adaptată, de tip new-age. Şi formula spune că… dacă îţi dai seama la timp ce contează cu adevărat şi eşti pregătit pentru schimbare, te poţi dezvolta armonios chiar şi într-o societate a consumului şi a non-valorilor. Este necesar să adopţi o atitudine simplă şi pozitivă asupra vieţii şi a esenţialului: Ne trebuie foarte puţin pentru a trăi, dar destul de mult pentru a trăi bine.Se numeşte Arta simplităţii, unde viaţa o ia în fiecare zi de la capăt şi ziua de astăzi este bunul nostru cel mai de preţ: Nu va gândiţi la viaţă, fiţi viaţa înşăşi!

Recenzie facută de Alina Petraş, midnight reader

 

 



There are 10 comments

Add yours
  1. Alina Petras

    Multumesc mult,Adrian!Iti recomand, cu drag, cartea. Este o lectura simpla, placuta,utila si delectanta. Completa, din cate spuneam.Si…cu un look de colectie.

  2. Geta Hategan

    Alina,

    M-a impresionat articolul tau si m-am decis sa citesc cartea. Care e calea cea mai simpla de a intra in posesia cartii (in US)?

    thanks,
    Geta


Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.