Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Coșul tău este gol.
      Comandă
      De la Antichitate la Renastere. Cultura si civilizatie europeana

      De la Antichitate la Renastere. Cultura si civilizatie europeana

      9.0 / 10 ( 3 voturi)
      Limba:
      Romana
      Data publicarii:
      2013
      Nr. pagini:
      260
      ISBN:
      9786065371163
      Dimensiuni: l: 17cm | H: 24cm
      Indisponibil
      Indisponibil
      Preț valabil exclusiv online!
      Împachetare cadou gratuită!
      Transport gratuit peste 150 de lei.
      Retur gratuit în 14 zile.
      Ai întrebări? Contactează-ne!
      Descriere

      Moştenirea trecutului a definit şi îmbogăţit Europa, în unitatea şi diversitatea sa. În context, poate fi formulată o întrebare legitimă: există o cultură europeană dea­supra particularităţilor culturale locale? Este neîndoios că discuţia rămâne deschisă şi se vor găsi partizani ai ideii şi contestatari. Diversitatea culturală a Europei reprezintă bogăţia şi slă­biciunea sa, dar a face apel la noţiunea de cultură europeană, raportat la alte arii cul­turale, constituie „un factor de legitimare a construcţiei europene”.

      ***

      Lumea antică greacă a oferit Europei primul model de civilizaţie… Nu trebuie să uităm însă că civilizaţia greacă se sprijină pe influenţele primite de la orientali şi pre-eleni. S-a vorbit despre un „miracol grec”, însă grecii înşişi au deţinut un rol de „releu” între marile civilizaţii ale Orientului şi Roma, care le-a dus mai departe, către Evul Mediu şi epoca modernă. Pe de altă parte însă, influenţele orientale îşi fac simţită prezenţa în perioada de constituire a culturii şi civilizaţiei greceşti, dar realizările ulterioare ale lumii elene vor fi unice, originale.

      Grecii au manifestat o preocupare constantă pentru căutarea celui mai bun regim politic, pentru aflarea adevărului şi desăvârşirea omului. Au iniţiat ştiinţa raţională şi filosofia. Gândirea filosofică greacă a găsit în ordine şi măsură principiile ideale ale organizării lumii.

      Aristotel afirma, pe bună dreptate, că dacă grecii ar deţine o constituţie unică ar fi capabili să guverneze lumea. Elevul său, Alexandru, şi-a propus să conducă întreaga lume, dar prin forţa armelor. Meritul lui Alexandru a fost însă acela de a demara realizarea unei fuziuni între cultura greacă şi cea orientală. Pentru el, care nu gândea în termeni de cetate, distincţia dintre grec şi barbar era irelevantă. Totuşi, nu a dispus de timpul necesar pentru a crea o structură administrativă pe care să se ridice, să se sprijine, imperiul său. Această structură va fi construită de Roma, moştenitoarea elenismului.

      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.
      Adaugă o recenzie
      Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.