Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Coșul tău este gol.
      Comandă
      Greva pacatosilor sau apocrifa unui evreu

      Greva pacatosilor sau apocrifa unui evreu

      7.8 / 10 ( 11 voturi)
      Limba:
      Romana
      Data publicarii:
      2017
      Editura:
      Nr. pagini:
      1120
      Colectie:
      ISBN:
      9786064300928
      Dimensiuni: l: 13cm | H: 20cm
      Indisponibil
      Indisponibil
      Preț valabil exclusiv online!
      Împachetare cadou gratuită!
      Transport gratuit peste 150 de lei.
      Retur gratuit în 14 zile.
      Ai întrebări? Contactează-ne!
      Descriere

      „Era o zi atat de frumoasa, incat, si necredincios sa fi fost, si tot te-ai fi inchinat Domnului ca sa ai cui multumi pentru asemenea splendoare.“

      Anul 632. Profetul Mahomed e pe moarte, chinuit de o boala misterioasa. Sahib, tabib-ul in care isi pune toata increderea, membrul comunitatii de evrei din Madīnat al-Nabī, scrie o poveste dictata de forte necunoscute. Eroii ei, doi frati gemeni dintr-un alt timp, planuiesc o escalada.

      Anul 2013. Sahib si Mesneras traiesc in Bucuresti si viseaza sa urce pe Nanga Parbat. Unul e un medic, prins in lantul nemilos al sistemului medical corupt. Celalalt e un agent secret cu misiuni bizare, printre care si una vizandu-l pe propriul frate. Comunica intre ei mai ales „pe calea blestemului“ si ii unesc un corb, o carte si un vis.

      Istoria veche se intalneste cu istoria recenta, faptele si timpurile se amesteca, identitatile se fac si se desfac, fictiunea cuprinde totul. Roman polifonic in care prezentul romanesc, sinonim cu criza si coruptia, se imbina cu trecutul oriental si inceputurile medicinei moderne, Greva pacatosilor sau apocrifa unui evreu de Florin Chirculescu isi plimba cititorii prin labirinturi fara iesire, provocandu-i la o lectura nelinistitoare si la descoperirea propriilor drumuri.

      „...era o ebionita in Hadramaut, in cetatea Shibamului, pe care o chema Zamira. Avea pielea ca spuma laptelui, trupul ii era prelung precum umbra chiparosului la asfintit, iar parul, mai negru decat lacurile asfaltice din Persia, i se revarsa in cascade pe umeri. Era cea mai chipesa fata de maritat dintre Tara Punt si Damasc, iar noaptea, la focurile de tabara, beduinii spuneau ca Zamira vorbeste limba pasarilor (a corbilor, mai ales) si vede lucruri pe care nimeni altcineva nu poate sa le vada. Zamira radea, insa, auzind asemenea trasnai:

      – Ce ti-e si cu barbatii! Mereu se simt datori sa bage spaima in femei.

      – De ce? De ce? o intrebau surorile ei, chicotind.

      – Ca sa ne arate ca nu ne descurcam fara ei.“


      La categoria roman, bilanţurile pe 2017 par să indice, în mod just, drept romanul anului Greva păcătoşilor de Florin Chirculescu (Nemira), un roman monumental de 1100 de pagini a cărui receptare va continua şi anul acesta. Marius Chivu (Dilema Veche)

      Un roman care este și cyberpunk, steampunk, parabolă, roman istoric, satiră și, deși ar fi greu de crezut cu aceste straturi și ramificații, în primul rând un roman realist cu o construcție arborescentă și fără nicio limită a imaginației creatoare. Art

      „Greva păcătoșilor” este, cu siguranță, cea mai importantă apariție în zona ficțiunii românești, un roman care vine total în contra curentului în literatură în acest moment, un roman amplu, de peste 1000 de pagini. Monica Andronescu (Ziarul Metropolis)

      Pentru că este o carte cu amploare, ambiție, forță, adâncime și mize. Altădată i s-ar fi spus „roman total” acestui hibrid care se joacă, „gândește enorm și simte monstruos”, turnând într-o carte mai multe cărți. Dana Ionescu (Yorick.ro)

      Romanul are nu doar o complexitate narativă de big novel, ci și o stranietate cvasinecunoscută literaturii române. Stranietatea derivă din mai multe lucruri. În primul rând, tipul de realism foarte focalizat la nivel de detaliu (de pildă, descrierea unei operații sau a unor discuții sindicale au precizia unor reportaje) și ușor defocalizat pe imaginea de ansamblu; la Chirculescu, realitatea dă cu virgulă, păstrează întotdeauna un rest inconfortabil pentru cel care vrea să înțeleagă tot. Chiar atunci când autorul pare că scrie „comercial”, comercialul e subminat de un defect de decodare imprimat cu bună știință, de o distorsiune care îl împinge pe bunul cititor să iasă din plăcerea pură, facilă și rapidă a acțiunii: materialul care în mâna altui scriitor ar genera doar scene de acțiune devine la Chirculescu un semnal bruiat, care pune presiune pe „son semblable, son frère” și îl împinge să sape mai adânc în text (efortul îi va fi răsplătit). Mihai Iovănel (Scena9.ro)

      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.
      Adaugă o recenzie
      Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.