Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Coșul tău este gol.
      Comandă
      „Păunul Patriarhiei” – Părintele Andrei Scrima (1925-2000)

      „Păunul Patriarhiei” – Părintele Andrei Scrima (1925-2000)

      0.0 / 10 ( 0 voturi)
      Categorii:
      Limba:
      Romana
      Data publicarii:
      2017
      Tip coperta:
      Paperback
      Nr. pagini:
      224
      ISBN:
      9786069419083
      Dimensiuni: l: 13cm | H: 20cm
      Indisponibil
      Indisponibil
      Preț valabil exclusiv online!
      Împachetare cadou gratuită!
      Transport gratuit peste 150 de lei.
      Retur gratuit în 14 zile.
      Ai întrebări? Contactează-ne!
      Descriere

      Dintr-un adolescent ateu, aromânul Andrei Scrima „s-a convertit brusc la religie, evoluând, ulterior către forma mistică” (V.Anania), în timpul refugiului său în Argeș din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Atunci „a avut un puternic șoc, datorită câtorva bombe căzute în preajma sa” în timpul bombardamentelor anglo-americane. A urmat perioada de formare teologică în cadrul mișcării duhovnicești „Rugul Aprins”, care ducea lupta cea bună mânuind „armele Duhului”, în principal Rugăciunea lui Iisus. Tânărul Andrei Scrima ajunsese la convingerea că „împotriva comunismului nu există altă armă de luptă decât Hristos.” A devenit astfel un călugăr erudit, „un om al cărții și bibliotecii”, „stilat în maniere, îngrijit îmbrăcat, e cu totul altfel decât ceilalți îmbrăcați în haină călugărească”, se spunea despre el.

      A activat în anturajul patriarhilor. Dacă în țară a fost „sfetnic” al Patriarhului Justinian Marina, în exil a ajuns un diplomat bisericesc și omul de încredere al Patriarhului Ecumenic Athenagoras, fiind privit ca „personajul cel mai interesant din toată emigrația română”. A fost urmărit de Direcția de Informații Externe, primind eticheta de „călugărul fugar” și „cazul Sony”. Inclusiv celebrul spion Pacepa a dat informații despre Andrei Scrima.
      Părintele Scrima nu a cedat ispitei obținerii unui scaun episcopal cu orice preț, ci a preferat „să se retragă în mănăstirea din Liban, într-o viață de singurătate contemplativă.”
      Cartea de față face lumină în privința multor aspecte mai puțin cunoscute din biografia Părintelui Andrei Scrima, bazându-se în mare parte pe documente inedite sau mai puțin cunoscute din arhiva CNSAS. În partea a doua au fost cuprinse scrisorile inedite, interceptate de Securitate, iar în partea a treia au fost prezentate documente reprezentative din dosarele de urmărire informativă.
      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.
      Adaugă o recenzie
      Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.