Produse
Produse
  • Total RON Comandă
   x
   Nu aveți produse în coș.
   Comandă
   Tratat de hermeneutica a sculpturii abstracte

   Tratat de hermeneutica a sculpturii abstracte

   4.3 / 10 ( 4 voturi)
   Limba:
   Romana
   Data publicării:
   2017
   Tip copertă:
   Hardcover
   ISBN:
   9786069422601
   Dimensiuni: H: 29cm | l: 23cm
   Indisponibil
   Indisponibil
   Preț valabil exclusiv online!
   Împachetare cadou gratuită!
   Transport gratuit peste 150 de lei.
   Retur gratuit în 15 zile.
   Ai întrebări? Contactează-ne!
   Descriere

   Hermeneutica endogenă - o nouă metodă în critica de artă, elaborată pe parcursul a trei decenii în cadrul Institutului de Antropolo­gie „Francisc Rainer" al Academiei Române - urmărește reconstrucția limbajelor abstracte în sculptura modernă şi contemporană prin analize intensive de morfologie, sintaxă și ima­ginar ale operei studiate. Demersul se definește ca polar opus, deci complementar, abordărilor critice exogene, fondate pe grile preconstruite de lectură, postulate a avea valabilitate univer­sală - psihanaliză, marxism, feminism etc. - şi ar trebui în principiu să le preceadă.

   Metoda de hermeneutică endogenă a fost ela­borată în „atelierul" sculpturii brâncușiene. Se oferă, în premieră, rezolvări la cele patru probleme cardinale ale brâncuşiologiei: inter­pretarea sistemică a motivelor sculpturale, identificarea principalelor izvoare de inspiraţie, conceptualizarea curentului artistic lansat de maestru în arta veacului 20, poziționarea cultu­rologică a creației brâncușiene.

   Ediția prezentă conjugă monografia „Brâncuşi - Limbajele materiei, Simbolism hylesic, Studiu de hermeneutică a sculpturii abstracte", publicată de autor în 2010, cu o secțiune teoretică de pre­zentare a intrumentelor aferente hermeneuticii endogene și o secțiune de sinteze culturologice, ambele extinse în cuprinsul unui dosar redactat în limba franceză.

   Contribuţiile cercetătorului Matei Stîrcea-Crăciun privitoare la simbolizarea hylesică (matieristă) sunt coroborate de cerce­tări conduse la Henri Moore Institute of Sculp­ture, U.K. În lucrarea Modern Sculpture Reading, editată de Jon Wood, David Hulks și Allex Potts, în anul 2007, se oferă prețioase informații des­pre dezvoltarea la nivel mondial de către patru generații de sculptori a ceea ce autorul denumește viziune hylesică, atribuind-o, ca descoperire artistică, lui Constantin Brâncuși.

   Recenzii și comentarii

   Nota

   de |

   Nu există recenzii pentru acest produs.
   Adaugă o recenzie
   Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.
   Acest site folosește cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflați mai multe.