Au fost odată ca niciodată, într-o pădure imensă, un sărman tăietor de lemne și nevasta lui. În jurul lor războiul face ravagii, iar foamea le este tovarășă de nădejde. Cu toate acestea, în fiecare seară nevasta tăietorului de lemne se roagă să aibă un copil.
Plasată pe fundalul ororilor Holocaustului și narată cu un lirism specific basmului, Cea mai prețioasă marfă este o fabulă profund emoționantă despre familie și izbăvire, o poveste care ne amintește că omenia poate fi găsită în cele mai inumane locuri.
JEAN-CLAUDE GRUMBERG a scris peste treizeci de piese de teatru, printre care Demain une fenêtre sur rue, Rixe, Les Vacances, Amorphe d’Ottenburg, Dreyfus, Chez Pierrot, En r’venant d’l’Expo, L’Atelier, L’Indien sous Babylone, Zone libre, L’Enfant do, Rêver peut-être. A primit Premiul Sindicatului Criticii, Premiul SACD (Société des auteurs et compositeurs dramatiques) și Premiul Plaisir du théâtre pentru Dreyfus, Premiul Sindicatului Criticii, Marele Premiu al Orașului Paris, Premiul Ibsen și Premiul Molière pentru cel mai bun autor pentru L’Atelier, Premiul Molière pentru cel mai bun autor și Premiul pentru teatru al Academiei Franceze pentru Zone libre, Premiul Criticii pentru Rêver peut-être, Marele Premiu al SACD în 1999 pentru întreaga operă și Premiul Molière pentru cel mai bun autor pentru piesa Vers toi, terre promise. Tragédie dentaire, precum și Marele Premiu al Sindicatului Criticii în 2009 și, tot în 2009, Premiul artistic al Fundației Franța–Israel.