Fata cu creierul defect spune povestea lui Sophie Durant, o tânără absolventă de informatică din Zürich, care, deși aflată abia la început de carieră, se trezește în mijlocul unei adevărate crize existențiale. Pe parcursul romanului, putem urmări evoluția protagonistei, începând din copilărie, când, sub influența nefastă a mamei, o vedem preschimbându-se, dintr-un copil vesel și plin de potențial, într-o adolescentă disociată, retrasă și cu probleme de adaptare în mediul școlar. Mai apoi, asistăm la metamorfozarea ei într-o studentă energică și hotărâtă, care vrea cu orice preț să se afirme academic și, ulterior, profesional. Tot în facultate, Sophie îl cunoaște pe Seba, cu care va forma o prietenie strânsă și, câteva luni mai târziu, pe Eric, șarmantul antreprenor, care va deveni primul ei iubit. Inițial, relația lor pare un vis, iar Sophie simte că și-a găsit cavalerul pe cal alb, însă, curând se ivesc primele fisuri și ea începe să se întrebe dacă nu cumva Eric e chiar mai periculos decât Maman.
Prinsă între intrigile mamei ei, conflictele cu Eric, care o lasă paralizată de confuzie, facultatea ce se dovedește a fi tot mai copleșitoare și primul ei loc de muncă, care o face să realizeze că imaginea de geniu pe care și-o construise până atunci nu era decât o iluzie, Sophie cade într-o depresie adâncă. Nu mai știe să deosebească prietenii de dușmani, se izolează și se autoflagelează până la epuizare. Va reuși ea să zărească lumina de la capătul tunelului și să-și găsească drumul?
Patricia POPA s-a născut și a copilărit în Târgu-Jiu, un oraș care i-a modelat viziunea despre lume și la care se întoarce întotdeauna cu nostalgie. La liceu, a studiat filologia la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, însă, o decizie pragmatică i-a îndreptat pașii către Facultatea de Matematică și Informatică, din cadrul Universității de Vest din Timișoara, pe care a absolvit-o în 2019. În prezent lucrează ca inginer software la o multinațională renumită, dar dragostea pentru literatură și scris a continuat să mocnească în sufletul ei, împletindu-se cu pasiunea pentru psihologie și filosofie. Din rodul acestei uniuni a luat naștere romanul său de debut, Fata cu creierul defect, în care spiritul ei umanist și sensibilitatea caracteristică unui filolog se contopesc cu rigoarea și precizia specifice profesiei sale.