În Franţa zilelor noastre, generalul Charles de Gaulle revine pe scena politică pentru a rezolva problema decăderii spiritului francez, a mondializării şi a dispariţiei valorilor tradiţionale ale ţării sale
Apariţia Generalului, mort de patruzeci de ani, alimentează numeroase controverse şi teorii, care de care mai fanteziste. A trăit oare până la vârsta de o sută douăzeci de ani, iar decesul şi înmormântarea sa au fost doar o înscenare? Este vorba de un impostor? I-a fost trupul păstrat prin congelare, asemenea personajului jucat de Louis de Funès în Hibernatus? Misterul rămâne neelucidat, iar retragerea Generalului este redată într-o notă de fantastic. Benoît Duteurtre resuscitează mitologia spiritului francez într-o fantezie romanescă din care nu lipsesc reflexiile şi observaţiile cât se poate de realiste asupra Franţei contemporane.
Benoît Duteurtre (n. 1960) este licenţiat în muzicologie la Universitatea din Rouen, dar încă din adolescenţă a dorit să ajungă scriitor. La cincisprezece ani, pe când încă locuia într-un orăşel din Normandia, scria primele povestiri. Încurajat de Armand Salacrou, un dramaturg din Le Havre, a continuat, iar în 1982, pe când rătăcea prin Paris schimbând slujbe şi cântând la pian, i-a trimis lui Samuel Beckett o povestire de care acesta a fost impresionat.