Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Coșul tău este gol.
      Comandă
      Grigore Lese - Muzici Stravechi

      Grigore Lese - Muzici Stravechi

      7.6 / 10 ( 5 voturi)
      Categorii:
      Artist:
      Casa de discuri:
      Data publicarii:
      2011
      Numar de discuri:
      1
      Suport:
      CD
      Cod de bare:
      1000016068123
      Indisponibil
      Indisponibil online

      Preț valabil exclusiv online!
      Împachetare cadou gratuită!
      Transport gratuit peste 150 de lei.
      Retur gratuit în 14 zile.
      Ai întrebări? Contactează-ne!
      Descriere

      Grigore Lese si aromanii farserot i- Muzici stravechi
      Maestrul Grigore Lese si-a petrecut ani de-a randul culegand si interpretand cantece traditionale romanesti.
      Desi Grigore Lese a absovit Conservatorul din Cluj Napoca, a pastrat maniera unica de interpretare invatata din satul sau natal.
      Inainte de orice, prin ceea ce face, Grigore Leşe lupta pentru pastrarea autenticitatii folclorului romanesc: “De-a lungul anilor, am vrut sa interpretez piesele in care gasesti sufletul omunlui, ori piesele de acest gen sunt foarte rare; din cauza asta, recunosc, nu am un repertoriu foarte vast, pentru ca inainte de orice, am vrut sa pastrez calitatea; eu nu produc muzica pe banda rulanta”
      Muzica romaneasca exprima un sentiment aparte: de dragoste, de dor, de instrainare sau amaraciune.
      “Pe aromanii farşeroţi din Cogealac i-am intalnit in vara anului 2007, in timpul unor filmari pe care le realizam in Dobrogea. Atunci am avut impresia ca imi aud stramosii horind iar in cantul lor am descoperit rezonanţele ancestrale ale horii in grumaz din Maramureş. Sunt oameni simpli, pacurari, de un rafinament si o noblete sufleteasca rar intalnite, fermecatori si misteriosi ca spatiul de unde vin, ca muzica lor… Din pacate, cu aromanii farşeroţi timpul nu mai are rabdare. La noi, sunt ultima generaţie care mai canta folosind formele polifonico-armonice populare stravechi iar in teren maniere asemanatore de interpretare mai pot fi intalnite doar la farserotii din Albania, Grecia si la unele populaţii din Corsica, Caucaz şi Transcaucazia.
      Spre deosebire de ţaranul roman care horeşte de unul singur, excepţie facand colindele şi cantecele de ritual, aromanii farşeroţi din Cogealac canta numai in grup. Isonul gutural insoţeşte linia melodica susţinuta de cimpoi, generand o polifonie arhaica cu substrat heterofonic. Melodia este inceputa de o singura persoana, de obicei cel inzestrat cu cea mai buna voce, fiind preluata de intregul grup dupa primele versuri. Fiecare cantareţ are intervenţii solistice, in timp ce altii ţin doar isonul pe tonica, cu vocala „e”. Structura muzicala repetitiva, melismatica, ornamentata, da curs improvizaţiei. Versul cantat este intrerupt de numeroase interjecţii intonate in acut, la care cantareţul recurge intuitiv pentru a completa unele goluri ale randului melodic. Uneori un cuvant este cantat fara ultima silaba, fiind reluat imediat in intregime de catre intregul grup. Aceasta maniera de interpretare, asemanatoare celei orientale, presupune un auz muzical de excepţie, cunoaşterea liniei melodice, a ritmului, a textului, precum şi respectarea unor reguli stricte de interpretare.
      Aromanii farşeroţi din Cogealac obişnuiesc sa stea jos atunci cand canta, oferind un adevarat spectacol nu doar auditiv ci şi vizual, prin expresivitatea gesturilor şi plasticitatea mişcarilor din timpul interpretarii. Canta despre pastori, „picurari”, despre dragoste, dor, instrainare.
      La baza cantecelor aromanilor farşeroţi se regaseşte modul pentatonic anhemitonic, a carui fundamentala este cvinta. In melodiile arhaice apar frecvent tritonii şi tetratonii iar in diferite stari, linia melodica, modala, se apropie de muzica gregoriana. Vocea aluneca in aşa fel incat sunetele reale sunt atinse rareori in afara cadenţelor şi cezurilor. Acest fel de purtare a vocii atesta marea vechime a muzicii farşeroţilor, ce dateaza din vremea cand intervalele nu erau fixate iar un sunet mai indepartat era atins prin alunecare.
      Pastori prin excelenţa, crescatori de animale, iscusiţi carauşi şi recunoscuţi comercianţi, aromanii farseroti ne demonstreaza ca pastrarea identitaţii nu exclude contactul direct cu alte culturi. Raspandiţi prin Balcani, poarta in ei spiritul munţilor, al vazduhului, al intinderilor fara de hotar, fiind unii dintre cei mai importanţi depozitari ai vechii civilizaţii balcanice” Ne povesteste Grigore Lese despre material.
      Grigore Lese si aromanii farserot i- Muzici stravechi este un produs distribuit in Romania Exclusiv de A&A Records.

      Listă piese:

      1.Arde-ai lume de tri parti – Grigore Lese
      2. Zacala in gaita – Grigore Lese
      3. Cantec pacuraresc – grup vocal aromani farseroti
      4. Mult aceluia as da – Grigore Lese
      5. Cantec de instrainare (Cantecul lui Iancu) – grup vocal aromani farseroti
      6. Hore de instrainare – Grigore Lese
      7. Cantec de jale (Cantecul Gogai) – grup vocal aromani farseroti
      8. Cu ochii ma uit la stele – Grigore Lese
      9. Cantec de dragoste (Scuturam velinţa)– grup vocal aromani farseroti
      10. Desfa, mandra, ce-ai facut – Grigore Lese
      11. Fata cu marul – grup vocal aromani farseroti
      12. Hore pacurareasca – Grigore Lese
      13. Pacurarul care si-a pierdut oile - Mihai Gherase cimpoi
      14. Cantece si zacali din ceremonialul de nunta – gup aromani farseroti
      15. Zacala in gaita – Grigore Lese

      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.
      Adaugă o recenzie
      Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.