×

Folosește codul REBELDECARTURESTI pentru 20% reducere!

Povesti cu gust
8.3 / 10 (8 voturi)
NaN
Categorii:
Limba:
Romana
Data publicarii:
2016
Nr. pagini:
288
ISBN:
9786065888852
Dimensiuni: l: 13cm | H: 20cm

3900
20% cod:REBELDECARTURESTIi
Discountul se acordă prin aplicarea codului în campul aferent la plasarea comenzii.
Livrare în 24h! (a doua zi) În stoc

Preț valabil exclusiv online!
Împachetare cadou gratuită!
Transport gratuit peste 150 de lei.
Retur gratuit în 14 zile.
Ai întrebări? Contactează-ne!
Descriere

Pentru că nu știu care îmi este prenumele, mulți oameni îmi spun Mircearadu, pe care-l rostesc fără pauză, de parcă ar fi un singur nume ceva mai lung. Sunt născut în București și am copilărit în două cartiere rău famate pe-atunci, Colentina și zona Gării de Nord, unde lumea era corectă, respectuoasă și blândă. Am venit spre Centru ca să fac televiziune, radio, să scriu la ziare și să joc în filme; mai toate îndeletniciri plăcute care țin de azi pe mâine. Dincolo de televizor, eu sunt aici, în cartea asta pe care o ții acum în mână.

Mircea Radu

Convingerea lui Mircea Radu e că bucatele pe care le prezintă în această carte nu sunt doar hrană, pentru a potoli foamea, nu sunt doar stimulii simțurilor – gustul, mirosul, văzul –, ci și „madlena lui Proust“ care te proiectează, de pildă, într-o copilărie magică, declanșând amintiri și întreținând plăcerea de a sta la masă și de a spune povești. Povești cu gust, firește.
MIRCEA RADU (n. 15 noiembrie 1968, București) este jurnalist de televiziune. A absolvit Facultatea de Inginerie a Instalațiilor din București, dar, din dragoste pentru radio și televiziune, a ales să lucreze, încă din anii 1990, ca reporter și ca prezentator, perfecționându-se și în străinătate, la Missouri School of Journalism (SUA, 1996) și la BBC School of Journalism (1998). Publicul îl cunoaște ca prezentator al jurnalelor de știri ale postului național de televiziune și ca gazdă a uneia dintre cele mai iubite și mai longevive emisiuni de televiziune. A jucat într-un film, în 2004, și a fost membru al colectivului redacțional al unei reviste satirice. În 2016, cu acest volum, se dezvăluie și ca autor de delicioase proze scurte.

Dacă ar fi să ia în seamă doar rețetele și fotografiile care le însoțesc, dintre care multe sunt chiar opera autorului, cititorii s-ar grăbi să considere acest volum o altă carte de bucate, fără îndoială, cu gust. Dacă ar fi să ia în seamă doar poveștile, cititorii ar descoperi un narator, fără îndoială, iscusit, pentru care prăjiturile din copilărie, unchii și mătușile, prietenii de joacă, fetele care iubeau muzica disco sunt obiectul unor tandre evocări, pe când tablourile prezentului, câteodată ilare, agitate, stridente, lasă și un gust amărui. Însă, datorită unor fine și discrete jocuri ale memoriei și ale gustului, Mircea Radu asociază fiecare poveste cu o rețetă fie din alte vremuri, fie de acum, fie din bucătăria tradițională românească, fie din cea meridional-orientală. Bucatele iau gustul poveștilor, iar poveștile, inevitabil, pe cel al bucatelor.
Recenzii și comentarii

În viaţă Nota 10

de Denes Endre | 01/12/2016 00:33

Unul dintre cele mai apreciate şi cutremurătoare romane ale literaturii chineze din ultimii ani. Yu Hua, scriitorul, spune că inspiraţia pentru roman i-a venit dintr-o sursă curioasă, dar ca o foarte mare parte este autobiografie. Romanul interzis la apariţia sa în China, dar publicat apoi pentru a fi vândut în peste şase milioane de exemplare, spune povestea lui Fugui, un bărbat care deşi se naşte într-o familie bogată, îşi pierde moştenirea şi pământurile la jocurile de noroc şi pe droguri. Fugui cunoaşte apoi sărăcia, devenind un om simplu, un fermier care lucrează pământul. Recâştigă respectul şi iubirea soţiei sale şi cresc împreună doi copii, ducând o viaţă la limita existenţei. Apoi este chemat la arme pentru a lupta împotriva lui Ho Chi Minh. Când se întoarce acasă, îşi reia viaţa simplă, trăind o lungă viaţă ca fermier. Povestea este emoţionantă şi puternică în acelaşi timp, subliniind nu neapărat supravieţuirea în faţa marilor probleme ale vieţii ci bucuria că eşti în viaţă şi poţi lua parte la acest spectacol.

Nota 10

de Beatrice Martinescu | 28/11/2016 21:38

Citind cartea lui Yu Hua nu a putut sa nu imi treaca prin cap o comparatie cu incercarile prin care a fost supus Iov in credinta sa. Cam asa si cu personajul principal, Fugui, care ajunge la batranete singur, privind de-a lungul vietii cum cei dragi (sotia, copiii, ginerele, nepotul) pier. Drama este de neinchipuit si modul in care isi accepta destinul este unul specific asiaticilor care au o alta perceptie asupra mortii, lumea de dincolo fiind pentru ei un loc de regasire cu cei dragi si nu un neant plin de suferinte. Ajuns singur la o varsta inaintata, modest, resemnat in fata naturii situatiei, isi regaseste parca un strop de liniste in munca dusa pana la epuizare alaturi de tovarasul sau, aproape la fel de batran, un bou caruia sa ii poarte de grija. Pe langa dramatismul personal, povestea lui Fugui se petrece in anii comunismului chinez, crunt, represiv, model de totalitarism absolut. As da nota 10 de mai multe ori, daca as putea, datorita modului in care pune in evidenta valorile care astazi sunt date de mult uitarii si tratate cu superficialitate de omul modern, orasenesc.

Adaugă o recenzie
Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.