Alimentele nefierte pot contribui la vindecarea sau ameliorarea multor boli ale civilizației. Până în prezent, medicii și pacienții au avut multe rezultate pozitive aplicând terapia cu crudități, în special în cazul bolilor cronice ca reumatismul, diabetul, bolile de piele, bolile aparatului cardio-vascular, cancerul sau scleroza multiplă.
Numeroase studii, activitatea de mulți ani a medicilor de specialitate și experiențele pozitive ale multor oameni confirmă faptul că, alături de alte măsuri, consumul de crudități reprezintă o importantă terapie de bază. Nicio altă terapie nu poate influența atât de profund metabolismul ca terapia nutrițională.
Cartea Hrana vie oferă acces uşor la principiile de bază ale alimentaţiei naturiste. Ernst Günter dovedeşte că crudităţile previn îmbolnăvirea organismului şi vindecă numeroase maladii, inclusiv cancerul. Cartea conţine concluziile autorului despre alimentele sănătoase şi nesănătoase, reţete de hrană vie şi numeroase sfaturi menite să aducă un plus calităţii vieţii şi să vindece problemele de sănătate.