activitati-pentru-copii

10 idei de jocuri și activități pentru copii de toate vârstele (de care se pot bucura și adulții!)

Timpul petrecut în familie este fundația unei relații strânse între părinți și copii. De obicei, rezervăm acest timp pentru familie în weekend, când toate grijile jobului rămân la birou și atenția noastră se îndreaptă 100% spre cei dragi. 

Dar uneori circumstanțele ne impun să petrecem mai mult timp acasă și să lucrăm din confortul propriei locuințe. Dacă și tu ai copii plini de energie și mereu în căutare de noi activități, te-ai confruntat probabil deja cu această provocare.

Avem, însă, soluția perfectă pentru tine: un ghid de activități care garantează timp de calitate petrecut împreună cu copii. Nu doar că vei alunga plictiseala, dar îi vei ajuta mici să se dezvolte și să-și îmbogățească imaginația.

De la maratoane de film la boardgames și citit, activitățile recreative pe care le propunem o să vă dea șansa să vă distrați, să aflați lucruri noi despre interesele și pasiunile fiecăruia și, nu în ultimul rând, să creați împreună amintiri frumoase care vor dura o viață. 

Deci, dacă tot trebuie să stăm acasă în perioada asta, de ce să nu profităm din plin de aceste zile cu câteva idei de activități pentru copii?

Idei de activități și jocuri pentru copii (de toate vârstele):

1. Organizați o seară de jocuri de societate în familie

Jocurile de societate nu au vârstă – toata lumea le iubește. Sunt amuzante, interesante și pun în valoare competitivitatea jucătorilor – rețeta de succes pentru o după-amiază reușită petrecută în familie. 

Unde mai pui că dezvoltă abilități precum atenția, gândirea, concentrarea și lucrul în echipă. Dar minunile boardgame-urilor nu se opresc aici. Cu ajutorul lor, copiii învață (uneori fără să-și dea seama) cum să comunice eficient, cum să-și pună imaginația la încercare și acumulează cunoștințe noi despre o varietate de domenii. 

Iată câteva idei de board games pe care să le jucați cât sunteți împreună acasă:

Lynx

activitati pentru copii

Recomandat: copiilor 6+
Număr de jucători: 1 – 6 
Despre joc: gândire logică, testarea vigilenței și a atenției

Lynx e un joc care antrenează toată familia și oferă momente plăcute împreună. Regulile nu sunt complicate, așa că, pentru a câștiga trebuie să fii primul care-și găsește imaginile pe masa de joc și care adună cele mai multe cărți. Jocul conține 400 de imagini diferite, plus o aplicație pentru Android si iOS, pentru a-l face și mai interactiv. 

Reginele adormite

jocuri in familie

Recomandat: copiilor 8+
Număr de jucători: 2 – 5 
Despre joc: memorie, strategie, distractiv

Reginele adormite e un joc care deschide un tărâm magic, unde atunci când pășim pentru prima dată descoperim lucruri parcă desprinse din povești: o regină a clătitelor, un rege al prăjiturilor… Yumm. 

Inventat de o fetiță de 6 ani, Miranda Evarts, într-o noapte când nici poveștile nu reușiseră s-o ducă în ținuturile somnului, jocul aduce o poveste haioasă și destul de surprinzătoare: o lume a nobililor care moțăie. 

Ce trebuie să faci? Trebuie să fii primul jucător care: 
•Adună 5 regine sau 50 de puncte într-un joc de 2 – 3 jucători;
•Adună 4 regine sau 40 de puncte într-un joc de 4 – 5 jucători;
•Are cele mai multe puncte după ce toate reginele au fost trezite.

Scrabble

jocuri inteligente

Recomandat: copiilor 10+ 
Număr minim de jucători: 2
Despre joc: pentru toate vârstele, educativ

Nu degeaba este Scrabble cel mai popular joc de cuvinte din lume. Este tipul de activitate recreativă care îmbină distracția cu dezvoltarea copiilor, devenind astfel o oportunitate minunată de a învăța împreună prin joc. Scrabble stimulează inteligența jucătorilor, le testează memoria și inventivitatea. De asemenea, copiii vor învăța să se concentreze și să dezvolte strategii de succes fără de care nu poți câștiga în această competiție. Fiindcă jocul este practic un test pentru vocabularul jucătorilor, Scrabble este mai degrabă potrivit pentru copiii un pic mai mari, care se vor distra de minune jucând împreună cu părinții. Dacă cauți activități educative pentru copii, Scrabble este alegerea perfectă.

Rory`s Story Cubes

boardgames pentru copii

Recomandat: copiilor 6+
Număr de jucători: 1 – 12
Despre joc: imaginație, amuzant

Rory`s Story Cubes e un joc în care întâmplarea și hazardul zarurilor prind viață prin forța imaginației sau a fanteziei. O să vi se pare uimitor câte povești puteți crea cu ajutorul lor. Jocul conține 9 cuburi, fiecare cub are 6 imagini și simboluri, formând în total 54 de imagini diferite… iar de-aici nu există opreliști, mintea poate zburda liberă și poate da viață unui număr infinit de povești.

Tetrace IQ Booster

jocuri interactive copii

Recomandat: copiilor 6+
Număr minim de jucători: 2
Despre joc: interactiv, pentru toate vârstele

Tetrace IQ Booster este un joc extrem de interesant atât pentru copii, cât și pentru adulți, care dezvoltă raționamentul vizual și pune la încercare gândirea spațială. Jucați-l împreună cu copilul, dar pregătiți-vă pentru competiție acerbă și spirite încinse, fiindcă cine rezolvă primul provocarea este câștigător. Fiind puși față-n față cu provocarea de a înțelege forme și spații, dar și de a gândi anticipat, copiii își vor dezvolta prin joc inteligența spațială. De asemenea Tetrace IQ Booster testează creativitatea și flexibilitatea copiilor, dar și abilitatea de a lua decizii sub presiune fiindcă, până la urmă, de asta depinde succesul jocului. 

Alias

cele mai amuzante jocuri pentru copii

Recomandat: copiilor 7+
Număr minim de jucători: 4
Despre joc: de socializare, amuzant

Alias este un alt joc de cuvinte îndrăgit de jucători de toate vârstele. Participanții trebuie să dea dovadă de spirit de echipă, atenție și creativitate pentru a fi încununați de succes. Jucând Alias, copilașii își vor dezvolta vocabularul și își vor îmbunătăți capacitatea de a comunica o idee, într-un timp limitat. Premisa jocului este simplă: explică-le coechipierilor diferite cuvinte folosind sinonime, antonime și alte indicii verbale care să fac cuvântul redat cât mai ușor de ghicit. Alias este o activitate de socializare grozavă, care va dezvolta gândirea asociativă a participanților și în același timp îi va face să se distreze de minune.  

Tension

activitati in familie

Recomandat: copiilor 8+
Număr minim de jucători: 4 (echipe)
Despre joc: distractiv

Vă plac competițiile contra cronometru? Vreți să vă testați cunoștințele și viteza de reacție? Atunci Tension poate fi următorul joc pe care să îl jucați în familie. Este o competiție constructivă care, pe lângă faptul că este extrem de palpitantă, vă antrenează și gândirea logică. Cunoștințe generale pe diferite subiecte și viteza de reacție vor fi un factor cheie pentru succesul la acest boardgame, fiindcă ideea de bază stă în numirea a 10 exemple din diverse categorii în maxim 60 de secunde. Nu e așa de simplu cum pare!

Descoperă mai multe jocuri de societate pentru copii care pot fi jucate de întreaga familie, dar și jocurile de societate pentru adulți care vor da tonul celor mai memorabile seri petrecute alături de prieteni.

2. Distrați-vă făcând puzzle-uri împreună

Să faceți puzzle-uri împreună este un mijloc fantastic să petreceți timp de calitate în familie, dar și să-i oferiți copilului o activitate care este, în egală măsură, recreativă și educativă. 

Pe lângă faptul că sunt foarte captivante, puzzle-urile dezvoltă un areal vast de abilități esențiale copilului, de la cele cognitive până la dezvoltarea motorie fină, coordonarea mână-ochi, rezolvarea problemelor, dar și îmbunătățirea abilităților sociale. 

Partea bună este că puzzle-urile sunt și unul dintre cele mai versatile jocuri, iar la Cărturești  vei găsi puzzle-uri pentru toate gusturile și toate vârstele, de la cei mici la cei mari. Copii cu vârste începând de la 3 ani se vor amuza construind un puzzle frumos ilustrat bazat pe poezia copilăriei Somnoroase păsărele, iar cei un pic mai mărișori își pot încerca atenția și dexteritatea asamblând un puzzle cu harta Europei. 

3. Jucați și alte jocuri interactive, la fel de palpitante

Jenga

jocuri pentru toate varstele

Recomandat: copiilor 6+
Număr minim de jucători: 2
Despre joc: potrivit pentru toate vârstele

Este un joc clasic, deloc complicat, dar extrem de interactiv –  activitatea recreativă perfectă pentru copii și adulți. Cei care dau dovadă de flexibilitate, dexteritate, concentrare și multă atenție vor avea parte de succes răsunător în acest joc. Pentru copii, mai ales cei de vârstă preșcolară, Jenga este pe cât de distractiv, pe atât de util, fiindcă dezvoltă motricitatea fină a mâinii, un exercițiu foarte important pentru învățarea scrisului. Dar lecțiile pe care micuții le pot învăța prin joc nu se opresc aici.  Alegând piesele pe care urmează să le scoată din turn, copiii se familiarizează cu concepte de stabilitate, echilibru și greutate. Prin Jenga veți învăța să fiți mai răbdători și mai atenți la detalii. Și vă veți distra pe cinste!

Uno

joc distractiv copii

Recomandat: copiilor 7+
Număr minim de jucători: 2
Despre joc: interactiv, potrivit pentru toate vârstele

Deși jocul este recomandat copiilor mai mari de 7 ani, Uno poate fi util și pentru copiii mai mici, fiindcă este o metodă excelentă să-și consolideze cunoștințele despre culori și numere. Tot prin Uno, jucătorii ajung să-și dezvolte vigilența și atenția pentru că trebuie să fie cu ochii în patru și la mișcările celorlalți participanți. O partidă de Uno (sau zece, fiindcă odată ce începi să joci, e greu să te mai oprești) poate face diferența dintre o seară plictisitoare în familie și o seară în care distracția stă în capul mesei. 

Dixit 

joc de societate interactiv

Recomandat: copiilor 8+
Număr minim de jucători: 3
Despre joc: practic, de socializare

Cauți un joc care să dezvolte gândirea asociativă a copilului tău și în același timp să fie o sursă de distracție pentru întreaga familie? Dixit este o alegere ingenioasă și colorată care va garanta timpul de calitate petrecut împreună. În plus, jocul stimulează mintea jucătorilor și dezvoltă imaginația și creativitatea. Dixit îndeamnă jucătorii să acorde o atenție deosebită modului de gândire al celor din jur, fiindcă că succesul în acest joc este asigurat mai cu seamă de abilitatea de a anticipa gândurile oponenților. Ce oportunitate mai plăcută să ajungeți să vă cunoașteți mai bine?

4. Modelați cu nisip kinetic – un joc de care nu vă veți mai sătura

jocuri copii

Joaca cu nisipul kinetic este fascinantă, în special pentru copiii mici, cu vârste începând de la 3 ani. Jucându-se cu acest tip de nisip, copiii, de la o vârstă foarte fragedă, ajung să își dezvolte conștientizarea senzorială și creativitatea, construind o mulțime de obiecte și figuri. 

Acest tip de joc creativ este o modalitate excelentă atât pentru părinți să petreacă mai mult timp cu copiii lor, dar și pentru copii să se dezvolte multilateral.

jocuri pentru copii acasa

Puteți, de asemenea, încerca și plastilina inteligentă precum Plastilina Amos: Albinuța. Aceasta este întotdeauna o idee bună când vine vorba de cei mici. Fie că e vorba de plastilina inteligentă sau de alte seturi creative, modelajul ajută la dezvoltarea motricității fine și a imaginației.

5. Descoperiți împreună fascinanta lume a cărților

Timpul petrecut împreună nu trebuie să fie neapărat doar joacă, numai joacă și nimic altceva în afară de joacă. Uneori, să citiți împreună sau să rezolvați mici exerciții poate fi la fel de amuzant. Cu cărțile potrivite alături, cei mici își vor petrece timpul într-un mod distractiv chiar și când sunt acasă. În plus, cititul împreună este o metodă excelentă de concentrare, dezvoltare a vocabularului și de stimulare a imaginației. 

Iată câteva cărți care vă vor ține ocupați ore întregi cât sunteți acasă:

Caietele de activități de la editura Gama 

ce facem cu copilul acasa

Caietele de activități cu exerciții pentru dezvoltarea celor patru tipuri de inteligență – inteligența creativă, inteligența adaptivă, inteligența intelectuală, inteligența emoțională – ajută copiii să își dezvolte limbajul, logica, înțelegerea spațială, cea muzical-ritmică și motricitatea. 

Cei mici învață lucruri prin joacă, fără a simți că fac efort. Vestea bună este că aceste resurse incredibile sunt disponibile în funcție de vârstă, de la 2 la 5 ani. 

idei activitati copii mici

Dacă vrei să îi asiguri copilului activități educative și de dezvoltare personală, caietele de tip Montessori merită toată atenția ta! Acestea vă vor ajuta să învățați, dar și să petreceți momente de relaxare și destindere împreună.  

Dar dacă ești în căutarea unor activități distractive și interactive, optează pentru cărțile de joc Montessori care îi invită pe copii să observe cu atenție și să înțeleagă lumea înconjurătoare, învățându-i principii de clasificare și noțiuni noi din natură.. 

activitati pentru copii mici

De asemenea, cărțile din colecția Micul Zen îi învață pe cei mici cum să-și controleze emoțiile prin meditația terapeutică de tipul sofrologiei ludice și îi ajută să se destindă. Nu mi-e somn, Rina ursulina e furioasa și Ma relaxez cu Anda, micuta panda, conțin exerciții care duc la momente de relaxare împreună.

Cărți de povești

carti de povesti copii

Cărțile de povești sunt o sursă de relaxare și dezvoltare a limbajului pentru cei mici iar cititul împreună reprezintă pentru copii nu doar un ritual eficient de culcare, cât și o deprindere care, cultivată constant, îl va apropia pe cel mic de universul cărților, dezvoltandu-i empatia și capacitatea de înțelegere. 

activitati pentru copii

De la serii precum Elmer sau Pete Motanul, pisica Mog, toate au protagoniști pe care cei mici îi vor îndrăgi și cu care vor empatiza, învățând tipuri de comportament pentru anumite situații. Antologiile de povești clasice sunt și ele resurse minunate pentru povestea de seara, iar audiobookurile cu povești ajută la relaxare și un somn mai bun. Recomandăm Povești de noapte bună sau, deja binecunoscutele Cărți cu Apolodor scrise de Gellu Naum.

idei de activitati copii

Și dacă somnul tot se lasă așteptat, avem o serie de povești speciale însoțite de recomandări de lectură, care îl vor ajuta pe cel mic să își găsească liniștea și să îl primească în sfârșit pe moș Ene: Noapte bună, Lună, Noapte buna, noapte buna, șantier sub clar de luna și Mulțumesc și noapte bună.

idei de activitati pentru copii mici

Adaptările marilor povești ca Micul Prinț, îl vor fermeca pe cel mic, dovedind încă o dată puterea pe care o au poveștile încă din copilărie.

Enciclopediile

idei de jocuri si activitati pentru copii acasa

Cum s-a născut universul? De ce strălucește luna? De ce au dispărut dinozaurii? De ce Terrei i se mai spune Planeta albastră? Ce este Terra?! 

Curiozitatea celor mici este infinită și probabil v-ați obișnui să fiți de dimineață până seară asaltați cu “de ce-uri”. Ca să vă facă viața mai ușoară, enciclopediile îl vor învață pe cel mic noțiuni introductive despre spațiu, dinozauri, Pământ, natură, animale, corpul uman. Citind împreună despre toate aceste curiozități, nu doar veți petrece frumos și util timpul, dar îi veți inspira copilului o dragoste pentru cunoaștere încă de la cea mai fragedă vârstă. Indiferent de tema preferată, la Cărturești cei mici și cei mari pot descoperi rafturi speciale dedicate explorării lumii în care trăim.

jocuri activitati copii

Descoperă mai multe cărți pe care copilul tău o să le iubească pe carturesti.ro!

6. Colorați împreună

Cărțile de colorat sunt întotdeauna o ideea bună, fie că vorbim de cele clasice pentru creioane colorate, fie cele pe bază de pictură cu apa, pentru piticii care colorează cu degețelele. Indiferent de metoda de exprimare artistică aleasă, cărțile de colorat contribuie la dezvoltarea cognitivă, psihologică și creativă a copilului. 

Partea bună este că și părinții pot profita de această activitate relaxantă, fiindcă există o varietate mare și de cărți de colorat pentru adulți. Așadar, pregătiți-vă creioanele colorate și fiți gata să vă distrați colorând împreună!

idei activitati pentru copii

Și cărțile cu abțibilduri și cele de decupat sunt la fel de interesante pentru cei mici. Pe lângă faptul că îi țin ocupați, le dezvoltă și motricitatea fină. 

7. Explorați o serie nouă de benzi desenate

activitati copii

Nu este un secret faptul că cei mici (și cei mai mari) iubesc benzile desenate. 

Povești spuse mai mult prin imagini, aventuri palpitant, personaje haioase sau inspiraționale – cum să nu îți placă?! Prin urmare, transformați această pasiune a copiilor într-o activitate interesantă pe care o puteți face împreună. –

Citind benzi desenate, copiii își dezvoltă imaginația și își consolidează pasiunea pentru citit. Echilibrul dintre text și ilustrații face acest tip de carte deosebit de atractiv pentru copii, interesul lor fiind atras de culorile vii și de dinamismul acțiunii. La Cărturești găsiți multe serii de benzi desenate care îi vor fascina pe copii. Iar dacă le veți explora împreună, entuziasmul lor va crește exponențial. 

Dacă ai acasă cititori începători, ai putea încerca să le trezești interesul pentru lectură cu ajutorul șoriceilor drăgălași ai lui Joffrey Hayes. Colecția Benny și Penny este ușor de citit și va purta copiii într-o adevărată aventură. Puteți continua aventura cu Fratele meu este un supererou. Luke ar fi putut să fie și el supererou…doar dacă nu ar fi coborât la baie în momentul nepotrivit. Acum, soarta a două universuri stă pe umerii lui, chiar dacă nu și capa. Este o lectură haioasă, interesantă prin intermediul căreia îl poți învăța pe micuț că nu are nevoie de puteri magice pentru a salva lumea. 

Și colectia esențială Calvin și Hobbles o să-i țină pe copii cu sufletul la gură pe tot parcursul lecturii, fiindcă este pe cât de amuzantă și inteligentă, pe atât de surprinzătoare.

Descoperă mai multe benzi desenate intrigante și pline de umor. 

8. Construiți propriile povești cu figurine din cărțile preferate

Copiii au o imaginație bogată pe care abia așteaptă să o scoată la iveală. Tot ce trebuie să faci e să îi pui la dispoziție instrumentele necesare. Doar că, uneori, ne scapă din vedere cele mai evidente. Dincolo de jocuri interactive și cărți ce oferă metode alternative de învățare și distracție, mai există și clasicele păpuși și figurine care îi pot bucura pe cei mici la fel de mult ca orice alt joc sau jucărie. Acestea sunt o altă modalitate prin care te pot face parte la lumea lor imaginară. 

idei de jocuri si activitati pentru copii

Copiii se pot juca cu figurina Annei din Frozen, cu duhul din Aladdin, cu personajele din ultimul film Star Wars și multe altele. Explorează întreaga colecție de figurine din Cărturești și alege-o pe cea potrivită copilului tău.

9. Organizați o seară de filme

Să te uiți împreună cu familia un film sau să faceți un întreg maraton este, cu siguranță, distractiv. Vă strângeți toți împreună pe canapea, aveți popcornul la îndemână și râdeți (sau plângeți) în rând cu personajele din film. 

Dar mai mult decât atât, seara de filme este tipul de activitate care unește toată familia și întărește legăturile emoționale dintre voi, fiind totodată un prilej de comunicare și apropiere.

Așadar, pentru zilele în care sunteți nevoiți să stați în casă, dacă căutați o oază de relaxare pe un tărâm magic, puteți viziona colecția completă de 8 filme Harry Potter. Aventurile tinerilor vrăjitori de la Hogwarts sunt la fel de fascinante pentru cei mari și cei mici deopotrivă și sunt soluția perfectă pentru o săptămână în care plictiseala nu-și are locul. Sau puteți opta pentru filme animate clasice, precum Mica sirenă sau Dumbo, care vor face din orice seara petrecută în familie un succes răsunător!

Planifici următoarea seară de filme? Lasă-ne să te ajutăm!

10. Explorați spațiul cu ajutorul NASA

Dacă căutați activități pe care le-ați putea face împreună dar care să fie în același timp un pic mai ieșite din comun, ce ziceți de o călătorie… în spațiu? Nu vă faceți griji, puteți explora spațiul, puteți vizita Stația Spațială Internațională și puteți afla mai multe despre misiunile agenției spațiale americane NASA chiar din confortul propriei locuințe. 

Clubul virtual pentru copii NASA este locul de joacă (virtual, ce-i drept) perfect pentru copii de vârstă preșcolară până la cei din clasele primare. Aici, alături de Nebula, mascota clubului, ei vor avea șansa să învețe despre NASA și spațiu prin jocuri, video-uri, puzzle-uri, cărți de colorat, labirinturi și alte activități interactive. 

Acest club virtual este o metodă excelentă să le cultivi copiilor, încă de la o vârstă fragedă, pasiunea pentru știință, tehnologie, inginerie și matematică. În plus, e extrem de distractiv. Tu n-ai vrea să conduci un rover pe Marte sau să afli cât ai cântări pe Jupiter?

11. Faceți un tur virtual în cele mai frumoase muzee din lume

O vizită la muzeu este mereu un prilej de a petrece timp de calitate în familie. Dacă stați în casă nu înseamnă că trebuie să renunțați la acest obicei atât de îndrăgit. Puteți să vă bucurați de cultură, istorie și artă chiar de pe propria canapea.

Faceți un tur virtual al Muzeului de Istorie a României. Satisfaceți-vă pofta de cunoaștere explorând expozițiile muzeului și cutreierând încăperile doldora de istorie. Acest tip de tururi virtuale sunt cu atât mai memorabile fiindcă îmbină frumos lumea digitală și trecutul istoric, făcând învățarea o adevărată aventură. Dacă vreți să le arătați copiilor splendoarea lumii culorilor, puteți să-i duceți într-o excursie virtuală prin Muzeului Național de artă.

Faceți un tur virtual prin mai multe muzee din România

Hotarele geografice practic dispar în era internetului. Așadar, pregătește-ți partenerii de expediție, adu câteva gustări, așezați-vă comod în fața calculatorului și începeți să explorați lumea în lung și-n lat. De la Marile Piramide din Giza la Casa Alba din Washington vă așteaptă o călătorie virtuală absolut fascinantă!

Google Artă & Cultură a făcut echipă cu peste 500 dintre cele mai faimoase muzee din întreaga lume ca să pună la dispoziția tuturor celor interesați tururi virtuale și expoziții extraordinare. Puteți plănui o escapadă de familie în care să vedeți Galeria Ufizi din Florența, Muzeul Van Gogh din Amsterdam, faimosul Muzeu Metropolitan din New York, Galeria Națională din Londra  – toate în aceeași zi. Destinații turistice care impresionează anual milioane de călători de toate vârstele sunt acum la un click distanță.

Fără îndoială, muzeele virtuale nu oferă aceeași experiență și aceeași satisfacție ca explorarea unui muzeu obișnuit. Dar sunt o metodă excelentă de a stârni interesul copiilor cu privire la istorie, artă și cultură. 

Descoperă  muzee celebre din lume alături de cei dragi!

Timpul petrecut acasă, cu familia, este cel mai prețios. Cu atâtea jocuri și activități din care să alegeți, nici un nor de plictiseală nu o să vă umbrească ziua!

Descoperă și ghidul nostru de activități pentru adulți care te va ajuta să scapi de monotonie și să te bucuri din plin de timpul liber, fie că vrei să-l petreci singur sau alături de cei dragi.There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.