280624840_5058875254206848_1293271862213222898_n

Bumbișori de București / Banana Short Stories, eveniment conex RDW

foto de Claudiu Popescu

Bumbișori de București / la pas după evenimente culturale (și nu numai) prin București; evenimente pe care le denumim jucăuș și visător bumbișori, pentru că noi percepem ceea ce se întâmplă cultural în capitală asemenea acestor flori: vesele, ușor fragile, spontane și cu scopuri terapeutice pentru că, da, arta este terapeutică precum o floare sau o plantă.

La câțiva pași de centrul orașului efervescent, am poposit într-o zi de sâmbătă pe o stradă boemă, încălzită de apusul de mai, în cafeneaua Miss Alé – Central Culture, unde a avut și are loc până în luna iunie expoziția Banana Short Stories. Adică Ana Bănică, prietenă a Cărtureștiului, a expus în premieră o serie de tablouri în guașă, parte dintr-un eveniment conex RDW.

De cum am intrat în cafeneaua ce ține loc de brunch & evenimente culturale, m-a surprins lejeritatea cu care tablourile și-au găsit locul în spațiu, parcă erau acolo și de acolo dintotdeauna. Poate au fost „ajutate” de muralul realizat tot de Ana, pe peretele perpendicular cu cel al expoziției sau de tot cadrul à la Wes Anderson al locului, în acord cu nuanțele și stările transpunse de artistă pe pânze.

foto de Claudiu Popescu

Dar să revenim la tablouri, adică la cele 3 povești – doar dintr-o fantezie ne sunt prezentate în tablouri – locuri idilice, cadre în care Ana Bănică și-ar dori să se trezească dimineață după dimineață, părți din arhitectura orașului adoptiv și copaci de care este îndrăgostită. Pentru că nu vrem a interfera în visele artistei, o lăsăm pe ea să ne spună câteva cuvinte despre momentele, emoțiile și elementele transpuse în cele zece ilustrații.

ANA BĂNICĂ: Când am acceptat invitația Alexandrei Gaisteanu-Melinte și a lui Cătălin Alionte de la Miss Alé de a planifica împreună acest eveniment-expoziție știam un singur lucru: că voi dori să expun guașe în original, pictate special pentru această ocazie, care să trateze subiecte dragi mie, lucruri frumoase la care tânjesc.
Tema s-a conturat mai bine după ce am început să fac liste și schițe cu tot felul de fantezii pe care le-am avut dintotdeauna, unele realizabile, altele imposibile, care de-a lungul vremii s-au tot schimbat odată cu mine. Am ales trei povești scurte pe care nu le-am mai ilustrat până acum și am acordat fiecăreia câte trei lucrări mici: copaci pe care aș vrea să-i plantez undeva, cândva într-o grădină, trei peisaje marine pe care aș vrea să le văd pe fereastră și case bucureștene în care aș vrea să locuiesc sau pe care le-aș explora măcar. În expoziție există și o a zecea lucrare care aduce împreună toate cele trei povești scurte ilustrând o scenă în doi pe un țărm constănțean cu iz oriental, la Vila Șuțu, o bijuterie de casă în stil maur. Ca să completez tabloul, am adăugat și niște luleaua turcului, o plantă cățărătoare cu flori roșii-oranj din Constanța copilăriei mele.

foto de Claudiu Popescu

Acum, nu mai rămâne decât să ne bucurăm pentru încă o lună de expoziția Anei Bănică alături de o cafea de specialitate sau un cocktail signature de-al casei Miss Alé.

Puteți găsi câteva dintre printurile Anei Bănică și pe carturesti.ro, chiar aici.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.