kit-pentru-carti

Cadouri pentru bookaholici

Că e vorba de Crăciun, o aniversară sau un gest frumos, o listă de cadouri pentru bookaholici cred că e mereu binevenită pentru persoanele din jurul lor (adică oamenii răbdători care-i ajută să-și care sacoșele cu cărți de fiecare dată când se mută sau cei care nu se supără să aștepte cu orele prin librării în căutarea cărții perfecte). M-am gândit să fac această listă de recomandări cu ocazia apropiatelor sărbători de Crăciun, însă nu e o listă crăciunească, ci, mai degrabă, una all season. Așadar, dacă aveți în jurul vostru un bookaholic (adică o persoană care nu are niciodată suficiente cărți și obiecte livrești în jurul său), salvați lista și lista vă va salva la nevoie.

Accesorii pentru bookaholici

În primul rând, dacă aveți timp de stat și navigat pe net, aveți pe site-ul Cărturești o categorie intitulată chiar „Accesorii pentru cărți și cititori”, unde puteți găsi tot felul de obiecte simpatice și utile, de la semne de carte, la huse, suporturi, lămpi de citit, markere pentru pagini și chiar și un kit pentru clubul de carte super simpatic. Eu, drept să spun, nu am putut folosi lampa de carte, e o lumină foarte obositoare pentru ochi pe timp de noapte, dar știu persoane care o folosesc fără probleme, însă un suport de carte sau o husă sunt mereu cadouri binevenite. De asemenea, tot pentru „navigatori”, puteți răsfoi și paginile cu produsele Legami, unde găsiți o grămadă de prostioare livrești, de la agende, la penare, semne de carte, pixuri, căni, calendare, încărcătoare, plannere sau… șurubelniță multifuncțională (niciodată nu știi când ai nevoie de una, nu?).

Cărți despre cărți

Și, acum să trecem la lucruri serioase, pentru oamenii care-și doresc să surprindă un bookaholic și să-i arate că-i respectă pasiunea pentru citit. În primul rând, avem, evident, cărțile despre cărți. Nu știu dacă vreun bookaholic poate rezista acestei categorii livrești, eu sigur n-am întâlnit niciunul. Avem cărți „serioase” despre cărți, cărți care vorbesc despre istoria și critica literară, dar pe înțelesul publicului larg, cum ar fi Lumea scrisă. Povești care au schimbat oamenii, istoria și civilizația, de Martin Puchner, o călătorie în istoria lumii prin 16 texte fundamentale (de la Epopeea lui Ghilgameș la Harry Potter) sau o carte deja de referință pentru literatura occidentală, Canonul occidental, de Harold Bloom, un volum de critică literară, dar ușor de înțeles chiar și de publicul nespecializat.

Dincolo de istorie și critică literară, sunt cărțile care vorbesc despre cum pasiunea pentru povești ne-a determinat ca specie (și continuă să o facă), precum excelentul studiu al lui Jonathan Gottschall, Animalul povestitor. Cum ne fac poveștile oameni, sau splendida antologie de studii semnate de Umberto Eco, Pe umerii giganților. Același Eco a scris și unul dintre cele mai frumoase romane ce are în centru o carte, Numele trandafirului, dar cu siguranță orice cititor știe asta.

Cărți mai lejere

Sau mai sunt și cărți mai lejere, precum Citește, te rog, citește, de Felicitas von Lovenberg, care, pe lângă foarte frumoasa pledoarie pentru lectură a autoarei are, în ediția română, niște ilustrații discrete și foarte frumoase realizate de Cristiana Radu, și Arta de a citi clasicii fără reverență, de Sandra Newman (publicată într-o primă ediție cu titlul Lit kit), un ghid de lectură amuzant și, pe alocuri, chiar irevențios (așadar, nu se recomandă cititorilor „serioși”). Și, tot pentru cititorii cu simțul umorului, puteți pune pe listă Povești corecte politic de adormit copiii, de James Finn Garner, sau I Will Judge You by Your Bookshelf, de Grant Snider, care este un superb volum de glume ilustrate cu și despre cititori, și, pentru cancanuri literare, Viața secretă a marilor scriitori, de Robert Schnakenberg,  și Romantism, pasiune, scandal. Viața amoroasă a scriitorilor celebri, de Joni Rendon și Shannon McKenna Schmidt.

Cadouri deosebite & volume ilustrate

Pentru cadouri mai deosebite un volum ilustrat poate fi o idee bună. De exemplu, antologia Literary Landscapes. Charting the Worlds of Classic Literature, de John Sutherland (John Sutherland este și autorul unei istorii simpatice, A little History of Literature) sau Books That Changed History și The Literature Book de la Dorling Kindersley Publishers Ltd (DK). Să nu mai spun de volume insolite precum The Madman’s Library. The Greatest Curiosities of Literature, de Edward Brooke-Hitching, un adevărat volum de colecție, mica bijuterie care este Ex libris. 100 Books to Read and Reread, de Michiko Kakutani, sau The Bookseller of Florence. Vespasiano da Bisticci and the Manuscripts that Illuminated the Renaissance, de Ross King, o splendidă istorie a cărții la intersecția manuscriselor anluminate cu tiparul lui Gutenberg, totul pe fundalul Florenței renascentiste (ce ți-ai putea dori mai mult?).

Fără să mă mai chinui să le includ în categorii, mai enumăr și câteva cărți frumoase despre cărți: Roata plăcerilor, de Valeriu Gherghel, un volum extrem de simpatic și cu un umor hâtru irezistibil, Dicționar de locuri literare bucureștene, de Andreea Răsuceanu și Corina Ciocârlie, Iscoditorii. Un an de cugetări, băutura, tristețe și lecturi, de Anne Gisleson, un volum despre puterea terapeutică a unui club de carte, The Secret Life of Books. Why They Mean More Than Words, de Tim Mole, o carte despre cum cărțile și cititorii au evoluat de-a lungul timpului, sau volumul de interviuri Cum să citești un romancier, de John Freeman, care este și o foarte interesantă radiografie a lumii literare contemporane.

În încheiere, revenim la accesorii

Închei cu un ultim sfat: dacă totuși vi se pare dificil să alegeți o carte pentru un cititor (pentru că nimeni nu știe exact câte și ce cărți are un cititor în bibliotecă, nu?), sfatul meu e să vă îndreptați către cadouri bookaholice – de la cănile iconice Penguin (aveți la alegere, printre altele, Persuasion, Wuthering Heights sau Sherlock Holmes) la sacoșe pentru cărți, cum ar fi tote bag Little Red Riding Hood, agende (o agendă din gama Moleskine e mereu o alegere bună, la fel și cele de la ROD) până la extrem de necesarele acum măști reutilizabile (pentru bookaholici, recomand măștile cu versuri de la MSKA). Nu mi-e ușor, dar mă voi opri aici. Sper să fi fost de folos recomandările mele și să-i facă fericiți atât pe bookaholici, cât și pe oamenii din jurul lor (când faci un cadou frumos, fericirea e dublă: și a celui care primește și a celui care oferă, nu?).

 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.