carti amuzante feature

Pentru momentele în care ai poftă de râs: 12 cărți amuzante care alungă melancolia

Într-o perioadă în care incertitudinea, stresul sau anxietatea ne dau târcoale din ce în ce mai mult și suntem nevoiți să facem față la tot soiul de provocări și situații noi, putem să ne antrenăm optimismul și să ne eliberăm de griji, măcar pentru o vreme, cu ajutorul cărților scrise cu umor, menite să ne aducă zâmbetul pe buze și să ne ajute să găsim părțile bune din fiecare situație.

De la întâmplări incredibile la situații cu haz, replici istețe și povești care-ți oferă lecții de viață, iată lista noastră cu recomandări de cărți amuzante care să te facă să uiți, pentru câteva ore, de griji și care te lasă la final cu o stare de bine.

Unde ai disparut, Bernadette? de Maria Semple

Editura Litera, 2020, traducere de Mihaela Buruiană

Poți comanda cartea aici.

Unde ai dispărut, Bernadette? este construită ca un puzzle alcătuit din frânturi de informații, emailuri și bilețele trimise între personaje. Bernadette fusese cândva o arhitectă genială, unul dintre pionierii construcțiilor ecologice, însă, în urma unui incident, a renunțat la carieră și s-a mutat cu familia în Seattle. Dorința fiicei ei de a merge împreună în Antarctica declanșează un întreg șir de întâmplări imprevizibile care încep cu dispariția lui Bernadette.

O carte amuzantă, plină de ironie și umor fin, Unde ai dispărut, Bernadette? este o alegere potrivită atunci când vrei să te bucuri de o lectură care să-ți aducă buna dispoziție, dar care să te țină și cu sufletul la gură. Stilul epistolar în care e scrisă adaugă un farmec aparte cărții, mai ales că fiecare e-mail, document oficial sau scrisoare este un indiciu care te ajută să rezolvi, împreună cu Bee, misterul dispariției mamei sale.

Rămân datoare de Sophie Kinsella

Editura Polirom, 2021, traducere de Vali Florescu

Fixie Farr este o tânără simpatică, ambițioasă și plină de viață, care simte un impuls aproape necontrolabil de a îndrepta lucruri și a rezolva probleme, ceea ce poate fi o mare calitate sau un mare inconvenient, în funcție de situație. Într-o zi, într-o cafenea, un străin drăguț o roagă să aibă grijă de laptopul lui cît timp iese să dea un telefon, dar ghinionul face ca din tavan să înceapă să curgă apă, iar Sophie sare imediat să-i salveze computerul. De aici înainte, începe un joc al datoriilor între cei doi, joc care duce la diverse situații amuzante și neașteptate.

Dacă ești în căutarea unei cărți amuzante de dragoste, care să te facă să visezi și care să-ți dea poftă de viață, Rămân datoare este alegerea potrivită. Este o poveste fermecătoare, plină de personaje interesante, scene și dialoguri haioase, care vorbește despre relațiile de familie, căutarea dragostei, cum să preiei controlul asupra vieții tale și dificultățile de a avea succes pe plan profesional ca femeie.

Sora mea, ucigașă în serie de Oyinkan Braithwaite

Editura Art, 2020, traducere de Iulia Gorzo

Poți comanda cartea aici.

Korede primește un telefon în toiul nopții. Ayoola și-a ucis al treilea iubit, într-un acces de furie, și acum are din nou nevoie de ajutor să acopere urmele. Așa că sora mai mare se prezintă la locul crimei și face ceea ce fac surorile – se ajută la nevoie. Lucrurile iau o întorsătură neașteptată atunci când Ayoola se îndrăgostește de iubitul Koredei, cea din urmă intuindu-i acestuia soarta încă de la început.

Cu un umor sumbru, o intrigă originală și întâmplări macabre care îți ridică tensiunea, Sora mea, ucigașă în serie reușește să te ține cu sufletul la gură de la început până la final. Totodată, te face să te întrebi cât de departe ai merge pentru a-ți proteja familia și unde este trasată limita peste care nu ai putea trece?

Idila hipnotizatoarei de Liane Moriarty

Editura Trei, 2021, traducere de Monica Vlad

Poți comanda cartea aici.

Idila hipnotizatoarei o are în centrul poveștii pe Ellen O’Farrell, care practică hipnoza în casa elegantă pe care a moștenit-o de la bunicii ei. Deși viața ei profesională merge bine, nu se poate spune același lucru despre cea amoroasă. Atunci când îl cunoaște pe Patrick, un bărbat singur și atrăgător, dorința pare că i s-a îndeplinit. Totul pare perfect, însă Patrick îi dezvăluie un lucru: fosta lui iubită îl hărțuiește. Ellen este nerăbdătoare să afle cât mai multe despre acea femeie, însă ce nu știe ea este că întâlnirea dintre ele a avut deja loc.

Scrisă cu mult umor, căldură, emoție și ironie, Idila hipnotizatoarei este o carte deopotrivă amuzantă și plină de întâmplări neprevăzute. Povestea îți face cunoștință cu personaje interesante, convingătoare, cu care poți ajunge să empatizezi și care poate să-ți schimbe complet coordonatele în privința fiecăruia dintre personaje.

Dinți albi de Zadie Smith

Editura Litera, 2020, traducere de Alina Scurtu

Poți comanda cartea aici.

Dinți albi are în centru povestea a doi prieteni buni, veterani din al Doilea Război Mondial. Archie se află la a doua căsătorie, cu o tânără jamaicană care are aproape jumătate din vârsta lui și au împreună o fiică. Iar Samad se află într-o căsătorie aranjată conform tradiției islamice și este tată de gemeni. Fiecare dintre ei încearcă să treacă peste confuzia unei existențe cotidiene și să scape de traumele trecutului.

O carte vorbește cu umor și emoție despre diferențe culturale, despre bucurii și impasuri. Cu un ansamblu variat de personaje bine conturate și puse în valoare, Dinți albi prezintă o multitudine de puncte de vedere narative tocmai pentru a sugera multiculturalismul și melanjul de incertitudini și dificultăți ale imigranților la contactul cu o nouă cultură.

Clubul Crimelor de Joi de Richard Osman

Editura Crime Scene Press, 2020, traducere de George Arion Jr.

Poți comanda cartea aici.

Clubul Crimelor de Joi spunea povestea amuzantă a patru pensionari excentrici care au legat o prietenie trainică și care se întâlnesc o dată pe săptămână ca să rezolve cazuri de crimă rămase neelucidate, pentru propria plăcere și din spirit de aventură. După ce un om e ucis chiar sub ochii lor, cei patru criminaliști amatori sunt aruncați într-o aventură periculoasă și complicată care le va depăși așteptările.

Cu o anchetă complexă ca un puzzle complicat, cu umor fin englezesc, peisaje pitorești și mistere care te țin cu sufletul la gură, Clubul Crimelor de Joi este o carte pe care cu greu o vei putea lăsa din mână.

Anxious People de Fredrick Backman

Editura Penguin Books Ltd, 2021

Poți comanda cartea aici.

Un spărgător de bănci fuge de la locul faptei și ajunge într-un apartament scos la vânzare, unde are loc o vizionare și, pentru a nu fi prins de poliție, se baricadează înăuntru și îi ia ostatici pe cei șapte potențiali cumpărători. Printre aceștia se află o femeie bogată și dezgustată de tot ce e ieftin în apartament, un cuplu de lesbiene care se tot ceartă, un sabotor de vizionări deghizat în iepure, un cuplu de pensionari în care ea repetă tot ce zice el. Lucrurile o iau cu adevărat razna atunci cand ostaticii și spărgătorul încep să-și dezvăluie dramele personale și anxietățile.

În Oameni anxioși umorul se împletește cu drama într-un mod magic și emoționant, iar povestea îți hrănește subtil imaginația, așteptând un moment prielnic pentru a-ți spulbera teoriile și a-ți dezvălui o nouă taină. Printre cele mai frumoase cărți amuzante pentru adulți, cartea este și un sensibil, dar plin de forță, îndemn la empatie.

Să ne fie la toți la fel de rău de Adrian Șchiop

Editura Polirom, 2021

Poți comanda cartea aici.

Structurată în trei părți, Să ne fie la toți la fel de rău pornește de la relația toxică ce se înfiripă între Adi și un polițist de 42 de ani, divorțat și care are probleme cu alcoolul. Povestea celor doi este întreruptă de pandemie, care îl obligă pe Adi, din motive sanitare, dar și financiare, să se mute pe durata stării de urgență la țară, la părinții lui.

Să ne fie la toți la fel de rău surprinde desfășurarea unei relații disfuncționale care are de înfruntat, printre piedici de natură personală și intimă, și o pandemie. Nu lipsesc atmosfera apăsătoare, umorul, limbajul ireverențios și o analiză socială profundă.

Confesiunile unei ratate trecute de 40 de ani de Alexandra Potter

Editura Corint, 2020, traducere de Dorina Tătăran

Poți comanda cartea aici.

Nell Stevens este o femeie ajunsă la vârsta de patruzeci și ceva de ani, aflată într-un moment de răscruce al vieții ei și care se consideră în sinea ei o ratată. Proaspăt despărțită de cel alături de care credea că o să-și petreacă tot restul vieții și cu o afacere în faliment, Nell se vede nevoită să se mute înapoi în Londra. Jobul neconvențional pe care îl găsește aici îi aduce și o prietenie neașteptată cu o femeie de optzeci și ceva de ani. Împreună, cele două reușesc să treacă peste pierderile suferite și prind curaj să se aventureze din nou în căutarea fericirii.

Umorul și autoironia care sunt prezente chiar și în cele mai grele momente fac din Confesiunile unei ratate trecute de 40 de anio lectură potrivită dacă ești în căutarea unei cărți amuzante care să-ți dea o stare de bine. Dincolo de întâmplările haioase, cartea te învață că nu ești ratat dacă nu te încadrezi în standardele societății, dacă viața nu este exact așa cum ți-ai imaginat-o, dacă nu ai jobul perfect sau familia perfectă.

Less de Andrew Sean Greer

Editura Polirom, 2019, traducere de Ariadna Ponta

Poți comanda cartea aici.

Less spune povestea lui Arthur, un romancier eșuat, pe cale să împlinească cincizeci de ani. Într-o zi primește o invitație la nuntă de la un fost iubit, la care nu poate răspunde da, pentru că ar fi prea stânjenitor, dar nu poate răspunde nici nu, pentru că ar părea ca o înfrângere. Astfel că acceptă invitațiile de pe biroul său la evenimente literare din diverse colțuri ale lumii. O aventură care îl va duce în Mexic, Italia, Germania, Maroc, India şi Japonia şi va lăsa mii de kilometri între el şi problemele cu care refuză să se confrunte.

Câștigător al premiului Pulitzer în 2018, Less este un jurnal de călătorie și o poveste de viață spirituală, înțeleaptă, plină de umor și întorsături de situaţie neașteptate, despre un personaj care ajunge să se cunoască pe sine și să se accepte așa cum este.

Eleganța ariciului de Muriel Barbery

Editura Nemira, 2020, traducere de Ion Doru Brana

Poți comanda cartea aici.

Eleganța ariciului spune povestea a două personaje feminine care aparent nu ar putea avea nicio legătură una cu cealaltă. Renée este portăreasa unui imobil luxos care-și ascunde bine inteligența și care iubește arta, filosofia, muzica și cultura japoneză. Paloma este o adolescentă, locatară în aceeași clădire, pasionată de ceai, reviste Manga și Japonia, care provine dintr-o familie foarte bogată, plină de snobi. Pe măsură ce în clădirea în care locuiesc se petrec anumite evenimente, cele două vor trece prin mai multe transformări interioare.

Printre cele mai interesante cărți amuzante potrivite atât pentru adolescenți, cât și pentru adulți, Eleganța ariciului te pune față în față cu o sumedenie de discursuri filozofice și reflecții asupra vieții, dar și cu numeroase constatări haioase și replici istețe.

Săruturi și croissants de Anne-Sophie Jouhanneau

Editura Nemira, 2021, traducere de Cristina Broștianu

Poți comanda cartea aici.

Adolescenta de șaisprezece ani Mia a visat dintotdeauna să ajungă o mare balerină, iar acum visul ei pare mai aproape ca oricând: primește șansa de a petrece o vară de vis la Paris, pentru a urma cursurile uneia dintre cele mai exclusiviste școli de dans din lume. Dar Parisul îi rezervă surprize nebănuite și i-l scoate în cale pe Louis, un tânăr francez fermecător și fiul celei mai stricte profesoare de balet, care se oferă să-i fie ghid turistic. Mia va descoperi destul de repede de ce se spune că, la Paris, dragostea plutește în aer.

Pe străduțe fermecătoare și printre arome delicioase de patiserie, Sărutări și croissants îți dezvăluie o frumoasă poveste de dragoste, care nu duce lipsă de întâmplări amuzante, pline de aventuri și mistere. Vei descoperi alături de personaje frumusețea celui mai romantic oraș din lume și ce se întâmplă atunci când ești nevoit să alegi între visurile tale și prima dragoste.

Și cu asta încheiem lista noastră cu recomandări de cărți amuzante. Sperăm că ți-ai găsit aliatul care să-ți țină companie până te scuturi de melancolie, tristețe sau griji și ești gata să iei din nou lumea-n piept. Dacă nu, rafturile Cărturești sunt pline de alte lecturi pline de umor și povești care te vor binedispune, surprinde și inspira astfel încât să fii pregătit pentru următoarele provocări.There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.