carti bestseller feature

Cărți bestseller: top 20 cele mai vândute volume din 2021

Într-un an cu multe provocări, restricții și petrecerea timpului în mare parte în casă, cărțile s-au dovedit, încă odată, un aliat de nădejde, o fereastră de evadare din realitate în lumi fantastice și universuri paralele, un prieten bun și un sfătuitor pe măsură.

Fie că ai nevoie de povești de viață care să te inspire, fragmente de istorie care să te poarte până în cele mai vechi timpuri, thrillere pline de suspans sau povești de iubire care să-ți dea speranță, inspiră-te din lista noastră de cărți bestseller din 2021, un top al celor mai bune și citite volume de pe rafturile Cărturești.

Iernile sufletului de Katherine May

Editura Nemira, 2021, traducere de Andreea Călin

Poți comanda cartea aici.

Iernile sufletului ne arată, dintr-o perspectivă plină de speranță și acceptare, cum să îmbrățișezi perioadele dificile și momentele grele și să le privești mai degrabă ca pe niște șanse de a te dezvolta. Katherine May descrie această „iarnă a sufletului” ca fiind o perioadă de pârghie în viață, în care ești rupt de lume, respins, blocat, fără posibilitatea de a evolua.

Folosind exemple din literatură, mitologie sau lumea naturală, Iernile sufletului oferă o serie de lecții inspiraționale despre puterea eliberatoare a odihnei și a refugiului. Cartea vorbește cu blândețe și căldură despre faptul că perioadele grele au sensul lor și că trebuie să ne oprim din încercarea de a le ignora sau de le privi ca pe un eșec.

Amândoi mor la sfârșit de Adam Silvera

Editura Storia Books, 2021, traducere de Irina Stoica

Poți comanda cartea aici.

Într-o lume în care eşti anunţat câte ore mai ai de trăit, Crainicii Morţii îi sună pe Mateo și pe Rufus să le dea o veste tragică: vor muri chiar în acea zi. Cei doi nu se cunosc și sunt total opuși ca fire, însă fiecare are propriile motive pentru a căuta un prieten nou în Ziua Sfârșitului. Drumurile lui Mateo şi ale lui Rufus se intersectează prin intermediul unei aplicaţii, Ultimul Prieten, iar tinerii pornesc într-o ultimă aventură la finalul căreia descoperă fericirea, prietenia și dragostea.

Amândoi mor la sfârșit este o poveste devastatoare, dar totuși optimistă, despre doi oameni a căror viață se schimbă pe parcursul unei zile de neuitat. O meditație asupra vieții și morții care te pune pe gânduri și te îndeamnă să trăiești mai mult, să încerci lucruri noi, să cunoști alți oameni, să renunți la frici și inhibiții și să-ți dai voie să iubești.

Trenul spre Samarkand de Guzel Iahina

Editura Humanitas, 2021, traducere de Luana Schidu

Poți comanda cartea aici.

Acțiunea din Trenul spre Samarkand are loc în anul 1923, atunci când teritoriul Uniunii Sovietice este bântuit de urmările Războiului Civil, într-un decor dezolant în care oamenii și copiii mor de foame și de frig în timp ce caută cu disperare ajutor. Deev, comandantul forțelor civile, primește sarcina aproape imposibilă de a transporta sute de copii către Samarkand. Astfel, începe o călătorie grea și aventuroasă, de șase săptămâni, din pădurile de pe malul Volgăi și stepele kazahe până în deșertul Kîzîlkum și munții Turkestanului.

Aflat în topul bestsellerurilor 2021 din Cărturești, Trenul spre Samarkand este un roman istoric profund și emoționant care vorbește despre o temă foarte grea, tema foametei în masă. Sentimentul de pericol permanent pe care îl simți pe tot parcursul poveștii este însoțit de momente neașteptate de tandrețe și iubire și de gesturi uimitoare de solidaritate și sacrificiu.

Ierburi uitate de Mona Petre

Editura Nemira, 2021

Poți comanda cartea aici.

Mona Petre, un graphic designer pasionat de botanică, pune la un loc în Ierburi uitate o colecție de căutări botanice, asocieri de gusturi și experimente culinare inspirate de flora spontană și reconstituie rețete vechi de sute de ani. Cartea vorbește despre plăcerea de a experimenta și este o sursă de inspirație pentru un alt fel de a găti, care să pornească nu de la rețete, ci de la ingredientele pe care le ai la îndemână.

Între două lumi de Suleika Jaouad

Editura Humanitas, 2021, traducere de Ines Simionescu

Poți comanda cartea aici.

La doar 22 de ani, Suleika Jaouad este diagnosticată cu leucemie, cu 35% șanse de supraviețuire, iar activitățile specifice tinerilor de vârsta ei sunt înlocuite cu ședințe îndelungate de chimioterapie, vizite la spital și pregătirea pentru o operație riscantă: transplant de măduvă. Când, după patru ani, primește vestea că nu mai suferă de cancer, Suleika descoperă că vindecarea sufletească de abia acum începe, iar dorința de a începe o nouă viață o îndeamnă să pornească într-o lungă călătorie cu mașina, împreună cu terrierul ei.

Unul dintre cele mai citite volume de memorii din 2021, Între două lumi vorbește despre durere și frică, dar și despre vindecare și puterea de a o lua de la capăt. Cu multă empatie, forță și emoție, cartea descrie lupta incredibilă de a reveni la viață în urma unei traume majore, zbaterea neîncetată între speranță și teamă, dar și drumul greu și lung care trebuie străbătut pentru a face pace cu suferința, cu propriul corp și cu conștiința propriei mortalități.

Ghid de design interior de Frida Ramstedt

Editura Publica, 2020, traducere de Iulia Dromereschi

Poți comanda cartea aici.

În Ghid de design interior, Frida Ramstedt – numele din spatele trendenser.se – unul dintre cele mai citite bloguri de design interior din spațiul nordic, pune la un loc principiile de bază ale designului interior și ale stilului. Cartea oferă sfaturi utile și practice pentru a crea un spațiu frumos și echilibrat, indiferent de tipul locuinței.

Ghidul de design interior te ajută să-ți dai seama care sunt lucrurile de care ai nevoie, ce îți lipsește sau ce nu este în regulă în spațiul tău – așa cum procedează și designerii de interior. De la proporții și spirala de aur la dimensiunile corecte ale unei măsuțe de cafea în raport cu canapeaua de lângă aceasta sau înălțimea optimă la care pot fi agățate lămpile, toate acestea și multe altele sunt explicate și exemplificate prin ilustrații care să-ți fie de ajutor.

Pământul făgăduinței de Barack Obama

Editura Litera, 2020, traducere Diana Popescu Marin

Poți comanda cartea aici.

Pământul făgăduinței, primul volum al memoriilor prezidențiale ale lui Barack Obama, vorbește despre drumul parcurs de acesta de la un tânăr aflat în căutarea propriei identități la liderul lumii libere. O relatare intimă și introspectivă atât din perspectiva președintelui, cât și a omului Obama, descriind în cele mai mici detalii educația sa politică, momentele de cumpănă din timpul primului mandat și povestea de dragoste cu Michelle.

Dacă vrei să arunci o privire în spatele ușilor închise, să pornești într-o călătorie prin coridoarele discuțiilor, tensiunilor și negocierilor de la Casa Albă sau să afli mai multe despre operațiunea care a dus la lichidarea celui mai periculos terorist, Pământul Făgăduinței este alegerea potrivită. Cartea a primit Premiul Goodreads Choice pentru cele mai bune memorii și biografii în 2020. Bestseller internațional, cartea apare și pe lista The New York Times și The Guardian.

Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian

Editura Humanitas Fiction, 2021, traducere de Luana Schidu

Poți comanda cartea aici.

Viața locuitorilor din Maran, un sat ce se stinge pe o culme stâncoasă, rupt de restul lumii, e suspendată într-un altfel de timp, în care urmările faptelor bune sau rele se răsfrâng asupra urmașilor, croind numele unei familii, păstrând istoria unor vieți care vin de undeva de departe și își fac loc liniștit spre prezent. Anatolia, a cărei viață a fost marcată de suferință, luptă și îndârjire, dar și de evenimente providențiale și semne inexplicabile, este, la 58 de ani, cea mai tânără locuitoare a micii așezări din vârf de munte.

Aflată în topul cărților bestseller din 2021, Din cer au căzut trei mere te poartă într-un univers arhaic de basm, în care mitul și realitatea se împletesc într-un mod care cu greu poate fi pus la îndoială chiar și de către cei mai sceptici. O poveste plină de tandrețe, umor, magie și întâmplări inexplicabile despre o lume care îți demonstrează că viața întotdeauna găsește o cale de a merge mai departe.

Hamnet de Maggie O’Farrell

Editura Pandora M, 2021, traducere de Mihaela Buruiană

Poți comanda cartea aici.

În anul 1580, pe când Anglia era lovită de Ciuma Neagră, un tânăr meditator de latină, sărac și chinuit de un tată violent, se îndrăgostește de o femeie extraordinară și excentrică. Agnes e recunoscută pentru talentele ei de vindecătoare, cunoaște plantele și poțiunile mai bine decât înțelege oamenii. Astfel începe povestea căsniciei dintre cel care avea să devină celebrul scriitor William Shakespeare și Agnes, o femeie copleșitoare și memorabilă, continuând cu durerea profundă provocată de moartea băiatului lor.

Ficțiunea și realitatea se îmbină în mod tulburător și conturează firul acțiunii din Hamnet, un roman despre pierdere, dragoste, durere și despre mijloacele prin care oamenii își găsesc drumul prin ea. Totodată, oferă o portretizare emoționantă a unui băiat care a fost uitat de toată lumea, dar al cărui nume a dat titlul celei mai celebre piese de teatru din toate timpurile.

Când corpul spune nu de Gabor Maté

Editura Curtea Veche, 2021, traducere de Adriana Ionescu

Poți comanda cartea aici.

Când corpul spune nu cuprinde povești emoționante ale unor oameni cunoscuți publicului, dar și clienți ai autorului care, puse laolaltă cu cu cele mai recente studii clinice, dezvăluie consecințele imediate șideseori ignorate provocate de stres și cât de important este rolul pe care îl are acesta în apariția bolilor cronice.

Deși faptul că stresul are o influență negativă asupra sănătății nu este o informație nouă, Când corpul spune nu vine cu foarte multe exemple și interviuri care susțin și explică cum, de ce și în ce fel ne afectează stresul zi de zi. Cartea cuprinde informații practice, detalii privind mecanismele biologice care sunt activate atunci când trecem prin momente stresante sau traumatice, dar și un ghid către vindecare.

Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo de Taylor Jenkins Reid

Editura Leda, 2021, traducere de Loredana Fratila-Cristescu

Poți comanda cartea aici.

Evelyn Hugo, o actriță de film legendară, ajunsă la vârsta de 79 de ani, este pregătită să-și relateze povestea de viață fabuloasă și scandaloasă deopotrivă. De la drumul către Los Angeles în anii ’50 până la decizia de a părăsi lumea divertismentului în anii ’80 și, bineînțeles, cele șapte mariaje, Evelyn evocă totul. Vorbește despre ambiție, prietenie necondiționată și o mare dragoste interzisă.

Alternând între relatarea lui Eveyln despre ascensiunea ei către statutul de vedetă și observațiile lui Monique, femeia aleasă aparent la întâmplare pentru a scrie biografia, Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo încearcă să ofere un răspuns la întrebarea dacă merită faima prețul pe care îl ai de plătit? O poveste plină de strălucire, intrigă și întorsături de situație care te vor ține cu sufletul la gură.

Mă găsești când vrei de Lavinia Braniște

Editura Polirom, 2021

Poți comanda cartea aici.

În timpul unui zbor spre Amsterdam, Maria și Victor se îndrăgostesc, iar atracția pe care o simt unul față de celălalt îi face să intre rapid într-o relație pasională. La scurt timp după ce devin un cuplu, apar însă și problemele din pricina modului în care cei doi privesc și trăiesc relația. El este un bărbat misterios, sigur pe el, cu idei adânc înrădăcinate în preconcepțiile din trecut, în care bărbatul este autoritatea supremă, pe când ea este o femeie ce poartă cu sine eșecul tuturor relațiilor la care a fost martoră, începând cu cel al părinților ei.

Mă găsești când vrei este anatomia unei relații disfuncționale care are partea ei de umbră și partea ei de lumină. Cartea prezintă o analiză voit detașată despre modul în care continuăm să iubim un om și după despărțire, despre ideea că oamenii par altfel la prima vedere, nu neapărat pentru că ar face asta intenționat, ci pentru că mintea ne face să proiectăm o imagine care nu se potrivește întotdeauna cu realitatea.

Viața invizibilă a lui Addie LaRue de V.E. Schwab

Editura Bookzone, 2021, traducere de Iulia Dromereschi

Poți comanda cartea aici.

Acțiunea începe în Franța anului 1714 când tânăra Addie, în încercarea disperată de a scăpa de o căsătorie nedorită și o viață obișnuită, face un pact cu diavolul. Addie își vinde sufletul pentru libertate, să nu aparțină nimănui și să aibă parte de cât mai mult timp, dar își dă seama mult prea târziu că prețul plătit este mai mare decât își imagina ea. Blestemul ei este să fie nemuritoare și uitată de toți cei pe care îi întâlnește.

Una dintre cele mai citite cărți fantasy în 2021, Viața invizibilă a lui Addie La Rue te poartă într-o aventură extraordinară, de-a lungul secolelor și al continentelor, de-a lungul istoriei și al artei și ai șansa să descoperi, alături Addie, ce înseamnă să trăiești fără constrângeri, dar și fără conexiuni. Dincolo de elementele fantasy, cartea este o poveste despre ce înseamnă să fii om, despre singurătate, despre nevoia de a fi iubit și, mai presus de toate, despre nevoia de a-ți lăsa amprenta în lume.

Nepovestitele iubiri de Tatiana Niculescu

Editura Humanitas, 2021

Poți comanda cartea aici.

Șapte povestiri care te poartă de la Nisa la Paris, de la Sulina la București sau Londra. Personaje de poveste precum Neagu Djuvara, principesa Elisabeta sau Florence Baker, dar și oameni obișnuiți aflați în fața unor circumstanțe extraordinare, își spun pe rând poveștile de dragoste și aventurile amoroase necunoscute publicului, care au deschis calea către iubiri interzise.

Inspirate din biografii, mărturii și situații reale, Nepovestitele iubiri te pune în fața unui exercițiu de imaginație și construiește un tablou al iubirii dincolo de spațiu și timp, cu povești captivante desfășurate în perioade demult apuse.

Respirația de James Nestor

Editura Lifestyle, 2021, traducere de Otilia Tudor

Poți comanda cartea aici.

Unul dintre cele mai importante lucruri pentru sănătatea și starea noastră de bine este respirația: inspiră, expiră de 25 000 de ori pe zi. Cu toate acestea, oamenii și-au pierdut capacitatea de a respira corect, iar consecințele sunt grave. Jurnalistul James Nestor călătorește prin toată lumea pentru a descoperi și explica știința ascunsă în spatele practicilor de respirație străvechi și cum ne putem transforma plămânii și viața.

Având la bază texte medicale din antichitate, dar și studii moderne în domeniul pneumologiei, psihologiei, biochimiei și fiziologiei umane, Respirația răstoarnă tot ce credeai că știi despre cea mai elementară funcție biologică.

Povestea fără sfârșit de Michael Ende

Editura Arthur, 2021, traducere de Yvette Davidescu

Poți comanda cartea aici.

Bastian, un băiat isteț cu o imaginație extrem de bogată, dar grăsuț și cu picioare strâmbe, este ținta glumelor celor din jur, iar singura lui evadare se află în cărțile pe care le citește. Într-o zi, pe când încerca să se ascundă de niște copii răutăcioși într-un anticariat, descoperă o carte misterioasă pe care o fură și se ascunde ca să o citească. Nu știe însă că, odată începută povestea, i se va încredința una dintre cele mai importante misiuni: să salveze Fantazia. Iar pentru a putea face acest lucru, trebuie să pătrundă în carte.

Povestea fără sfârșit dezvăluie o lume fantastică, meleaguri mirifice și ființe cu totul neobișnuite, bune și rele, viclene și îndrăznețe, a căror frumusețe sau urâțenie te lasă fără cuvinte. Cartea împletește armonios ficțiunea cu realitatea și este o călătorie fascinantă care cere curaj și hotărâre și care te poartă în universul fermecat al imaginației, unde totul este posibil.

Confiteor de Jaume Cabré

Editura Pandora M, 2021, traducere de Jana Balacciu Matei

Poți comanda cartea aici.

Confiteor spune povestea lui Adrià Ardevol, un copil minune care se naște într-o familie lipsită de iubire, cu un tată aspru și distant și o mamă aproape în întregime preocupată de alte lucruri. Adrià crește învățând să-și spioneze părinții și să-și ascundă sentimentele și este martor al pasiunii tatălui său pentru obiectele de anticariat, în special pentru o misterioasă și prețioasă vioară ce-și are propriul nume. Vioara devine un element central al romanului, iar istoria ei se confundă cu istoria Europei.

Confiteor este o lungă incursiune în viața lui Adrià Ardevol, scrisă sub forma unei confesiuni, pe care acesta simte nevoia să o facă pentru a profita de ultimele sale luni de luciditate. O poveste care se întinde de-a lungul a cinci secole de istorie, de la inchiziție la nazism, și care aduce în prim plan un personaj aparte: o vioară Storioni, trecută prin mâinile și viețile atâtor oameni, cauză a atâtor nenorociri, ca o încercare de a înțelege problema răului.

Enciclopedia zmeilor de Mircea Cărtărescu

Editura Humanitas, 2021

Poți comanda cartea aici.

Cum ar fi dacă în paralel cu oamenii ar exista o societate subterană de zmei? Cum ar fi economia lor? Dar politica? Dar literatura? Enciclopedia zmeilor descrie în detaliu toate tipurile de zmei care au existat vreodată și vorbește despre întregul lor univers: anatomie, istorie, limbă, economie, obiceiuri, ocupații. În plus, o serie de zece povești subtil înlănțuite una cu cealaltă ca într-o horă fără sfârșit prilejuiesc o întâlnire fascinantă cu zmei vii, aflați în plină acțiune, în toate împrejurările vieții lor.

Printre cărțile pentru copii bestseller se numără și Enciclopedia zmeilor, care scoate la lumină o lume ce părea pierdută pentru totdeauna și care oferă, pentru prima dată, un răspuns la întrebarea: oare cum arată de fapt un zmeu? Cu ilustrațiile lui Tudor Banuș, frumoase și detaliate, cu mult simț al umorului și cu informații interesante, cartea este o reală delectare pentru cititorii de toate vârstele.

Dezumanizat de Osamu Dazai

Editura Alice Books, 2021, traducere de Iolanda Prodan

Poți comanda cartea aici.

Yozo Oba, fiul unei prestigioase familii japoneze, consideră că nu este o ființă umană. Încercările lui Oba de a se reconcilia cu lumea din jurul său încep din copilărie, continuă pe durata liceului, când devine un „clovn” pentru a-și masca înstrăinarea, iar în cele din urmă conduc la o tentativă eșuată de suicid la maturitate.

Dezumanizat spune povestea fascinantă și tulburătoare a unui tânăr prins între destrămarea tradițiilor unei familii aristocratice din nordul Japoniei și impactul ideilor occidentale asupra societății. Printre cărțile bestseller din 2021 și al doilea cel mai cel mai bine vândut roman japonez din toate timpurile, Dezumanizat aduce în prim-plan teme precum suicidul, alienarea socială și depresia.

Lifespan de David A. Sinclair

Editura Lifestyle, 2020, traducere de Bogdan Ghiurco

Poți comanda cartea aici.

Ce-ar fi dacă ne-am putea alege de fapt durata vieții și opri îmbătrânirea? Cercetările lui David Sinclair, profesor de genetică la Harvard Medical School, propun o perspectivă diferită asupra bătrâneții și demonstrează cum putem încetini sau chiar inversa procesul îmbătrânirii. David Sinclair argumentează că bătrânețea nu este ceva inevitabil, ci este o boală pe care o putem trata cu ajutorul experimentelor de reprogramare genetică, pe de-o parte, dar și prin schimbarea stilului de viață, pe de altă parte.

Lifespan propune o viziune științifică îndrăzneață despre modul în care ne raportăm la bătrânețe și prezintă cele mai noi studii în domeniul longevității și cum putem prelungi anii în care rămânem sănătoși.

Sperăm că ți-ai găsit aliații pentru momentele în care îți dorești să te delectezi cu cele mai bune și mai bine vândute cărți, care îți vor întregi cu succes lista de lectură de anul acesta. Descoperă mai multe volume aflate pe lista de bestseller 2021, dar și o listă cu recomandări de cărți nou apărute în librăriile Cărturești și pe carturești.ro.There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.