carti bestseller feature

Cărți bestseller: 15 cele mai vândute volume din 2020

Într-un an cu multe provocări, restricții și petrecerea timpului în mare parte în casă, cărțile s-au dovedit, încă odată, un aliat de nădejde, o fereastră de evadare din realitate în lumi fantastice și universuri paralele, un prieten bun și un sfătuitor pe măsură.

Fie că ai nevoie de povești de viață care să te inspire, fragmente de istorie care să te poarte până în cele mai vechi timpuri, thrillere pline de suspans sau povești de iubire care să-ți dea speranță, inspiră-te din lista noastră de bestselleruri din 2020, un top al celor mai bune și citite volume de pe rafturile Cărturești.

Biblioteca de la miezul nopții de Matt Haig

Editura Nemira, 2020, traducere de Cristina Nan

Poți comanda cartea aici.

Viața Norei este măcinată de o mulțime de regrete adunate de-a lungul anilor. A avut numeroase ocazii să facă ceva important, să fie cineva deosebit, însă presiunea, temerile și  nepotrivirile din viața ei au adus-o într-un punct în care e singură și nefericită. Așa că decide să-și ia viața. Însă Universul are alte planuri pentru ea și îi face o ultimă surpriză: o bibliotecă aflată în afara timpului, unde fiecare carte de pe raft e o viață pe care ar fi putut să o aibă dacă făcea alte alegeri. 

Câștigătoare a Goodreads Choice Awards în 2020 pentru cea mai bună carte de ficțiune, Biblioteca de la Miezul Nopții  te poartă într-o călătorie magică printre regrete, cărți, universuri paralele, speranțe și o nouă șansă. O poveste emoționantă care vorbește despre cât de important este să prețuiești viața, să te iubești cu bune și cu rele și să înțelegi că, adesea, lucrurile pentru care te învinovățești nu sunt deloc din vina ta.

Pământul făgăduinței de Barack Obama

Editura Litera, 2020, traducere Diana Popescu Marin

Poți comanda cartea aici.

Pământul făgăduinței, primul volum al memoriilor prezidențiale ale lui Barack Obama, vorbește despre drumul parcurs de acesta de la un tânăr aflat în căutarea propriei identități la liderul lumii libere. O relatare intimă și introspectivă atât a președintelui, cât și a omului Obama, descriind în cele mai mici detalii educația sa politică, momentele de cumpănă din timpul primului mandat și povestea de dragoste cu Michelle.

Dacă vrei să arunci o privire în spatele ușilor închise, să pornești într-o călătorie prin coridoarele discuțiilor, tensiunilor și negocierilor de la Casa Albă sau să afli mai multe despre operațiunea care a dus la lichidarea celui mai periculos terorist, Pământul Făgăduinței este alegerea potrivită. Cartea a primit Premiul Goodreads Choice pentru cele mai bune memorii și biografii în 2020. Bestseller internațional, cartea apare inclusiv pe lista The New York Times și The Guardian.

Despre destin de Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu

Editura Humanitas, 2020

Poți comanda cartea aici.

Despre destin este un roman epistolar alcătuit din zece scrisori între Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu pe tema destinului și urzeala sorții. Un turnir modern plin de reflecții, umor, experiențe personale și culturale despre ce este, cum se face și în ce constă destinul omului.

Aflată în topul bestsellerurilor 2020 din Cărturești, Despre destin te invită la o meditație profundă oferindu-ți două concepții diferite despre destin. O carte pe care o vei citi cu pauze de cugetare și luat notițe. Ești martor la un dialog captivant, incitant și pe alocuri amuzant între doi prieteni, pe cât de buni, pe atât de diferiți.

Gambitul Damei de Walter Tevis

Editura Bookzone, 2020

Poți comanda cartea aici.

Gambitul Damei este povestea lui Beth Harmon care, rămasă orfană la vârsta de opt ani trece prin numeroase întâmplări și momente dificile încercând să-și construiască propriul drum și să devină campioană într-un joc dominat de bărbați – șahul. Călătoria ei extraordinară în lumea șahului începe în momentul în care îl cunoaște pe omul de serviciu al orfelinatului, de la care învață să joace. Dar calea ei spre câștigarea titlului de campion mondial e presărată cu pastile, alcool și multe anxietăți asociate.

Dincolo de suspans, emoții și turnee de șah, Gambitul Damei este o poveste despre maturizare, genialitate și lupta împotriva dependenței. Povestea transmite un mesaj plin de forță: dacă iubești ceva îndeajuns de tare și ești dispus să lupți cu toate forțele, nimic nu-ți poate sta în cale. Cartea are parte de o adaptare cinematografică pe măsură, iar serialul cu același nume s-a bucurat de un mare succes.

Viața mincinoasă a adulților de Elena Ferrante

Editura Pandora M, 2020, traducere de Cerasela Barbone

Poți comanda cartea aici.

Viața mincinoasă a adulților aduce în prim plan povestea Giovannei, o adolescentă crescută într-o familie de intelectuali în orașul Napoli. Lumea interioară a fetei se prăbușește atunci când aude o conversație a părinților, în care tatăl pe care îl idolatriza spune despre ea că începe să semene cu mătușa Vittoria, o femeie disprețuită și considerată oaia neagră a familiei. Giovanna simte nevoia de a o cunoaște pe această mătușă, iar întâlnirea lor se dovedește revelatorie și îi schimbă pentru totdeauna percepția asupra vieții și a familiei.

Una dintre cele mai vândute cărți în 2020, Viața mincinoasă a adulților îmbină cu empatie, sensibilitate și realism experiențele și trăirile copiilor, adesea mai tumultoase decât cele ale oamenilor mari. Accentul este pus pe rețeaua de minciuni în care se adâncesc adulții și efectele pe care acestea le pot avea asupra inocenței unei adolescente aflate în formare.

O educație emoțională de Alain de Botton

Editura Vellant, 2020, traducere de Deniz Otay

Poți comanda cartea aici.

Un rezumat a tot ceea ce s-a scris până acum în colecția The School of Life, O educație emoțională pune laolaltă zece ani de cercetări revelatoare și esențiale privind inteligența emoțională și de ce este atât de importantă pentru a putea avea o viața bună. Cum să te înțelegi mai bine, cum să devii mai eficient la locul de muncă, cum să faci față eșecului și să fii mai optimist sunt câteva dintre subiectele abordate în mod practic.

De citit cu mintea, dar și cu sufletul, O educație emoțională este un curs despre maturitate în care îți sunt „predate” prin sfaturi practice toate acele lecții importante despre cum să navighezi printre propriile emoții și să ai acea viață împlinită pe care fiecare dintre noi o dorim.

Institutul de Stephen King

Editura Armada, 2020, traducere de Ruxandra Toma

Poți comanda cartea aici.

Luke este un copil diferit, iar mintea sa este capabilă să absoarbă informații într-un ritm mult mai rapid decât a unui om obișnuit și are puteri telekinetice. Viața i se schimbă dramatic când este răpit și adus la Institut – un loc în care sunt închiși și exploatați copiii cu abilități speciale și de unde nimeni nu a reușit să scape. Dar niciun alt copil până atunci nu s-a dovedit a fi la fel de inteligent și puternic precum Luke.

Institutul îmbină supranaturalul cu lumea proiectelor guvernamentale secrete și a teoriilor conspirației într-un thriller care te ține cu sufletul la gură. Scrisă în stilul intens și dramatic caracteristic lui Stephen King, cartea descrie o lume înspăimântătoare și periculoasă privită prin ochii inocenți ai copiilor.

Copiii de pe Volga de Guzel Iahina

Editura Humanitas Fiction, 2020, traducere de Luana Schidu

Poți comanda cartea aici.

În comunitatea coloniilor germane de pe râul Volga, care-și păstrează de sute de ani tradițiile și limba, profesorul Bach trăiește într-o monotonie care îi priește și care pare că nu se va schimba niciodată. Viața îi este dată peste cap, după ce este rugat să predea limba germană unei domnișoare de peste Volga, în condiții neobișnuite. Între Bach și eleva lui se naște o poveste de dragoste care nu va fi cruțată nici de prejudecățile sătenilor, nici de istorie.

Copiii de pe Volga îmbină cu mult farmec realitatea crudă a perioadei interbelice și suferințele prin care au trecut germanii în Rusia, cu magia basmelor populare și elemente supranaturale. Devenită rapid una dintre cele mai citite cărți ale momentului, Copiii de pe Volga vorbește despre iubirea față de copii și felul în care părinții își sacrifică, de cele mai multe ori, toată siguranța proprie pentru bunăstarea și sănătatea acestora.

Ce vrem noi, femeile? de Isabel Allende

Editura Humanitas Fiction, 2020, traducere de Cornelia Rădulescu

Poți comanda cartea aici.

În Ce vrem noi, femeile? o însoțești pe Isabel Allende într-o călătorie personală și emoționantă în trecut și prezent. Pornind de la experiențele personale, din copilărie, apoi mergând până la maturitate, în calitate de soție, mamă și, mai ales, de femeie. Isabel Allende face o analiză între feminism și patriarhat fără însă a duce lucrurile la extrem.

Ce vrem noi, femeile? este un omagiu adus femeii, indiferent de naționalitate, vârstă, orientare sexuală, statut social sau financiar. Vei face cunoștință cu femei remarcabile care au dus în spate dureri, dezamăgiri, violențe și neputință, dar care, mai presus de toate, au avut curaj și și-au păstrat demnitatea în cele mai grele momente din viața lor.

Exalare de Ted Chiang

Editura Armada, 2020, traducere de Mihai Dan Pavelescu

Poți comanda cartea aici.

Un portal de trecere între prezent și trecut îl obligă pe un vânzător să-și confrunte propriile greșeli, un om de știință ce-și desfășoară activitatea în domeniul găsirii dovezilor Genezei face o descoperire șocantă, sfârșitul lumii văzut din perspectiva unui robot și alte povestiri extraordinare care te ademenesc într-un univers cu posibilități extraordinare la care nu te-ai gândit vreodată.

Printre cele mai citite cărți SF din 2020, Exalare vorbește despre cum ar arăta o lume cu acces la universurile ei paralele și te îndeamnă să-ți pui întrebări despre cum funcționează de fapt lumea din jurul tău și ce este Universul. La granița între science fiction și filozofie, aceste povești pun în balanță trecutul și viitorul umanității.

Eu, Claudius, Împărat de Robert Graves

Editura Pandora M, 2020, traducere de Silvian Iosifescu

Poți comanda cartea aici.

Desconsiderat din pricina infirmității, tratat ca un înapoiat și disprețuit pentru că este bâlbâit, Claudius supraviețuiește conspirațiilor și luptelor pentru putere și ajunge pe neașteptate împărat al Romei, în urma asasinării lui Caligula. Povestea lui Claudius, scrisă sub forma unei autobiografii, te poartă în timpuri de dinaintea nașterii sale, arată mărirea și decăderea Republicii, apariția împăraților și ascensiunea lui Tiberius și a teribilei sale mame, Livia.

Eu, Claudius, Împărat este o poveste vie, captivantă și o frescă extraordinară a Imperiului Roman. Vei parcurge alături de Claudius o epocă de glorie, dar și de conflicte puternice, citind cu sufletul la gură despre intrigile politice, crimele, războaiele, desfrâurile și ospețele romane.

Bărbatul cu haină roșie de Julian Barnes

Editura Nemira, 2020, traducere de Radu Paraschivescu

Poți comanda cartea aici.

În așa numita Belle Epoque, la granița dintre modernitate și credință, Samuel Pozzi, pionier în ginecologie și liber cugetător se află în plină putere și ascensiune. Alături de Pozzi, cei doi prieteni ai săi de rang nobil, prințul Edmond Polignac și contele Robert de Montesquiou joacă un rol important în călătoria printr-o epocă a extravaganțelor, artei și decadenței.

Bărbatul cu haină roșieeste un tablou rafinat, amuzant și intens al Epocii de Aur, care are în prim plan figura seducătorului doctor Pozzi, un personaj real din Parisul sfârșitului de secol al XIX-lea. O poveste care te cucerește pagină cu pagină dezvăluindu-ți o lume a artiștilor, libertinilor și a inovației medicale.

Prevestirea de Ioana Pârvulescu

Editura Humanitas, 2020

Poți comanda cartea aici.

Prevestirea te poartă tocmai în timpurile Vechiului Testament și spune istoria profetului Iona, cel înghiţit şi apoi eliberat de balenă, într-o serie de relatări secvenţiale ce călătoresc în timp, printre generaţii de urmași, din vremurile profetului biblic şi până în zilele noastre. De-a lungul poveștii se schimbă zeci de naratori, generații întregi de fiice care transmit povestea lui Iona mai departe, peste timp.

O interpretare curajoasă a legendei lui Iona, Prevestirea, una dintre cele mai frumoase cărți românești, te cucerește prin pasajele captivante care te aduc mai aproape de acele timpuri de demult, iar întâmplările te poartă prin spațiu și timp până la finalul neașteptat. 

Regatul sufletelor de Rena Barron

Editura Trei, 2020, traducere de Ciprian Siulea

Poți comanda cartea aici.

Fiica a doi tămăduitori puternici, Arrah tânjește să aibă propriile puteri magice pentru a câștiga aprobarea mamei sale. Atunci când din Regat încep să dispară tot mai mulți copii, Arrah este disperată să-l prindă pe vinovat și apelează la un ritual periculos care-i poate oferi puteri magice, dar necesită un sacrificiu imens.

Printre cele mai frumoase bestselleruri pentru adolescenți, Regatul sufletelor este un roman fantasy complex, cu elemente de thriller, care te face să trăiești intens acțiunea, fără să știi exact la ce să te aștepți. O carte în care vei descoperi o mitologie inspirată din cultura africană și o poveste impresionantă despre maturizare și puterea sacrificiului.

Te-am iubit deja în visul meu de Holly Miller

Editura Nemira, 2020, traducere de Maria Adam

Poți comanda cartea aici.

Te-am iubit deja în visul meu spune povestea lui Joel și a lui Callie, doi tineri care se întâlnesc și se îndrăgostesc. Totul pare simplu și frumos, însă Joel are o abilitate aparte care l-a făcut întotdeauna să stea departe de toți cei pe care-i iubește – visează tot ce urmează să se li se întâmple, bine sau rău. Relația cu tânăra Callie pare să fie șansa lui la o viață mai bună, asta până când are un vis legat de moartea ei.

Aflată pe lista de bestselleruri 2020, Te-am iubit deja în visul meu este o carte de dragoste dulce-amăruie care pune în balanță ideea posibilității de a schimba viitorul și dacă intervenția este benefică sau nu.

Sperăm că ți-ai găsit aliații pentru momentele în care îți dorești să te delectezi cu cele mai bune și mai bine vândute cărți, care îți vor întregi cu succes lista de lectură de anul acesta. Descoperă mai multe volume aflate pe lista de bestseller 2020 în librăriile Cărturești și pe carturești.ro.There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.