carti de nutritie feature

TOP 10 Cărți despre nutriție: cum să ai mai multă grijă de corpul și mintea ta

Într-o lume în care stresul este la ordinea zilei, în care ne simțim tot mai obosiți și mai tensionați, cu toții încercăm să îmbunătățim anumite aspecte ale vieții noastre, începând cu sănătatea. Ai vrea să slăbeşti dar n-ai descoperit încă soluția potrivită, ai vrea să găsești un echilibru între alimentația corectă și bucuria de a mânca sau să ajungi la o relație de prietenia cu mâncarea și ești bombardat cu informaţii despre sănătate, nutriţie şi nu mai ştii să faci diferența între mit şi adevăr sau cum să selectezi informațiile de care ai nevoie.

Pentru a afla cum poţi să ai grijă de corpul tău, dar şi de mintea ta, cum să separi informaţiile utile pentru sănătatea ta de miturile îndoielnice, îți sărim în ajutor cu câteva dintre cele mai bune cărți de nutriție, bazate pe cercetări științifice și informații atent alese. Citindu-le, vei afla mai multe despre cum funcționează particulele din care suntem construiți și cum să folosești alimentele în avantajul sănătății tale. Dar înainte de toate, nu uita că orice carte este o cale de informare și documentare pentru a ști mai multe lucruri despre acest subiect, dar ele nu înlocuiesc consultarea unui specialist într-o problemă punctuală.

Taci și înghite. De ce aproape tot ce ni s-a spus despre alimentație este greșit de Tim Spector

Editura Lifestyle Publishing, 2021, traducere de Andreea Lutic

Poți comanda cartea aici.

Taci și înghite. De ce aproape tot ce ni s-a spus despre alimentație este greșit se bazează pe cercetările făcute de Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică și consultant medical onorific. Uluit să descopere cât de puține dovezi solide există în sprijinul celor mai larg răspândite idei despre alimentație, Tim Spector demontează cele mai cunoscute mituri legate de nutriție și îndeamnă să regândim întreaga relație cu alimentația.

Multe dintre principiile pe care le considerăm adevăruri incontestabile, sunt, de fapt, idei datorate unor campanii iscusite de marketing sau nu sunt bazate pe studii științifice riguroase. Taci și înghite te ajută să înțelegi ce înseamnă cu adevărat nutriție corectă și cum să-ți îmbunătățești relația cu alimentația, care ar putea fi cel mai important medicament de care dispui.

Cum să nu mori. 100+ rețete bazate pe studii științifice de Michael Greger

Editura Bookzone, 2021, traducere de Cristian Hanu

Poți comanda cartea aici.

Cum să nu mori oferă sfaturi nutriționale eficiente, dovedite științific, care ajută la prevenirea celor mai mari amenințări la adresa sănătății noastre:  bolile de inimă, cancerul de sân, cancerul de prostată, hipertensiunea arterială și diabetul. Totodată dezvăluie beneficiile importante pentru sănătate pe care anumite alegeri legate de nutriție le asigură.

Bazată pe cele mai recente cercetări științifice, care sunt prezentate pe scurt și informativ, Cum să nu mori analizează cele mai frecvente boli, dezvăluie cum și de ce ne afectează diferite alimente și cum evitarea altora poate reduce considerabil riscul de a te îmbolnăvi. Cartea oferă sfaturi practice despre cum să folosești alimentele în avantajul sănătății tale.

Totul despre ce mâncăm

Editura Litera, 2018

Poți comanda cartea aici.

Un ghid practic despre diete și nutriție, scris pe înțelesul tuturor, Totul despre ce mâncăm oferă informații adunate din diverse publicații științifice și explică întregul proces, de la cum este produsă mâncarea, până la efectele pe care aceasta le are asupra organismului nostru. Cartea oferă răspunsuri la unele dintre cele mai importante întrebări legate de nutriție, precum: trebuie să beau opt pahare de apă pe zi? sau ce este glutenul si de ce multă lume îl evită?

Dilema omnivorului de Michael Pollan

Editura Publica, 2017, traducere de Dan Crăciun

Poți comanda cartea aici.

Dilema omnivorului este împărțiță în trei părți, câte una pentru fiecare dintre lanțurile trofice care susțin societatea actuală: mâncarea industrializată, mâncarea alternativă sau „organică“ și alimentele pe care oamenii și le procură singuri, din vânat, cules și grădinărit. Pentru fiecare masă este reconstituită proveniența alimentelor consumate și sunt dezvăluite componentele ascunse pe care ajungem să le ingerăm fără știrea noastră. Preferința față de anumite alimente reflectă moștenirea noastră ambientală și biologică.

Dilema omnivorului propune o analiză amănunțită a principalelor lanțuri trofice, de la fast-food până la alimentele organice și te ajută să înțelegi procesele prin care trec alimentele și implicațiile acestora – de la modă şi tabu alimentar până la emoţiile şi raţionamentele care îți pot dicta alegerile. Cartea a fost adaptată şi pentru copii și adolescenți – Dilema omnivorului pentru tinerii cititori, care include și 12 sfaturi pentru alegeri alimentare corecte.

The Science of Nutrition de Rhiannon Lambert

Editura Dorling Kindersley, 2021

Poți comanda cartea aici.

Este dieta vegană mai sănătoasă? Ar trebui să încerci o alimentație bazată pe un conținut scăzut de carbohidrați? Este într-adevăr greșit să sari peste o masă? Sunt grăsimile o problemă pentru organismul tău? The Science of Nutrition oferă răspunsuri la toate aceste întrebări, dezvăluind, totodată, că nu există o soluție universal valabilă atunci când vine vorba despre nutriție și alimentație.

The Science of Nutrition te ajută să iei deciziile care se potrivesc stilului tău de viață și care funcționează cel mai bine pentru organismul tău. Cartea acoperă subiecte dintre cele mai diverse – de la bacteriile intestinale la cum gestionezi greutatea și îți oferă încrederea și informațiile necesare pentru a evalua afirmațiile și soluțiile, uneori înșelătoare, ale așa zișilor guru ai dietelor.

Medicină, nutriție și bună dispoziție de Simona Tivadar

Editura Humanitas, 2017

Poți comanda cartea aici.

Medicină, nutriție și bună dispoziție cuprinde informații medicale generale legate de nutriție, alimentație sănătoasă, nutrienți și hrana benefică organismului. Scrisă pe înțelesul tuturor și cu note de umor, cartea oferă răspunsuri la întrebări legate de mâncarea sănătoasă, vitamine, antioxidanți, pseudoștiință când vine vorba de sfaturi alimentare și la multe alte dileme ale omului modern. Medicină, nutriție și bună dispoziție este un semnal de alarmă care te învață să filtrezi informațiile și să fii mai atent la miturile legate de alimentație. La final vei descoperi și o serie de interviuri pe care Simona Tivadar le-a dat de-a lungul timpului.

Food and Nutrition. What Everyone Needs to Know de Dr. P.K. Newby

Editura Oxford University Press Inc, 2018

Poți comanda cartea aici.

Printre cele mai cuprinzătoare cărți despre nutriție, Food and Nutrition. What Everyone Needs to Knowoferă o privire de ansamblu asupra nutriției și a numeroaselor legături între oameni, pământ și alimente. Mai mult, cartea analizează conceptele de nutriție din spatele unei alimentații bune, tehnologia, biologia și psihologia alegerilor alimentare, modul în care dieta ne afectează sănătatea și mediul. Totodată, cartea oferă sfaturi bazate pe dovezi științifice, pentru a face o schimbare de durată în comportamentul nostru alimentar.

Tu ești cel mai bun medic al tău de Frédéric Saldmann

Editura Polirom, 2021, traducere de Diana Coriciuc

Poți comanda cartea aici.

Frédéric Saldmann, cardiolog și nutriționist, specialist în igiena alimentației, vorbește în Tu ești cel mai bun medic al tău despre schimbările uluitor de simple ale unor obiceiuri zilnice, pe care fiecare dintre noi le poate face pentru sănătatea noastră. Aflată în topul cărților de nutriție, cartea te învață cum să folosești alimentația în beneficiul organismului tău și să te bucuri de îmbunătățiri precum: creșterea imunității, tratarea insomniei cronice, scăderea riscului de a dezvolta cancer, dar și să scazi în greutate descoperind plăcerea de a mânca.

Agenda meal planning

Editura Parents.Inc, 2022

Poți comanda cartea aici.

Agenda meal planningeste soluția ideală dacă vrei să economisești timp și energie și să te bucuri de organizare și inspirație pentru mesele copilului tău dintr-un an întreg. Vei descoperi peste 50 de preparate care să te scoată din încurcătură, informații despre nutrienții necesari copilului și liste cu alimentele în care îi poți găsi. Mai mult, Agenda meal planning îți pune la dispoziție un plan de acțiune pentru cum să realizezi rapid și eficient meniul pentru o săptămână, inspirație pentru mic dejun, prânz, cină și gustări, informații esențiale despre cum să aduci toți nutrienții de care este nevoie în farfurie, toate asezonate cu un strop de amuzament.

The Food Mood Connection de Dr. Uma Naidoo

Editura Publica, 2022, traducere de Andreea Călin

Poți comanda cartea aici.

Când vine vorba despre alimentație și dietă, cei mai mulți dintre noi suntem preocupați de slăbit, de exerciții fizice, de sănătatea inimii și de longevitate, însă ceea ce mâncăm are un impact semnificativ nu doar asupra corpului nostru, ci și asupra creierului. Dr. Uma Naidoo se bazează pe cele mai recente cercetări științifice, pentru a explica numeroasele moduri în care mâncarea contribuie la sănătatea noastră mintală și arată modul în care o dietă echilibrată poate fi utilă în tratarea și prevenirea a diferite probleme psihologice și cognitive.

The Food Mood Connection este o carte de nutriție complexă care pune la un loc numeroase informații științifice fascinante, recomandări nutriționale ușor de respectat și 40 de rețete delicioase și sănătoase pentru creier. De la ADHD la depresie, anxietate, tulburări de somn, tulburare obsesiv-compulsivă sau demență, pentru toate aceste tulburări nutriția potrivită poate avea efecte benefice.

Explorează rafturile Cărturești și descoperă mai multe cărți despre nutriție și alimentație sănătoasă, care să te ajute în călătoria spre găsirea echilibrului, să filtrezi informațiile potrivite și să te bucuri de o stare de bine.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.