carti horror

15+ cele mai bune cărți horror care nu te vor lăsa să dormi

Partea cu adevărat palpitantă atunci când citești povești de groază este că imaginația are tendința de a recrea cele mai înfricoșătoare și extraordinare scenarii. Cărțile horror sunt o provocare și o modalitate de a savura un cocktail de trăiri și emoții care să te bage puțin în sperieți și să-ți dea un strop de adrenalină.

Dacă ai curajul să-ți testezi limitele și să treci dincolo de granițele realității, descoperă lista noastră cu cele mai bune cărți horror. A se citi cu lumina aprinsă!

Mexican Gothic de Silvia Moreno-Garcia

Editura Nemira, 2021, traducere de Dan Sociu

Poți comanda cartea aici.

Primind o scrisoare tulburătoare de la verișoara ei proaspăt căsătorită, Noemí Taboada pleacă spre Locul Înalt, reședința acesteia dintr-o zonă rurală a Mexicului. Cu puține informații atât despre acel loc, cât și despre soțul verișoarei sale, Noemí nu pare, nici pe departe, persoana potrivită să o salveze. La scurt timp după ce ajunge acolo, descoperă că Locul Înalt ascunde secrete întunecate, iar tânăra se trezește prinsă în ghearele fascinației și groazei, într-o casă imensă bântuită de fantomele trecutului.

Mexican Gothic este alegerea potrivită dacă ești în căutarea unei cărți horror care să te țină cu sufletul la gură de la început până la final. Cu o protagonistă curajoasă și inteligentă, o atmosferă gotică, încărcată de mister, glamour și momente înspăimântătoare, cartea aduce un omagiu Mexicului și pune în discuție subiecte precum rasismul și sexismul.

Misterul ulmului de Tana French

Editura Nemira, 2021, traducere de Iulia Dromereschi

Poți comanda cartea aici.

Viața lui Toby, un bărbat charismatic, popular și norocos se schimbă complet într-o seară nefastă, când este atacat de doi necunoscuți care îl lovesc cu sălbăticie și îl lasă inconștient. Rămas cu traume fizice și psihice, Toby se refugiază la casa veche a familiei sale, pentru a avea grijă de bătrânul său unchi, Hugo. Dar ghinionul nu se oprește aici, și tânărul găsește un craniu în trunchiul unui ulm din grădină, fapt care duce la declanșarea unei investigații și descoperirea unor secrete tulburătoare din trecutul său.

Misterul ulmului este un horror psihologic care îmbină cu măiestrie intriga deosebită, cu personaje complexe, scene dramatice, mister și o atmosferă tensionată. Povestea explorează și pune în balanță subiecte delicate precum: bullying-ul, trauma, discriminarea, individualismul, prejudecățile.

Prodigium de Anca Moraru

Editura LiterPress Publishing, 2021

Poți comanda cartea aici.

Angelina este o tânără care, după ce suferă un accident de mașină, se trezește cu amnezie și  este internată la un spital de psihiatrie. După ce timp de doi ani a stat într-o stare aproape vegetativă, în care nu s-a mișcat și nu a reacționat în niciun fel, deodată, aparent fără motiv, atacă un angajat al spitalului. Angelina simte că este urmărită de fantome și demoni, nu știe nimic despre trecutul ei și despre presupusul ei soț, iar ceva înfricoșător din trecut încearcă să iasă la iveală.

Cu o multitudine de trăiri, sentimente și răsturnări de situație, Prodigium se numără printre acele cărți horror care te pun pe gânduri, te înfioară, dar pe care cu greu le poți lăsa din mână. Fiecare personaj este complicat și suspect, iar mintea ajunge să-ți joace feste și te face să te întrebi ce este vis, iluzie sau realitate.

Casa din strada sirenelor de Octavian Soviany

Editura Hyperliteratura, 2020

Într-o seară de Sfântul Andrei, misteriosul profesor Faustin organizează un dineu extravagant în casa cea veche de pe strada Sirenelor. Alături de cei doisprezece invitați, începe să depene amintiri aflate la granița dintre natural și supranatural. Urmează o noapte stranie, plină de mister și groază, fiecare personaj având un moment de slăbiciune și ceva de ascuns. Apariția unui al treisprezecelea personaj, un preot pregătit să țină o slujbă de înmormântare în acea casă, va da totul peste cap.

În Casa din strada sirenelor credințele populare, poveștile de groază, miturile și fanteziile din folclorul românesc se contopesc într-o atmosferă magică la care devii martor. Autorul folosește supranaturalul și realul într-o combinație care te îndeamnă să vezi dincolo de aparențele perfect logice.

Omul de castane de Søren Sveistrup

Editura Trei, 2020, traducere de Simina Răchițeanu

O serie de crime grotești terorizează Copenhaga, iar poliția nu are nici cea mai mică idee cine se află în spatele acestora. Singurul indiciu este semnătura criminalului: o figurină din castane lăsată la locul fiecărei crime. Ce înseamnă acea figurină? Și de ce poartă amprenta unei victime din alt dosar, ucisă cu un an în urmă?

Omul de castane te poartă într-o cursă nebună și înspăimântătoare pe urmele unui criminal cu o minte diabolică. Cursa contra cronometru și atmosfera tensionată sunt aproape palpabile, iar atât intuiția, cât și curajul de a citi mai departe îți sunt puse la încercare.

Femeia din oglindă de Rebecca James

Editura RAO, 2020, traducere de Cristina-Mihaela Tripon

În anul 1947, Alice Miller acceptă postul de guvernantă la Winterbourne Hall pentru a avea grijă de gemenii căpitanului Jonathan Grey. La scurt timp, lucruri din ce în ce mai sinistre încep să se întâmple, conacul pare să prindă viață, copiii se comportă diferit și o prezență malefică o amenință din umbră. În prezent, Rachel primește o scrisoare care îi dezvăluie că Grey a fost bunicul ei și decide să meargă la Winterbourne. Ce va descoperi aici va fi mai înfricoșător decât și-a imaginat.

Femeia din oglindă este alegerea potrivită dacă ești în căutarea unei cărți horror care să te țină în suspans de la prima până la ultima pagină. Dincolo de a fi o poveste gotică despre fantome și secrete întunecate, Femeia din oglindă vorbește despre căutarea identității și felul în care furia și obsesia pot întuneca mintea, până în punctul în care ajungi să te pierzi pe tine.

Mobilul de Stephen King

Editura Armada, 2020, traducător Mihai Dan Pavelescu

Artistul Clay Rodell este pe cale să semneze un contract fabulos în momentul în care „Semnalul”, un fenomen devastator, își face efectul. Toți cei care foloseau telefonul mobil ajung de nerecunoscut, devin violenți și sunt reduși la instinctele primare. Lumea înconjurătoare se transformă într-un coșmar din care Clay și alți supraviețuitori încearcă să scape și să descopere sursa acestui fenomen.

În spatele unei povești horror, cu orori și pasaje care te bagă în sperieți, Mobilul aduce în discuție evoluția tehnologiei și urmările pe care aceasta le poate avea în viețile oamenilor.

Casa bântuită de Shirley Jackson

Editura Litera, 2019, traducător Marius Michal Klimowicz

Doctorul Montague, pasionat de analiza manifestărilor supranaturale, închiriază Hill House, o casă despre care se spune că este bântuită. Lui i se alătură două femei care au trecut prin episoade paranormale și viitorul moștenitor al domeniului Hill. Dacă ziua casa pare inofensivă, noaptea prinde viață. Cei patru locuitori încep să asiste la evenimente stranii, zgomote inexplicabile, apariții fantomatice care cutreieră holurile și mesaje ciudate care apar scrise pe pereți.

Un horror psihologic care te va trece prin diferite stări, de la emoție și curiozitate, până la teamă și groază. În Casa bântuită suspansul crește treptat, fără prea multe momente de respiro, iar descrierile sunt atât de realiste, încât te simți în mijlocul acelui loc înfricoșător. Ziua, casa păcălește prin sentimentul fals de siguranță, doar pentru a-și duce victimele în pragul nebuniei noaptea.

Pactul conjugal de Michelle Richmond

Editura Trei, 2019, traducător Adrian Deliu

Alice și Jake, un cuplu aparent perfect, sunt invitați să se alăture unui grup misterios și foarte exclusivist numit Pactul. Scopul grupului pare destul de simplu: să păstreze o căsnicie fericită. Există însă o interdicție importantă – sa nu vorbească cu nimeni din afara grupului despre Pact. Alice și Jake încalcă regula și descoperă nu doar că Pactul este o organizație extrem de periculoasă, dar și că nu există scăpare. Pedeapsa va fi una extrem de aspră.

Dincolo de a fi un thriller plin de suspans cu accente horror, Pactul conjugal scoate în evidență provocările unei căsnicii. Cartea vorbește despre alegeri și consecințele acestora și o face stârnindu-ți teamă, neliniște, dar și emoție și curiozitate.

Fetița din scrisoare de Emily Gunnis

Editura Litera, 2019, traducere de Mona Apa-Slujenco

În 1956, Ivy este trimisă la St. Margaret, o casă înfiorătoare unde sunt ținute tinerele necăsătorite care rămân însărcinate. Copilul ei este adoptat împotriva voinței sale, iar Ivy nu va reuși să fugă niciodată din casa groazei. În prezent, o tânără jurnalistă, descoperă o scrisoare din trecut al cărei conținut o șochează. Scrisoarea este de la o mamă care imploră să fie salvată de la St. Margaret, înainte să fie prea târziu.

În Fetița din scrisoare groaza se naște din întâmplările tragice inspirate din realitate și îți pune la grea încercare tăria emoțională. Emily Gunnis conturează o poveste misterioasă care te pune pe gânduri, cu ajutorul unor imagini șocante și răsturnări de situație care te provoacă până la ultima pagină.

Sora mea, ucigașă în serie de Oyinkan Braithwaite

Editura Art, 2020, traducere de Iulia Gorzo

Korede primește un telefon în toiul nopții. Ayoola și-a ucis al treilea iubit, într-un acces de furie, și acum are din nou nevoie de ajutor să acopere urmele. Așa că sora mai mare se prezintă la locul crimei și face ceea ce fac surorile – se ajută la nevoie. Lucrurile iau o întorsătură neașteptată atunci când Ayoola se îndrăgostește de iubitul Koredei, cea din urmă intuindu-i acestuia soarta încă de la început.

Cu un umor sumbru, o intrigă originală și întâmplări macabre care îți ridică tensiunea, Sora mea, ucigașă în serie te ține cu sufletul la gură. Totodată, te face să te întrebi cât de departe ai merge pentru a-ți proteja familia și unde este trasată limita peste care nu ai putea trece?

Grădina cu fluturi de Dot Hutchison

Editura Herg Benet, 2018, traducere de Cristina Nemerovschi

O grădină a Raiului încărcată de frumusețe, unde chiar și lucrurile diabolice sunt mascate în fastuoase opere de artă. În această grădină sunt aduse tinere femei răpite și tatuate cu diverse specii de fluturi rari. Supraveghetor este Grădinarul, un bărbat aspru, cu tulburări psihice și obsedat cu păstrarea specimenelor sale prețioase.

Grădina cu fluturi este o poveste horror atipică, în care monștri sunt oamenii, iar întâmplările cutremurătoare se petrec într-un decor paradisiac. Cartea reușește să te captiveze și să te țină „prizonier” în atmosferă întunecată pe care o creează.

Vânătorii de capete de Jo Nesbø

Editura Trei, 2020, traducător Bogdan Perdivara

Roger Brown are tot ce și-ar putea dori: inteligență, bani și o soție frumoasă. Dar, ca să-și susțină stilul de viață luxos, pe lângă jobul de expert în recrutarea directorilor de mari companii, se ocupă și cu furtul operelor de artă. Când soția sa i-l prezintă pe Clas Greve, Brown descoperă nu doar că este candidatul ideal pentru o funcție pentru care recrutează, dar că este și în posesia uneia dintre cele mai căutate picturi din istoria artei moderne. Greve ascunde, însă, mai mult decât lasă să se vadă și se dovedește a fi cel mai rău lucru care i s-a întâmplat vreodată lui Roger Brown.

Vânătorii de capete oferă o intrigă complexă, o analiză psihologică subtilă și destule momente tensionate care să-ți crească pulsul. Niciun personaj nu este ceea ce pare, iar răsturnările de situație te șochează la fiecare pas, culminând cu un final total neașteptat.

Anihilare de Jeff Vandermeer

Editura Nemira, 2020, traducător Bogdan Perdivara

Aria X este o zonă contaminată, cu un peisaj straniu, pe care timp de treisprezece ani mai multe expediții au încercat să o exploreze și să o cunoască, însă cu urmări tragice de fiecare dată. Patru femei – un psiholog, un antropolog, un topograf și un biolog – se oferă voluntare pentru a douăsprezecea expediție de cercetare. Pericolele nu întârzie să apară, iar cele patru se vor confrunta cu forme de viață care depășesc orice imaginație.

Anihilare este o poveste horror cu influențe SF care îți va da, pe tot parcursul cărții, o stare de neliniște și de curiozitate greu de stăpânit. Prezentând o lume ciudată, în care legile naturii nu mai funcționează, cartea explorează modul în care ne poate schimba confruntarea cu realitatea și cum secretele și neîncrederea ne pun viața în pericol.

Alienistul de Caleb Carr

Editura Corint, 2019, traducere de Monica Șerban

Atunci când trupul unui copil este găsit mutilat pe un pod din New York, jurnalistul John Moore este chemat la locul crimei. Șeful poliției decide să dea cazul, în secret, unei echipe formate din Moore și un alienist foarte inteligent – doctorul Kreizler. Ancheta se dovedește extrem de periculoasă, iar criminalul nu se lasă ușor descoperit. Fiecare zi pierdută duce la o nouă victimă.

Alienistul este o combinație fascinantă între thriller psihologic, elemente horror și investigație, conturând un tablou politico-social al Americii de la 1896. Cartea îți pune mintea la contribuție și te face să te pierzi pe străzi întunecate în care orice greșeală poate fi fatală.

Prieten imaginar de Stephen Chbosky

Editura Trei, 2020, traducător Bogdan Perdivara

Fugind de iubitul abuziv și hotărâtă să îi ofere fiului ei Cristopher o viață mai bună, Kate se mută într-un alt oraș, care pare locul perfect pentru un nou început. Totul e bine, până când Cristopher își face un nou „prieten” și dispare. După șase zile este găsit lângă pădurea de la marginea oraşului. Este teafăr, dar schimbat, iar în minte îi răsună o voce sinistră care îi cere să construiască o căsuță într-un copac, dacă vrea să salveze orașul.

Prieten imaginar se numără printre acele cărți de groază care reușesc să te transpună în lumea lor și să te facă sa empatizezi cu personajele. Cartea îmbină momentele horror, basmele și eterna luptă între bine și rău într-un mod care reușește în final să inspire speranță și optimism.

Labirintul diavolului de John Saul

Editura RAO, 2019, traducător Bogdan Nicolae Marchidanu

După ce moartea prematură a tatălui său îl împinge pe tânărul Ryan într-o criză emoțională, mama sa îl înscrie la internatul catolic St. Isaac. Aici, însă, descoperă că se petrec crime, dispariții și alte incidente misterioase. Lucrurile devin și mai ciudate odată cu apariția părintelui Sebastian, care a fost trimis cu o misiune – aceea de a demonstra puterea ritualului de exorcizare.

Labirintul diavolului, o carte horror cu accente religioase, pe care cu greu te vei încumeta să o citești după lăsarea întunericului. John Saul îmbină cu măiestrie investigația, misterul și groaza, dezvăluind o poveste care îți va da fiori pe șira spinării, dar îți va stârni și curiozitatea.

Apocalipsa de Chuck Palahniuk

Editura Polirom, 2018, traducător Vlad Pojoga

Madison Spencer ajunge în iad la vârsta de treisprezece ani, condamnată să-și petreacă eternitatea în compania demonilor și a altor suflete proscrise. În noaptea de Halloween rămâne să bântuie pe pământ chinuită de vinovăţie din cauza întâmplărilor de coşmar care i-au adus damnarea. Astfel, află cu groază că părinții ei au pus bazele unei religii pornind de la sfaturi date de ea în glumă de pe lumea cealaltă.

Cu umor negru și detalii menite să te înspăimânte, dar și să te uimească, Apocalipsa este următorul roman din trilogia halucinantă despre viața de apoi și sfârșitul lumii a lui Chuck Palahniuk. Imaginile pe care cartea le descrie sunt extrem de vii și chinuitoare, dar fără să se piardă în detalii inutile.

Câteva feluri de a dispărea de Flavius Ardelean

Editura Nemira, 2019

Un sculptor se luptă pentru supraviețuire cu sine însuși, un monstru mitic face ravagii într-un sătuc uitat de lume, gunoiul preia controlul asupra unui oraș și multe alte povești bizare, care te ademenesc într-un univers misterios și întunecat. Toate întâmplările macabre se învârt în jurul dispariției într-o formă sau alta.

Câteva feluri de a dispărea este o carte formată din șapte povestiri în care oamenii dispar misterios, prin tot felul de mijloace ireale. O combinație de thriller, horror și dark fantasy, în care  lumile descrise sunt atât de posibile, atât de autentice, încât te înspăimântă, dar te fac și să-ți pui întrebări.

Lumina de veghe de Michael Ondaatje

Editura Polirom, 2019, traducere de Ariadna Ponta

În perioada de după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Nathaniel și Rachel sunt lăsați de către părinți în grija unui bărbat misterios numit Molia. Cei doi îl suspectează că ar fi un criminal și devin cu atât mai convinși și mai îngrijorați pe măsură ce casa lor devine un loc de întâlnire pentru diverse persoane ciudate. Toți par hotărâți să îi educe și să îi protejeze prin diverse căi, dar sunt ei cu adevărat ce și cine susțin?

Război, dramă de familie și, nu în ultimul rând, o poveste de dragoste și răzbunare. Lumina de veghe este o carte complexă care te poartă într-o călătorie plină de mistere și întâmplări bizare, cu indicii care nu sunt niciodată dezvăluite complet pentru a te ține în suspans până la ultima pagină.

Poveștile de groază sunt o modalitate prin care îți poți explora propriile frici, aventurându-te în locuri întunecate și ieșind de acolo poate cu inima bătându-ți mai repede, dar cu mai multă încredere în tine. Descoperă cele mai misterioase și înfricoșătoare cărți horror pe rafturile Cărturești.There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.