romane psihologice

15+ romane psihologice: cele mai bune thrillere care se joacă ingenios cu mintea ta

Povești complexe și palpitante, evenimente inexplicabile, intrigi care îți pun mintea la încercare și îți dau fiori pe șira spinării și personaje de la care nu știi la ce să te aștepți, romanele psihologice îți vor oferi toate acestea și te vor aduce mai aproape de înțelegerea psihicului uman.

Descoperă recomandările noastre de romane psihologice și pregătește-te să fii uimit, bulversat și martor la întâmplări care îți vor rămâne pentru mult timp întipărite în minte.

Ca să nu te pierzi în cartier de Patrick Modiano

Editura Polirom, 2016, traducător Mădălina Vatcu

Poți comanda cartea aici.

În liniștea apartamentului său din Paris, Jean Daragane și-a construit un trai solitar în care doar lectura lui Buffon și contemplarea naturii îi mai dau o mică bucurie în viață. După ce își pierde o agendă veche, primește un apel telefonic de la un individ straniu care vrea să i-o înapoieze. Daragane, se trezește prins în misterul unei crime vechi de zeci de ani, iar ancheta îl va forța să se confrunte cu amintirea unei traume pe care o îngropase adânc în subconștient.

Romanul psihologic, Ca să nu te pierzi în cartier pătrunde până în cele mai adânci unghere ale identității individuale, îți dezvăluie caracterul difuz al impresiilor și te face să te întrebi dacă știi oare cine ești cu adevărat.

Minciuni pe canapea de Irvin D. Yalom

Editura Humanitas Fiction, 2017, traducător Carmen Toader

Poți comanda cartea aici.

Ernest Lash, un tânăr psihanalist, alege să recurgă în timpul ședințelor de terapie la metode experimentale. Însă una dintre paciente nu este deloc ceea ce pare, ea aflându-se acolo ca să se răzbune. Cu cât se apropie mai mult de Caroline și își își deschide sufletul, cu atât devine din ce în ce mai vulnerabil Leftamn.

Cartea Minciuni pe canapea prezintă transferul de putere de la psiholog la pacient, o zonă sensibilă care poate duce la inversarea rolurilor: medicul devine analizat, iar pacientul își poate manipula psihologul. Un roman captivant cu intruziuni psihologice și umor fin, pe care nu-l vei mai putea lăsa din mână.

Camera de Emma Donoghue

Editura Art, 2019, traducere de Ruxandra Ana

Poți comanda cartea aici.

Camera urmărește evoluția psihologică a lui Jack, un băiețel de cinci ani, care a crescut închis într-o cameră alături de mama lui. Jack descrie în felul lui inocent cum Camera este lumea lui și orice obiect îi este prieten. În schimb, pentru mamă, ținută captivă în acest spațiu timp de șapte ani, Camera este o închisoare din care face tot posibilul să scape.

Romanul este inspirat dintr-un un caz real întâmplat în Austria, care a ieșit la iveală în 2008, ceea ce face lectura cu atât mai dificil de parcurs. Dincolo de a fi o lecție despre o realitate în care există și rău și bine, Camera surprinde puterea dragostei de mamă, arătându-ți că mama este într-adevăr o supereroină care poate trece peste orice obstacole pentru copilul său.

Altfel…și totuși Alice de Lisa Genova

Editura Trei, 2015, traducător Monica Procopeț

Poți comanda cartea aici.

Altfel…și totuși Alice prezintă povestea de viață a profesorului de psihologie de la Harvard Alice Howland. Alice pare să aibă tot ce și-ar fi putut dori: o carieră de succes și familia perfectă. Însă, treptat, observă că începe să se schimbe. Pe măsură ce confuzia începe să-i întunece gândirea și memoria, primește un diagnostic devastator: boala Alzheimer cu debut precoce.

O carte emoționantă despre a nu te da bătut și a nu renunța să lupți pentru tine și viața ta, Altfel… și totuși Alice surprinde în detalii remarcabile cum este să îți pierzi literalmente mintea. Dar, dincolo de suferințele provocate de Alzheimer, romanul îți arată cum fiecare zi este o șansă de a o lua de la capăt și te încurajează să trăiești clipa, căci niciodată nu știi ce se poate întâmpla a doua zi.

În ape adânci de Paula Hawkins

Editura Trei, 2017, traducător Camelia Ghioc

Poți comanda cartea aici.

Jules se întoarce după câțiva ani în orașul natal pentru a investiga moartea suspectă a surorii sale, Nel. Deși nu există nicio scrisoare de adio, toate indiciile duc către sinucidere: s-a înecat în râul cunoscut drept Bulboana Înecatilor

Roman psihologic alert și provocator, În ape adânci analizează caracterul iluzoriu al emoției și al amintirii și scoate la iveală mecanismele de protecție ale subconștientului. Te face să te gândești, să analizezi, să observi, iar finalul este unul la care nu te aștepți nicio clipă.

O ciudățenie a minții mele de Orhan Pamuk

Editura Polirom, 2016, traducător Luminița Munteanu

Poți comanda cartea aici.

O epopee modernă în centrul căreia se află Mevlut Karatas, iaurgiu și bragagiu încercat de o dragoste neobișnuită: acesta se însoară cu femeia greșită, sora mai mare și mai puțin atrăgătoare a celei pe care o iubește de fapt. Cu toate acestea, căsătoria lor va fi una fericită, chiar dacă Mevlut nu va reuși niciodată să-și depășească condiția și să urce pe scara socială.

Cartea O ciudățenie a minții mele îți oferă un posibil răspuns la ceea ce înseamnă cu adevărat fericirea și împlinirea pe plan spiritual, folosindu-se, în mod neașteptat, de un erou melancolic și a unui complot psihologic sinuos. Pamuk surprinde, totodată, cultura și modernizarea orașului Istanbul petrecută pe fundalul eternelor frământări politice.

Fata dinainte de J. P. Delaney

Editura Litera, 2019, traducător Mihaela Buruiană

Poți comanda cartea aici.

Fata dinainte alternează două planuri temporale, spunând povestea Emmei, tânăra din trecut, și a lui Jane, în prezent. În disperarea de a începe o viață nouă, cele două închiriază, pe rând, aceeași casă modernă, fără a pune sub semnul întrebării regulile stranii impuse de proprietar. În curând, Jane află că Emma a murit în condiții suspecte acolo și începe o anchetă pe cont propriu, fără să realizeze că urmează aceleași tipare și trece prin aceeași teroare ca tânăra dinaintea ei.

Fata dinainte este un roman psihologic de suspans care demontează toate ideile pe care le ai despre perfecțiune și siguranță și ilustrează perfect cum aparențele pot înșela. Te așteaptă o atmosferă tensionată, pe alocuri chiar claustrofobă și un personaj misterios, dar extrem de inteligent, care te va purta prin cele mai întunecate fețe ale psihicului uman.

Pădurea norvegiană de Haruki Murakami

Editura Polirom, 2011, traducător Angela Hondru

Poți comanda cartea aici.

Cartea al cărei titlu a fost inspirat de celebra piesă a celor de la Beatles, Norwegian Wood, îmbină dragostea, maturizarea, depresia și tulburările psihologice. Setată la finalul anilor ‘60, Pădurea Norvegiană urmărește drama sufletească a lui Toru Watanabe, care oscilează între două relații de iubire: cea pentru iubita prietenului său, un tânăr care s-a sinucis, și cea pentru o colegă din campus.

Cartea te obligă uneori să meditezi asupra puterii destinului, reușind să scoată în evidență lupta pe care o duc oamenii pentru a trece peste tragediile care le-au marcat viața. Pe cât de sinuoasă este povestea, pe atât este de simplă și curată scriitura. Cartea lui Murakami te va captiva cu acest contrast între minimalismul specific japonezilor și complexitatea psihicului uman.

Femeia de la fereastră de A. J. Finn

Editura Litera, 2018, traducător Alina Simuț

Poți comanda cartea aici.

Suferind de agorafobie, Anne Fox nu și-a mai părăsit locuința de aproape un an, bântuind precum o fantomă prin casă. Mai mult, începe să dezvolte obsesii și vicii, amestecă medicamente puternice cu doze de Merlot și își urmărește vecinii din spatele camerei de fotografiat. Astfel, ajunge martora unei scene ce pare o crimă, petrecută în casa noilor vecini, însă nu este sigură de amintirile ei, iar poliția nu o crede.

Un narator fără prea multă credibilitate, o atmosferă de film noir și un eveniment despre care nu ești convins că s-a petrecut sunt ingredientele care fac din Femeia de la fereastră un thriller psihologic complex care se va juca cu mintea ta.

Fata din Brooklyn de Guillaume Musso

Editura ALL, 2017, traducător Liliana Urian

Poți comanda cartea aici.

Deși sunt împreună de doar șase luni, Raphaël și Anna sunt hotărâți să facă pasul cel mare – căsătoria. Singurul lucru care pare a le sta în cale este trecutul Annei, care scoate la iveală un secret de neimaginat și duce la dispariția femeii și la cursa nebună a lui Raphaël în încercarea a o găsi.

Investigația se dovedește a fi încurcată, lucrurile devin periculoase, iar intriga se adâncește cu fiecare pagină. Romanul Fata din Brooklyn te face să te întrebi cât de bine îl cunoști pe omul de lângă tine, îndemnându-te, așadar, să acorzi mai multă atenție persoanelor care îți stau alături.

Înainte de cădere de Noah Hawley

Editura Nemira, 2016, traducător Ruxandra Toma

Poți comanda cartea aici.

Un pictor și un băiețel de patru ani sunt singurii supraviețuitori ai unui accident de avion controversat – a fost într-adevăr mâna destinului sau a fost provocat? Investigația capătă amploare pe măsură ce identitățile pasagerilor și conexiunile dintre aceștia sunt dezvăluite.

Cu o scriitură deosebită, Înainte de cădere îți lasă impresia că te uiți la un film. Intens de la început până la sfârșit, este totuși perfect echilibrat cu momente de respiro care îți dau timp să analizezi indiciile. Dincolo de a fi doar un roman psihologic cu elemente de suspans și mister, este și o poveste memorabilă care vorbește despre soartă, legăturile dintre oameni și misterele vieții.

Secretara de Renée Knight

Editura Trei, 2020, traducător Oana Dușmănescu

Poți comanda cartea aici.

Christine Butcher lucrează ca secretară pentru Mina Appleton. Este angajata model, loială, discretă, invizibilă. De-a lungul anilor a urmărit, a ascultat și învățat toate secretele din jurul ei. Există o linie fină între loialitate și obsesie, iar când Christine este împinsă dincolo de acea limită, se va transforma într-o persoană extrem de periculoasă.

Știm încă de la începutul cărții că s-a întâmplat ceva, iar întreaga poveste este învăluită într-o atmosferă sinistră și tensionată. Secretara este un thriller psihologic cu personaje captivante și o poveste spusă inteligent care te va ține în suspans până la final.

Coaja de nucă de Ian McEwan

Editura Polirom, 2019, traducător Dan Croitoru

Poți comanda cartea aici.

Coaja de nucă este relatată din perspectiva unui narator unic în literatură: un fetus cu o inteligență fantastică, a cărui mamă plănuieşte să-și otrăvească soțul și trăiește sentimente contradictorii. Știe că trebuie să-și iubească mama, dar nu poate accepta că aceasta vrea să-i omoare tatăl.

Cu măiestrie și ingeniozitate, Ian McEwan reușește să te facă martor la o poveste încărcată de dramă și suspans. Trăirile fetusului sunt descrise aproape psihanalitic, cu multă ironie și autocritică, iar întrebările pe care și le pune sunt atât de profunde, încât nu vei putea rămâne indiferent.

Fight Club de Chuck Palahniuk

Editura Polirom, 2018, traducător Dan Croitoru

Poți comanda cartea aici.

Fight Club prezintă o luptă împotriva sistemului în care omului i se spune ce să facă, ce să cumpere, unde să meargă și ce să creadă. Joe este un tip cu o viață normală și plictisitoare care suferă de insomnie și este sătul de reclamele care i se bagă pe gât pentru a-i oferi iluzia fericirii. Tyler este la polul opus: face tot ce vrea și nu trăiește după reguli. Cei doi înființează Fight Club, un spațiu exclusivist unde au loc lupte corp la corp și o organizație care luptă împotriva sistemului.

Fight Club este o carte care îți rămâne în minte mult timp după ce o termini. O critică a consumerismului care a determinat societatea să creadă într-o iluzie. La final, rămâi cu un singur mesaj: Numai după ce am pierdut tot, suntem liberi să facem ce dorim.

Înainte să adorm de S. J. Watson

Editura Trei, 2011, traducător Laurențiu Dulman

Poți comanda cartea aici.

Pentru Christine, care suferă de o amnezie atipică, fiecare dimineață e un nou început, unul în care nu recunoaște nimic din jurul ei, nici pe soțul ei, Ben, nici pe ea însăși. Doctorul o sfătuiește să țină un jurnal în care să scrie tot ce face în fiecare zi. Dar, într-o zi, deschide jurnalul și citește: “Să nu ai încredere în Ben.”

Înainte să adorm este un roman psihologic încărcat de mister care te ține în priză, și uneori chiar te induce în eroare. Christine oscilează atât de mult între încredere și suspiciune, încât nu îi vei anticipa nicio clipă finalul.

Crimă și pedeapsă de F. M. Dostoievski

Editura Polirom, 2016, traducător Adriana Liciu

Poți comanda cartea aici.

Crimă și pedeapsă prezintă drama lui Raskolnikov, un tânăr din Sankt Petersburg care se confruntă cu o sărăcie lucie care l-a obligat să-și întrerupă studiile. În mintea lui încep să înflorească tot felul de gânduri – unele dintre ele criminale – ca soluție la sărăcia în care se zbate. Odată crima înfăptuită, începe adevărata dramă a personajului.

Dostoievski descrie cu o măiestrie uluitoare delirul provocat de teama lui Raskolnikov de a fi prins și te face să trăiești alături de el fiecare sentiment care îl macină. În final, totul se transformă într-un joc psihologic de-a șoarecele și pisica între vinovat și poliție.

Pacienta tăcută de Alex Michaelides

Editura Litera, 2019, traducere de Dana Ligia Ilin

Poți comanda cartea aici.

O femeie captivă în propria minte și un terapeut suficient de experimentat și de pasionat încât să-și dorească să-i afle secretele. În ciuda unei căsătorii perfecte, Alicia își ucide soțul pentru ca mai apoi să înceteze să vorbească, astfel că nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu adevărat. Un psihoterapeut este hotărât să o facă să vorbească și să descopere adevărul, însă această căutare tinde să-l distrugă.

Pacienta tăcută este un thriller perfect, care îmbină aspectele psihologice, traumele din copilărie care pot ieși la iveală în viața de adult și un complot captivant. O carte în care vinovatul se poate transforma în victimă și invers.

Colecționarul de John Fowles

Editura Polirom, 2019, traducător Marian Chitoran

Poți comanda cartea aici.

Frederick Clegg, un tânăr timid a cărui mare pasiune sunt fluturii, se îndrăgostește de Miranda, studentă la Arte. Dorindu-și ca ea să-l observe, să-l înțeleagă și în final să ajungă să locuiască împreună, acesta începe să o urmărească, femeia devenind o adevărată obsesie, cel mai important “fluture” din colecția lui.

Răpirea Mirandei și visul nebunesc al lui Clegg de a o face să-l iubească scot la lumină o luptă pentru supraviețuire în care speranța se întrepătrunde cu disperarea. Colecționarul se numără printre romanele psihologice celebre care au captivat generații de pasionați ai genului.

Lectura unui roman psihologic este o experiență literară captivantă și o sursă nesfârșită de enigme despre cum funcționează mintea noastră. Poveștile fascinante descrise în paginile acestor cărți te provoacă sufletește și mental, te atrag în lumea lor și îți permit să vezi lumea prin ochii celor mai excentrice personaje.

Descoperă cele mai palpitante romane psihologice pe rafturile Cărturești.There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.