carti romanesti feature

Cărți românești de citit: cele mai bune 14 romane apărute în vreme de pandemie

Într-un an în care lumea pare că a stat în loc, în care am petrecut mai mult timp acasă și ne-am găsit refugiul în activitățile preferate, unii dintre noi au citit mai mult, alții au scris povești deosebite. A fost o perioadă prolifică pentru literatura română, în care au apărut volume de debut extraordinare și romane de mult așteptate ale unor scriitori deja consacrați. Sunt povești inedite, pline de nostalgie, profunzime și chiar umor, din și despre societatea românească, pe care poate le simți mai aproape de tine decât orice alt titlu scris de autori străini.

Dacă vrei să te pierzi în lectură și să explorezi realitatea autohtonă prin ochii autorilor români contemporani te invităm să descoperi recomandările noastre cu cele mai bune cărți românești pe care trebuie să le citești anul acesta.

Cât de aproape sunt ploile reci de Bogdan Coșa

Editura Trei, 2020

Poți comanda cartea aici.

Cât de aproape sunt ploile reci urmărește evoluția unei familii dintr-un sat românesc, o familie obișnuită, aparent unită, dar dezbinată de obiceiuri, mentalități, și mai ales lipsuri. Saga familiei Toader scoate la iveală relațiile și conflictele dintre membri și dintre generații, pe parcursul a aproape 70 de ani. Alcoolul, lipsa educației și neșansa afectează în mod iremediabil viața acestei familii și a celor din jurul lor.

Cât de aproape sunt ploile reci este o poveste vie, dezolantă și pe alocuri apăsătoare care reușește să surprindă într-un mod foarte realist satul contemporan în societatea românească. Deși pare că nimic esențial nu se schimbă de-a lungul timpului, lucrurile se transformă încontinuu, cel mai adesea fără să-ți dai seama, sub forma unei degradări permanente. Familiile se destramă, iar copiii sunt victime colaterale ale certurilor dintre părinți.

Nepovestitele iubiri de Tatiana Niculescu

Editura Humanitas, 2020

Poți comanda cartea aici.

Șapte povestiri care te poartă din Nisa în Paris, din Sulina în București sau Londra. Personaje de poveste precum Neagu Djuvara, principesa Elisabeta sau Florence Baker, dar și oameni obișnuiți aflați în fața unor circumstanțe extraordinare, își spun pe rând poveștile de dragoste și aventurile amoroase necunoscute publicului, care au deschis calea către iubiri interzise.

Inspirate din biografii, mărturii și situații reale, Nepovestitele iubiri te pune în fața unui exercițiu de imaginație și construiește un tablou al iubirii dincolo de spațiu și timp, cu povești captivante desfășurate în perioade demult apuse.

Oameni mari de Maria Orban

Editura Nemira, 2020

Poți comanda cartea aici.

Oameni mari spune povestea Rucsandrei, o femeie de 36 de ani, profesoară la un liceu din Brașov, aflată în plin divorț. În cele douăzeci și patru de ore rămase până la semnarea actelor de divorț, Rucsandra își analizează viața, alegerile și eșecurile, luptându-se totodată cu fantomele trecutului și ideile preconcepute moștenite. O reflecție interioară care dă naștere unei tranziții profunde, de la femeia care se încadra în tipare, cu o relație complicată cu părinții, la omul care îndrăznește să ierte, să iubească și, mai ales, să se iubească.

Oameni mari este povestea unei generații, o generație care a crescut cu temeri, anxietăți și cu frica de „ce-o să spună lumea?”. Punându-se față în față cu nesiguranța și traumele copilăriei, Rucsandra se eliberează de toate tiparele și găsește în sfârșit calea către echilibru.

Hipodrom de Nora Iuga

Editura Polirom, 2020

Poți comanda cartea aici.

Alcătuită din trei părți, Hipodrom este povestea unei vieți ce a gravitat mereu în jurul Hermannstadtului, orașul bucuriilor neasemuite și a tristeților. În prima parte, startul, începe povestea fetiței Nora, care-și trăiește copilăria printre lecții la școala Ursulinelor și tradiții săsești păstrate cu strictețe în perioada interbelică. În cea de-a doua parte, cursa propriu-zisă, Nora termină facultatea și este repartizată ca tânără profesoară la Sibiu, unde devine preferata elevilor. În final, ultima parte, o prezintă pe Nora la vârsta senectuții, locuind la București, dar cu gândul la același oraș al copilăriei.

Hipodrom este o experiență literară captivantă, în care granițele dintre proză și poezie sunt voit imprecise. Ar fi imposibil să încadrezi Hipodrom într-un singur gen literar. Poezie în proză? Roman? Jurnal? Sau poate carte de memorii? Cartea Norei Iuga prezintă o viață încercată, plină, presărată cu momente luminoase și slăbiciunea pentru fascinantul oraș Sibiu.

Prevestirea de Ioana Pârvulescu

Editura Humanitas, 2020

Poți comanda cartea aici.

Prevestirea spune istoria profetului Iona, cel înghiţit şi apoi eliberat de balenă, prin perspectiva a zeci de naratori ce traversează generații întregi de fiice, din vremurile profetului biblic şi până în zilele noastre.

O interpretare curajoasă a legendei lui Iona, Prevestirea te cucerește prin pasajele captivante care te aduc mai aproape de timpurile Vechiului Testament, iar întâmplările te poartă prin spațiu și timp până la finalul neașteptat.

Cioran. Ultimul om liber de Andrei Crăciun

Editura Polirom, 2020

Poți comanda cartea aici.

Cioran. Ultimul om liber este povestea vieții filosofului Emil Cioran, documentată și imaginată de Andrei Crăciun. Omul Emil Cioran a fost o personalitate complexă, greu de înțeles, frământată de îndoieli, cu o minte sclipitoare. Povestea se dezvăluie prin ochii celor care i-au fost alături de-a lungul existenței sale, care l-au inspirat și iubit, îndrăznind să-l însoțească în călătoria lui.

O explorare fascinantă și sensibilă a vieții filosofului, Cioran. Ultimul om liber este alegerea potrivită dacă ești pasionat de biografiilor personalităților ilustre, de filosofie și de cultura românească. O biografie în care se împletesc într-un mod interesant ficțiunea și non-ficțiunea și care suprinde latura umană, chiar fragilă a lui Emil Cioran.

Toți copiii librăresei de Veronica D.Niculescu

Editura Polirom, 2020

Poți comanda cartea aici.

Acțiunea din Toți copiii librăresei se petrece într-un cartier de la marginea orașului Pitești, în România anului 1983. Silvia Albu este o tânără librăreasă, marcată de o traumă sufletească din trecut, care se întoarce în orașul natal după o absență de aproape cinci ani. Viața ei tristă și solitară pare să prindă culoare atunci când îl întâlnește pe Roland, un ceasornicar cu șapte ani mai în vârstă, care promite că îi va schimba lumea și o va duce cu el către alte orizonturi.

Toți copiii librăresei este o carte tandră și nostalgică, despre viața de zi cu zi din timpul comunismului, cu bune și cu rele. Printre gumele de șters parfumate made in China, ursuleții Haribo și alimente luate pe cartelă, se strecoară, însă, și o poveste despre singurătate și greșeli care nu are cum să nu te atingă.

Recviem vesel pentru tata de Radu Paraschivescu

Editura Humanitas, 2020

Poți comanda cartea aici.

Cu o profundă încărcătură emoțională, Recviem vesel pentru tata este o colecție de nouă povestiri despre un fiu, tatăl său și relația dintre ei – o relație de prietenie sinceră și caldă. Radu Paraschivescu pune pe hârtie amintiri dragi din copilărie și studenție, întâmplări care scot la iveală perioada petrecută cu tatăl său, cel care i-a fost nu doar părinte, ci și prieten, partener de șotii, omul de la care a învățat ce înseamnă respectul, demnitatea și să-ți vorbești bine limba.

Printre cele mai bune cărți românești din ultimul an, Recviem vesel pentru tata este o aducere aminte, un mod de a ține vie memoria celei mai dragi persoane. Nu e despre fapte excepționale sau aventuri nebănuite. E povestea vieții unui om simplu, cu dialogurile și ironiile zilnice și cu toate momentele – mai mult sau mai puțin amuzante – care l-au marcat.

Copiii lui Marcel de Ema Stere

Editura Polirom, 2020

Poți comanda cartea aici.

Copiii lui Marcel spune povestea a trei tineri din București care decid să plece la țară, să facă agricultură. Împreună închiriază o fermă într-un sat din Buzău, o proprietate deținută de mai mulți moștenitori ai familiei Serebreakov, fiii legitimi şi nelegitimi ai unui personaj misterios pe nume Marcel. Aici pun bazele unei comunități ciudate, descoperă istoriile locale și se trezesc antrenați într-un carusel de întâmplări stranii, teorii ale conspirației și fenomene paranormale.

Câștigător al Concursului anual de Debut al Editurii Polirom și al Premiile Sofia Nădejde, la categoria debut, Copiii lui Marcel este un tablou al României postdecembriste care pornește de la utopia unei comunități agricole. Cu tipologii umane tipic rurale, umor, situații la limita burlescului și scene dramatice. Descoperi o lume în care atmosfera trece de la un sentiment de nostalgie și o dureroasă realitate la secvențe cu elemente fantastice.

Vântul, duhul, suflarea de Andreea Răsuceanu

Editura Polirom, 2020

Poți comanda cartea aici.

Un frontierist dispare în mod tragic în încercarea de a fugi de comunism trecând Dunărea. Acesta lasă în urmă o familie chinuită de incertitudine. Suferința copiilor lipsiți de dragostea parentală, aflați în competiție pentru afecțiunea mamei, se transmite de la o generație la alta, într-un ciclu neîncetat de durere.

Vântul, duhul, suflarea este o carte dură, puternică, despre cum suferința de pe urma pierderii celor dragi poate transcende generații. Este un roman potrivit dacă vrei să afli mai multe despre viața din perioada comunistă, autoarea reușind să descrie cu o măiestrie aparte realitatea acelor vremuri.

Alwarda de Ruxandra Novac

Editura Pandora M, 2020

Poți comanda cartea aici.

Poezia din Alwarda se desfășoară într-un continuum de emoții care te poartă într-o călătorie fascinantă. Poeziile nu au nume, ci număr, și cu fiecare dintre ele pășești într-o lume nouă, care, deși seamănă cu cea cunoscută, are coordonate distopice, bazate pe antiteze.

Apărut la 17 ani după volumul cult Ecograffiti, Alwarda este un amalgam de trăiri al unei minți ieșite în afara corpului, care observă și examinează schimbările din ultimii ani. Împrumutat dintr-o piesă a trupei La Femme – Al Warda, titlul volumului are origini orientale, referindu-se la un trandafir care crește în zone ascunse, pustiite și un prenume des întâlnit în islam, care semnifică protecție.

Îmbarcarea către Cythera de Octavian Soviany

Editura Hyperliteratura, 2020

Poți comanda cartea aici.

Îmbarcarea către Cythera povestește despre prima tinerețe a lui Verlaine, marcată de cercuri literare pariziene, prietenii importante, dependență de absint și relațiile de-o noapte. Dorința de a avea o relație și a iubi este atât de puternică încât, pe tot parcursul cărții, Verlaine o caută pe acea Ea, care să aibă puterea să-i satisfacă toate dorințele și nevoile.

Îmbarcarea către Cythera continuă povestea fabuloasă din seria Lelian, începută în Micul saturnian, care va cuprinde patru volume. Este parte dintr-o autobiografie apocrifă a marelui scriitor francez Verlaine, în care documentarismul se împleteşte cu ficţiunea, pe fundalul unei vaste fresce istorice.

Țipă cât poți de Moni Stănilă

Editura Polirom, 2020

Poți comanda cartea aici.

Țipă cât poți începe cu Una Stanilovski, poetă și jurnalistă în jur de 40 de ani, nemulțumită de viață pe care o duce, deși face ceva ce îi place și are un soț care o iubește. Întâmplarea care o trezește din amorțire este cumpărarea unui pat nou. Pe parcursul volumului, Una se va multiplica în alte ipostaze feminine: Noua, Prima, a Opta, Drei – cea mai tânără și, la final, Alta.

Cu mult umor și autoironie fină, Țipă cât poți vorbește despre confruntarea cu trecutul, reîntoarcerea la sine și asumarea Eului. Este o poveste care împletește cu măiestrie elemente de basm și realism magic în încercarea de a explora viața, moartea și identitatea multiplă.

Sînt alta de Svetlana Cârstean

Editura Nemira, 2021

Poți comanda cartea aici.

Sînt alta, al patrulea volum de poezie semnat de Svetlana Cârstean, este o călătorie prin teritoriile identității și ale feminității. Un volum care vorbește despre cum să te apropii de tine, îndepărtându-te în aceeași măsură; despre traumele și spaimele pe care fiecare dintre noi le poartă peste tot, oricât de mult timp ar trece de la momentul care le-a stârnit.

Pe lângă poveștile fascinante care se ascund între paginile lor, universurile și lumile imaginare pe care le creează, cărțile românești îți oferă șansa să pui sub lupă societatea în care trăiești și te invită să explorezi posibilitățile limbii, să descoperi multitudinea de fragmente de identitate și de realitate din jurul tău.

Dacă ești în căutare de alte povești cu amprentă autohtonă, citește și recomandările noastre cu cele mai bune cărți scrise de autori români contemporani sau descoperă o întreagă colecție de cărți românești extraordinare pe rafturile Cărturești și pe carturesti.ro.



There are 2 comments

Add yours

Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.