DSC06342

12 scriitori români contemporani care merită citiți

Scriitorii români contemporani ne tratează constant cu doze puternice de literatură de calitate. Avem scriitori care reușesc să extragă din cotidian cele mai obișnuite întâmplări și să le transforme în literatură bună. Citim cu plăcere autori care scriu cu har indiscutabil din interiorul societăţii româneşti și, uneori, chiar despre ea, care ne poartă în călătorii inițiatice, care ne ajută să ne regăsim, să ne acceptăm și să ne înțelegem. Sau care, dimpotrivă, ne ajută să aflăm mai bine de ce suntem nemulţumiţi. 

Dacă nu ştii ce să alegi, îți propunem să-i (re)descoperi pe câțiva dintre scriitorii români contemporani și ale lor cărți românești doesebite, care ne pun cultura pe harta literară a lumii.

Tudor Ganea

Printre cei mai apreciați scriitori români contemporani, Tudor Ganea are la bază profesia de arhitect. Stilul său surprinde în universul operelor sale o lume captivantă și introduce cu măiestrie elementele fantastice în real și invers.

Cazemata

Editura Polirom, 2019

Poți comanda cartea aici.

Întâmplările din Cazemata au loc într-un sat pescăresc, care are în centru o veche cazemată construită de naziști în vremea războiului. Despre construcție au circulat diverse povești de-a lungul timpului: că este blestemată, că are o serie de tuneluri care duc în diverse locuri din zonă sau că acolo se întâmplă lucruri deocheate. Cert este că exercită o atracție foarte mare pentru locuitori. Atunci când un puști care își petrece timpul în jurul cazematei moare în condiții bizare, începe o serie de evenimente care mai de care mai ciudate și mai stranii.

Cazemata atinge un echilibru perfect între realism magic, elemente fantastice și investigație. Descrierile locurilor și personajelor sunt atât de expresive, cinematografice aproape, încât te afunzi pe neașteptate în poveste.

Cântecul păsării de plajă

Editura Polirom, 2021

Poți comanda cartea aici.

Povestea se concentrează în jurul personajului Ainur, un tătar din Murfatlar venit la o vârstă fragedă, în perioada tranziției din anii ’90, în noul cartier din Constanța – Faleza Nord. Ainur este un tânăr cu probleme, care se impune prin forță și frică, un personaj deopotrivă admirabil și detestabil. Dezvoltarea și prăbușirea lui Ainur se întâmplă pe fundalul unei Românii post-decembriste.

Cântecul păsării de plajă este o poveste vie, dezolantă și pe alocuri apăsătoare, care reușește să surprindă într-un mod foarte realist acel microunivers din cartierul constănțean. O lectură care vorbește despre rău și cum se instalează în sufletul oamenilor, dar și despre pedeapsa care vine mai devreme sau mai târziu.

Tatiana Țîbuleac

Tatiana Țîbuleac s-a născut în Chișinău în 1978 și trăiește de câțiva ani la Paris. Jurnalistă de profesie, autoarea a devenit cunoscută publicului larg datorită volumului de istorii personale ale emigranților din Franța, Fabule moderne. Stilul Tatianei Țîbuleac este violent, blând, pătrunzător și înduioșător în același timp. Te supune unui test emoțional și te îndeamnă să privești lumea cu alți ochi.

Vara în care mama a avut ochii verzi

Editura Cartier, 2019

Poți comanda cartea aici.

Vara în care mama a avut ochii verzi este o poveste extrem de frumos scrisă, cu imagini copleșitoare, aproape obsedante. Aleksy este un adolescent întors împotriva mamei, urând-o cu patimă, cu frecvente puseuri de violență fizică sau verbală. Bolnavă de cancer, în ultimele luni de trăit, mama îl convinge să petreacă alături de ea o ultimă vară într-un sat din Franța. Ești martor la o confesiune tulburătoare despre relațiile dintre părinți și copii, care îmbină dorințele și frământările adolescenței cu trauma unei boli incurabile.

Vara în care mama a avut ochii verzi a luat premiul la categoria proză la Gala PremiilorObservator cultural în 2018, a fost tradus în franceză și transformat în piesă de teatru de Nicoleta Lefter.

Grădina de sticlă

Editura Corint, 2018

Poți comanda cartea aici.

Grădina de sticlă spune povestea unei orfane confruntată cu diverse drame personale, pe fundalul luptelor politice și sociale din Republica Moldova. Alături de mama ei vitregă, o rusoaică aprigă în Chișinău, Lastocika învață să lustruiască sticle, dar și să fure, să bea și să nu dea curs invitațiilor parșive ale bărbaților din jur.

Grădina de sticlă este o experiență literară tulburătoare, un roman al creșterii și al formării într-un mediu ostil și ostracizant.

Mircea Cărtărescu

scriitori romani contemporani celebri

Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai importanți scriitori români contemporani, a reușit să ducă literatura română dincolo de granițele țării prin intermediul unor opere complexe, care includ proză, poezie, eseistică, publicistică politică și critică literară. Cu o scriitură ce blurează liniile dintre poezie și narațiune, real și fantastic, fiecare dintre cărțile lui Cărtărescu este o incursiune într-un univers oniric, care abia așteaptă să fie descoperit de cititor. 

Literatura cărtăresciană nu își propune să fie ușoară. În schimb, fiecare carte ne conduce fără grabă „în încă o cameră din edificiul de os și hârtie al craniului” scriitorului, care, potrivit lui Andrei Codrescu, are un loc rezervat în constelația marilor scriitori ai literaturii universale, alături de Kafka, Julio Cortázar, Gabriel García Márquez sau Milan Kundera

Nostalgia

Editura Humanitas, 2019

scriitori contemporani
Poți comanda cartea aici.

Nostalgia este un volum alcătuit din cinci nuvele, publicat inițial în 1989 sub numele de Visul

Proza bogată accentuează sentimentul de “nostalgie” care a dat viață cărții: Bucureștiul anilor ’80 prind viață pentru cititor: monumentele gotice, străzi vechi, clădiri prăfuite, muzee labirintice, băieți ciudați și fete misterioase. Cărtărescu ne poartă prin nostalgiile sale și ne face să iubim fiecare secundă din această experiență.

Nostalgia a consolidat poziția lui Cărtărescu ca unul dintre scriitorii fenomen ai perioadei postcomuniste. Cu metafore vii, descrieri atente și extrem de detaliate, volumul scoate în prim plan strălucirea stilistică cu care am ajuns să-l asociem pe Mircea Cărtărescu. 

Solenoid

Editura Humanitas, 2017, ediția a III-a

cei mai buni scriitori romani contemporani
Poți comanda cartea aici.

Cărtărescu, stăpân peste metafore, reușește să păstreze limbajul poetic neîntrecut și în unul dintre cele mai voluminoase romane ale sale, Solenoid, o carte care ne arată cât de vizionar, dar și sensibil este scriitorul. Cartea explorează viața unei persoane ce se confruntă cu o criză de identitate, servind, în esență, drept căutare a răspunsului la “ce-ar fi fost dacă”. Ce-ar fi fost dacă scriitorul nu se bucura de succes la începutul carierei sale literare? Ce-ar fi fost dacă ar fi rămas toată viața profesor la acel liceu? Solenoid, o capodoperă a literaturii contemporane române, despre care Gabriel Liiceanu spunea că “cine va citi cartea, va înceta să fie un cititor de rând”, își provoacă cititorul la introspecție și reflectare cum puține lecturi reușesc s-o facă. 

Melancolia

Editura Humanitas, 2019

autori romani contemporani
Poți comanda cartea aici.

Despre Melancolia, Cărtărescu spunea că l-a scos din propria melancolie care a început să-l cuprindă odată cu înaintarea în vârstă. O carte-parabolă care îmbină elemente de basm fantastic și traume reale, o carte diferită de tot ce-a scris Cărtărescu până în acel moment. Deși spiritul stilistic inconfundabil cărtărescian și imaginația nemărginită sunt la fel de proeminente și în acest volum, Melancolia e o carte  despre fragilitare și singurătate, care necesită empatia cititorului. 

Fiecare dintre cele trei povestiri din acest volum este ca o rană, o durere ascunsă a autorului, care, însă, împreună, au un efect calmant și mângâietor. 

Ioana Pârvulescu

scriitori romani celebri

Numele Ioanei Pârvulescu este bine cunoscut iubitorilor de literatură românească de calitate. Dublă premiantă a Premiul Uniunii Europene pentru literatură pentru romanul Viața începe vineri în 2013 și pentru nuvela O voce în 2018, scriitoarea este renumită îndeosebi pentru cercetările sale amănunțite asupra istoriei românești nescrise din ultimele două secole, publicate sub formă de eseu. 

Viața începe vineri

Editura Humanitas, 2018

scriitori romani celebri
Poți comanda cartea aici.

Un roman alert, semipolițist, care are toate ingredientele unei cărți ce va surprinde plăcut cititorii: mister, personaje vii și interesante, o subtilă poveste de dragoste, imaginea Bucureștiului antebelic. Acțiunea în Viața începe vineri se petrece în doar 13 zile, dar este suficient încât să te țină intrigat pe toată durata romanului. O carte despre vremuri boeme, când oamenii trăiau cu interes prezentul și erau optimiști în privinţa viitorului.

Viața începe vineri are un farmec aparte deoarece surprinde într-un mod extrem de autentic atmosfera Bucureștiului la sfârsitul secolului al XIX-lea. Atenția scriitoarei către documentarea migăloasă a ultimelor două secole din istoria Bucureștiului se va resimți în fiecare descriere de stradă, clădire, haine sau personaj. Romanul te va îndemna să cugeți la vremuri de mult apuse, înainte ca zbuciumul modernității să ia societatea cu asalt.

Inocenții

Editura Humanitas, 2016

recomandari scriitori romani celebri
Poți comanda cartea aici.

Inocenții este povestea unei copilării trăite în Brașov, în perioada comunistă, dar nu este încă o carte despre viața în comunism. În schimb, este un roman care oferă din belșug emoție și căldură, care te ajută să-ți regăsești acea pură naivitate copilărească. Pârvulescu te duce pe aripi de trecut și te face să vezi lumea prin ochi de copil, cu toată magia, inocența și candoarea specifice acestei perioade. O carte plină de tandrețe, cu personaje bine conturate, un melanj de fericire și tristețe, care îți va aminti cu nostalgie de propria copilărie. 

Nora Iuga

scriitor contemporan

Poetă, romancieră și traducătoare cu o carieră literară ce depășește jumătate de secol, Nora Iuga este una dintre cele mai influente scriitoare românce contemporane. Faima talentului ei a depășit de mult hotarelele meleagurilor noastre. Printre multele distincții naționale și internaționale se numără și Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD), cea mai importantă bursă oferită de statul german unui scriitor străin (2009), și Ordinul Național „Pentru Merit”, în grad de Comandor, primit în 2017. 

Hipodrom

Editura Polirom, 2020

cei mai buni scriitori din romania
Poți comanda cartea aici.

Hipodrom este o experiență literară captivantă, în care granițele dintre proză și poezie sunt voit imprecise. Ar fi imposibil să încadrezi Hipodrom într-un singur gen literar. Poezie în proză? Roman? Jurnal? Sau poate carte de memorii? Indiferent de alegere, cartea Norei Iuga  – povestea unei vieți ce a gravitat mereu în jurul Hermannstadtului, orașul bucuriilor neasemuite și tristeților devastatoare – este o lectură hipnotizantă care o plasează, pe bună dreptate, pe scriitoare în rândurile celor mai notorii autori români contemporani. 

Înainte ca ochiul să-și fi terminat privirea

Editura Cartier, 2019

cei mai importanti scriitori romani contemporani
Poți comanda cartea aici.

Personalitatea caldă, încântătoare și inteligentă a Norei Iuga este transparentă în volumul său de poezii Înainte ca ochiul să-și fi terminat privirea. De la experiența vizuală deosebită a fotografiilor alb-negru până la experiența literară deosebită care însoțește fiecare operă a scriitoarei, cartea va fi o adevărată încântare pentru cititori. 

Dan Lungu

Lista de distincții primite de Dan Lungu nu se limitează la numeroasele premii pe care poetul, prozatorul, dramaturgul și sociologul le-a adunat în timpul carierei sale literare. Unul dintre cele mai importante merite ale sale este modul în care explorează și exploatează meticulos natura umană, dând naștere unor lucrări care servesc drept oglindă societății românești. 

Fetița care se juca de-a Dumnezeu

Editura Polirom, 2016

carti celebre romanesti
Poți comanda cartea aici.

Fetița care se juca de-a Dumnezeu este povestea unui fenomen crunt care a marcat societatea românească în ultimele decenii: migrația. Cartea este scrisă din perspectiva Rădiței, o fetiță cuminte, plină de viață și entuziasm, a cărei lume ia o turnură devastatoare când mama sa alege să plece la muncă în Italia pentru a rezolva problemele financiare ale familiei. 

Cu proză bogată în semnificații, fir narativ complex și personaje care rămân cu tine, romanul poartă cititorul printr-o avalanșă de emoții. Descoperi mai întâi, plin de elan, gingășia, imaginația și inocența copilărească, doar ca să fii mai apoi cuprins de tristețe la fiecare dintre greutățile prin care trece Rădița în absența mamei. E o carte care atinge migrația din ambele perspective –- atât a celor rămași acasă, cât și a celor plecați la muncă în străinătate –-, fiind astfel, pe lângă o lectură captivantă, un început de dialog. 

Raiul găinilor

Editura Polirom, 2012

carti romanesti despre comunism
Poți comanda cartea aici.

Scrisă într-un stil umoristic, ludic și ușor zeflemitor ce amintește de romanul Sînt o babă comunistă, Raiul găinilor e o carte care surprinde România anilor ’90. Cartea e plină de poveștile pline de haz ale oamenilor care parcă trăiesc în trecut, idealizând perioada comunistă pe fundalul societății capitaliste actuale, triste și plictisitoare.

Romanul, scris aproape ca un pamflet, prezintă un univers mic, cuprins în limitele unei străzi, a unei mahalale, în care bârfele, umorul, invidiile și atitudinea “haz de necaz” cârmuiesc viața cotidiană. Cartea s-a bucurat de o mare apreciere și la nivel internațional. Timp de patru luni ale anului 2005, Raiul găinilor/ Le Paradis des Poules(2005) a fost în topul vânzărilor editurii franceze Jacqueline Chambon, iar ediția germană Das Hühnerparadies a fost declarată, în decembrie 2007, cartea lunii în Germania.

Cum să uiți o femeie

Editura Polirom, 2011

top scriitori romani contemporani
Poți comanda cartea aici.

Nu te lăsa amăgit de titlu. Cum să uiți o femeie nu este un roman care te va ajuta să uiți vreo femeie și nici  nu este cartea care te va învăța să treci peste o despărțire dureroasă. Cartea lui Dan Lungu este despre drumul spre resemnare care trebuie parcurs în urma ruperii neașteptate a unei relații, despre cum să învingi fantomele (sau demonii) unei iubiri ce s-a stins brutal. O spovedanie a transformării, scrisă cu note fine de umor, cartea te provoacă la introspecție sufletească și este o lectură încântătoare pentru oricine a căzut (sau nu) în plasele înșelătoare ale iubirii. 

Lavinia Braniște

autori contemporani

O altă scriitoare română contemporană pusă de fapte mari este Lavinia Braniște, care reușește să impresioneze cititori de toate vârstele, scriind atât poezie și proză pentru adulți, cât și literatură pentru copii. Romanul său Interior zero a primit premiul „Nepotu’ lui Thoreau“ pentru cea mai bună carte de proză a anului 2016 și a fost tradus în germană și polonă.

Interior zero

Editura Polirom, 2018

cele mai bune carti romanesti contemporane
Poți comanda cartea aici.

O carte curajoasă și autentică, Interior zero este primul roman al lui Braniște, publicat după două volume de proză scurtă, demonstrând talentul multidimensional al scriitoarei. Proza sinceră, directă, fără artificii și sentimentalisme lipsite de sens destăinuie o dramă interioară ascunsă sub stratul banalității cotidiene. Interior zero este actuală și, prin prisma ficțiunii, atinge subiecte dureroase, familiare multor tineri din secolului XXI: absența unui scop sau a unui sens în viață, nevoia otrăvitoare de validare din partea semenilor, zbuciumările interioare, impresia că viața te strivește și tu abia dacă reușești să scapi. 

Sonia ridică mâna

Editura Polirom, 2019

carti interesante romanesti
Poți comanda cartea aici.

Premisa de la care pornește Sonia ridică mână promite o carte despre comunism scrisă dintr-o perspectivă diferită în raport cu alte cărți care discută aceeași perioadă. Romanul începe cu Sonia, o tânără aparținând generației Millenials, care își propune să facă un scenariu de film despre viața lui  Zoe Ceaușescu. O incursiune în trecut care dă naștere unui roman excelent despre comunism (deși comunismul nu e factorul central) și efectele acestuia asupra prezentului. În stilul specific Laviniei Braniște, cartea explorează și alte subiecte sensibile: conflictele de familie, abandonul tatălui, identitatea de gen. O operă melancolică și captivantă ce o așază pe Lavinia Braniște printre tinerii autori contemporani cu care ne mândrim atât în țară, cât și peste hotare. 

Ana Blandiana

cei mai renumiti scriitori romani

Ana Blandiana este scriitoarea și luptătoarea pentru libertatea civică în România a cărei operă a transformat peisajul literaturii contemporane românești. Volumele sale au fost publicate în peste 20 de limbi. În 2020, poeta a fost propusă pe lista nominalizărilor pentru Premiul Nobel pentru Literatură.

Fals tratat de manipulare

Editura Humanitas, 2019

idei carti romanesti
Poți comanda cartea aici.

Fals tratat de manipulare este o carte care te va emoționa și te va cutremura până în adâncul inimii. E mai mult decât un simplu volum de memorii. Sunt sute de amintiri, întrebări, răspunsuri și meditații pe care Blandiana le înșiră pe hârtie „nu pentru a transmite un adevăr pe care îl deține, ci pentru a găsi un adevăr de care ea are nevoie.”

Cartea ne-o înfățișează pe Ana Blandiana în toate ipostazele: de la copilul care asistă la arestarea tatălui la poeta cenzurată care se teme pentru viața sa, ajungând la scriitoarea de succes pe care o cunoaștem azi. Este, de asemenea, o frescă a societății și o importantă lecție de istorie scrisă cu durere, sensibilitate și emoție. 

Povestiri fantastice

Editura Humanitas, 2016

top 10 scriitori romani contemporani
Poți comanda cartea aici.

Volumul Povestiri fantastice este o colecție de 17 nuvele din mai multe apariții editoriale, în care fantasticul și realul se împletesc armonios. Fiecare dintre aceste nuvele este o dovadă incontestabilă a măiestriei scriitoarei, Ana Blandiana fiind la fel de poetică în proză ca și în versuri. 

Octavian Soviany

scriitori contemporani romani cunoscuti

Unul dintre dintre mai importanți și influenți scriitori români contemporani, Octavian Soviany este fascinant mai ales prin versatilitatea de care dă dovadă în opera sa. Poet, eseist, critic, traducător și prozator, Soviany este unul dintre cei mai excepționali născocitori de povești ai momentului. 

Casa din strada sirenelor

Editura Hyperliteratura, 2020, ediția a III-a

romane romanesti celebre
Poți comanda cartea aici.

Pentru cititorii care au o pasiune aparte pentru supranatural, legende și superstiții, Casa din strada sirenelor este romanul gotic care-i va face să se îndrăgostească de literatura contemporană română. La granița dintre mister și horror, cartea include un profesor misterios, Faustin, douăsprezece cunoscuţi invitaţi la cină, povești stranii, întâmplări ezoterice, tărâmuri supranaturale; într-un cuvânt, thrillerul perfect de Halloween, sau poate de Sfântul Andrei, de care cititorii adulți se vor bucura din plin. 

Micul saturnian

Editura Hyperliteratura, 2019

carti istorice romanesti
Poți comanda cartea aici.

Micul saturnian este primul volum din seria Lelian, care cuprinde biografia apocrifă a celebrului și controversatului poet francez Paul Verlaine. În această primă carte, Octavian Soviany ne introduce în primii 18 ani din viața poetului considerat una dintre cei mai importante figuri ale mișcării culturale și artistice fin de siècle

Micul saturnian spune povestea copilăriei și adolescenței unui copil timid, zdrobit de complexe, crescut de o mamă bigotă și un tată veșnic dezamăgit. Este o carte care își lasă cititorii cu sufletul la gură, cu o dorință aprigă de a afla mai mult despre destinul băiatului plăpând care a influențat atât de profund literatura franceză și universală. 

Radu Vancu

top autori romani

Radu Vancu este unul dintre cei mai apreciați poeți români ai momentului. Cu un palmares bogat de poezii, eseuri, și, mai recent, în proză (în 2019, i-a fost acordat Premiul Național pentru Proză „Ziarul de Iași” pentru romanul Transparența), Vancu demonstrează că merită cu prisosință să fie numit unul dintre cei mai buni scriitori români contemporani. 

Sebastian în vis

Editura Tracus Arte, 2010

carte de poezii romania
Poți comanda cartea aici.

Sebastian în vis este o colecție de poeme care vine ca o jubilație jucăușă și duioasă a poetului la nașterea fiului său. Cartea, gingașă și personală, conturează un univers fantastic în care imaginația se intersectează cu cel mai fin talent liric, iar rezultatul scoate la iveală niște poeme seducătoare şi tandre. 

Psalmi

Casa de editură Max Blecher, 2019

poezii romanesti celebre
Poți comanda cartea aici.

Un volum de poezie absolut fermecător care respectă formula muzicală a Psalmilor lui David, care este, potrivit chiar autorului, o încercare de a scrie Paradisul. În Psalmi, Radu Vancu îi oferă cititorului său o poezie a intimului, o poezie care pătrunde în cele mai ascunse adâncuri ale sufletului și scoate de acolo cele mai intense și tulburătoare emoții. Cuvintele, bine alese, șlefuite, tăioase, pline de simbolism, demonstrează sensibilitatea deosebită a autorului. 

Elena Vlădăreanu

carti autori romani

Poetă, jurnalistă și autoare de piese de teatru, Elena Vlădăreanu și-a făcut debutul editorial în 2002, cu volumul Pagini. Aproape două decenii mai târziu, scriitoarea este una dintre cele mai apreciate și iubite scriitoare. 

minunata lume disney

Editura Nemira, 2019

carti de poezii romanesti
Poți comanda cartea aici.

minunata lume disney este considerat un poem performativ, unic în poezia contemporană românească. Volumul poate fi văzut în același timp ca o reconstituire a copilăriei autoarei, din toate unghiurile ei: duioasă, dar și întunecată, dureroasă și problematică. Poeziile Elenei Vlădăreanu mai explorează teme precum sexualitatea, abandonul, frica, iubirea, diferențele de clasă, violența domestică, vulnerabilitatea. O carte bine scrisă, puternică, directă și fragilă, care, cu siguranță, va fi o lectură pe cât de intensă, pe atât de răvășitoare. 

Andrei Crăciun

autori contemporani

Andrei Crăciun este un alt poet, prozator, eseist, dramaturg și gazetar îndrăgit care şi-a lăsat deja amprenta în literatura contemporană românească. 

Cioran. Ultimul om liber

Editura Polirom, 2020

scriitori romani contemporani
Poți comanda cartea aici.

Cioran. Ultimul om liber este cea mai recentă apariţie din colecția Biografii romanțate de la Polirom, care include biografiile unor personalități îndrăgite din peisajul cultural din România. Cartea lui Andrei Crăciun spune povestea vieții, dar și morții marelui filosof Emil Cioran. Talentul jurnalistic al autorului răzbate în scrierea acestei biografii, migălos documentată și scrisă atent și captivant. 

Descoperiţi pe rafturile Cărturești mai multe opere aparținând celor mai buni autori contemporaniThere are 10 comments

Add yours
  1. Am Cumparat

    Am cumparat recent “Cazemata” de Tudor Ganea si dupa ce am parcurs primele pagini am ramas placut impresionat. Lucrul acesta m-a facut sa citesc toata cartea in mai putin de 2 saptamani. Recomand cu incredere!

  2. 2Pareri

    Pe langa romanele politiste si dramele scriitorilor straini, o poposire citind carti ale autorilor romani contemporani este binevenita. Subiectele acestor carti sunt de multe ori subiecte din societatea noastra, prin care autorii ne fac sa vedem intamplarile in lumina lor reala, nu neaparat cum am vazut-o noi pana acum. Trebuie sa acordam mai multa importanta scriitorilor romani!


Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.