carti schimbari climatice feature

Cărți despre cauzele și efectele schimbărilor climatice care te ajută să înțelegi prezentul, dar și un posibil viitor al planetei noastre

Ca urmare a intervențiilor tot mai mari ale omului asupra mediului natural de-a lungul timpului, acesta a devenit tot mai fragil, astfel că acum problemele de mediu sunt printre cele mai urgente. Una dintre cele mai bune modalități pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă în jurul tău este să te înarmezi cu informații despre cum contribuim la agravarea situației ecologice și despre cum să devenim mai atenți la nevoile naturii, astfel încât să schimbăm cursul sumbru pe care ne îndreptăm.

Dacă vrei să știi mai multe despre ce soluții ne oferă știința în lupta pentru salvarea climei, cum să supraviețuiești sub cerul liber sau ce trebuie să facă fiecare dintre noi pentru a privi cu speranță și seninătate viitorul ce ni se așterne, îți sărim în ajutor cu o selecție de cărți despre schimbările climatice aflate pe Raftul Greenpeace.

Scurta istorie a Pământului de Andrew H. Knoll

Editura Litera, 2022, traducere de Roxana I. Nicolescu

Poți comanda cartea aici.

Povestea planetei noastre și a organismelor răspândite la suprafața ei este mult mai spectaculoasă decât te-ai aștepta, cu suficiente răsturnări de situație care să te lase cu gura căscată. Cartea este un studiu amplu al geologiei Pământului, începând cu discul protoplanetar și continuând până în era modernă – Antropocen, în care activitatea oamenilor are efecte dramatice asupra ecosistemului.

Bazată pe decenii de cercetare de teren și pe informații științifice de ultimă oră, Scurta istorie a Pământului oferă o biografie riguroasă, însă accesibilă a Pământului, trasând istoria epică a planetei noastre de 4,6 miliarde de ani. Totodată, pune într-un context amplu schimbările climatice din secolul XXI și arată o perspectivă indispensabilă asupra punctului în care ne aflăm și spre ce ne îndreptăm.

Pe umerii naturii. Cum îți salvează viața zece milioane de specii de Anne Sverdrup-Thygeson

Editura Publica, 2022, traducere de Andreea Călin

Poți comanda cartea aici.

În Pe umerii naturii, Anne Sverdrup-Thygeson arată cât de profund suntem cu toții conectați la lumea naturală și scoate în evidență legătura indestructibilă dintre sistemul minuțios împletit al naturii și viețile noastre de zi cu zi. Albinele polenizează culturile, copacii curăță apa și aerul, iar pescărașul albastru a inspirat construirea unui tren de mare viteză. Toate aceste elemente naturale ne ajută să beneficiem de hrană, apă proaspătă, medicamente, stoparea emisiilor de carbon, recreere, sănătate spirituală și multe altele.

Un ghid practic despre acest sistem unic de susținere a vieții, scris pe înțelesul tuturor, Pe umerii naturii  te poartă într-o călătorie de explorare a trăsăturilor surprinzătoare ale lumii naturale. Dincolo de informațiile impresionante, cartea trage un semnal de alarmă privind abilitatea noastră de a exploata beneficiile oferite de natură, care riscă să submineze fundamentele propriei noastre existențe.

Cum să evităm un dezastru climatic de Bill Gates

Editura Litera, 2021, traducere de Doru Căstăian

Poți comanda cartea aici.

În Cum să evităm un dezastru climatic, Bill Gates împărtășește ceea ce a învățat despre schimbările climatice și ce trebuie făcut pentru a le combate. Bazându-se pe experiența în inovație, dar și pe ajutorul experților în fizică, chimie, biologie, inginerie, științe politice și finanțe, Bill Gates s-a concentrat asupra măsurilor necesare pentru a opri cursul planetei noastre către un dezastru ecologic.

Dacă vrei să înțelegi mai bine ce se întâmplă cu planeta și ce putem face ca să oprim exploatarea naturii, Cum să evităm un dezastru climatic e alegerea potrivită. Scrisă într-o manieră clară și accesibilă, cartea oferă atât soluții științifice, cât și personale, pentru a face imposibilul posibil: o lume în care să trăim în pace și în siguranță, fără să distrugem natura și pe noi înșine.

Pământul nelocuibil de David Wallace-Wells

Editura Litera, 2021, traducere de Elena Macoviciuc

Poți comanda cartea aici.

Pământul nelocuibil surprinde cele mai importante aspecte privind trecutul, prezentul dar mai ales viitorul, planetei noastre. David Wallace-Wells pictează un portret sumbru al modului în care va arăta viața pe Pământ până în 2100, cu fiecare grad de încălzire. Regiuni întregi din Africa, Australia, Statele Unite, America de Sud sau Asia, ar putea deveni de nelocuit din cauza căldurii, deșertificării și inundațiilor. Mai mult, am putea asista la dezastre naturale, insecuritate alimentară și războaie geopolitice.

O carte despre schimbările climatice care trimite o adevărată undă de șoc, în încercarea de a ne deschide tuturor ochii. Pământul nelocuibil oferă date și exemple concrete, care explică în cel mai amănunțit mod, cum era cândva acest loc și cum ar trebui să fie acum pentru a atenua dezastrul inevitabil.

Noi suntem vremea de Jonathan Safran Foer

Editura Publica, 2020, traducere de Andreea Călin

Poți comanda cartea aici.

Noi suntem vremea vorbește cu intuiție, sensibilitate și profunzime despre criza climatică –  „singura amenințare cu adevărat mare la adresa supraviețuirii umanității”. O criză care trebuie abordată împreună și gestionată individual. Sarcina salvării planetei are legătură cu fiecare dintre noi, cu acțiunile noastre și sacrificarea confortului imediat de dragul viitorului. Totul începe de la ce mâncăm și ce nu mâncăm la micul dejun.

În Noi suntem vremea, Jonathan Safran Foer folosește cu multă măiestrie metafora și paradoxul pentru a demonstra binele și răul de care sunt capabili oamenii, aducând la viață într-un mod cât se poate de real și de urgent, problemele climatice. Mai mult decât atât, oferă și o modalitate de a participa la salvarea planetei, prin schimbarea ritualului cu care ne începem fiecare zi. Micul dejun responsabil poate avea un efect notabil asupra salvării planetei.

Ce-ar fi să nu ne mai prefacem? de Jonathan Franzen

Editura Polirom, 2020, traducere de Maria‑Magdalena Anghelescu și Radu Pavel Gheo

Poți comanda cartea aici.

Ce ar fi să nu ne mai prefacem? este un eseu dedicat crizei climatice care ne pune față în față cu consecințele acțiunilor noastre. Deși folosește un ton sobru și ușor fatidic, Jonathan Franzen ne ghidează înspre acceptarea realității și recunoașterea dezastrului ecologic iminent, pentru ca mai apoi să identificăm modul prin care putem acționa atât individual, cât și colectiv.

Ce e de făcut este de fapt marea întrebare la care Ce ar fi să nu ne mai prefacem? încearcă să ofere un răspuns. Există soluții fiabile și se pot obține rezultate, dacă mobilizarea generală nu se va îndrepta spre condamnare și blamare, ci spre înțelegerea tabloului de ansamblu. Lupta începe la o scară redusă, pașii mici valorifică rezultate mari, aici este nivelul la care speranțele de victorie sunt deopotrivă realiste și necesare.

Despre viitor. Perspectivele umanității de Martin Rees

Editura Polirom, 2019, traducere de Ștefan Bolea

Poți comanda cartea aici.

În Despre viitor. Perspectivele umanității, astrofizicianul și autorul de bestselleruri Martin Rees, susține că viitorul omenirii este strâns legat de știință, de puterea noastră de adaptabilitate și de cum ne vom folosi de progresul tehnologic. Biotehnologia, cibernetica, robotica şi inteligenţa artificială, aplicate cu înţelepciune, ar putea să ne ofere alternative spectaculoase pentru a depăși amenințările care pândesc planeta, începând cu schimbările climatice.

Detaliile fascinante despre tehnologiile de ultimă generație pe care Despre viitor. Perspectivele umanității le oferă, vor captiva pe oricine este interesat să înțeleagă problemele critice și amenințările existențiale ale acestui secol, dar și soluțiile pe care știința le propune.

Drawdown. The Most Comprehensive Plan Ever Proposed to Reverse Global Warming

Penguin Books Ltd, 2018

Poți comanda cartea aici.

Printre cele mai cuprinzătoare cărți despre schimbările climatice, Drawdown oferă un set de soluții realiste și îndrăznețe, care ar putea opri încălzirea globală, de la cei mai importanți cercetători și oameni de știință. Toate tehnicile descrise aici – unele binecunoscute, altele despre care poate nu ai auzit niciodată – sunt viabile din punct de vedere economic, iar comunități din întreaga lume le pun deja în aplicare. Nu le vei găsi doar prezentate, ci sunt clasificate de la 1 la 100 în funcție de eficacitate. De la folosirea moderată a aparatelor de aer condiționat, la cum să producem și să consumăm alimentele.

Ministerul pentru viitor de Kim Stanley Robinson

Editura Nemira, 2022, traducere de Emil Sîrbulescu

Poți comanda cartea aici.

În 2025 este creat Ministerul pentru viitor, cu misiunea de a apăra toate ființele vii, prezente și viitoare. Însă, la scurt timp, un val de căldură lovește India și provoacă moartea a douăzeci de milioane de persoane. Mary, liderul Ministerului și Frank, unul dintre puținii supraviețuitori, încearcă să găsească soluții pentru ca omenirea să facă față provocărilor aduse de schimbările climatice. Alături de ei, activiști și oameni de știință propun inovații din ecologie, economie și politică, pentru a crea un viitor mai bun.

Dacă ești pasionat de cărți SF și povești care abordează subiecte reale și importante din viața noastră într-o manieră care să te țină cu sufletul la gură, Ministerul pentru viitor este alegerea ideală. Cartea ocupă un loc aparte între ficțiune și non-ficțiune, integrând cu măiestrie detaliile practice ale crizelor de mediu și proiectele de geoinginerie, într-o poveste profundă și plină de suspans despre capacitatea oamenilor de a coopera în fața dezastrelor. Cartea dispune și de varianta audio via audiotribe.

Drumul de Cormac McCarthy

Editura Humanitas Fiction, 2022, traducere de Irina Horea

Poți comanda cartea aici.

Într-un decor postapocaliptic, o iarnă în care nu mai există animale sau plante, iar singura prezență constantă este foamea, un bărbat fără nume și fiul lui încearcă să ajungă la mare. Singurele lor posesiuni sunt câteva resturi de mâncare, niște pături vechi și un pistol cu două gloanțe. Bărbatul și copilul sunt reduși la o simplă și crudă supraviețuire cerută de lumea pustiită care îi înconjoară. Dragostea băiatului și sacrificiul tatălui sunt singurele care mai pot ocroti umanitatea, această esență rară a frumuseții și a bunătății.

Drumul vorbește despre ce înseamnă să fii bun sau rău într-o lume în care nevoia de a supraviețui scuză multe acte de cruzime. Cartea este un portret cutremurător al lumii după ce pământul așa cum îl știm noi a încetat să mai existe. Deși inclusă în lista de cărți de ficțiune despre schimbările climatice, nu este nimic fantastic în romanul lui McCarthy, nimic din ce nu s-ar putea întâmpla omenirii la un moment dat.

Ultimii cai din stepă de Maja Lunde

Editura Humanitas Fiction, 2022, traducere de Ivona Berceanu

Poți comanda cartea aici.

Acțiunea din Ultimii cai din stepă alternează între trei planuri temporale separate: Sankt Petersburgul anului 1881, Mongolia sfârșitului de secol XX și Norvegia anului 2064, factorul de legătură fiind o rasă străveche de cai, Takhi – singura care nu a fost niciodată domesticită, a cărei existență este amenințată cu dispariția. Diferitelor forme ale extincției, fie abia previzibilă sau deja instaurată, li se opun umanitatea profundă a personajelor, empatia și sensibilitatea, care strecoară subtil speranța reinstaurării unui echilibru într-o lume aflată în declin.

Alături de Istoria albinelor și Istoria apelor, Ultimii cai din stepă face parte din seria de cărți despre schimbările climatice ale autoarei de origine norvegiană, Maja Lunde. În parte carte distopică despre un dezastru postclimatic, în parte poveste de dragoste și în parte ficțiune istorică despre progresele și eșecurile oamenilor, Ultimii cai din stepă transmite un mesaj puternic despre consecințele acțiunilor noastre asupra planetei.

Cărțile cuprinse în această selecție sunt un prilej bun de a descoperi mai multe despre planeta noastră, purtându-ne prin minunățiile mediului natural, dar forțându-ne totodată la asumare și curaj spre schimbare. Descoperă mai multe cărți despre schimbările climatice și mediu pe raftul cu recomandări Greenpeace de pe carturesti.ro.

Pentru că ne place ideea unui București mai vesel, mai aerisit și mai puțin poluat, Cărturești lucrează constant la un spațiu eco-friendly tot mai cuprinzător, unde să poți opta pentru pentru alternative sustenabile atât în privința produselor și ambalajelor, cât și a transportului. De aceea, avem posibilitatea de a livra cu bicicleta în aceeași zi în București, iar atunci când ai în coșul de cumpărături cărți, agende sau carnete, poți bifa opțiunea Ambalaj returnabil. În felul acesta, alegi o variantă de ambalaj mai prietenoasă cu mediul.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.