carti SF

TOP 20+ cele mai bune cărți din literatura SF: romane care oferă o viziune incredibilă asupra lumii

Sunt momente în care vrei să evadezi în lumi fascinante unde lucrurile imposibile devin realitate, să te bucuri de povești care te țin cu sufletul la gură și să găsești răspunsuri la întrebări despre spațiu și timp, evoluția tehnologiei și locul nostru în Univers. Ce se întâmplă atunci când experimentele științifice iau o întorsătură neașteptată? Cum ar arăta lumea dacă libertatea ar fi doar o amintire?

Cărțile SF îți oferă posibilitatea să dezlegi aceste enigme și îți dezvăluie modurile complexe prin care alegerile noastre contribuie la crearea viitorului.

Explorează recomandările noastre de romane SF și lasă-ți imaginația să zboare cât mai departe.

Germenul Andromeda de Michael Crichton

Editura Paladin, 2020, traducere de Adina Barvinschi

Poți comanda cartea aici.

În Germenul Andromeda, prima interacțiune dintre oameni și o formă de viață extraterestră trebuie să ia aspectul contactului cu organisme asemănătoare bacteriilor și virușilor de pe Pământ. Lucru care, de altfel, se și întâmplă, atunci când un germene de natură extraterestră extrem de versatil ajunge pe Pământ și provoacă instantaneu moartea tuturor locuitorilor unui orășel. Singurii supraviețuitori sunt un nou-născut și un bătrân alcoolic.

Dacă vrei să te delectezi cu un thriller SF deopotrivă uimitor și înfricoșător, care să te țină cu sufletul la gură, Germenul Andromeda este ceea ce cauți. Cartea împletește cu măiestrie o aventură palpitantă cu răsturnări de situație neașteptate și informații științifice care par mai reale ca oricând.

Toate sistemele în alertă de Martha Wells

Editura Paladin, 2020, traducere de Iulia Dromereschi

Poți comanda cartea aici.

O echipă de cercetători aflată într-o expediție științifică pe o planetă necunoscută este atacată în mod neprevăzut. Aici intră în acțiune AsaSint, un android pasionat de telenovele și introvertit, care trebuie să asigure securitatea echipei. Limitele dintre inteligența artificială și conștiința umană tind să dispară, iar AsaSintul încearcă să-și elucideze trecutul și să salveze membrii echipei, mânat de comportamentul lui tot mai omenesc.

Câștigătoare a premiilor Nebula și Hugo pentru literatură SF, Toate sistemele în alertă abordează dintr-o altă perspectivă, mai puțin clișeică, ideea de ce se întâmplă atunci când oamenii și roboții coexistă în aceeași lume. Androidul care își distruge modulul de control și devine independent nu se revoltă împotriva oamenilor, ci se alătură lor și încearcă să devină, pe cât se poate, unul dintre ei.

Aleșii de Veronica Roth

Editura Corint, 2021, traducere de Loredana Frățilă-Cristescu

Poți comanda cartea aici.

În urmă cu zece ani, cinci adolescenți cunoscuți drept Aleșii, au salvat lumea de forțele Întunecatului. În prezent, aceștia se reîntâlnesc la înmormântarea unuia dintre ei, unde descoperă că țelul suprem al fostului dușman era cu totul altul decât credeau ei, iar secretele care ies la iveală sunt cutremurătoare.

Cu mister și suspans bine dozat, Aleșii este o poveste complexă, care are în prim plan tineri eroi curajoși, pe care îi îndrăgești de la primele pagini. Magia și știința se împletesc și creează un tablou straniu, aflat la granița dintre real și ireal.

Artemis de Andy Weir

Editura Paladin, 2020, traducere de Mihai-Dan Pavelescu

Artemis este primul și singurul oraș de pe Lună. Jasmine „Jazz” Bashara vrea să se îmbogățească și să lase în urmă munca de curier și micile acțiuni de contrabandă. Viața ei va căpăta o întorsătură teribilă atunci când decide să se alăture unui om de afaceri pentru a sabota o operațiune, iar acțiunile ei pun întregul oraș în pericol.

Cu un fundament științific solid, Artemis prezintă o perspectivă fascinantă asupra viitorului oamenilor pe Lună. Dar, dincolo de elementele science fiction, cartea te va purta într-o călătorie palpitantă plină de acțiune, suspans, intrigi politice și chiar o doză sănătoasă de umor și sarcasm.

Povestea Slujitoarei de Margaret Atwood

Editura Art, 2020, traducător Diana Marin Caea

Într-un viitor apropiat, America este înlocuită de Republica Gilead, un stat totalitar bazat pe principii creștine extrem de rigide, în care femeile sunt private de toate drepturile și libertățile. Offred este obligată să devină slujitoare în casa unui comandant, unde trebuie să-și ducă la bun sfârșit menirea – să devină mamă surogat.

Povestea slujitoarei se numără printre cărțile distopice care îți dau fiori și te fac atent la problemele grave care apar atunci când se produce un dezechilibru politic, moral și social. Te îndeamnă să-ți pui întrebări și să vezi impactul unui regim opresiv asupra naturii, comportamentului și minții umane.

Orașul de la miezul nopții de Charlie Jane Anders

Editura Armada, 2019, traducător Antuza Genescu

Planeta Ianuarie: jumătate cufundată în întuneric, jumătate aflată mereu în bătaia soarelui arzător. Două orașe construite pe o fâșie de apus nesfârșit sunt singurele care adăpostesc ultimele urme de civilizație. Dar viața în interiorul lor poate fi la fel de periculoasă ca în deșerturile din afară. Sophie este exilată în întuneric după ce își asumă vina pentru un furt pe care nu l-a comis. În lupta pentru supraviețuire îi vin în ajutor tocmai creaturile de care îi era teamă.

Pe măsură ce citești Orașul de la miezul nopții descoperi tot mai multe lucruri stranii, personaje tinere, dar complexe și enigme greu de rezolvat. În timp ce abundă în detalii dark, autorul te ține în suspans până la final – oare personajele negative vor deveni bune? – explorând astfel capacitatea oamenilor de a se schimba, de a-și găsi drumul într-o lume nedreaptă și coruptă.

Flori pentru Algernon de Daniel Keyes

Editura Young Art, 2019, traducător Dan Rădulescu

Flori pentru Algernon vorbește despre o ipoteză științifică fascinantă, dar și terifiantă – posibilitatea omului de a modifica nu doar aspectul fizic, ci și creierul uman. Charlie Gordon, un bărbat cu retard mental, este supus unei intervenții experimentale menite să-i sporească inteligența, aceasta fiind aplicată cu succes pe șoarecele Algernon. Cartea prezintă prietenia ce se leagă între cei doi în timp ce explorează lumea printr-o nouă perspectivă, dar și consecințele nebănuite pe care le vor suporta în urma schimbării.

Flori pentru Algernon este o lectură emoționantă care îți arată că, indiferent de progresul științific și posibilitatea de a-ți modifica creierul, sufletul este cel care te face să trăiești cu adevărat, iar acesta nu poate fi creat sau modificat.

Biblioteca de pe Lună de Francesc Miralles

Editura Humanitas Fiction, 2020, traducători Lavinia Similaru, Tudora Șandru Mehedinți

Considerând că nu mai are niciun viitor pe Pământ, Verne decide să plece în Exovillage, prima colonie umană de pe Lună, menită să devină centru turistic pentru milionarii lumii. Mânat de dragostea pentru Moira, responsabilă cu telecomunicațiile la centrul turistic de pe Lună, acesta pornește într-o aventură îndrăzneață care are consecințe inimaginabile.

În ciuda elementelor science fiction, Biblioteca de pe Lună te ajută să-ți imaginezi cum ar putea arăta viața pe Lună în viitorul nu foarte îndepărtat. De la condiții de trai excentrice la inovații la care nici nu te-ai gândit, cartea explorează o realitate în care legile pământene nu se mai aplică, iar tehnologia controlează toate aspectele vieții.

Armada de Ernest Cline

Editura Nemira, 2017, traducător Mihai Dan Pavelescu

Zack Lightman, un gamer adolescent, visează la o realitate precum cea din nenumăratele cărți SF sau jocuri video în universul cărora evadează. Dorința i se îndeplinește când zărește o farfurie zburătoare chiar din jocul video pe care îl joacă în fiecare seară. Alături de milioane de jucători din întreaga lume își va pune la încercare abilitățile de jucător înrăit pentru a salva Pământul de ceea ce urmează.

Armada este una dintre acele cărți SF pentru adolescenți pe care le citești cu sufletul la gură indiferent de vârstă. O aventură surprinzătoare despre maturizare, lupta pentru salvarea Pământului și despre cum fiecare dintre noi am putea fi eroi.

Mai puternic, mai iute, mai frumos de Arwen Elys Dayton

Editura RAO, 2019, traducător Maria Adam

Dacă tehnologia, știința și medicina ar ajunge la nivelul la care te-ar putea salva de orice boală, te-ar face mai puternic sau într-o formă fizică perfectă, ai alege să modifici natura umană? Dayton îți arată cum va arăta lumea sub influența exagerată a modificărilor genetice, de la reconstrucția trupului cu elemente cyborg, la modificarea ADN-ului pentru un IQ mai mare sau adaptarea la viața subacvatică.

Mai puternic, mai iute, mai frumos te poartă într-o călătorie în viitor și explorează posibilitățile uimitoare de manipulare genetică. Dar, dincolo de partea fermecătoare a acestui progres, te îndeamnă să meditezi la ce ne face cu adevărat umani și dacă vom reuși să ne oprim din această vânătoare a perfecțiunii, până nu e prea târziu.

Metro 2033 de Dmitri Gluhovski

Editura Paladin, 2020, traducătoare Antoaneta Olteanu

În urma unui război nuclear, oamenii sunt forțați să-și continue existența în tunelurile de metrou de sub Moscova. Dar lupta pentru supraviețuire încă nu s-a terminat – creaturi misterioase și ucigașe pândesc din întuneric. Artyom pornește într-o călătorie teribilă pentru salvarea umanității, iar pericolele vin atât de la creaturi nevăzute, cât și de la persoane de la care nu se aștepta la așa ceva.

Metro 2033 nu este doar o carte SF presărată cu evenimente înfricoșătoare, ci este o incursiune în psihicul uman și o explorare fascinantă a unui viitor teribil. Cu cât vei descoperi mai mult din poveste, cu atât vei simți mai mult presiunea copleșitoare a acelei lumi.

Eu, robotul de Isaac Asimov

Editura Paladin, 2017, traducere de Antuza Genescu

Eu, robotul explorează un viitor în care oamenii și roboții conviețuiesc. Susan Calvin, fostă robopsiholog, povestește despre interacțiunile dintre aceștia atunci când roboții încalcă cele Trei Legi ale Roboticii: să nu facă rău niciunei ființe umane, să se supună ordinelor oamenilor și, atât timp cât nu încalcă primele două legi, să nu își pună în pericol existența.

Un thriller SF de excepție care se concentrează asupra evoluției roboticii și inteligenței artificiale, cartea ilustrează o lume în care roboții devin din ce în ce mai avansați și mai independenți, iar legile sunt supuse interpretării. La finalul fiecărei povestiri vei putea trage o concluzie legată de etica și corectitudinea acestor legi.

Minunata lume nouă de Aldous Huxley

Editura Polirom, 2016, traducători Andrei Bantaș, Suzana Bantaș

Minunata lume nouă descrie un societate futuristă în care știința este folosită pentru a controla și condiționa oamenii să trăiască sub iluzia unei fericiri eterne. Cei asupra cărora programarea nu funcționează sunt izolați în „rezervații naturale” pentru a fi studiați, altfel, ar fi o amenințare la adresa sistemului.

O carte deopotrivă uimitoare și terifiantă în care toate lucrurile pe care le crezi imposibile fac parte din viața de zi cu zi. Huxley ironizează progresul tehnologic, ridicând semne de întrebare despre ce înseamnă cu adevărat fericirea și ce se întâmplă atunci când renunțăm la ceea ne face cu adevărat umani.

2001: Odiseea spațială de Arthur C. Clarke

Editura Armada, 2019, traducător Adrian Șerban Dorin

Nava spațială Discovery este trimisă într-o misiune secretă, ale cărei detalii nu sunt cunoscute nici măcar de către echipaj. HAL 9000, inteligența artificială care conduce nava, decide că echipajul pune în pericol succesul misiunii, astfel că fiecare membru trebuie eliminat.

2001: Odiseea spațială este o alegere bună dacă vrei să-ți imaginezi viitorul, să descoperi ce se întâmplă atunci când inteligența artificială preia controlul și cum ar putea arăta – în cel mai mic detaliu – viața pe altă planetă.

Fahrenheit 451 de Ray Bradbury

Editura Paladin, 2020, traducător Petre Solomon

În Fahrenheit 451 valorile pe care le cunoaștem sunt răsturnate: se interzice cititul și se dă lege să fie arse toate cărțile. Guy Montag este un “pompier” responsabil de arderea tuturor cărților și caselor în care acestea sunt ascunse. Viziunea lui se schimbă după ce întâlnește o adolescentă care îi arată un trecut în care oamenilor nu le era teamă și trăiau liberi.

Privită ca una dintre cele mai bune cărți din literatura SF, Fahrenheit 451 te îndeamnă să meditezi asupra valorii intelectului, a cunoașterii și a informației și, în același timp, îți arată că speranța poate răsări și din cele mai întunecate locuri.

Mașinării infernale de Philip Reeve

Editura Paladin, 2018, traducător Mihai-Dan Pavelescu

Lumea a devenit un loc de vânătoare în care orașele transformate în mașinării infernale pe roți își dispută supremația. În centrul acțiunii se află Tom, un ucenic din clasa inferioară a Londrei, care visează să devină erou. Dorința i se îndeplinește când întâlnește o evadată considerată periculoasă și împreună schimbă viitorul omenirii.

Un roman SF cu influențe steampunk fantasy, Mașinării infernale te poartă într-o lume întunecată unde tehnologia avansată coexistă cu cea din alte timpuri. Personajele sunt complexe, bine conturate și ajungi să le îndrăgești, începând chiar cu Tom, care trece printr-un proces de maturizare de la tânărul ucenic la eroul justițiar mânat de răzbunare.

O mie nouă sute optzeci și patru, de George Orwell

Editura Polirom, 2019, traducător Dana Crăciun

Într-o Londră guvernată de un sistem politic dictatorial, oamenii sunt supravegheați în cel mai mic detaliu de către guvern și întreaga societate este ordonată “științific” după voința Fratelui cel Mare. Winston Smith, personajul principal și om de partid, nu este sub nicio formă de acord cu minciunile și propaganda partidului, iar asta îl va costa scump.

1984 șochează prin mesajele politice, finalul sumbru și mai ales prin faptul că, deși a fost scrisă în 1948, a prezis anumite realități din istorie. Un roman pe care cu greu îl mai poți scoate din minte după ce l-ai citit și care te face să conștientizezi cât de importantă este libertatea.

Toate trecuturile noastre de Cristin Terrill

Editura Corint, 2019, traducător Andra Elena Agafiței

După ce au fost interogați și torturați, Em și Finn evadează dintr-o bază militară ultra secretă și se întorc cu 4 ani în urmă pentru a salva lumea. Este a paisprezecea încercare și singura soluție rămasă este să îl ucidă pe cel care a inventat mașina timpului, folosind-o ulterior pentru a face rău omenirii – James, prietenul lor din copilărie.

Desfășurată pe două planuri temporale, cei trei prieteni în trecut, respectiv în prezent, Toate trecuturile noastre te va captiva prin complexitatea personajelor, ilustrând cum orice experiență te schimbă și îți influențează viitorul.

Spațiul Revelației de Alastair Reynold

Editura Nemira, 2017, traducător Mihai-Dan Pavelescu

Cu nouă sute de mii de ani în urmă, ceva a distrus civilizația Amarantin exact când era pe punctul de a fi descoperită posibilitatea de a zbura în spațiu. În prezent, Dan Sylveste, un om de știință, este decis să rezolve misterul înainte ca istoria să se repete. Dar cineva pare să fie împotrivă, căci în goana sa după adevăr, un ucigaș se află pe urmele savantului.

Spațiul Revelației te poartă într-o călătorie uimitoare prin vaste salturi în timp și spațiu, vei fi captivat de amploarea evenimentelor și detaliile care îți taie respirația. Nu vei citi doar carte, ci vei trăi o adevărată experiență science fiction.

Orașul scărilor de Robert Jackson Bennet

Editura Paladin, 2017, traducător Alina E. Bogdan

Orașul Bulikov a cucerit lumea cu ajutorul zeilor, ucigând și întemnițând milioane de oameni. Când conducătorul orașului Seypur reușește să asasineze zeitățile, câștigă și puterea mondială, iar supremația Bulikov ia sfârșit. Shara, aparent diplomat, în realitate spion pentru Seypur, alături de „secretarul” ei, Sigrud, ajung în Bulikov pentru a investiga o crimă. Curând descoperă că divinitățile s-ar putea să nu fie moarte, ceea ce ar putea duce la izbucnirea unui nou război civil.

Plină de conspirații și răsturnări de situație, Orașul scărilor îți oferă și o doză sănătoasă de acțiune și spionaj. Dar, dincolo de a fi un roman despre crimă și mister, este o carte SF cu un subiect cu totul și cu totul original, îmbinând în mod foarte interesant elemente de mitologie, istorie, religie, cultură și nu numai.

Abatorul cinci de Kurt Vonnegut

Editura Art, 2014, traducere de Rodica Mihăilă

Romanul Abatorul cinci îmbină realismul cu SF-ul și vorbește despre una dintre cele mai îngrozitoare momente din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial: bombardarea Dresdei de către britanici şi americani. Billy Pilgrim, unul dintre supraviețuitori, te poartă înainte și înapoi prin viața lui și vorbește despre evenimente marcante, printre care și perioada în care a fost captiv pe planeta Tralfamadore.

Cartea vorbește despre natura ilogică a oamenilor, imoralitatea războiului și fatalitate. Ești atras într-o lume incredibilă în care se amestecă călătorii în timp, prizonieri de război și extratereştri, iar uneori te vei întreba dacă evenimentele sunt reale sau închipuiri ale personajului.

Cartea cimitirului de Neil Gaiman

Editura Arthur, 2020, traducător Iulia Pomagă

Rămas orfan de mic, după ce părinţii săi au fost asasinaţi, Nimeni ‘Nim’ Owens ajunge să își trăiască viața în cimitir, crescut de fantome, cu un protector care nu face parte nici dintre cei vii, nici dintre cei morți. Pe măsură ce crește, Nim are parte de experiențe noi, din ce în ce mai interesante și întâlnește personaje care îl ajută să se maturizeze. Însă, dacă băiatul părăsește cimitirul, va fi pus în mare pericol de Jack, cel care i-a ucis deja familia.

Odă a copilăriei, Cartea cimitirului este un SF fantasy cu elemente gotice care îți dezvăluie o lume palpitantă, sinistră, dar și fascinantă. Deopotrivă potrivită pentru copii și adulți, Cartea cimitirului se încheie într-un mod emoționant, care te lasă tânjind după mai mult.

Dune de Frank Herbert

Editura Armada, 2019, traducător Ion Doru Brana

Privită ca una dintre cele mai bune cărți SF din toate timpurile, Dune prezintă un viitor post-apocaliptic dominat de un imperiu intergalactic feudal, în care casele nobile se luptă pentru supremație. După ce familia îi este trădată, Paul, moștenitorul Casei Atreides, pornește într-o călătorie incredibilă, în urma căreia va aduce la realitate cel mai important vis al umanității.

O carte incredibilă, pe care o vei citi pe nerăsuflate și vei trece alături de personaje prin toate stările sufletești. Psihologie, politică și science fiction se îmbină perfect într-o lume a viitorului ce pare la fel de reală ca a noastră.

Cele mai bune cărți SF reprezintă, poate, una dintre cele mai fascinante experiențe literare. Te ajută să conștientizezi problemele societății actualeși te poartă în lumi fantastice care îți eliberează imaginația.

Intră pe rafturile Cărturești cu romane SF și pregătește-te să fii uimit!



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.