carturesti-verona_fatada

Cărturești Verona: Librăria anului la Târgul de carte de la Londra

Cărturești Verona, cea mai mare librărie din România și unul dintre reperele culturale ale Bucureștiului, a câștigat pe 1 iunie la Londra premiul pentru Librăria Anului în cadrul London Book Fair International Excellence Awards.

Pe lista câștigătorilor anteriori ai prestigiosului premiu sunt librării iconice precum lanțul Readings din Australia, Shakespeare & Company din Paris sau Fang Suo Commune din Guangzhou. Criticul spaniol Jorge Carrion în Against Amazon and Other Essays considera acest premiu unul dintre cele mai relevante din industrie pentru că ia în considerare impactul asupra comunității pe care îl are o librărie.

Juriul condus de David Roche a lăudat activitățile Cărturești din timpul pandemiei Covid-19: „prin oferta, activitățile online și programul de granturi subvenționat din vânzări pentru a sprijini scriitorii locali (Bursele Cărturești), Cărturești a demonstrat responsabilitate față de comunitatea sa. Toate acestea vin la pachet cu o clădire uimitoare transformată imaginativ într-o librărie pe care am vrea cu toții să o vizităm cât mai curând posibil.

Foto: Vlad Eftenie

Aceasta a fost a doua nominalizare Cărturești în cadrul Premiilor de Excelență de la Londra, prima având loc în 2018, când lanțul românesc a fost inclus pe lista scurtă a nominalizaților cu o altă librărie care a căpătat renume internațional: Cărturești Carusel.

“Puțină lume știe că, de fapt, Cărturești Verona este găzduit de două case istorice ale Bucureștiului. După 5 ani de la deschiderea librăriei din Str. Arthur Verona, nr. 13, am reușit să salvăm de la demolare casa alăturată (fostul sediu al teatrului Ion Creangă) și să o alipim librăriei, redând-o astfel circuitului public. În locul ei s-ar fi construit un bloc cu 12-15 etaje. Aceasta a fost cea mai mare investiție de capital făcută la vremea aceea într-o librărie din România, depășită apoi doar de Cărturești Carusel.”Nicoleta Iordan, Co-fondator Cărturești

Librăria Cărturești Verona s-a deschis în 2003,  pe strada Arthur Verona, nr. 13, adăugând treptat noi camere spațiului gândit ca o sufragerie a orașului: Mansarda Copiilor, clădirea de la numărul 15, grădina de vară din spatele librăriei. În prezent librăria acoperă peste 1200 mp și adună sub același acoperiș cea mai bogată selecție de carte dintr-o librărie fizică din România, precum și obiecte gândite să ne facă viața mai frumoasă: ceaiuri și porțelanuri, gadgeturi și obiecte de design, dulciuri fine, jocuri de societate și multe altele.

Foto: Vlad Eftenie

“De 20 ani Cărturești redefinește conceptul de librărie în România. Cei care au intrat într-unul din spaţiile Cărtureşti pot afirma cu certitudine (parafrazându-l cu sau fără voia lor pe Magritte) că „aceasta nu este o librărie”. Cum, de altfel, nu e nici un magazin de muzică sau de film, nu e nici ceainărie, cafenea, galerie de artă sau spaţiu de concerte. Cărtureşti este un loc de întâlnire pentru cultură şi civilizaţie.  Credem că principala noastră realizare este aceea de a fi făcut cititul „cool” din nou, punând la dispoziţia vizitatorilor noștri un loc cu adevărat prietenos unde să se întâlnească, să discute, să construiască proiecte și nu în ultimul rând să citească. 

Premiul acordat de juriul Târgului de carte de la Londra ne onorează, mai ales că vine după o perioadă foarte dificilă pentru noi și pentru librăriile fizice de peste tot. Și ar trebui să spunem că acest premiu aparține în egală măsură tuturor partenerilor noștri care cred în continuare în rolul important al librăriilor în lume: cititorilor noștri, editurilor și furnizorilor cu care am lucrat de-a lungul timpului, scriitorilor, artiștilor și creatorilor care ne-au trecut pragul, s-au întâlnit aici cu publicul lor, au dat autografe și au făcut viața orașului mai frumoasă.”Șerban Radu, Co-fondator Cărturești

Despre Cărturești

Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul lui 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit cel mai important lanț de librării de pe piața din România, Cărturești are în prezent 38 de spații care redefinesc ideea de librărie. Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel, inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din București sau Cărturești Modul, o librărie de cultură vizuală care aduce în plus o grădină interioară, o galerie de artă contemporană și o cafenea.



There is 1 comment

Add yours
  1. Cristea Nicoleta

    Felicitari!! Zile senine si la cit mai multe premii si evenimente placute!
    Multa sanatate si mult spor tuturor!
    Va multumim ca existati!

    Nicoleta Cristea


Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.