proza scurta feature

10+ volume de proză scurtă despre ce înseamnă literatura bună în doze mici

Într-o perioadă în care timpul trece mai repede ca oricând și pare uneori dificil să te bucuri de momentele tale de relaxare și să evadezi în locuri extraordinare, proza scurtă poate fi exact ce ai nevoie. Fiecare povestire este o lume în sine, cu o atmosferă diferită, alte personaje și întâmplări, o adevărată demonstrație de forță narativă.

Dacă vrei să te pierzi pentru câteva clipe în lectură și să ai parte de o doză mică, dar intensă de literatură, care să-ți satisfacă pofta de citit, descoperă recomandările noastre de proză scurtă contemporană.

Corul leilor de György Dragomán

Editura Polirom, 2020, traducere de Ildiko Gabos-Foarta

Poți comanda cartea aici.

Corul leilor este o colecție de povestiri în care copiii, la vârsta jocurilor sau la maturitate, sunt prinși în relațiile cu părințiii ca într-o pânză de păianjen, din care nu se pot desprinde complet, iar muzica este cea care le oferă putere. În paginile volumului răsună într-un ritm îmbietor muzica – jazzul, baladele latino, heavy metalul sau valsurile nobile. Fiecare poveste are ritmul ei și fiecare glas se individualizează perfect și transmite o experiență, un moment, o stare, o serie de amintiri, o percepție asupra relațiilor de familie.

Corul leilor este o carte despre pasiune, curajul de a fi tu însuți și a depăși traumele trecutului. Glasurile ce se aud – când un băiat sau o fetiţă, când o femeie sau un bărbat în toată firea, construiesc o partitură extraordinară din simfonia numită viață.

Exalare de Ted Chiang

Editura Armada, 2020, traducere de Mihai Dan Pavelescu

Poți comanda cartea aici.

Un om de știință care se ocupă cu găsirea dovezilor Genezei, face o descoperire șocantă; un portal de trecere între prezent și trecut îl obligă pe un vânzător să-și confrunte propriile greșeli; sfârșitul lumii povestit din perspectiva unui robot; o meditație asupra memoriei digitale absolute și alte câteva povești uimitor construite, care te poartă într-un univers cu posibilități extraordinare la care nu te-ai gândit vreodată.

O adevărată bijuterie de proză scurtă SF, Exalare vorbește despre cum ar arăta o lume cu acces la universurile ei paralele și te îndeamnă să-ți pui întrebări despre cum funcționează de fapt lumea din jurul tău și ce este Universul. La granița între science fiction și filozofie, aceste povești pun în balanță trecutul și viitorul umanității.

Casa de pe Strada Mango de Sandra Cisneros

Editura Hecate, 2020, traducere de Carmen Catană

Poți comanda cartea aici.

Esperanza este personajul principal și cea care relatează întâmplările. Casa de pe strada Mango și întregul cartier devin parte din existența Esperanzei, iar evenimentele prin care trece sau pe care le observă sunt semnificative pentru evoluția ei. Ca unul dintre puținii elevi hispanici dintr-o școală americană, Esperanza se confruntă cu presiuni și preconcepții din partea colegilor și profesorilor. Singurul lucru care îi oferă un refugiu și speranța că lucrurile se vor schimba pentru ea, este scrisul.

Casa de pe strada Mango este o colecție de povestiri, care îmbină elemente autobiografice și ficțiunea. Acestea construiesc un tablou al maturizării și o poveste despre cum să-ți găsești propria voce și să lupți pentru a-ți schimba viața, chiar și atunci când pare imposibil.

Dragoste la 17,50 $ de Charles Bukowski

Editura Polirom, 2019, traducere de Cristian Neagoe

Poți comanda cartea aici.

Dragoste la 17,50 $ cuprinde o serie de povestiri ce vizează viețile unor personaje care își rememorează tinerețea. Majoritatea descriu o lume decadentă din perspectiva lui Henry Chinasky, alter ego-ul autorului: o Americă a periferiilor, săracă, degradată şi coruptă, înţesată de alcool, femei ușoare, vagabonzi şi rataţi.

Dincolo de întâmplările tulburătoare, în Dragoste la 17,50$ Charles Bukowski își dezvăluie şi o faţetă jucăuşă, lăsându-şi imaginaţia să se dezlănţuie în texte fanteziste, de un umor irezistibil.

Și, deodată, cineva bate la ușă de Etgar Keret

Editura Humanitas Fiction, 2018, traducere de Gheorghe Miletineanu

Poți comanda cartea aici.

Pe parcursul unor întâmplări aparent banale, lucrurile încep să ia întorsături stranii, viața de zi cu zi își dezvăluie dramele, măștile cad, iar granița dintre real și supranatural devine incertă. Oameni aparent puternici își dezvăluie vulnerabilități neașteptate, iar alții care par debusolați sunt ajutați de împrejurări să își demonstreze nebănuita forță interioară.

Umorul și dramatismul se îmbină în chip armonios în volumul de proză scurtă Și, deodată, cineva bate la ușă, oferind o perspectivă inedită asupra societății contemporane. Povestirile surprind cu măiestrie complicațiile, uneori de-a dreptul bulversante, ale vieții de zi cu zi, lăsându-te să reflectezi pe marginea sensului întâmplărilor relatate.

Povestiri bizare de Olga Tokarczuk

Editura Polirom, 2020, traducere de Cristina Godun

Poți comanda cartea aici.

Povestirile încep de la situaţii de viaţă în care se poate regăsi oricine și surprind nevoia de afecțiune, golul rămas în urma unor pierderi, dorința de autenticitate în relații. Toate aceste nevoi sunt exprimate prin diverse metafore, alegorii și povești neobișnuite: de la medicul scoţian din secolul al XVII-lea care descoperă o rasă ciudată de copii vegetali, la familia formată din patru femei identice care primeşte vizita unui cuplu de bărbaţi similari.

Insolite, stranii și fascinante, întâmplările din Povestiri bizare sunt descrise cu o așa naturalețe încât anormalul devine firesc. Dincolo de angoasa și teama alimentate de detalii ce par din altă lume, textele cuceresc prin subiectele care trădează o imaginație extraordinară, prin atmosfera creată și un puternic sentiment de empatie care le străbate.

Fragil de Simona Goșu

Editura Polirom, 2020

Poți comanda cartea aici.

Volumul Fragil este alcătuit din 20 de povestiri, în care fragilitatea umană este dezvăluită, asumată, analizată și resimțită. De la indiferența adulților care și-au pierdut inocența copilăriei în drum spre maturitate, la frica de moarte și căutarea luminii pe ultimul drum, îndoiala care ne manipulează deciziile sau problemele cu care se confruntă o femeie după naștere.

Un exemplu deosebit de proză scurtă românească, Fragil te poartă într-o călătorie cu o puternică încărcătură emoțională, în mijlocul unor trăiri și probleme atât de reale, încât îți este greu să te detașezi de ele. Particularitățile care scot din banal personajele, intensitatea sentimentelor și detaliile care îți suscită simțurile te fac să vrei să citești mai departe.

Ce simți în jurul gâtului de Chimamanda Ngozi Adichie

Editura Black Button Books, 2019, traducere de Anca Dumitrescu, Elena Marcu

Poți comanda cartea aici.

În douăsprezece povestiri, Ce simți în jurul gâtului relatează întâmplări din viața unor nigerieni care încearcă să se adapteze unei realități aflate la granița dintre o Africa sufocată de incertitudine și o America ce atrage prin iluzia unei prosperități. În loc să ajungă membri ai unei lumi globalizate, aceștia se simt împărțiți între două continente și două culturi profund instabile.

Dacă vrei să te bucuri de o proză scurtă extraordinară, care să-ți deschidă calea către o lume îndepărtată și să intri în pielea unor personaje din spaţii culturale diferite, Ce simți în jurul gâtului este alegerea potrivită. Fiecare poveste stârnește curiozitate, empatie, revoltă, nostalgie și acea identificare emoționantă cu anumite personaje.

Un impuls bizar de Lydia Davies

Editura Vellant, 2017

Poți comanda cartea aici.

Un impuls bizar este al doilea volum din Integrala prozei scurte începută cu Defalcare. Aproape nicio amintire. Povestirile abordează într-o manieră originală, profundă și, uneori, cu umor spumos, dramele din viața de cuplu, relațiile familale și teama de moarte.

Recunoscută pentru poveștile extrem de scurte, strălucite şi inventive, Lydia Davis a primit în toamna anului 2003 unul dintre cele 25 de premii MacArthur Foundation pentru modul în care „spune totul printr-un singur cuvânt“ și demonstrează că „limbajul în sine poate distra“.

Bărbatul din spatele ceții de Florin Irimia

Editura Polirom, 2021

Poți comanda cartea aici.

Bărbatul din spatele ceții continuă povestea băiețelului introvertit din volumul anterior, Misterul mașinuțelor chinezești. Ajuns la vârsta de patruzeci de ani, acesta rememorează cu nostalgie câteva dintre momentele mai mult sau mai puțin definitorii care i-au marcat copilăria și adolescența. Viața personajului este o adevărată călătorie care îl poartă din lumea reală în lumea viselor și înapoi.

Cele mai bune cărți de proză scurtă sunt cele care, pentru câteva ore, te fac să uiți cum trece timpul, sunt cele care te invită în lumea lor și nu te mai dai dus de acolo. Descoperă pe rafturile Cărturești și pe carturesti.ro mai multe astfel de volume de proză scurtă, care oferă perspective surprinzătoare asupra temelor pe care le abordează.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.