romane istorice feature

Romane istorice bune: Top 10+ povești incredibile care te poartă în vremuri de altădată

Cititul are puterea de a te face să călătorești în spațiu și timp, în locuri în care nu te-ai fi gândit niciodată să ajungi, iar romanele istorice reușesc să facă acest lucru într-un mod cu totul și cu totul impresionant. Cele mai bune ficțiuni istorice te transpun în vremuri fascinante și te fac martor la momente incredibile și evenimente din trecut care au schimbat lumea.

De la locuri captivante, la decoruri fabuloase, drame emoționante și povești în care curajul și sacrificiul merg mână în mână, ți-am pregătit o listă cu romane istorice bune pe care să le citești ori de câte ori vrei să te bucuri de o călătorie în timp sau să înțelegi mai bine trecutul.

Eu, Claudius, Împărat de Robert Graves

Editura Pandora M, 2020, traducere de Silvian Iosifescu

Poți comanda cartea aici.

Desconsiderat din pricina infirmității, tratat ca un înapoiat și disprețuit pentru că este bâlbâit, Claudius supraviețuiește conspirațiilor și luptelor pentru putere și ajunge pe neașteptate împărat al Romei, în urma asasinării lui Caligula. Povestea lui Claudius, scrisă sub forma unei autobiografii, te poartă în timpuri de dinaintea nașterii sale, arată mărirea și decăderea Republicii și apariția împăraților.

Printre romanele istorice ideale pentru momentele în care vrei să înțelegi mai bine istoria și un trecut glorios, Eu, Claudius, Împărat este o poveste vie, captivantă și o frescă extraordinară a Imperiului Roman. Vei parcurge alături de Claudius o epocă de glorie, dar și de conflicte puternice, citind cu sufletul la gură despre intrigile politice, crimele, războaiele, desfrâurile și ospețele romane.

Să bați din palme cu o singură mână de Richard Flanagan

Editura Litera, 2021, traducere de Petru IamandI

Poți comanda cartea aici.

Să bați din palme cu o singură mână spune povestea Sonjei Buloh o femeie de treizeci și opt de ani care rătăceşte prin viaţă, captivă printre amintirile din copilărie de care nu reuşeşte să se desprindă. Sonja se întoarce în locurile copilăriei, dorindu-și să înţeleagă motivele pentru care mama ei a abandonat-o și să încerce să-și ierte tatăl alcoolic a cărui cumplită furie a alungat-o de acasă. Totodată, trebuie să se confrunte cu demonii trecutului: ororile ocupației naziste din Slovenia, țara ei de origine.

Să bați din palme cu o singură mână este o poveste emoționantă care te pune pe gânduri și te face să pătrunzi în atmosfera ei și să alini durerea personajelor. Romanul abordează cu înțelegere, compasiune și sensibilitate relația conflictuală dintre părinte și copil, ignoranța unei lumi vechi şi asprimea unei ţări noi, unde destine fără speranţă caută să se răscumpere prin iubire.

Cele patru oglinzi ale adevărului de Ana-Maria Negrilă

Editura Hyperliteratura, 2021

Poți comanda cartea aici.

Cele patru oglinzi ale adevărului aduce la viață o lume medievală dură și aspră, dar plină de farmecul și misterul vremurilor de mult apuse. Povestea îl are în prim plan pe tânărul și naivul Ștefan, înzestrat cu talent pentru desen și un har deosebit, fiind capabil să vorbească și să înțeleagă limba animalelor. Acțiunea se desfășoară între anii 1415-1426 și este structurată în patru perioade definitorii din viața lui Ștefan.

Printre cele mai bune romane istorice românești, Cele patru oglinzi ale adevărului te poartă într-o călătorie fascinantă în Evul Mediu. Povestea incredibilă a lui Ștefan, presărată cu elemente fantastice și realism magic, îți arată visul naiv al unui om simplu, într-un secol al violenței și nedreptății, unde nimic nu e ceea ce pare. Călătoria interioară a lui Ștefan, plină de obstacole și neprevăzut poate fi o lecție de viață despre încredere și puterea de a lua deciziile corecte.

Fetița care privea trenurile plecând de Ruperto Long

Editura Epica, 2019, traducere de Eugenia Alexe Munteanu, Dan Munteanu Colan

Poți comanda cartea aici.

Fetița care privea trenurile plecând este un roman biografic colectiv care cuprinde poveștile emoționante ale supraviețuitorilor genocidului din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cea mai puternică voce este cea a lui Charlotte, o fetiță de opt ani, de origine poloneză, nevoită să părăsească, alături de familia ei, orașul natal ocupat de naziști. Inteligentă, sensibilă și curajoasă, Charlotte trece prin chinuri greu de imaginat pentru un copil, fără însă să-și piardă speranța și să lupte pentru libertate.

O carte tulburătoare și minunată, Fetița care privea trenurile plecând vorbește despre ororile prin care a trecut poporul evreu în perioada Holocaustului. Romanul descrie un tablou convingător și cutremurător al acelei epoci și te ajută să înțelegi mai bine dimensiunea ororii și a dramei trăite.

Umbra regelui de Maaza Mengiste

Editura Nemira, 2021, traducere de Gabriela Nedelea

Poți comanda cartea aici.

Umbra regelui spune povestea femeilor-soldat care l-au înfruntat pe Mussolini și aduce în prim plan un capitol important din istoria Africii. Înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, Etiopia este invadată, la ordinele lui Mussolini. Când împăratul fuge și totul pare pierdut, Hirut, o orfană care lucrează ca servitoare, vine cu o idee salvatoare pentru a nu-i lăsa pe soldați să-și piardă speranța: deghizarea unui țăran blând care să ia locul împăratului. Totodată ea devine garda lui de corp, inspirând tot mai multe femei să lupte pentru țara lor.

Dincolo de povestea extraordinară inspirată dintr-un moment important din istoria Africii și paralel cu transformarea și lupta femeilor-soldat ale Etiopiei cu invadatorii, Umbra regelui vorbește și despre lupta acestor femei cu propriii bărbați și cu mentalitatea lor de stăpâni. Femeile, date la o parte, lăsate în tabără cu răniții și morții, își doresc să contribuie direct la luptă pentru că și-au câștigat acest drept cu durere, sacrificiu și lacrimi.

Minunea de Emma Donoghue

Editura Art, 2020, traducere de Andrei Dósa

Poți comanda cartea aici.

În anul 1859, în Irlanda, Lib Wright, o infirmieră cu experiență, este angajată pentru a o supraveghea pe Anna, o copilă de doar 11 ani, care susține că trăiește cu mană cerească, fără să fi consumat vreun aliment, fără să fi folosit vreun alt mod de hrănire. Medicii o consideră o anomalie a naturii, convinși fiind că există o explicație științifică. Oamenii de rând (și nu numai) o consideră drept o minune dumnezeiască, vin la ea să se roage sau să-i aducă daruri. Dar ce se ascunde, de fapt, în spatele acestui refuz?

Printre cele mai emoționante ficțiuni istorice, Minunea pictează cu măiestrie un tablou realist și intrigant al vieții rurale irlandeze din secolul al XIX-lea. Romanul dezbate problema prejudecății și a ignoranței sociale și explorează teme precum: fervoarea religioasă, rugăciunea, superstițiile, ritualul sau corupția.

Secretele Parisului de Natasha Lester

Editura Nemira, 2021, traducere de Gabriela Badea

Poți comanda cartea aici.

Secretele Parisului spune povestea femeilor-pilot din aviația britanică din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, provocările, greutățile și prejudecățile pe care le-au avut de înfruntat pentru a-și servi țara, dar și determinarea cu care au făcut acest lucru. Povestea este relatată din perspectiva a patru femei curajoase și extraordinare, la intervale de timp diferite: Skye care pilota avioane; Margaux, o femeie spion; Kat, pasionată de fashion, și Catherine Dior, sora celebrului designer Christian Dior, care a făcut parte din Rezistența Franceză.

Un roman istoric cu multe răsturnări de situație și întâmplări pline de suspans care te țin cu sufletul la gură, Secrete Parisului vorbește despre sacrificiu, curaj, iubire, prietenie, război, pierdere.

Jumătatea dispărută de Brit Bennett

Editura Trei, 2021, traducere de Roxana Aneculaesei

Poți comanda cartea aici.

Jumătatea dispărută spune povestea gemenelor Vignes, Desiree și Stella, moștenitoarele întemeietorului așezării Mallard, un orășel din Sud, care adăpostește o comunitate de culoare și care se lăuda cu pielea albă a locuitorilor săi. La vârsta de șaisprezece ani se hotărăsc să fugă de acasă, iar de aici încolo, nu doar viețile lor se despart, ci totul, inclusiv identitatea rasială. Mulți ani mai târziu, una dintre surori se întoarce acasă și se zbate să supraviețuiască, pe când cealaltă se dă drept albă, are o viață de lux, devine egoistă și rasistă.

Printre cele mai bune romane istorice, câștigând primul loc la secțiunea de ficțiune istorică din cadrul Goodreads Choice Awards 2020, Jumătatea dispărută vorbește despre familie, identitate, rasă, istorie și conștiință. Este o poveste despre schimbare, despre cum unele decizii îți pot influența într-un mod dramatic viața și despre ce repercursiuni poate avea lupta dintre adevăratul sine și unul construit pe o minciună.

O lungă petală de mare de Isabel Allende

Editura Humanitas Fiction, 2021, traducere de Cornelia Rădulescu

Poți comanda cartea aici.

Acțiunea din O lungă petală de mare este inspirată din fapte reale și se învârte în jurul luptei pentru supraviețuire a doi refugiați, medicul Víctor Dalmau și pianista Roser Bruguera, nevoiți să fugă din calea trupelor franchiste. Al Doilea Război Mondial este pe punctul să ajungă în Spania, iar poetul Pablo Neruda organizează plecarea din portul Bordeaux a legendarei nave Winnipeg care va duce în Chile peste 2000 de refugiați spanioli.

O lungă petală de mare reușește să descrie cu intensitate nu doar evenimentele istorice dramatice prin care trec personajele, ci întreaga atmosferă de sfârșit de lume, percepută din punctul lor de vedere. Vei descoperi o poveste despre curaj şi luptă pentru supravieţuire dar, cel mai important, despre dorinţa arzătoare de a avea un loc pe care să-l consideri acasă.

Trenul spre Samarkand de Guzel Iahina

Editura Humanitas, 2021, traducere de Luana Schidu

Poți comanda cartea aici.

Acțiunea din Trenul spre Samarkand are loc în anul 1923, atunci când teritoriul Uniunii Sovietice este bântuit de urmările Războiului Civil, într-un decor dezolant în care oamenii și copiii mor de foame și de frig în timp ce privirile acestora caută disperate ajutor. Deev, comandantul forțelor civile, primește sarcina dificilă și aproape imposibilă de transporta sute de copii către Samarkand. Astfel începe o călătorie grea și aventuroasă, de șase săptămâni, din pădurile de pe malul Volgăi și stepele kazahe până în deșertul Kîzîlkum și munții Turkestanului.

Trenurile spre Samarkand este un roman istoric profund și emoționant care vorbește despre o temă foarte grea, tema foametei în masă. Sentimentul de pericol permanent pe care îl simți pe tot parcursul poveștii este însoțit de momente neașteptate de tandrețe și iubire și de gesturi uimitoare de solidaritate și sacrificiu.

Fata cu Leica de Helena Janeczek

Editura Art, 2019, traducere de Liviu Ornea

Poți comanda cartea aici.

Fata cu Leica spune povestea tragică a Gerdei Taro, prima femeie fotojurnalist care și-a pierdut viața pe câmpul de luptă. Gerda, un model feminin surprinzător, elegantă și nonconformistă, a murit pe front în timp ce documenta Războiul Civil din Spania. Fotografiile realizate de Gerda și de alți tineri „înstrăinați”, care asemenea ei, luptau pentru a-și găsi locul în lume, constituie materialul celebrei „valise mexicane” cu peste 4000 de negative dispărute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și redescoperite abia în 2007.

Dacă ai o pasiune aparte pentru romanele istorice care au în prim plan eroine și personalități extraordinare, atunci Fata cu Leica se numără printre cele mai potrivite alegeri. Povestea plină de curaj a Gerdei Taro, artistă și inovatoare, fotograf de război cu origini germane și israeliene, o activistă anti-fascistă înrăită, este un reper pentru oricine își urmează pasiunile, uneori până în pânzele albe, iar în cazul Gerdei până la ultima suflare.

Pianistul de Władysław Szpilman

Editura Humanitas Fiction, 2019, traducere de Luiza Savescu

Poți comanda cartea aici.

Pianistul este povestea pianistului și compozitorului evreu de origine poloneză, Władysław Szpilman, și lupta acestuia pentru supraviețuire într-o perioadă întunecată, crudă și sângeroasă marcată de crime contra umanității, în care milioane de evrei au fost uciși. În septembrie 1939, al Doilea Război Mondial începea cu invadarea Poloniei, iar tânărul pianist susținea la radio un recital cu lucrări de Chopin, în zgomotul bombelor germane.

Interzisă decenii la rând de autoritățile comuniste, Pianistul a fost scrisă la scurt timp după terminarea războiului. Dincolo de întâmplările inimaginabile și dureroase, Pianistul ne arată că până și în cele mai grele momente spiritul uman găsește o cale către vindecare și speranță. Cartea a stat la baza filmului omonim regizat de Roman Polański, distins cu Palme d’Or și cu premiul BAFTA pentru cel mai bun film în 2002 și cu trei premii Oscar în 2003.

Și a fost seară, și a fost dimineață de Ken Follett

Editura RAO, 2020, traducere de Alex Marinescu

Poți comanda cartea aici.

În anul 997, când Anglia este atacată de normanzi și de vikingi, iar cei aflați la putere împart dreptatea după voința lor, viețile a trei personaje se împletesc într-un mod surprinzător. Mai exact, un tânăr constructor de ambarcațiuni, a cărui casă este atacată de vikingi, o nobilă normandă care se căsătorește din dragoste și își urmează soțul pe mare și un călugăr care visează să-și transforme umila abație într-un centru de învățare admirat în toată Europa.

Dacă ești în căutarea unui roman istoric care să te țină cu sufletul la gură de la început până la final, atunci Și a fost seară, și a fost dimineață este alegerea potrivită. Povestea te poartă într-o călătorie istorică plină de neprevăzut, aventură, curaj, ambiție, dragoste și ură, în care descoperi personaje puternice, decoruri fabuloase și atmosfera timpurilor străvechi.

Indiferent de perioada în care se desfășoară, lectura unui roman istoric bun reprezintă, poate, una dintre cele mai captivante experiențe literare. Pornește alături de noi pe firul de păianjen al memoriei lumii, explorează rafturile Cărturești și descoperă mai multe ficțiuni istorice care te vor ține cu sufletul la gură. Iar dacă vrei să descoperi povești de dragoste pasionale și emoționante din vremuri de altădată, aruncă un ochi pe lista noastră cu romane de dragoste istorice.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.