95621042_10158456691271385_6872666668305219584_o

Vești din Cărturești: visul unei nopți de mai

Foto: Mari Cojocaru

Se împlinesc două luni de când stăm acasă. Două luni în care lumea a încetinit și timpul pare să fi devenit mai cuprinzător, mai blând și mai înșelător totodată. Două luni în care ni s-a îngăduit să reflectăm, să ne temem, să fim furioși, neputincioși, să ne pierdem speranța și să o regăsim. Am avut timp să citim, să dormim, să gătim, să ne învinovățim că nu facem nici măcar unul dintre lucrurile astea și s-o luăm de la capăt. Am învățat să ne petrecem sărbătorile la distanță, să ne bucurăm mai mult la telefon și am descoperit mahmureala de după Zoom.
Nu știm încă dacă vom ieși mai vulnerabili sau mai întăriți din povestea asta, cert e că multe dintre experiențele și experimentele din această perioadă merită păstrate. 

Cum ar fi: 

🍞 Pâinea făcută în casă. N-o să devenim toți mari maeștri brutari, dar pâinea de casă a inundat Facebookul, Instagramul, scara blocului și nările vecinilor. Am descoperit maiaua, acest organism viu, demn de mirare, ne-am pus ambiția la treabă și am perseverat. Citiți Jurnalul Porcupinei, maiaua de pandemie. Un articol foarte frumos de Lavinia Bălulescu în Scena9.

📖 Micile plăceri descoperite în perioada asta. Cum ar fi răsfoirea cărților citite, despre care vorbește Ana Maria Sandu aici.  

„Călătorim în atît de multe feluri în viața asta, încît răsfoirea unor cărți (unele citite cu multă vreme în urmă) îmi face mare plăcere. Sînt mici cadouri pe care mi le fac zilnic.”  Ana Maria Sandu

Se împlinesc aproape două luni în care parcă am trăit cu toții în versurile lui Dan Sociu:
„Troleibuzele care nu duc la tine nu-mi folosesc la nimic / Troleibuzele care duc la tine nu-mi folosesc la nimic.”
De două luni am închis librăriile și ne-am mutat în online, încercând să fim alături de cititorii noștri acolo unde sunt ei, rămânând optimiști, încrezători, dornici să facem tot ce ne stă în putere să rămânem același Cărturești, să împărtășim lucrurile bune pe care am învățat să le facem. Și să împărtășim mereu veștile îmbucurătoare.

De exemplu:

🎇11 ani de CĂRTUREȘTI.RO🎇

🎉 Se împlinesc 11 ani de când librăriile Cărturești trăiesc și într-un corp virtual, “pururi tânăr, înfășurat în pixeli”: www.carturesti.ro 💚 Vă așteptăm aici la orice oră din zi și noapte cu toate cărțile și lucrurile frumoase cu care v-am obișnuit. Este singura noastră librărie deschisă non-stop, chiar și în vremurile complicate ale pandemiei.

Și sigur că ne e dor de spațiile frumoase cu care eram obișnuiți, de rafturile și de teancurile de cărți în jurul cărora ne întâlneam până nu de mult. De ungherele unde citeam și răsfoiam. Ne e dor cu fiecare zi care trece și ne pregătim să ne întoarcem la ele.
Până atunci:

📣Am deschis o mică insulă Cărturești în concept store-ul Mega Image Băneasa. O selecție de aproape 300 de titluri din domenii precum ficțiune, psihologie, business, dezvoltare personală, filosofie, știință, hobby sau carte pentru copii și adolescenți. 

📚Am adunat pe blog câteva dintre noutățile editoriale ale primăveriiCu gândul la rafturile care ne întâmpinau mereu încă de la intrare cu titluri noi. 

🎁Voucherul Cărturești te așteaptă în haine noi, dar la fel de prietenos și ajunge instant în inboxul destinatarului. Pentru toți oamenii de care ți-e dor.

❓Avem un scurt chestionar pentru tine: Cum vezi librăriile noastre la redeschidere? Ajută-ne cu un răspuns aici.


Se împlinesc două luni de când zgomotul orașului s-a topit, lăsând în locul lui o liniște pe care n-o știam, una în care s-au născut atâtea întrebări cât nu credeam vreodată că ne putem pune.
O liniște care ne-a împins să căutăm răspunsuri:

📚În literatură. Pe care reînvățăm s-o citim, poate cu voce tare așa cum descoperim în acest articol din Penguin

📃În articole care vorbesc despre lucrurile care ne frământă: anxietatelipsa productivitățiiechilibrul tot mai fragil între viața online și viața offline.  

📃În articole care încearcă să contureze o imagine a lumii la care ne vom întoarce. Una în care multe dintre aspectele vieții noastre vor fi influențate de obiceiurile și practicile din perioada de izolare. Un interviu în Fast Company. Una în care locul de muncă va arăta altfel decât până acum. Un articol în Bloomberg

📝În jurnale. Ale altora. Cum e Jurnalul de pandemie Dor. O sursă zilnică de știri, investigații, povești și evenimente.

📝Sau ale noastre. Învățând despre puterea eliberatoare, creatoare și recreatoare a jurnalului. Și cu câteva instrumente care ne sunt la îndemână. 

🔐În experiențele dificile trăite de alți oameni în perioada asta. Cum e această mărturie a unei antreprenoare din New York, fondatoarea restaurantului Prune, care a fost nevoită să-și închidă afacerea după 20 de ani. 

💡În ateliere de consiliere psihologicădespre cum e să fii părinte în vremea pandemiei, despre relația pe care o avem cu corpul și despre cum poate deveni contagioasă sănătatea. Trei webinarii organizate de Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei în colaborare cu Editura Trei și librăriile Cărturești. 

📣În interviuri despre mediul nostru cultural, oricum fragil și în vremuri bune.Tudor Giurgiu vorbește despre TIFF și cum poate fi reluat festivalul. Dar și despre alte evenimente culturale din perioada următoare.


Se împlinesc două luni cu multe necunoscute, dar încă și mai multe urmează să ne întâmpine mai departe. Optimiștii și pesimiștii nu vor cădea la pace, dar între Candid al lui Voltaire și Legile lui Murphy, se întind toate drumurile bătătorite pe care vom încerca să le regăsim și, printre ele, toate aleile dosite pe care nu le vedeam până acum. 
Așa că îndemnul nostru e același dintotdeauna: Carte Diem și să lăsăm lucrurile frumoase să ne facă viața mai bună. 

CUM NE POȚI AJUTA ÎN PERIOADA ASTA?

Cumpără o carte pentru tine sau pentru cineva drag. 
Caută noutățile, bestsellerurile și rafturile speciale pe care le-am pregătit pe carturesti.ro.

Voucherul Cărturești e un prilej bun să ne susții. 
Ia-l pentru tine sau fă o bucurie cuiva, oferindu-i-l cadou. Îl poți cumpăra și în varianta online.

Nu uita că și proviziile de cărți sunt importante.
Dacă poți, cumpără acum cărți pentru mai mult timp. 

Îndeamnă pe cineva apropiat să cumpere o carte zilele astea. 

Abonează-te la newsletterele noastre și urmărește-ne pe social media. 
Facebook | Instagram | Youtube + paginile noastre locale

Trimite-ne gândurile și încurajările tale.
Orice sprijin este binevenit zilele astea 💚


🔵 Abonare newsletter #BuletinDeCărturești

🔵 Cum te poți înscrie în programul #BuletinDeCărturești



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.