carti de aventura pentru copii

Cărți de aventură pentru copii: 16 lecturi care le deschid posibilități de explorare și cunoaștere

Citind cărți de aventură, cu prinți, monștri legendari, mistere, locuri secrete și prietenii neașteptate, copilăria capătă mai multă culoare și chiar și cea mai monotonă zi se poate transforma într-o adevărată călătorie fantastică. Sunt cărți de care copiii se vor îndrăgosti, cărți care îi vor face să viseze, să își imagineze lumi posibile, să trăiască tot felul de emoții alături de personajele preferate și să descopere plăcerea de a citi.

Descoperă recomandările noastre de cărți de aventură pentru copii care îi ajută să se dezvolte, să învețe lucruri noi și să se cufunde în lumi de poveste.

Hoțul fulgerului de Rick Riordan

Editura Arthur, 2023, traducere de Alex Moldovan

Poți comanda cartea aici.

La prima vedere, Percy Jackson pare un copil obișnuit din America zilelor noastre, care se confruntă cu dislexia și deficitul de atenție. În realitate, Percy este un semizeu, cel mai bun prieten al lui este un satir, pixul din buzunar se transformă, la nevoie, într-o sabie din bronz celest şi tatăl lui este Poseidon, puternicul zeu al mării. În fiecare capitol, Percy și prietenii lui au de înfruntat tot felul de monștri și sunt nevoiți să iasă din situații periculoase, în misiunea lor de a-l găsi pe cel care a furat fulgerul lui Zeus.

Hoțul fulgerului este primul volum din seria Percy Jackson si Olimpienii, una dintre cele mai populare serii de cărți atât pentru copii, cât și pentru adulți. Mitologia greacă, magia, misterele și aventurile fac din Hoțul fulgerului o lectură fascinantă și palpitantă pe care cu greu o vei putea lăsa din mână.

Aventurile lui Tom Sawyer de Mark Twain

Editura Corint, 2023, traducere de Lucian Popa

Poți comanda cartea aici.

Scrisă cu mult umor și fantezie, Aventurile lui Tom Sawyer este o carte de aventuri pentru copii care, la peste 140 de ani de la publicare, continuă să-i facă pe tinerii cititori să râdă și să reflecteze. Povestea are loc într-un orășel fictiv inspirat după orașul în care a trăit Mark Twain. Orfan, crescut împreună cu fratele său, Sid, de o mătuşă, Tom reuşeşte să găsească în orice împrejurare motive de a-şi trăi cu intensitate copilăria. Alături de Huck Finn, cel mai bun prieten al său, trece prin numeroase aventuri, culminând cu găsirea unei comori într-o peşteră.

O antologie a aventurilor lui Tom, un băiat năzdrăvan care începe să discearnă, prin prisma propriilor experiențe, granița fină dintre bine și rău, Aventurile lui Tom Sawyer va fi primită cu mult entuziasm de copii. Dincolo de peripeții și aventură, cartea vorbește despre prietenie, încredere, prima iubire și respect față de rasă și gen.

Copacul dorințelor de Mihai Mănescu

Editura Humanitas, 2023, ilustrații de Ingrid Nemțanu

Poți comanda cartea aici.

Copacul dorințelor spune povestea Marei, o fată de doisprezece ani, care reuşeşte să evadeze din suferinţa unei boli incurabile printr-o călătorie fantastică. Aflată într-un centru de specialitate, Mara descoperă un portal care o transporta în universul Amintirilor lui Creangă, cartea ei preferată. În Humuleștiul vesel și luminos al secolului al XIX-lea, fata se împrietenește cu Nică, iar împreună au parte de aventuri cât pentru o viață întreagă

Copacul dorințelor vorbește despre un copac magic, care îndeplinește dorințele copiilor și creează punți între lumi și o fată curajoasă și inteligentă, salvată de magia basmelor. Ilustrațiile realizate de Ingrid Nemțanu dau viață personajelor și momentelor cheie ale poveștii.

Coraline de NeiL Gaiman

Editura Arthur, 2023, traducere de Florentina Hojbota, ilustrații de Chris Riddell

Poți comanda cartea aici.

Coraline Jones, o fată de doisprezece ani, se mută împreună cu familia într-o casă foarte veche, de aproximativ 150 de ani. Coraline este energică, neliniștită, curajoasă și își dorește să exploreze lumea, însă aici se simte singură și plictisită. Asta până într-o zi, când descoperă o ușă misterioasă care se deschide către o lume paralelă. Arată ca a ei, dar mai frumoasă, cu mâncare delicioasă, părinți afectuoși, aproape identici cu cei din lumea reală, cu excepția ochilor. Pentru Coraline această lume e perfectă și vrea să rămână aici, însă lucrurile nu sunt deloc așa cum par la prima vedere.

Coraline, eroina din cartea cu același nume, demonstrează că imaginația și curajul sunt uneltele fără de care nu se poate pleca într-o aventură. Cu o atmosferă care te trece de la neliniște la curiozitate, Coraline vorbește despre dorința unei lumi mai bune, o lume a iubirii și a curajului. Neil Gaiman își pune amprenta inconfundabilă și prezintă o poveste plină de simboluri și obiecte magice, care transformă cartea într-o lectură fantastică și distractivă.

Misterul turnului din Vista Point de Ben Guterson

Editura Humanitas, 2023, traducere de Maria Rizoiu, ilustrații de Petur Antonsson

Poți comanda cartea aici.

După ce viața îi trece printr-o încercare grea, membrii familiei Einstein se mută în Vista Point, un oraș fermecător și în aparență liniștit, în încercarea de a avea un nou început. În primele zile, Zack, în vârstă de 11 ani și cel mai mic dintre copii, se simte pierdut. Asta până când o întâlnește pe Ann, o fată haioasă care știe o mulțime de povești despre locurile din jur. Cei doi descoperă un turn părăsit, pe a cărui cupolă se află un medalion argintiu, cu un mesaj pe care nimeni n-a reușit să-l descifreze până acum. Mai mult de atât, Ann pare că ascunde ea însăși un secret.

În Misterul turnului din Vista Point, Ben Guterson, autorul trilogiei de succes Casa de Iarnă, îi poartă pe copii într-o aventură emoționantă, care îmbină cu măiestrie realitatea cu magia. Personajele care mai de care mai interesante, evenimentele extraordinare și mesajele frumoase despre puterea speranței și a familiei fac din Misterul turnului din Vista Point o lectură de neuitat.

Căutătorii ținutului sălbatic de Alexandra Ott

Editura Corint Junior, 2023, traducere de Ștefan Malaimare

Poți comanda cartea aici.

Bryn, în vârstă de doisprezece ani, și-a dorit întotdeauna să calce pe urmele tatălui ei și să devină un Căutător al Ținutului Sălbatic, Căutătorii fiind puținii privilegiați însărcinați cu adunarea obiectelor magice și protecția creaturilor care își duc veacul acolo. Bryn are însă o mare problemă: toți Căutătorii au fost aleși, până acum, din rândul băieților. Când șansa de a aplica pentru un post se ivește pe neașteptate, fata este hotărâtă să scrie istorie și acceptă oferta lui Ari, la rândul său un pretendent talentat la postul de Căutător, de a se antrena împreună.

Printre cele mai frumoase cărți de aventură pentru copii, Căutătorii ținutului sălbatic te poartă într-un ținut magic unde imposibilul devine posibil. Este o lectură deopotrivă profundă și amuzantă care vorbește despre importanța perseverenței și a legăturilor de familie și prietenie.

Copacul Fermecat de Mikki Lish, Kelly Ngai

Editura Corint, 2023, traducere de Ioana Radu

Poți comanda cartea aici.

Copacul fermecat, a treia carte din seria Aventuri pe colina colecționarului, îi readuce în prim-plan pe Hedy și Spencer care, împreună cu verișorii și prietenii lor, sunt nevoiți să găsească o cale de a-l elibera pe bunicul lor magician, întemnițat într-un glob de zăpadă. Soluția ar putea fi copacul fermecat – sursa magiei din întreaga lume – dar ca să-l găsească trebuie să pornească într-o aventură printre catacombele Parisului. Copiii sunt ajutați, dar și încurcați pe alocuri, de tot felul de personaje misterioase: de la fantome la monștri fantastici.

Copacul fermecat îi poartă pe cititori într-o călătorie magică la capătul căreia vor descoperi un alt fel de a privi lumea. O mulțime de personaje ciudate, răsturnări de situație pline de imaginație și aventuri distractive transformă povestea într-o experiență literară cu adevărat deosebită pentru copii.

Grădina de la miezul nopții de Philippa Pearce

Editura Arthur, 2023, traducere de Alexandru Macovei

Poți comanda cartea aici.

Vacanța de vară a lui Tom nu începe tocmai cum și-ar fi dorit el – este trimis în casa mătușii, departe de părinții și fratele lui, și nevoit să-și petreacă timpul într-o casă guvernată de reguli absurde. Într-o noapte, Tom descoperă o grădină enormă și frumoasă, plină de copaci semeți, legume și flori. Acolo întâlnește câţiva copii care, după hainele pe care le poartă, par a veni din alt secol și alături de care trăiește aventuri de neuitat. Singura care îl poate vedea, însă, este o fetiță pe nume Hatty.

Plină de farmec, mister și aventuri, Grădina de la miezul nopții este o carte pentru copii care fascinează mintea curioasă a tinerilor cititori. O poveste deosebită care îți arată că imaginația unui copil nu cunoaște limite de spațiu sau timp.

Radio Popov și copiii uitați de Anja Portin

Editura Humanitas, 2023, traducere de Andreea Niță, ilustrații de Milla Vestin

Poți comanda cartea aici.

Radio Popov și copiii uitați spune povestea lui Alfred, un copil de nouă ani, care trăiește în mare parte singur. Mama lui a dispărut de multă vreme, iar tatăl, plecat mai mereu în călătorii de afaceri, nu pare să-şi amintească întotdeauna că băiatul există. Într-o noapte, sătul să-și petreacă timpul de unul singur, Alfred fuge de-acasă cu Amanda, din neamul misterios al Urechilor Ciulite. Cei doi descoperă un emițător radio vechi, proiectat chiar de marele fizician A.S. Popov, cu ajutorul căruia Alfred începe să transmită în secret o emisiune nocturnă dedicată tuturor copiilor uitați din oraș.

Vor putea oare Alfred şi Amanda să ajute toți copiii? Și, mai presus de toate, cine sunt, de fapt, Urechile Ciulite? La aceste întrebări și multe altele vei găsi răspunsul în Radio Popov și copiii uitați, o carte de aventură pentru copii plină de umor, emoție și căldură. De asemenea, povestea fizicianului Popov și a primului aparat de radio poate stârni o discuție fascinantă despre importanța comunicării și evoluția tehnologiei.

Anisia și manuscrisul mistic de Cosmin Perța

Editura Polirom, 2022, ilustrații de Andrei Gamarț

Poți comanda cartea aici.

Anisia și manuscrisul mistic este al doilea volum după Anisia și uneltele fermecate care o are în centrul acțiunii pe Anisia, o fetiță orfană de treisprezece ani, înzestrată cu puteri magice. Pe lângă abilitatea de a vorbi cu animalele, fata poate să facă o mulțime de alte lucruri, cum ar fi: invizibilitatea, levitatul în aer sau teleportarea. După ce își salvează fratele mai mic și îl învinge pe lordul Krunt, Anisia, împreună cu Vladimir, Paul și Johanna, se îmbarcă într-o nouă misiune de salvare. De această dată au nevoie de ajutor cât cuprinde și de mai multă magie.

Un manuscris magic, care conține informații despre începuturile lumii, un trib de pisici gigant, un univers orbitat de luna albastră și multe alte lucruri fantastice așteaptă să fie descoperite în Anisia și manuscrisul mistic. Dincolo de a fi un basm modern cu elemente de distopie, cartea oferă lecții de viață care pot fi aplicate în relația cu sine, cu ceilalți și cu mediul înconjurător.

Comoara lui Ben de Alex Donovici

Editura Curtea Veche Publishing, 2020, ilustrații de Leonid Gamarț

Poți comanda cartea aici.

Povestea lui Ben pune la un loc, pagină cu pagină, o hartă de care se poate folosi orice copil care se află în căutarea unei comori. Ben citise tot ce-i căzuse în mână despre comori găsite în pământ sau pe epavele unor corăbii scufundate acum sute ori mii de ani, în adâncul mărilor și oceanelor. Însă ce descoperă Ben în marea lui aventură este o lecție incredibilă despre adevăratele comori pe care ar trebui să le căutăm în viață.

Comoara lui Ben e o poveste care merită să fie citită de toată lumea, nu doar de copii. Dincolo de aventura minunată și distractivă, cartea este și o odă pentru cele mai importante valori – mai importante decât cuferele pline cu aur sau argint sunt onestitatea, curajul, generozitatea și hărnicia.

Suflătorul de vise de Bernard Villiot

Editura Frontiera, 2020, traducere de Alexandru Gurău, ilustrații de Thibault Prugne

Poți comanda cartea aici.

Pe celebra insulă Murano, în nordul Veneției, Zorzi, un copil sărman, visează să devină cândva suflător de sticlă. Dar, din nefericire, în viața lui Zorzi mai apare o piedică – o bucată de sticlă rămâne înfiptă în piciorul lui și își pierde, astfel, dreptul de a fi ucenic sticlar. Într-o noapte, Zorzi întâlnește un sticlar misterios care îi face un dar neobișnuit: un glob de vise. Cine era sticlarul care învățase să sufle vise pentru copii și ce poveste ascunde?

Suflătorul de vise este o carte magică, plină de sensibilitate, profunzime și căldură, care îndeamnă să ne urmăm propriul vis, indiferent de greutățile și piedicile pe care le întâlnim în cale. Ilustrațiile încântătoare semnate de Thibault Prugne, artist și muzician francez, aduc la viață un personaj și o poveste pe care atât cei mici, cât și cei mari le vor îndrăgi de la primele pagini.

Eu Tarzan, tu Neaclaus! de Marie-Aude Murail

Editura Portocala Albastră, 2022, traducere de Patricia Rădulescu, ilustrații de Michael Gay

Poți comanda cartea aici.

Pentru vacanța de vară, tatăl lui Ioan plănuiește „o baie de germană” cu scopul de a le trezi copiilor interesul pentru învățarea unei limbi străine. O călătorie în străinătate, cu cortul la malul mării, pare alegerea cea mai potrivită în acest sens. Tânărul Ioan însă visează mai degrabă la băi în mare. Cu toate astea, reușește, fără prea mari bătăi de cap, să învețe olandeză, să scape de temele de vacanță, să-și salveze sora și să îi joace tatălui său o farsă fabuloasă.

Pentru copiii care vor să stăpânească o limbă străină, dar în același timp caută trucurile potrivite ca să o învețe fără prea multe bătăi de cap, Eu Tarzan, tu Neaclaus! se va dovedi o lectură amuzantă și plină de aventuri interesante.

Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry

Editura Humanitas, 2022, traducere de Marieva Ionescu, ilustrații de Mihail Coșulețu

Poți comanda cartea aici.

Într-o dimineață, un aviator a aterizat forțat în deșertul Sahara din cauza unei pene la motor și este trezit pe neașteptate de un glas cristalin care îi cere să deseneze o oaie. Astfel, facem cunoștință cu Micul Prinț, un băiețel curios care își abandonase planeta pentru a călători prin univers. Cei doi se împrietenesc, iar pilotul este fascinat de aventurile și de întâlnirile extraordinare despre care îi povestește Micul Prinț și din care învață să privească lumea cu inima, pentru că „ochii nu văd esenţialul“.

Micul Prinț, una dintre cele mai iubite cărți din toate timpurile, este o poveste despre căutarea prieteniei și descoperirea adevărului, pe care chiar dacă o citești în copilărie, o porți în suflet toată viața. Micul prinț îi învață pe copii să fie mai buni, mai sinceri, mai atenți, iar pe adulți îi învață să fie mai copii. Cartea lui Antoine de Saint-Exupery a fascinat milioane de cititori, a fost votată drept cea mai buna carte a secolului XX în Franța și este una dintre cele mai bine vândute cărți din lume.

Noaptea și prietenii lui Gaspard de Seng Soun Ratanavanh

Editura Signatura, 2022, ilustrații de Seng Soun Ratanavanh

Poți comanda cartea aici.

Noaptea și prietenii lui Gaspard spune povestea unui băiețel singuratic, care își petrece timpul lăsându-se purtat pe aripi de visare de dimineața până noaptea. Odată strecurat în pat, Gaspard ar vrea să adoarmă și să viseze. Însă, oricât de strâns și-ar ține ochii, bezna nopții are câștig de cauză, și îl învăluie cu neliniște și teamă. Pentru a scăpa de frica de întuneric, Gaspard își caută un prieten să-i țină de urât, iar în căutările sale găsește chiar mai mulți decât se aștepta și o mulțime de experiențe noi.

Noaptea și prietenii lui Gaspard este o poveste minunată despre prietenie și imaginație și despre cum uneori, căutând ceva măreț, nu vezi fix ce se află în fața ochilor tăi. Cu un fir narativ antrenant și jucăuș, cartea ne reamintește să nu căutăm himere, ci să prețuim ceea ce ne înconjoară și că fiecare obiect pe care-l regăsim în casă poate tăinui o poveste.

Lacul secret de Karen Inglis

Editura Paralela 45, 2022, traducere de Maria Magdalena Costea

Poți comanda cartea aici.

Când Stella și fratele ei mai mic, Tom, se mută în locuința nouă din Londra, încep să fie din ce în ce mai nedumeriți de disparițiile tot mai dese ale lui Harry, cățelul vecinei lor. Unde se duce? Și de ce se întoarce de fiecare dată cu blana udă? Încercarea lor de a rezolva această enigmă îi conduce la descoperirea unei bărci îngropate sub o movilă ierboasă și a unui tunel la capătul căruia se află un lac secret. Curând, Stella și Tom realizează că au călătorit înapoi în timp, în același loc, dar cu aproape 100 de ani mai devreme.

Lacul secret îi poartă pe tinerii cititori într-o aventură captivantă, plină de suspans. O carte ideală pentru copiii care iubesc experiențele fantastice, acțiunea și poveștile misterioase scrise cu multă imaginație.

Fiecare carte e un portal magic spre lumi necunoscute care abia așteaptă să fie descoperite, orice capitol citit e o aventură rezervată celor curajoși, iar fiecare personaj e un potențial prieten la cataramă. Descoperă pe rafturile Cărtureșt mai multe cărți fantastice, pline de aventuri pentru copiii de toate vârstele.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.