serii de carti feature

Serii de cărți YA: 10+ povești de dragoste sau fantasy în a căror lume merită să te pierzi cu orele

De la lumi magice în care trăiesc ființe fantastice la eroi puternici sau eroine curajoase și până la povești romantice care îți fac inima să tresară, am pregătit o listă cu recomandări de câteva dintre cele mai bune serii de cărți pe care cu greu le vei putea lăsa din mână. Partea bună este că nu trebuie să-ți mai faci griji că nu găsești o poveste extraordinară cu care să-ți bucuri inima de cititor.

Jocurile Moștenirii de Jennifer Lynn Barnes

Editura Storia Books, 2022, traducere de Alina Marc Ciulacu

Poți comanda volumele aici.

Jocurile Moștenirii este una dintre cele mai interesante serii de cărți young adult care îmbină cu măiestrie suspansul dezlegării unui mister cu fiorii unei aventuri pe muchie de cuțit. În Moștenirea Hawthorne, continuarea bestsellerului New York Times Jocurile Moștenirii, Avery Grambs încearcă să dezlege puzzle-ul, pe care bătrânul Tobias Hawthorne l-a lăsat înainte să moară, și să-l găsească pe bărbatul care ar putea deține răspunsurile la toate întrebările ei – inclusiv de ce i-a lăsat bătrânul toată averea ei, o străină, și nu fiicelor sau nepoților săi.

Pe măsură ce misterul se amplifică și intriga se complică, Jocurile Moștenirii te ține cu sufletul la gură prin dinamica scenelor, intrigile de familie, poveștile de dragoste fermecătoare și o avere impresionantă aflată în joc.

Banda celor șase ciori de Leigh Bardugo

Editura Trei, 2021, traducere de Laurențiu Dulman

Poți comanda volumele aici.

În Banda celor șase ciori acțiunea este plasată în continuare în universul Grisha, la 2 ani distanță de evenimentele din trilogia Grisha. Povestea începe în misteriosul oraș Ketterdam și se termină exploziv în Răzbunarea ciorilor. Ambele volume se învârt în jurul unei echipe mai puțin obișnuite de tineri extraordinari care pornesc într-o aventură impresionantă, pentru a rezolva o misiune aproape imposibilă. Inteligența și puterea de adaptabilitate ale lui Kaz se dovedesc și de această dată cruciale.

Printre seriile fantasy young adult de care te îndrăgostești de la primele pagini, Banda celor șase ciori te poartă într-o aventură palpitantă cu multe răsturnări de situație, peisaje care îți taie respirația și personaje interesante, iar întâmplările și locurile sunt atât de bine descrise încât pare că te afli acolo, în mijlocul acțiunii. Dacă te tentează o lectură în altă limbă, descoperă ultimul volum din serie în limba spaniolă – Reino de ladrones.

The Lunar Chronicles de Marissa Meyer

Editura Square Fish, 2020

Poți comanda volumele din serie aici.

În universul din The Lunar Chronicles acțiunea se petrece într-un viitor îndepărtat, după sfârșitul celui de-al Patrulea Război Mondial. Pe Pământ trăiesc oameni, cyborgi, androizi și lunari. În acest univers oamenii au colonizat lumea, însă cetățenii Lunii au evoluat, devenind ființe superioare, periculoase și letale, cu puterea de a manipula mințile celorlalți, motiv pentru care nu sunt acceptați pe pământ. Toate cele patru volume ale seriei au eroine inspirate din basme – Cenușăreasa, Scufița Roșie, Rapunzel și Albă ca Zăpada.

Una dintre cele mai inedite și originale serii distopice young adult, Cronicile Lunare oferă o reinterpretare a basmelor clasice într-un mod cu totul neașteptat, îmbinând elementele SF cu o tușă fină fantasy romance. În al patrulea volum din serie, prințesa Winter este admirată pentru grația, bunătatea și frumusețea ei, în ciuda cicatricilor de pe față. Se spune că e și mai uluitoare decât mama ei vitregă, regina Levana.

Mara Dyer de Michelle Hodkin

Editura Trei, 2017, traducere de Oana Dușmănescu

Poți comanda volumele din serie aici.

Trilogia Mara Dyer o are în centrul poveștii pe Mara, o adolescentă cu un trecut întunecat, singura care a supravieţuit în urma unui accident într-o clădire abandonată care s-a prăbușit. Răzbunarea, cel mai recent volum din serie, este și cel care oferă cele mai multe răspunsuri și în care se observă cea mai mare transformare a protagonistei: de la statutul de victimă și de fugară la cel de armă letală care îi face pe toţi cei care i-au greşit să plătească. Mara suferă de PTSD și în fiecare zi devine tot mai greu să separe realitatea de propriile halucinaţii.

Dacă ești în căutarea unei serii de cărți pentru adolescenți care să te încânte, dar să-ți dea și fiori în același timp, Mara Dyer este alegerea potrivită. Un thriller supranatural care te face să te întrebi câte dintre lucrurile care se întâmplă sunt reale, iar ambiguitatea și atmosfera ce alternează între vis și realitate nu fac decât să sporească suspansul.

Făpturile Văzduhului de Holly Black

Editura Storia Books, 2020, traducere de Bogdan Voiculescu

Poți comanda cărțile din serie aici.

Făpturile Văzduhului deschide un portal magic prin care pășești în lumea stranie și misterioasă a zânelor – făpturi imprevizibile, egoiste, crude, dar fascinante. Jude este o tânără în vârstă de șaptesprezece ani care a fost luată din lumea oamenilor și dusă pe Tărâmul Zânelor, împreună cu surorile sale. În Regina fără regat, finalul trilogiei, Jude învață că puterea este mult mai ușor de dobândit decât de păstrat. Când un blestem vechi și puternic se dezlănțuie, Jude este nevoită să aleagă între ambiție și umanitate.

Serie bestseller New York Times, Făpturile Văzduhului este un amestec amețitor de întorsături de situație fascinante, mitologie complexă, pasiuni mistuitoare și o lume incredibil de bine construită. Cu fiecare pagină, senzația iminentă de pericol este din ce în ce mai mare, iar dramatismul situațiilor și tensiunea ating cote maxime. Jude și Cardan se numără printre cele mai îndrăgite cupluri din seriile de cărți fantasy pentru adolescenți.

Tinerele elite de Marie Lu

Editura Corint, 2019, traducere de Iulia Dromereschi

Poți comanda cărțile din serie aici.

Adelina Amouteru este unul dintre puținii copii care au supraviețuit îngrozitoarei febre a sângelui, molima care a ucis mai bine de o treime din populația Kenetterei. În Steaua de la miezul nopții, Adelina a ajuns regină și le-a întors spatele tuturor celor care au trădat-o. Domnia ei despotică e încununată de succes, iar cruzimea sa devine un pericol pentru imperiu. Dar, când o primejdie nemaiîntâlnită le amenință pe Tinerele Elite, Adelina se vede nevoită să li se alăture foștilor camarazi și să pornească într-o aventură extrem de periculoasă.

Tinerele elite este o serie impresionantă în care adolescenții sunt dotați cu puteri uluitoare, motiv pentru care ajung uneori să se piardă pe sine. În ultimul volum din serie, Marie Lu ne dezvăluie o poveste fascinantă despre originea Tinerelor Elite și modul în care au luat ființă aceste personaje, dar și așa-zisa lor legătură cu zeii. Nu există personaje negative sau pozitive, ci caractere complexe și suflete zbuciumate care au în egală măsură părți bune și rele, calități și defecte, inocență și întuneric.

Miss Peregrine de Ransom Riggs

Editura Young Art, 2022, traducere de Gabriella Eftimie

Poți comanda volumele din serie aici.

Miss Peregrine spune povestea lui Jacob, un adolescent de șaisprezece ani, care a crescut fascinat de bunicul său și de poveștile acestuia, care jura că sunt reale, cu personaje jumătate oameni, jumătate creaturi fantastice. O tragedie îl aruncă pe Jacob pe o insulă izolată unde descoperă ruinele căminului „pentru copii deosebiţi” al domnişoarei Peregrine. De aici începe o aventură frumoasă, periculoasă și excentrică într-o lume a umbrelor, cu tineri care au puteri supranaturale.

O serie fascinantă, ilustrată cu fotografii tulburătoare, Miss Peregrine îi va încânta pe adolescenți, adulți și pe oricine își dorește să se bucure de o aventură într-un univers magic. În Divanul păsărilor, al cincilea volum din serie, fantezia și realitatea, proza și arta fotografică se îmbină cu și mai multă măiestrie pentru a crea o poveste terifiantă, dar în acelaşi timp încântătoare.

Tuturor băieților pe care i-am iubit de Jenny Han

Editura Trei, 2017, traducere de Teodora Constantinescu

Poți comanda cărțile din serie aici.

Printre cele mai populare serii de cărți de dragoste pentru adolescenți, Tuturor băieților pe care i-am iubiteste povestea Larei Jean, o tânără care nu avea curajul să-și exprime sentimentele față de băieții de care se îndrăgostea, alegând în schimb să le scrie scrisori. Numai că într-o bună zi cineva le expediază, iar lumea imaginară pe care Lara o ţinea ascunsă scapă dintr-odată de sub control. În A ta veșnic, Lara Jean, cuplul Lara și Peter sunt nevoiți să treacă prin noi provocări și să ia o decizie care le va schimba viitorul.

Tuturor băieților pe care i-am iubit vorbește despre intensitatea primei iubiri și despre ce înseamnă să-ți găsești propria identitate atât la școală, cât și acasă și să faci față tranziției delicate de la copilărie la maturitate.

Regatul spinilor și al trandafirilor de Sarah J. Maas

Editura RAO, 2022, traducere de Andra Elena Agafiței

Poți comanda volumele din serie aici.

Sarah J. Maas, una dintre cele mai iubite autoare de cărți fantasy pentru adolescenți, a creat o altă serie care a cucerit inimile cititorilor din întreaga lume, după deja îndrăgita Tronul de cleștar, și anume Regatul spinilor și al trandafirilor. World building-ul seriei este fantastic, într-un timp în care oamenii trăiesc sub amenințarea zânelor pe al căror tărâm niciun muritor nu îndrăznește să meargă. Asta până când Feyre descoperă că lucrurile nu sunt tocmai cum credeau oamenii și că în lumea zânelor totul este posibil, chiar și să te îndrăgostești de un Mare Lord al spiridușilor.

Regatul flăcărilor argintii, al patrulea volum din serie, o aduce în prim-plan pe Nesta, sora mai mare a lui Feyre, mândră, iute la mânie și neiertătoare. Din clipa în care în care a fost forțată să intre în Cazan și să devină Mare Spiriduș, s-a zbătut să își găsească locul în lumea stranie în care este nevoită să trăiască. Un fantasy deosebit, care începe ca o reinterpretare a basmului Frumoasa și Bestia, seria Regatul spinilor și al trandafirilor se transformă într-o poveste extraordinară, cu personaje complexe pe care ajungi să le îndrăgești.

Red Queen de Victoria Aveyard

Editura Orion Publishing Co, 2019

Poți comanda cărțile din serie aici.

Seria Red Queen (Regina Roșie în română) a devenit bestseller internațional, cu milioane de fani în întreaga lume cuceriți de fata cu fulgere. Într-o lume jumătate distopică, jumătate fantasy oamenii sunt împărţiţi în două caste: Roșii și Arginţii. Cei din casta Argintie au puteri, prin urmare deţin controlul. Eroina seriei este Mare, o Roșie cu puterea de a controla electricitatea. În Furtuna războiului, trădată și îndurerată, Mare este hotărâtă să distrugă o dată pentru totdeauna regatul Norta și pe Maven, pentru a asigura libertatea armatei roșii și a celor ca ea.

Regina Roșie este o poveste despre dreptate, libertate, principii, rezistență, abilități magice și dragostea care poate trece peste orice obstacol. Descoperi o lume construită pe minciuni, trădări și manipulări, și vei fi alături de eroina principală într-un dans periculos – Roșii împotriva Argintiilor, frate contra frate și Mare împotriva propriei inimi.

Familia Royal de Erin Watt

Editura Trei, 2019, traducere de Monica Vlad

Poți comanda volumele din serie aici.

Bani, excese și multe secrete – intră în lumea Familiei Royal. Ella Harper e o supraviețuitoare și o optimistă pragmatică, chiar dacă viața ei nu a fost ușoară. S-a mutat din oraș în oraș împreună cu mama sa, chinuindu-se să facă rost de bani și sperând ca într-o zi să scape de sărăcie. Când rămâne singură pe lume, Ella este adoptată de Callum Royal, un om de afa­ceri multimilionar, iar viața ei se schimbă. Singura și cea mai mare problemă este că trebuie să facă față celor cinci băieți ai lui Callum. Fiecare ascunde un secret și nici unul nu o vrea acolo.

Regatul sfărâmat, al cincilea volum din serie, continuă saga familiei Royal avându-l în prim-plan pe Easton, băiatul cu o grămadă de dependențe, dorința de a-i proteja pe alții și care suferă de ADHD. Easton și Hartley, tânăra de care se îndrăgostește, trec prin numeroase provocări care le vor pune la încercare dragostea. Printre serile de cărți romantice care te țin cu sufletul la gură, Familia Royal este o poveste despre ce înseamnă să fii părinte, ce înseamnă să iubești din tot sufletul și te provoacă să depășești bariera prejudecăților.

Materiile întunecate de Philip Pullman

Editura Arthur, 2021, traducere de Iulia Arsintescu

Poți comanda cărțile din serie aici.

Materiile întunecate prezintă o Anglie alternativă în care toții oamenii dețin un daimon – manifestarea fizică a sufletului lor, care ia forma unui animal. Ocheanul de ambră, cel mai recent volum al trilogiei, ne-o readuce alături pe Lyra, de-acum faimoasa eroină a cărţii, pentru o ultimă mare bătălie împotriva forţelor răului, o luptă care poate schimba soarta tuturor lumilor şi de care depinde însăşi existenţa Prafului, materia care ţine daimonul legat de om.

Trilogia Materiile Întunecate s-a aflat ani la rând în centrul unei controverse religioase și a fost inclusă pe lista cărților interzise, sub acuzația că răspândește ateismul și reprezintă un atac la adresa creștinismului. Dincolo de universul complex și original pe care îl prezintă, Materiile întunecate descrie într-un mod emoționant legătura dintre trup și suflet și este un manifest pentru eliberarea de sub orice formă de manipulare și control, lecții care prind bine la orice vârstă.

Uneori ai nevoie să te lași purtat pe aripile imaginației și să te aventurezi cu orele în locuri unde magia este la ea acasă, în povești în care dragostea adevărată trece peste orice obstacol și în lumi fantastice care să te ajute să evadezi din realitate. Pe rafturile Cărturești și pe carturesti.ro, vei găsi sute de cărți și serii de cărti pentru adolescenți care să-ți bucure inima.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.