carti adolescenti feature

12 cărți de dragoste pentru adolescenți: recomandări romantice pentru young adults

Un lucru este cert: prima iubire nu se uită niciodată. Fiorii, pasiunea și flirtul savuros care te fac să zâmbești, să visezi cu ochii deschiși și îți dau curajul să lupți până la capăt pentru dragostea ta sunt uneori greu de descris în cuvinte. Dar, din fericire, există cărți deosebite care au reușit să surprindă cu măiestrie toate aceste trăiri și sentimente.

Pline de emoții puternice, zbucium și momente amuzante, cărțile de dragoste pentru adolescenți explorează fiecare experiență a tinerilor: de la dramele personale la responsabilitățile care vin uneori prea devreme și sentimentul acela că lumea întreagă îți este dată peste cap.

De la povești cu tineri îndrăgostiți nevoiți să lupte pentru a fi împreună, la iubiri care iau naștere acolo unde te aștepți mai puțin, descoperă recomandările noastre de cărți de dragoste pentru adolescenți pe care le citești cu sufletul la gură.

Fântânile tăcerii de Ruta Sepetys

Editura Epica, 2020, traducere de Gabriela Stoica

Poți comanda cartea aici.

Fântânile tăcerii dezvăluie o poveste de dragoste tulburătoare, ce se desfăşoară în Spania anului 1957, sub conducerea dictatorială a generalului Francisco Franco. Daniel Matheson, un tânăr texan de optsprezece ani, pasionat de fotografie, își însoțește părinții la Madrid, în încercarea de a cunoaște mai bine țara natală a mamei lui. Aici o întâlnește pe Ana, o tânără a cărei familie a suferit cumplit din pricina regimului și care încearcă să fugă de trecut. Dragostea lor le va pune în pericol libertatea, viitorul și viața.

Inspirată din realitatea cutremurătoare prin care a trecut Spania, Fântânile tăcerii vorbește despre pierderi, teamă, curaj, familie, dar mai ales despre iubire. Atât față de ceilalți, cât și iubirea față de țara natală. Dacă vrei să descoperi o poveste de dragoste uimitoare care îmbină într-un mod deosebit istoria și politica, Fântânile tăcerii este alegerea potrivită.

Dash, Lily și Cartea Provocărilor de David Levithan, Rachel Cohn

Editura Trei, 2021, traducere de Bogdan Perdivara

Poți comanda cartea aici.

Lily este o adolescentă de șaisprezece ani, optimistă, inteligentă, visătoare, căpitanul echipei de fotbal a școlii ei și o mare iubitoare a Crăciunului. Dash este opusul lui Lily. Matur, sarcastic, singuratic, pasionat de lectură și, cel mai important, nu iubește deloc Crăciunul. Lily lasă în raftul librăriei preferate din New York un jurnal plin de provocări, care așteaptă să fie găsit de băiatul potrivit. Aceste este nimeni altul decât Dash, care acceptă regulile jocului pe care i-l propune fata, iar de aici începe o adevărată aventură de sărbători pentru amândoi.

Dash, Lily și cartea provocăriloreste o poveste plină de speranță, dragoste și umor, care se desfășoară pe fundalul magic al celei mai frumoase perioade din an. Aventurile prin care trec Lily și Dash, modul în care evoluează relația lor, pasiunile care îi unesc, flirtul savuros și interacțiunile pline de umor fac din carte o lectură care îți aduce zâmbetul pe buze și te ține cu sufletul la gură de la primele pagini.

Inimi chimice de Krysthal Sutherland

Editura Storia Books, 2020, traducere de Bogdan Voiculescu

Poți comanda cartea aici.

Grace este o adolescentă cu inima frântă, care a supraviețui unui accident cumplit, însă iubitul ei, nu. Tânăra nu se poate desprinde de trecut pentru că se învinovățește și nu vrea să accepte natura întâmplătoare a destinului. E excentrică, ciudată și încăpățânată, nu e tiparul de fată populară din liceu. Dar tocmai aceste lucruri îl fac pe Henry, băiatul bun și tocilar al școlii, s-o observe, și nu doar o observă, ci se și îndrăgostește iremediabil de ea. Băiatul vrea să facă tot ce poate să o salveze pe Grace și își asumă riscul de a suferi așa cum nu a mai făcut-o niciodată.

Printre cele mai frumoase cărți de dragoste pentru adolescenți, Inimi chimice este o poveste despre trăirile și fiorii primei iubiri, despre emoțiile copleșitoare care transformă o zi obișnuită într-una minunată și plină de magie. Cartea vorbește despre tot ce înseamnă iubirea, fără a o pune pe vreun piedestal, ci ca un factor important în viața fiecăruia, o treaptă importantă pe drumul spre maturizare.

Fulgi de iubire de Maureen Johnson, John Green, Lauren Myracle

Editura Trei, 2014, traducere de Shauki Al-Gareeb

Poți comanda cartea aici.

O furtună puternică de zăpadă transformă orășelul Gracetown într-un refugiu romantic și schimbă viața a trei adolescenți atunci când le scoate în cale dragostea. O fată ghinionistă al cărei tren rămâne înzăpezit în drum spre bunici, un băiat ce înfruntă viscolul pentru a se întâlni cu prietenii săi și o fată cu inima frântă care își vopsește părul în roz și visează să fie îngerul cuiva.

Fulgi de iubire pune la un loc trei povești de dragoste pentru adolescenți, scrise de autori diferiți, fiecare poveste fiind conectată cu următoarea pentru a oferi imaginea completă a evenimentelor. Un tablou fermecat care prezintă în final o poveste întregită cu iubire, regăsire și fericire. Fiecare personaj are de făcut o alegere și descoperă o lecție de viață importantă.

Toate acele locuri minunate de Jennifer Niven

Editura Trei, 2015, traducere de Mihaela Apetrei

Poți comanda cartea aici.

Toate acele locuri minunate spune povestea lui Violet și a lui Finch, doi adolescenți care se luptă să facă față traumelor. Violet încearcă din răsputeri să treacă peste tragedia pierderii surorii sale, în timp ce Finch se confruntă de mulți ani cu depresia. Cei doi se întâlnesc într-un mod cu totul neașteptat și se salvează reciproc, apoi se îndrăgostesc. Acest lucru îi va face să ducă o luptă cu propria persoană și să se convingă reciproc că viața merită trăită.

Cu un realism surprinzător, Toate acele locuri minunate îți arată, fără menajamente, impactul pe care depresia, criza de identitate, lipsa respectului de sine și bullying-ul îl pot avea asupra  adolescenților. Totul pe fundalul unei povești de iubire născute din suferință, descoperiri și aventură.

Săruturi și croissants de Anne-Sophie Jouhanneau

Editura Nemira, 2021, traducere de Cristina Brostianu

Poți comanda cartea aici.

Adolescenta de șaisprezece ani Mia Jenrow a visat dintotdeauna să ajungă o mare balerină, iar acum visul ei pare mai aproape ca oricând: primește șansa de a de a petrece o vară de vis la Paris, pentru a urma cursurile uneia dintre cele mai exclusiviste școli de dans din lume. Dar Parisul îi rezervă surprize nebănuite și i-l scoate în cale pe Louis, un tânăr francez fermecător și fiul celei mai stricte profesoare de balet, care se oferă să-i fie ghid turistic. Mia va descoperi destul de repede de ce se spune că, la Paris, dragostea plutește în aer.

Pe străduțe fermecătoare și printre arome delicioase de patiserie, Sărutări și croissants îți dezvăluie o frumoasă poveste de dragoste, care nu duce lipsă de întâmplări pline de aventuri și mistere. Vei descoperi alături de personaje frumusețea celui mai romantic oraș din lume și ce se întâmplă atunci când ești nevoit să alegi între visurile tale și prima dragoste.

Pe urmele flăcării de Hafsah Faizal

Editura Storia Books, 2019, traducere de Oana Dușmănescu

Poți comanda cartea aici.

Zafira este Vânătorul, o fată de șaptesprezece ani, obligată să se deghizeze în bărbat pentru a-i fi recunoscute meritele. Nasir este un băiat de douăzeci de ani, supranumit Prințul Morții, care nu iese din cuvântul tatălui, sultanul, iar armele îi sunt singurii aliați. Drumurile celor doi se intersectează într-o călătorie plină de pericole și sunt nevoiți să lupte cu un rău străvechi, care se trezește la viață. Dragostea care se naște între cei doi evoluează încet, dar sigur și se dovedește a fi cea mai puternică armă împotriva răului.

Întâmplările din Pe urmele flăcării au loc în fermecătoarea și teribila veche Arabie, care te învăluie în mrejele sale și îți dezvăluie peisaje fantastice. Povestea vorbește despre descoperirea dragostei acolo unde te aștepți mai puțin, despre cum să înveți să ierți și să găsești curajul să lupți pentru lucrurile în care crezi.

Eleanor & Park de Rainbow Rowell

Editura Young Art, 2019, traducere de Florentina Hojbotă

Poți comanda cartea aici.

Muzica și cărțile de benzi desenate sunt cele care îi aduc împreună pe Eleanor și Park, doi tineri care întâmpină dificultăți în a se integra în societate. Eleanor provine dintr-o familie dezbinată, are o situație materială precară și trăiește alături de mama ei, frații și tatăl vitreg, cu care nu se înțelege deloc. Park este un tânăr singuratic, intimidat de tatăl său și care se teme să se arate așa cum este. Frumoasa lor poveste de dragoste începe din momentul în care Eleanor se așază lângă el în autobuzul către școală.

Eleanor & Park este o poveste despre fiorii primei iubiri, despre regăsirea și acceptarea de sine prin intermediul acestui sentiment puternic numit dragoste. Pe lângă frumoasa relație ce se dezvoltă între protagoniști, fiecare dintre ei se află într-o călătorie inițiatică în care trebuie să-și înfrunte propriii demoni.

Absolut tot de Nicola Yoon

Editura Young Art, 2020, traducere de Roxana Cotovanu

Poți comanda cartea aici.

Maddy este o adolescentă inteligentă, curioasă și plină de imaginație, dar care suferă de o boală care o împiedică să părăsească mediul protejat și steril al casei sale. Viața ei decurge în același mod în fiecare zi, cu reguli pe care tânăra nu a încercat niciodată să le încalce. Totul se schimbă atunci când îl întâlnește pe Olly, noul ei vecin. Legătura lor ia naștere online și evoluează treptat în discuții interminabile, iar mai apoi în întâlniri pe ascuns. Pe lângă toată fericirea pe care o simte, Maddy descoperă un secret care îi dă lumea peste cap.

Absolut tot este o poveste de dragoste emoționantă și palpitantă care te trece prin toate stările sufletești. Râzi, plângi, speri și treci alături de personaje de toate obstacolele puse în calea fericirii și iubirii lor. Dincolo de dramatismul situației, povestea inspiră mult optimism și speranță că dragostea te găsește chiar și atunci când te aștepți mai puțin.

Heart Bones de Colleen Hoover

Editura Epica, 2021, traducere de Iris Manuela Anghel

Poți comanda cartea aici.

Beyah Grim, o tânără de doar 19 ani, este nevoită, din cauza unei situații materiale precare, să se maturizeze mult prea devreme. Moartea neașteptată a mamei sale o face să-i ceară ajutorul tatălui ei înstrăinat și să locuiască alături de el pe timpul verii până pleacă la facultate. Aici îl cunoaște pe Samson, vecinul bogat, carismatic și misterios și, cu toate că el reprezintă tot ce ea urăște, ajunge să se îndrăgostească de el. Secretele pe care tânărul le ascunde sunt descoperite mai devreme decât spera el, iar relația lor e pusă la grea încercare.

Heart Bones este o poveste de dragoste tulburătoare care vorbește despre temeri, suferințe, înțelegere și acceptare. Despre cum să te pui în pielea celui de lângă tine și să nu judeci. Dacă vrei să citești o carte emoționantă, care te trece prin toate stările sufletești și te lasă la final cu un zâmbet larg pe buze, Heart Bones este ceea ce cauți.

Iubire de probă de Alex Light

Editura Corint, 2020, traducere de Iulia Dromereschi

Poți comanda cartea aici.

A trecut foarte mult timp de când Becca nu mai crede în iubirea adevărată, însă când fosta ei cea mai bună prietenă o tachinează pentru că nu are un iubit, Becca pretinde că este îndrăgostită, în secret, de cineva. Brett, căpitanul echipei de fotbal și cel mai popular băiat din școală, decide să devină misteriosul iubit al colegei sale Becca. Puțin câte puțin, cei doi încep să-și dea seama că au mai multe în comun decât și-au închipuit vreodată, iar de aici până la o dragoste cu năbădăi mai este doar un pas.

Amuzantă, emoționantă și intensă, Iubire de probă te face martor la o poveste de dragoste încântătoare, care arată că, oricât de complicată și năvalnică ar fi iubirea, în doi e o aventură care merită trăită cu toată intensitatea.

Cum să furi o inima cu un sărut de L.J. Shen

Editura Epica, 2019, traducere de Raluca Mihesan

Poți comanda cartea aici.

Deși este convinsă că se va căsători cu prietenul ei din copilărie și băiatul de care este îndrăgostită, Francesca Rossi este forțată să se mărite cu inamicul de moarte al tatălui ei, senatorul Wolfe Keaton. Acesta este determinat să se răzbune pe capul familiei Rossi și crede că va putea face asta folosindu-se de Francesca. De-aici începe adevărata dramă, secrete ies la iveală, iar în scurt timp universul celor doi este dat peste cap și dragostea le fură inimile.

Cum să furi o inimă cu un sărut îmbină cu măiestrie dragostea, suferința și setea de răzbunare într-o poveste plină de intensitate, care te ține cu sufletul la gură. Cum să privești dincolo de aparențe, cum să dărâmi zidurile pe care le-ai clădit în jurul tău și să dai voie iubirii să pătrundă în suflet.

Cărțile de dragoste pentru adolescenți îți dezvăluie povești savuroase care te fac să suspini, să râzi, să plângi și care rămân cu tine mult timp după ce ai parcurs ultima pagină. Vei trăi experiențe unice alături de personaje care trec prin tot felul de situații, cu o mulțime de dileme și care descoperă ce înseamnă iubirea adevărată. Multe cupluri au prins viață și pe micile ecrane – avem pentru tine și o selecție de cărți de dragoste ecranizate.

Poți descoperi mai multe astfel de povești și aspecte diferite ale vieții tinerilor printre recomandările noastre de cărți pentru adolescenți care te vor ajuta să-ți vezi propria lume cu alți ochi.

Răsfoiește rafturile librăriilor Cărturești sau intră pe carturesti.ro și descoperă sute de alte cărți pentru adolescenți.There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.