carti de dragoste filme feature

Cărți de dragoste transformate în filme: 13 povești romantice de succes

Când te gândești la cele mai frumoase filme romantice, care îți rămân în suflet și în minte la mult timp de la vizionare, care te fac să visezi, să zâmbești sau să speri că indiferent cât de greu ar fi, vei întâlni iubirea adevărată, toate au ceva în comun: sunt ecranizate după cărți de dragoste.

Pline de emoții puternice, zbucium și momente amuzante, acestea sunt filmele mele perfecte pentru o seară romantică alături de partener sau chiar pentru serile în care nu vrei decât să te relaxezi și să te pierzi într-o lume a dragostei. Dacă ai în plan o astfel de seară, dar nu știi la ce film romantic să te uiți, ai venit în locul potrivit.

De la povești cu tineri îndrăgostiți nevoiți să lupte pentru a fi împreună, la iubiri care trec testul timpului, descoperă recomandările noastre de cărți care au fost transformate în filme de dragoste pe care merită să le (re)vezi.

Pacientul englez de Michael Ondaatje

Editura Polirom, 2018, traducere de Monica Wolfe‑Murray

Poți comanda cartea aici.

Pacientul englez spune povestea contelui László de Almásy, care lucrează pentru Societatea Regală de Geografie a Marii Britanii. Trimis să cerceteze deșertul din Sahara, acesta este victimă a unui accident aviatic și suferă arsuri îngrozitoare. Este adăpostit în interiorul unei mănăstiri italiene și îngrijit de Hanna, o infirmiera devotată și sensibilă. Pe patul de moarte, Lászlórememorează viața și povestea de dragoste interzisă care avea să-i schimbe destinul.

Povestea din Pacientul englez te învăluie în ritmurile explorărilor arheologice, a episoadelor de spionaj care îți taie respirația, a bombelor care stau să explodeze și a unei mari iubiri. Printre cele mai bune ecranizări după cărți de dragoste, filmul a câștigat nouă Premii Oscar în 1997, printre care se numără: cel mai bun actor (Ralph Fiennes), cea mai bună actriță (Kristin Scott Thomas) și cel mai bun film.

Lumina dintre oceane de M.L. Stedman

Editura Polirom, 2017, traducere de Anca-Gabriela Sirbu

Poți comanda cartea aici.

Pe îndepărtata insulă numită Ianus Rock, Tom, un soldat măcinat de ororile Primul Război Mondial și mai tânăra lui soție, frumoasa și plina de viață Isabel, își trăiesc povestea de iubire. După câteva încercări nereușite de a fi părinți și când orice speranță părea pierdută, găsesc o barcă eșuată la mal în care erau un bărbat mort și un copil de trei luni. Încălcându-și principiile și mânat de dorința de a-și vedea fericită soția, Tom acceptă decizia de a păstra copilul, decizie care le va schimba într-un mod iremediabil viața.

Lumina dintre oceane este o poveste intensă plină de pasiune și încărcătură emoțională, care te face să te gândești mai mult la importanța deciziilor luate și la consecințele acestora. Filmul de dragoste bazat pe carte îți pune la grea încercare sentimentele, iar chimia dintre Michael Fassbender și Alicia Vikander trece dincolo de ecrane.

Să nu mă părăsești de Kazuo Ishiguro

Editura Polirom, 2017, traducere de Vali Florescu

Poți comanda cartea aici.

Să nu mă părăsești urmărește copilăria și tinerețea a trei copii clone – Kathy, Tommy și Ruth, care trăiesc într-o lume distopică și își petrec copilăria într-un internat englezesc aparent idilic. Viața lor nu diferă foarte mult de cea a unor tineri obișnuiți: învață, se joacă, își fac planuri de viitor, leagă prietenii și chiar se îndrăgostesc, formând un triunghi amoros. Însă destinul lor este stabilit dinainte de a se naște: au fost creați pentru a-și dona organele persoanelor care suferă de boli incurabile și după care au fost clonați.

O poveste emoționantă despre iubire, pierderi suflet, viață și moarte, Să nu mă părăsești caută să răspundă la întrebarea: ce anume ne face umani? Filmul de excepție regizat de Mark Romanek cu Andrew Garfield, Carey Mulligan și Keira Knightley în rolurile principale, transpune cu măiestrie atmosfera captivantă și apăsătoare din carte.

Strigă-mă pe numele tău de André Aciman

Editura Polirom, 2020, traducere de Cristian Ionescu

Poți comanda cartea aici.

Strigă-mă pe numele tău spune povestea lui Elio, un tânăr de șaptesprezece ani, care se îndrăgostește de un student al tatălui său, cu șapte ani mai mare. Povestea lor de dragoste pornește de la o prietenie capricioasă, pentru ca mai apoi să se transforme într-o adevărată pasiune și, în final, într-o iubire imposibilă.

Pe plajele toride de la Marea Mediterană, printre notele romantice ale unor piese clasice cântate la pian, vei descoperi o poveste emoționantă care să-ți amintească de prima iubire, cu toate dramele și emoțiile ei. Printre cele mai bune ecranizări după cărți de dragoste, filmul cu Timothée Chalamet și Armie Hammer în rolurile principale a câștigat prestigioasele Oscar și Bafta în anul 2018 pentru cel mai bun scenariu adaptat.

Sub aceeași stea de John Green

Editura Trei, 2013, traducere de Shauki Al-Gareeb

Poți comanda cartea aici.

Povestea lui Hazel Grace, o adolescentă inteligentă și conștiincioasă de șaisprezece ani, și a lui Augustus Waters, adolescentul a cărui cea mai mare frică este că nu va reuși să-și pună amprenta asupra lumii, este o poveste de dragoste sinceră și pură, pe fundalul unui verdict necruțător – cancer în fază terminală. Călătoria lor la Amsterdam, pentru a-și întâlni autorul preferat, este plină de momente emoționante, amuzante și pline de tandrețe.

Sub aceeași stea te poartă printr-o mulțime de stări și emoții, trăind alături de personaje toate acele momente de bucurie, dragoste, deznădejde și resemnare. Deși tragică, povestea lor este o lecție: iubirea izvorâtă din prietenie și bazată pe înțelegere reciprocă este mai puternică decât orice soartă nefastă. Ecranizarea din 2014 cu Shailene Woodley și Ansel Elgort reușește să surprindă atmosfera, sensibilitatea și trăirile cele mai intense ale personajelor, cu multe scene emoționante care îți topesc inima.

Înainte să te cunosc de Jojo Moyes

Editura Litera, 2016, traducere de Gabriel Tudor

Poți comanda cartea aici.

Înainte să te cunosc o are în prim plan pe Lou Clark, o tânără plină de bucurie, energie și culoare care, rămasă fără serviciu și stabilitate financiară, este obligată să accepte o slujbă complet diferită față de ce își dorea ea. Mai exact, să fie însoțitoarea lui Will, un tânăr frumos, arogant, dintr-o familie înstărită care a rămas infirm în urma unui accident. Lou reușește să îl cucerească treptat pe Will, iar cei doi încep o poveste de dragoste pe cât de frumoasă, pe atât de complicată.

O lecție de viață și o poveste de dragoste dulce-amăruie, când citeşti Înainte să te cunosc te te simţi ca într-un roller coaster emoțional în care micile detalii te fac să zâmbești sau să suferi alături de personaje. Ecranizarea din 2016 se numără printre cele mai apreciate filme de dragoste bazate pe cărți și are parte de o distribuție de excepție: Sam Claflin, Emilia Clarke, Vanessa Kirby sau Charles Dance. Filmul reușește să redea într-un mod fermecător o situaţie emoţională dificilă, punându-te faţă în faţă cu experiența incredibilă prin care trec cei doi.

Emma de Jane Austen

Editura Litera, 2019, traducere de Anca Roșu

Poți comanda cartea aici.

Emma Woodhouse este o tânără bogată, capricioasă și nonconformistă, care pretinde că nu se va mărita niciodată. În schimb, are convingerea că se pricepe să joace rolul de Cupidon și își bagă nasul în treburile matrimoniale ale celorlalți. Din dorința de o ajuta pe prietena ei Harriet să se mărite, nu face altceva decât să o îndepărteze de bărbatul potrivit pentru ea. Mai mult decât atât, dragostea apare în viața Emmei atunci când se așteaptă mai puțin.

Emma subliniază pe un ton ironic și captivant diverse probleme ale societății previctoriene –  rolul femeii în societate, căsătoriile aranjate sau diferențele de clasă socială. Filmul bazat pe romanul de dragoste al lui Jane Austen, apărut în 2020, te cucerește cu decorurile spectaculoase și costumele superbe. Scenariul, adaptat de către autoarea Eleanor Catton, reușește să surprindă și să transpună într-un mod elegant subtilitățile și comicul de situație.

Toate acele locuri minunate de Jennifer Niven

Editura Trei, 2015, traducere de Mihaela Apetrei

Poți comanda cartea aici.

Toate acele locuri minunate spune povestea lui Violet și cea a lui Finch, doi adolescenți care se luptă să facă față traumelor. Violet încearcă din răsputeri să treacă peste tragedia pierderii surorii sale, în timp ce Finch se confruntă de mulți ani cu depresia. Cei doi se întâlnesc într-un mod cu totul neașteptat, în clopotnița școlii, și se salvează reciproc. Finch și Violet se îndrăgostesc, iar de aici încolo vor duce o luptă cu propria persoană, încercând în același timp să se convingă unul pe celălalt că viața merită trăită.

Cu un realism surprinzător, Toate acele locuri minunate îți arată fără menajamente impactul pe care depresia, criza de identitate, lipsa respectului de sine și bullying-ul îl pot avea asupra  adolescenților. Totul pe fundalul unei povești de iubire născute din suferință, descoperiri și aventură. Filmul romantic cu același nume, bazat pe cartea lui Jennifer Niven, a apărut în anul 2020, avându-i ca protagoniști pe Elle Fanning și Justice Smith.

Absolut tot de Nicola Yoon

Editura Young Art, 2020, traducere de Roxana Cotovanu

Poți comanda cartea aici.

Maddy este o adolescentă inteligentă, curioasă și plină de imaginație, dar care suferă de o boală care o împiedică să părăsească mediul protejat și steril al casei sale. Viața ei decurge în același mod în fiecare zi, cu reguli pe care tânăra nu a încercat niciodată să le încalce. Totul se schimbă atunci când îl întâlnește pe Olly, noul ei vecin. Legătura lor ia naștere online și evoluează treptat în discuții interminabile, iar mai apoi întâlniri pe ascuns. Pe lângă toată fericirea pe care o simte, Maddy descoperă un secret care îi dă lumea peste cap.

Absolut tot este o poveste de dragoste emoționantă și palpitantă care te trece prin toate stările sufletești. Râzi, plângi, speri și treci alături de personaje de toate obstacolele puse în calea fericirii și a iubirii. Printre cele mai frumoase filme de dragoste după cărți, Absolut tot inspiră, dincolo de dramatismul situației, optimism și speranță. Chimia dintre cei doi protagoniști trece  dincolo de ecran.

P.S. Te iubesc de Cecelia Ahern

Editura ALL, 2020, traducere de Marilena Iovu

Poți comanda cartea aici.

Holly și Gerry sunt suflete pereche. Apropiați încă din copilărie, își termină propozițiile unul altuia și fiecare ceartă e dezamorsată printr-un hohot de râs. Nimeni nu şi-l putea imagina pe unul dintre ei în lipsa celuilalt. Cu toate acestea, soarta îi desparte într-un mod tragic, atunci când Gerry moare. Singură și devastată, în preajma aniversării de treizeci de ani, Holly primește un semn de dincolo de moarte. Gerry pregătise din timp douăsprezece scrisori, câte una pentru fiecare lună, care să o ajute să ia viața de la capăt.

Dincolo de tragedie și durere, P.S. Te iubesc este o poveste de dragoste deosebită care celebrează viața și te îndeamnă să nu-ți pierzi speranța, deoarece merită trăită chiar și atunci când simți că totul se năruiește în jur. Romanul de debut al Ceceliei Ahern a prins viață pe platourile de filmare de la Warner Bros, ecranizarea din 2007 avându-i în rolurile principale pe Hillary Swank și Gerard Butler.

Zi după Zi de David Levithan

Editura Trei, 2014, traducere de Lidia Grădinaru

Poți comanda cartea aici.

Tânărul A se trezește în fiecare dimineață în corpul și viața unei alte persoane, fără să poată controla acest lucru. Niciodată nu știe unde îl va trimite următoarea zi sau care este motivul pentru care se întâmplă asta și încearcă să nu se atașeze. Până într-o zi, când se trezește în corpul lui Justin și se îndrăgostește de iubita acestuia, Rhiannon. Între ei se creează o legătură puternică, iar cei doi se străduiesc să se regăsească în fiecare zi și să depășească orice obstacol.

Zi după zi te poartă într-o călătorie în jurul lumii – fizic și emoțional – și vorbește despre sacrificii și dragoste, despre acceptare și despre diferențele care ne fac pe toți deosebiți și unici. Printre cele mai bune filme romantice după cărți, Zi după zi transmite emoție, suspans și reușește să surprindă o mare parte din complexitate poveștii.

Cititorul de Bernhard Schlink

Editura Polirom, 2018, traducere de Ana Mureșanu

Poți comanda cartea aici.

Când i se face rău pe stradă, Michael, un adolescent de cincisprezece ani, este salvat de Hanna, o femeie misterioasă, de două ori mai în vârstă decât el. Între cei doi se naște o idilă pasională și intensă, presărată cu momente în care Michael îi citea Hannei cărți. Legătura lor se termină brusc după ce femeia dispare fără nicio explicație. După câțiva ani, urmărind procesele naziștilor acuzați de crime de război, Michael o reîntâlnește pe femeia iubită într-o împrejurare complet diferită.

Cititorul are la bază o poveste de dragoste sensibilă, copleșitoare și mai puțin obișnuită. Michael descoperă în Hanna simbolul frumuseții feminine, un echilibru între duritate și sensibilitate, în timp ce el reprezenta pentru ea un mijloc de evadare. Cartea a inspirat filmul de succes apărut în 2008, nominalizat de cinci ori la Oscar și Premiile Bafta. Kate Winslet a câștigat Globul de Aur pentru interpretarea de excepție a Hannei.

Mănâncă, Roagă-te, Iubește de Elizabeth Gilbert

Editura Humanitas, 2016, traducere de Alexandra Ghiță

Poți comanda cartea aici.

Liz Gilbert trece printr-o perioadă dificilă a vieții ei, iar după un divorț dureros se hotărăște să-și ia o vacanță timp de un an, pe care să o dedice regăsirii de sine. Călătoria îi va schimba complet viața lui Liz: în Italia descoperă micile plăceri oferite de delicioasa mâncare italienească, in India începe călătoria spre iluminarea spirituală cu ajutorul meditaţiei, iar în Indonezia își regăsește echilibrul, dar și marea dragoste.

Mănâncă, Roagă-te, Iubește este o poveste despre curajul de a-ți schimba viața și de a lua totul de la zero. Te îndeamnă să ai puterea să faci exact ceea ce simți și îți arată că există mai multe feluri simple și frumoase prin care te poți bucura cu tine însăţi/însuți până ajungi să găsești adevărata iubire. Filmul bazat pe volumul de memorii ale lui Elizabeth Gilbert te poartă într-o călătorie fascinantă în jurul lumii. Actrița Julia Roberts este cea care îi dă viață personajului Liz, într-un mod fermecător.

Fiecare dintre aceste povești deschide o nouă poartă către universul dragostei. Explorează-l pagină cu pagină, imagine cu imagine și descoperă misterele celui mai frumos sentiment care pune lumea în mișcare.

Bucură-te de mai multe filme romantice și cărți de dragoste pe rafturile Cărturești și pe carturesti.ro.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.