povesti de dragoste celebre feature

Iubiri celebre: 11 povești de dragoste frumoase care au rămas în istorie

Lumea e plină de povești de dragoste frumoase care au inspirat oamenii și-au făcut ca iubirea să capete tot timpul alte și alte dimensiuni. Multe dintre iubirile celebre care ne vin în minte sunt desprinse din paginile unora dintre cele mai îndrăgite opere literare. Așadar personaje fictive, ne-am gândi. Dar uneori poveștile sunt inspirate din legături care s-au petrecut aievea. Și alteori, scriitorii caută să aducă la viață povești și oameni care au existat în carne și oase, personalități ilustre din știință, politică sau artă, care au rămas în memoria oamenilor nu doar prin activitatea și creația lor, ci și prin legăturile amoroase, poveștile de dragoste inspiratoare sau dimpotrivă, pătimașe, controversate.

În luna iubirii, am selectat câteva astfel de cupluri decupate din realitatea mai apropiată sau îndepărtată și câteva titluri (literatură sau cărți de inspirație biografică) care scot la iveală aceste povești de dragoste și ne invită să le descoperim – desigur, prin ochii autorilor care au rescris, reinterpretat, nuanțat sau romanțat fiecare poveste.

Alfred Nobel și Sofie HessDoamna Nobel de Lisa Stromme

Editura Humanitas Fiction, 2020, traducere de Carmen Patac

Poți comanda cartea aici.

Chiar dacă nu a existat în acte oficiale o doamnă Nobel, Sofie Hess este femeia pe care Alfred Nobel a iubit-o și căreia i-a scris 216 de scrisori. Celebra poveste de dragoste dintre așa numitul „Rege al Dinamitei” și tânăra și inocenta florăreasă nu a avut parte de acel dorit happy ending, iar diferența de vârstă și statut s-a dovedit imposibil de depășit. Sofie este timorată de lipsa ei de educație, iar Nobel este chinuit de vinovăție față de moartea atâtor oameni, ca urmare a invențiilor sale și suferă de depresie.

Pornind de la corespondența celor doi, Doamna Nobel dezvăluie suișurile și coborâșurile unei iubiri de-o viață. Chiar dacă relația lor trece prin încercări grele și numeroase despărțiri, dragostea lui Sofie, bunătatea și sprijinul ei constant sunt cele care îl inspiră pe celebrul chimist, iar el este cel care o ajută să-și descopere adevăratul potențial. Pe lângă povestea de dragoste dintre Sofie și Nobel, vei afla și cum a luat naștere Premiul Nobel.

Pablo Picasso și Eva GouelMadame Picasso de Anne Girard

Editura Nemira, 2019, traducere de Ionela Chirilă

Poți comanda cartea aici.

Una dintre cele mai fermecătoare povești de dragoste din istorie. Marele artist Pablo Picasso este fascinat de costumiera celebrului cabaret Moulin Rouge, Eva Gouel. Ceea ce începe ca o aventură complicată și o pasiune de nestăpânit se transformă în prima mare poveste de dragoste din viața artistului.

Madame Picasso reușește să surprindă atmosfera Parisului de la începutul anilor 1900 și să te plimbe prin acele locuri celebre datorită personalităților care le frecventau. Eva Gouel este muza misterioasă din perioada cubistă a lui Pablo Picasso, cea care a inspirat câteva dintre lucrările sale care sfidează convențiile. Artistul și-a declarat dragostea pentru Eva în tabloul său cubist Femeie cu chitară (Ma Jolie).

Împăratul Franz Joseph și Împărăteasa SisiFranz Joseph și Sisi de Jean des Cars

Editura Trei, 2020, traducere de Irina Negrea

Poți comanda cartea aici.

Unul dintre cele mai admirate cupluri regale, cu o poveste de dragoste pe cât de celebră, pe atât de atipică. Pe 25 aprilie 1854, o tânără melancolică şi timidă se căsătorea cu şeful uneia dintre cele mai puternice case regale din Europa. Elisabeta, cunoscută după porecla sa din copilărie, Sisi, se căsătorea la vârsta de 16 ani cu împăratul de 23 de ani Franz Joseph al Austriei. Franz și Sissi au fost uniți, mereu împreună la bine și la rău, având parte de câteva bucurii şi de nenumărate tragedii personale şi politice.

Franz Joseph și Sisi încearcă să surprindă viața acestui cuplu spectaculos. Cum a fost cu adevărat relația lor, dincolo de toate zvonurile? Cum funcţiona această monarhie conjugală? Franz Joseph, „ultimul monarh de școală veche” și bărbatul îndrăgostit definitiv de soția lui frumoasă și rebelă, asasinată de un anarhist.

Anne și Charles Lindbergh Soția aviatorului de Melanie Benjamin

Editura Humanitas Fiction, 2019, traducere de Cornelia Dumitru

Poți comanda cartea aici.

Charles Lindbergh este omul care a realizat primul zbor transatlantic fără escală de la New York la Paris în anul 1927. Acesta a fost căsătorit cu Anne, fiica ambasadorului Morrow, una dintre cele mai importante scriitoare ale secolul XX și, cel mai important, aviatoare. Momentul de răscruce din viața cuplului Anne – Charles avea să-i schimbe atât pe ei, cât și relația lor. În anul 1932, fiul lor, în vârstă de doar douăzeci de luni, este răpit, iar în camera acestuia este lăsat un bilet de răscumpărare. În ciuda faptului că suma a fost plătită, copilul nu a putut fi salvat.

Scris la persoana I, Soția aviatorului ia forma unei confesiuni în care Anne își analizează inițial viața de domnișoară în familia Morrow, întâlnirea cu Charles și toate problemele căsniciei lor. Când îl întâlnește pe Charles la o recepție de Crăciun organizată de tatăl ei, Anne nu bănuiește cât de mult i se va schimba viața. Povestea lor evoluează de la o aventură idilică, trăită la limită, la o relație marcată de o tragedie inimaginabilă pe care cei doi o văd complet diferit.

Frida Kahlo și Diego RiveraFrida Kahlo de Christina Burrus

Editura Univers, 2007

Poți comanda cartea aici.

Povestea de dragoste dintre Frida Kahlo și Diego Rivera este una dintre cele mai celebre povești ale secolului XX. Chiar dacă nu a fost lipsită de scandaluri și despărțiri, obsesia și dragostea intensă și pasională a unuia pentru celălalt i-a ținut împreună peste 30 de ani. Mai mult, de-a lungul întregii lor relaţii, cei doi s-au influenţat reciproc în artă şi s-au sprijinit profesional.

Relația lor a fost surprinsă în Frida Kahlo, biografia care prezintă destinul unei femei remarcabile, recunoscută pentru talentul, curajul și determinarea de a face o schimbare în lume. Cei doi artiști, Frida și Diego, au trăit un sfert de secol de pasiune, dezamăgiri repetate, dispute, infidelități de ambele părți, dar și o mare dragoste născută din devotament și admirație.

Grace Kelly și Prințul RainierNe vedem în Monaco! de Hazel Gaynor, Heather Webb

Editura Corint, 2020, traducere de Dorina Tataran

Poți comanda cartea aici.

Grația și talentul lui Grace Kelly, actrița răsplătită cu un Oscar, trei Globuri de Aur și multe alte premii din lumea filmului, au fascinat o lume întreagă, indiferent de continent sau clasă socială. Actrița a devenit Grace de Monaco după căsătoria cu prințul Rainier, renunțând la carieră pentru a se dedica familiei. Mai întâi în secret, apoi în văzul lumii întregi, idila lor a devenit o adevărată poveste de dragoste, iar nunta celor doi, numită „nunta secolului XX”, a unit în mod spectaculos glamourul hollywoodian cu sobrietatea monarhică.

Ne vedem în Monaco!are ca sursă de inspirație povestea de dragoste celebră dintre Grace Kelly și prințul Rainier de Monaco și te poartă într-o aventură strălucitoare pe Coasta de Azur, făcându-te martor la nunta legendară din anii 1950.

Ecaterina cea Mare și Grigori PotemkinEcaterina cea Mare și Potemkin. O poveste de dragoste imperială de Simon Sebag Montefiore

Editura Trei, 2016, traducere de Veronica Tomescu

Poți comanda cartea aici.

Iubirea de la Curtea Imperială a Rusiei, aceea dintre Ecaterina cea Mare și tânărul ofițer de gardă, Grigori Potemkin, este una dintre cele mai celebre povești de dragoste din istorie. După lovitura de stat care avea să o aducă pe Ecaterina la tron, în cei treizeci de ani care au urmat, Potemkin devine iubitul ei, partener la domnie şi soţ într-o căsătorie secretă, care lăsa libertate amândurora. Geniul politic și diplomatic al lui Potemkin, alături de orientarea Ecaterinei spre cultură, știință și artă, au făcut ca această perioadă să fie numită Epoca Iluminată.

Ecaterina cea Mare și Potemkin este o biografie istorică impresionantă și o cronică a relației tumultoase și fascinante dintre Potemkin și Ecaterina, două personalități puternice care au influențat cursul istoriei. Aceasta surprinde dimensiunea umană, pasională a cuplului, care își trăiește cu intensitate povestea de dragoste până la final.

Marc Antoniu și CleopatraAntoniu și Cleopatra de Diana preston

Editura Corint, 2015, traducere de Mirela Popescu

Poți comanda cartea aici.

Generalul roman, fost locotenent al lui Iulius Cezar, o întâlnește pe regina Egiptului pentru prima dată în anul 41 î.Hr. la Tars, undeva în sudul Turciei de astăzi. Apariția Cleopatrei, costumată în Venus, zeița iubirii la romani, l-a făcut pe Marc Antoniu să se îndrăgostească pe loc de ea. Aşa a început una dintre cele mai celebre poveşti de dragoste din toate timpurile, o poveste care a durat unsprezece ani.

Antoniu și Cleopatrate ajută să descoperi și să înțelegi mai bine contextul politic și social de la acea vreme și scena istorică pe care s-a desfășurat povestea celor doi conducători. Dragostea lor s-a încheiat tragic, în anul 31 î.Hr. În bătălia de la Actium, în vestul Greciei, flota lui Octavian a înfrânt forţele reunite ale lui Antoniu şi ale Cleopatrei, iar cei doi au fugit în Egipt. Marc Antoniu s-a sinucis convins fiind că cea pe care o iubise a murit și, conform legendelor, Cleopatra s-a lăsat mușcată de un șarpe veninos.

John Lennon & Yoko OnoJohn Lennon & Yoko Ono de James Woodall

Editura paralela 45, 2003

Poți comanda cartea aici.

Povestea de dragoste dintre John Lennon și Yoko Ono a fost pe cât de celebră, pe atât de controversată. Atunci când a cunoscut-o pe japoneza de 33 de ani, John Lennon împlinise 26 de ani, era căsătorit și deja extrem de cunoscut în toată lumea datorită trupei The Beatles. La scurt timp a înaintat cererea de divorț, iar patru luni mai târziu avea să se căsătorească din nou, de data asta cu cea care va fi marea lui iubire.

Despre relația lor tumultoasă, cu împăcări și despărțiri, despre modul în care fiecare a influențat viața celuilalt și cum a evoluat povestea lor, despre toate acestea și multe altele vorbește cartea lui James Woodall – John Lennon & Yoko Ono. Pentru John, Yoko a reprezentat un suflet care-i împărtășea viziunea suprarealistă asupra lumii și care, ca și el, susținea unitatea dintre artă și erotism.

Carol I și Regina Elisabeta – „Cu iubire tandră, Elisabeta“. „Mereu al tău credincios, Carol“ Corespondența perechii regale

Editura Humanitas, 2020, traducere de Silvia Irina Zimmerman, Romanița Constantinescu

Poți comanda cartea aici.

În anul 1869, Elisabeta îl cunoaşte la Köln pe cel care era deja de trei ani principele României, Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, iar cei doi trăiesc o frumoasă poveste de dragoste, încununată la scurtă vreme de logodnă. Chiar dacă erau două firi complet diferite, el de fier, cumpătat și sobru în vorbire, ea pătimaşă, cu capul în nori, impulsivă și generoasă, dragostea lor a fost una extrem de puternică.

„Cu iubire tandră, Elisabeta“. „Mereu al tău credincios, Carol“, scrisorile pe care regele Carol I și regina Elisabeta și le-au trimis din perioada logodnei și până la finalul vieții dezvăluie un cuplu matur, care avea parte atât de momente de tandrețe, cât și de griji și frici. Doi oameni preocupați de fericirea și tristețile celuilalt, dar și de probleme precum războiul, relațiile cu liderii politici și eforturile de modernizare a țării.

Prințul Harry și Meghan MarkleHarry și Meghan. Drumul spre libertate de Omid Scobie, Carolyn Durand

Editura Publisol, 2021, traducere de Dorina Tătăran

Poți comanda cartea aici.

Printre acele iubiri celebre care au fascinat milioane de oameni în întreaga lume se numără și cea dintre Prințul Harry și Meghan Markle. O poveste de dragoste modernă care a stârnit numeroase dezbateri și a revoluționat cutumele Casei Regale Britanice. El, prinț și unul dintre moștenitorii reginei Elisabeta a II-a, se căsătorește cu o actriță catolică, cu trei ani mai în vârstă decât el și divorțată.

Harry și Meghan. Drumul spre libertate arată cum, încă de la început, povestea lor de dragoste a fost pusă sub semnul întrebării și au fost nevoiți să facă anumite sacrificii pentru a rămâne împreună. Este biografia neoficială a Ducelui și Ducesei de Sussex, care prezintă viața cuplului princiar începând cu primele întâlniri romantice și încheind cu perioada în care au ales să se distanțeze de Casa Regală.

Fiecare dintre aceste povești deschide o nouă poartă către universul dragostei, te face să înțelegi mai bine toate frământările, suferințele și frumusețea acelor iubiri care au trecut testul timpului și care au inspirat o lume întreagă. Descoperă mai multe astfel de povești de iubire, de data aceasta prin prisma celor mai celebre cupluri din literatură sau citește recomandările noastre de cărți de dragoste, care explorează iubirea sub toate formele ei.

Iar dacă vrei să-ți surprinzi perechea aruncă un ochi și pe selecțiile noastre de idei de cadouri pentru iubit și idei de cadouri pentru iubită.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.