carti sex feature

15 cărți despre sex: aproape totul despre sexualitate, imaginea de sine și relații împlinite

Modul în care ne conectăm cu dorințele și nevoile corpului nostru se schimbă în funcție de diferitele etape din viața noastră, iar sexualitatea este un act natural care face parte din noi. Cu toate acestea, deși trăim într-o epocă modernă, emancipată și mai deschisă, sexul este în continuare un subiect tabu și dificil de discutat atât în cuplu, cât și în familie sau cu specialiști din domeniul medical sau psihologic.

De aceea, îți propunem o selecție de cărți despre sex care te vor ajuta să înțelegi mai bine sexualitatea în toată complexitatea ei, de la modul în care este percepută intimitatea în societate, la terapii sexuale pentru a reaprinde pasiunea și depășirea dificultăților sau acceptarea unei anumite orientări sexuale. Lecturi profunde care, deși pornesc de la tema sexualității, te poartă prin ramuri dintre cele mai diverse, fie că este vorba de sociologie, antropologie, dezvoltare personală, psihologie sau medicină.

Arta sexualității de Emily Nagosky

Editura Globo, 2019

Poți comanda cartea aici.

Te-ai gândit vreodată cât de important este, de fapt, sexul atât pentru starea ta de bine, cât și pentru dinamica relației? Arta sexualității vorbește deschis despre sexualitatea feminină, despre dorință și despre motivele pentru care unele cupluri nu mai fac sex și cum ar putea remedia lucrurile. Stresul, starea de spirit, încrederea și percepția asupra propriului corp sunt unii dintre factorii principali pentru o viață sexuală împlinită.

Demontând mituri și rețete despre sexualitate și viața sexuală a femeilor, Arta sexualității invită la acceptare, explorare și normalizare. O lectură care scoate în evidență faptul că fiecare femeie are propria eisexualitate unică, ca o amprentă, și că femeile variază mai mult decât bărbații pe plan biologic și sexual. Una dintre cele mai interesante cărți despre sex, de citit dacă vrei să-ți înțelegi mai bine emoțiile, blocajele, stilul de atașament și cum să te protejezi în relații.

Trei femei de Lisa Taddeo

Editura Litera, 2019, traducere de Carmen Iulia Bourceanu

Poți comanda cartea aici.

Trei femei pune laolaltă poveștile a trei femei extrem de diferite, care au totuși multe lucruri în comun atât între ele, dar și cu multe alte femei din întreaga lume: abisul, abandonul, rușinea, vinovăția, iubirea irațională, sălbaticul, trauma. Lina, casnică şi mamă, este prizonieră într-o căsnicie care şi-a pierdut pasiunea. Maggie, o elevă de liceu de 17 ani, are o relaţie cu profesorul ei de engleză și Sloane – proprietară frumoasă, rafinată şi plină de succes a unui restaurant e căsătorită cu un bărbat căruia îi place să o urmărească făcând sex cu alte persoane.

Una dintre cele mai bune și mai incitante cărți despre dorință și sexulitate, Trei femei are la bază ani de documentare riguroasă şi este relatată cu o francheţe şi o naturaleţe care nu menajează cititorul. O carte care te provoacă să gândești în afara tiparelor și care expune într-un mod tulburător fragilitatea, complexitatea şi inegalitatea cu care se confruntă dorinţa feminină.

Cum să ne gândim mai mult la sex de Alain de Botton

Editura Vellant, 2014, traducere de Mihaela Ghiță

Poți comanda cartea aici.

De ce discuțiile despre sex incomodează? De ce sexul este încă un subiect tabu care trebuie trecut sub tăcere? Sunt câteva dintre întrebările la care Alain de Botton încearcă să răspundă, insistând asupra echilibrului dintre dragoste şi dorinţă, aventură și devotament. Totodată, încearcă să identifice un limbaj, universal daca ar fi posibil, cu ajutorul căruia să reușim să ne exprimăm onest, dezinhibat dorințele și nevoile în materie de viață intimă.

Discutând subiecte precum fetişismul, adulterul sau pornografia, Cum să ne gândim mai mult la sex dezbate problemele sexualităţii moderne, oferindu-ne o perspectivă care ne ajută să ne gândim mai profund şi mai înțelept la sex.

Dezvăluirea sinelui tău sexual de Libby Bennett și Ginger Holczer

Editura Trei, 2020, traducere de Radu Filip

Poți comanda cartea aici.

Cât de des reflectezi la dorințele sau la prejudecățile tale privind sexualitatea și cât de ușor îți este să vorbești cu partenerul despre nevoile tale? Dorința și comunicarea sunt cele care stau la baza oricărui tip de relație echilibrată, mai ales atunci când este vorba despre aspecte mai dificil de abordat, cum este sexul. Pe de o parte, găsim povești despre cazuri reale, ca să ne putem înțelege și accepta mai ușor și, pe de altă parte, o serie de exerciții de pus în aplicare singuri sau împreună cu partenerul.

Bogată în explicații psihologice și fiziologice, Dezvăluirea sinelui tău sexual te ajută să devii mai conștient de propria sexualitate și să discuți deschis și informat despre acest aspect cu partenerul, dar și cu copiii sau cu specialiștii din domeniul medical sau psihologic.

Feminist(ă) Feminiști de Chimamanda Ngozi Adichie

Editura Black Button Books, 2016, traducere de Anca Dumitrescu

Poți comanda cartea aici.

Feminist(ă) Feminiști este o versiune extinsă a discursului pe care Chimamanda Ngozi Adichie l-a ținut în 2012 la TedxEuston. E un manifest puternic pe tema feminismului, bazat pe experiența proprie și profunda înțelegere a realităților deseori mascate ale politicilor de gen, care introduce ipoteza unei societăți în care egalitatea între sexe este cât se poate de reală.

Feminist(ă) Feminiști este o explorare profundă și remarcabilă despre ce înseamnă să fii femeie și scoate în evidență probleme precum educația și sexualitatea. Totodată este și un apel convingător la toate motivele pentru care cu toții ar trebui să fim feminiști.

Testosteron Rex de Cordelia Fine

Editura Curtea Veche, 2020, traducere de Ioana Pătrășcanu

Poți comanda cartea aici.

Testosteron Rex oferă o nouă perspectivă asupra sexului și ce înseamnă masculin și feminin dincolo de rolurile standard – bărbatul, vânător și protector al casei, iar femeia, cea care are grijă de casă și familie. Cartea expune dovezi dintre cele mai diverse legate de faptul că inegalitatea între sexe este de factură culturală și nu naturală. Cu alte cuvinte, a fi bărbat sau femeie nu este suficient pentru a te transforma în versiunea pe care societatea o atribuie ideii de masculinitate și feminitate.

Foame. Memoriile corpului (meu) de Roxane Gay

Editura Black Button Books, 2019, traducere de Aurelia Ulici

Poți comanda cartea aici.

Romanul autobiografic Foame prezintă o confesiune sinceră despre mâncare, greutate și imaginea de sine. Nu este o carte care cerșește milă sau care încearcă să manipuleze cititorul, e pur și simplu povestea și adevărul unei femei. Roxane Gay vorbește într-un mod sincer și tranșant despre agresiune, despre traume, despre acțiunile îndreptate către acceptarea oamenilor supraponderali.

Foame este o poveste despre vulnerabilitate și curaj, în care ai prilejul să fii martor la unele dintre cele mai intime experiențe, bucurii și dureri ale protagonistei. O carte incredibilă care scoate la iveală puterea extraordinară a victimelor și supraviețuitorilor diferitor tulburări de alimentație și a diferitor forme de asalt.

Inteligența erotică de Esther Perel

Editura Curtea Veche, 2018, traducere de Maria Loredana Dulcea

Poți comanda cartea aici.

Sexualitatea este sursa noastră de vitalitate și un factor important pentru starea noastră de bine și echilibru în relația cu partenerul. Suntem ființe sexuale și avem cu toții nevoie de intimitate, de dorințe împlinite și plăcere. Pe de altă parte, cultura noastră nu ne oferă o educație sexuală adecvată, iar dragostea sigură și confortabilă poate intra în conflict cu pasiunea. Există o tensiune între nevoia noastră de stabilitate și nevoia de pasiune. E mai greu să îți dorești ceva ce ai și mai simplu să tânjești la ceva ce e departe.

Una dintre cele mai interesante cărți despre sex și sexualitate, Inteligența erotică este o lectură pe care merită să o parcurgi fie pentru că îți dorești mai multă pasiune în viața de cuplu, fie pentru că dorința sexuală a scăzut sau pur și simplu pentru a înțelege nevoile erotice la un nivel mult mai profund.

Body Brilliant de Nicola Morgan

Editura Hachette Children’s Group, 2019

Poți comanda cartea aici.

Body Brilliant explorează presiunile psihologice care ne fac să ne privim corpul într-un anumit mod, fie pozitiv sau negativ, și ia în considerare transformările prin care trec adolescenții, identitatea de gen, sexualitatea și orientarea sexuală care poate afecta imaginea de sine.

Body Brilliant te încurajează să privești diferențele într-un mod pozitiv și să înțelegi că varietatea este un lucru extraordinar. Să fii tu însuți este mult mai important decât să fii ca toți ceilalți.

Alchimia energiei sexuale de Mantak Chia

Editura Curtea Veche, 2016, traducere de Mihaela Ivanuș

Poți comanda cartea aici.

Alchimia energiei sexualete învață cum să transformi energia negativă în energie pozitivă, cum să atingi o stare de relaxare totală, să meditezi în armonie cu universul, să obţii un echilibru emoţional desăvârșit și libertatea sexuală. O selecție de tehnici, meditaţii și exerciţii specifice taoismului, pe care însă le poate pune în aplicare oricine cu multă ușurinţă, indiferent de apartenenţa religioasă ori de convingeri, prin care să-ți descoperi nebănuitul potențial fizic și spiritual.

Dragostea modernă de Aziz Ansari și Eric Klinenberg

Editura Publica, 2016, traducere de Emanuela Ignatoiu-Sora

Poți comanda cartea aici.

Dragostea modernă abordează ideea de cuplu din zilele noastre și face o paralelă cu modul în care era privită iubirea pe vremea părinților sau a bunicilor. O cercetare realizată în toată lumea, din Argentina sau New York până în Japonia, principala metodă sociologică folosită fiind focus grupul. În urmă cu câteva decenii, oamenii îşi găseau pe cineva în cartierele în care locuiau, se căsătoreau și făceau un copil destul de rapid, în timp ce acum oamenii se căsătoresc mai târziu ca niciodată sau acceptă singurătatea ca fiind ceva absolut normal.

Dragostea modernă îmbină într-un mod interesant o cercetare sociologică de ultimă oră cu  umorul și oferă o perspectivă pe cât de inedită, pe atât de haioasă despre cum sunt privite relațiile astăzi. Marea problemă a generațiilor actuale este că oamenii nu mai acordă timp pentru a se conecta unii cu ceilalți și a se cunoaște cu adevărat, atât la nivel fizic, cât și psihic.

So Tell Me About the Last Time You Had Sex de Ian Kerner

Editura Scribe Publications, 2021

Poți comanda cartea aici.

Gândește-te la ultima oară când ai făcut sex. Cine a avut inițiativa? Când și unde s-a întâmplat? Ce te-a făcut să te simți incomod și de ce? Ai simțit că ai pierdut din plăcere și conexiune, te-ai simțit dezamăgit sau chiar rușinat? Ian Kerner, un renumit terapeut sexual, îți arată cum să construiești o viață sexuală potrivită ție și să-ți dai seama ce elemente funcționează și care nu, dar și cum să rezolvi diverse probleme care apar: de la dorință scăzută la lipsa orgasmului.

Bazându-se pe ultimele cercetări în domeniu, dar și pe experiența personală în depășirea problemelor ce țin de intimitate, So Tell Me About the Last Time You Had Sex este un ghid pas cu pas despre cum să-ți transformi viața sexuală.

Sex work is work, o poveste transgen de Antonella Lerca Duda

Editura frACTalia, 2020

Poți comanda cartea aici.

Sex work is work, o poveste transgen spune povestea Antonellei Lerca Duda, una dintre cele mai puternice și mai complexe voci ale activismului din România. O carte care expune gravele probleme ale unei lumi în care încă există inegalitate economică, transfobie și rasism. Ești purtat cu energie și, uneori, cu umor printr-o poveste despre aspectele muncii sexuale, despre condiția de muncitoare migrantă și iluzia unei vieți mai bune în străinătate.

Iubire, dorință și traumă de Franz Ruppert

Editura Trei, 2021, traducere de Violeta Dincă

Poți comanda cartea aici.

Iubire, dorință și traumăoferă răspunsuri la unele dintre cele mai importante întrebări legate de sexualitate, intimitate și dorință. Având la bază teorie, dar și rezultate numeroase metode practice, cartea te ajută să înțelegi mai bine cum ajunge sexualitatea să devină o experiență care ne dă peste cap întreaga viață, de ce unele persoane nu se simt confortabil în propriul corp și ar prefera să aibă un alt sex sau ce este sexulitatea și când poate fi o experiență plăcută și satisfăcătoare.

Sex Matters de Alyson McGregor

Editura Quercus, 2021

Poți comanda cartea aici.

Sex Matters abordează una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă femeile în ceea ce privește sănătatea: toate metodele de cercetare și practică medicală au fost studiate în special pe bărbați, ignorând diferențele biologice, fiziologice și emoționale dintre o femeie și un bărbat. O neglijare care pune constant în pericol viața multor femei.

Dr. Alyson McGregor, expert în medicina bazată pe gen, nu doar că explorează aceste diferențe în profunzimea lor, ci oferă și sugestii clare care pot fi puse în practică, astfel încât să fie posibilă o schimbare și o reinventare a medicinei moderne.

Explorează rafturile Cărturești și descoperă cărți despre sex și sexualitate care te ajută să-ți înțelegi mai bine corpul și dorințele și să construiești relații sănătoase: de la biografii, la cărți de dezvoltare personală, medicină, psihologie sau povești de viață incredibile care abordează teme precum identitatea de gen, feminism sau orientarea sexuală.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.