carti noi feature

Ce cărți noi mai citim: 17 recomandări faine pe care să le pui pe lista de lectură

Beneficiile cititului sunt nenumărate. Ne ajută să fim mai creativi, să ne învingem frica, să fim empatici și înțelegători, să conștientizăm pericolele și să abordăm cu discernământ lucrurile care ne ies în cale. Un alt beneficiu este acela că ne deschid uși către lumi fascinante în care putem evada, ne oferă șansa de a reflecta, de a descoperi povești surprinzătoare și a înțelege altfel lucrurile prin vocile autorilor preferați sau prin ale celor abia descoperiți.

Împărtășind aceeași curiozitate și bucurie de a descoperi lucruri noi, am adunat mai jos recomandările noastre de cărți nou apărute, de ficțiune și memorialistică, pe care merită să le pui pe lista de provocări la început de an. Vorbim despre noutăți editoriale pline de magie, lumi incredibile, povești de viață care te țin cu sufletul la gură și personaje captivante și diverse.

Iernile sufletului de Katherine May

Editura Nemira, 2021, traducere de Andreea Călin

Poți comanda cartea aici.

Iernile sufletului oferă o perspectivă plină de speranță despre cum să îmbrățișezi perioadele dificile și momentele grele și să le privești mai degrabă ca pe niște șanse de a te dezvolta. Katherine May descrie această „iarnă a sufletului” ca fiind o perioadă de pârghie în viață, în care ești rupt de lume, respins, blocat, fără posibilitatea de a evolua.

Folosind exemple din literatură, mitologie sau lumea naturală, Iernile sufletului pune la un loc o serie de lecții inspiraționale despre puterea eliberatoare a odihnei și a refugiului. E o analiză care explică cu blândețe și căldură că toate perioadele grele au sensul lor și că trebuie să ne oprim din încercarea de a le ignora sau de le privi ca pe un eșec.

Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian

Editura Humanitas Fiction, 2021, traducere de Luana Schidu

Poți comanda cartea aici.

Viața locuitorilor din Maran, un sat ce se stinge pe o culme stâncoasă, rupt de restul lumii, e suspendată într-un altfel de timp, în care faptele bune sau rele se întind asupra urmașilor, croind numele unei familii, păstrând istoria unor vieți care vin de undeva de departe și își fac loc liniștit spre prezent. Anatolia, a cărei viață a fost marcată de suferință, luptă și îndârjire, dar și de evenimente providențiale și semne inexplicabile, este, la 58 de ani, cea mai tânără locuitoare a micii așezări din vârf de munte.

Cu o scriitură magică, dureroasă și captivantă, Din cer au căzut trei mere te poartă într-un univers arhaic de basm, în care mitul și realitatea se împletesc într-un mod care cu greu poate fi pus la îndoială chiar și de către cei mai sceptici. O poveste plină de tandrețe, umor, magie și întâmplări inexplicabile despre o lume care îți demonstrează că viața întotdeauna găsește o cale de a merge mai departe.

Undă verde de Matthew McConaughey

Editura RAO, 2021

Poți comanda cartea aici.

Undă verde, volumul de memorii al actorului Matthew McConaughey, vorbește despre viață ca despre o călătorie în care prinzi la semafor uneori lumina verde, altădată galbenă sau roșie. Într-o manieră optimistă, dar cât se poate de realistă, Matthew McConaughey oferă rețeta lui despre cum am putea fi un pic mai fericiți, mai împăcați cu noi înșine și cum să alegem mai bine lucrurile pentru care merită să luptăm.

Confiteor de Jaume Cabré

Editura Pandora M, 2021, traducere de Jana Balacciu Matei

Poți comanda cartea aici.

Confiteor spune povestea lui Adrià Ardevol, un copil minune care se naște într-o familie lipsită de iubire, cu un tată aspru și distant și o mamă aproape în întregime preocupată de alte lucruri. Adrià crește învățând să-și spioneze părinții și să-și ascundă sentimentele și este martor al pasiunii tatălui său pentru obiectele de anticariat, în special pentru o misterioasă și prețioasă vioară ce-și are propriul nume. Vioara devine un element central al romanului, iar istoria ei se confundă cu istoria Europei.

Confiteor este o lungă incursiune în viața lui Adrià Ardevol, scrisă sub forma unei confesiuni, pe care acesta simte nevoia să o facă pentru a profita de ultimele luni de luciditate. O poveste care se întinde de-a lungul a cinci secole de istorie, de la inchiziție la nazism, și care aduce în prim plan un personaj aparte: o vioară Storioni, trecută prin mâinile și viețile atâtor oameni, cauză a atâtor nenorociri, ca o încercare de a înțelege problema răului.

Mă găsești când vrei de Lavinia Braniște

Editura Polirom, 2021

Poți comanda cartea aici.

În timpul unui zbor spre Amsterdam, Maria și Victor se îndrăgostesc, iar atracția pe care o simt unul față de celălalt îi împinge rapid într-o relație intensă. La scurt timp după ce devin un cuplu, apar însă și problemele din pricina modului în care cei doi privesc și trăiesc relația. El este un bărbat misterios, sigur pe el, cu idei adânc înrădăcinate în preconcepțiile din trecut în care bărbatul este autoritatea supremă, pe când ea este o femeie ce poartă cu sine eșecul tuturor relațiilor la care a fost martoră, începând cu cea a părinților ei.

În topul cărților bestseller, Mă găsești când vrei este anatomia unei relații disfuncționale care are partea ei de umbră și partea ei de lumină. Cartea prezintă o analiză voit detașată despre modul în care continuăm să iubim un om și după despărțire, despre ideea că oamenii par altfel la prima vedere, nu neapărat pentru că ar face asta intenționat, ci pentru că imaginația proiectează pentru noi tot felul de chipuri care nu se potrivesc întotdeauna cu realitatea.

Sânge auriu de Namina Forna

Editura trei, 2021, traducere de Irina Marina Bortoi

Poți comanda cartea aici.

Într-o societate patriarhală, Ceremonia Purității împarte adolescentele în pe de o parte, pure și vrednice să devină soții supuse și, pe de altă parte, în impure, blamate și marginalizate. În ziua ceremoniei, sângele lui Deka curge auriu – culoarea impurității, ceea ce poate să aibă consecințe mai grave decât moartea. O femeie misterioasă îi oferă posibilitatea să se înroleze într-o armată formată din tinere ca ea – „alaki“ –  fete aproape nemuritoare, cu abilități supraomenești, singurele capabile să lupte împotriva celui mai mare pericol care pândește imperiul.

Printre cele mai bune cărți fantasy nou apărute, Sânge auriu aduce în discuție teme importante în societatea actuală – abuz, discriminare, asuprire și inegalitatea de gen. Povestea te poartă într-o lume plină de mister, magie, dar totodată o lume inegală în care femeile sunt văzute ca un bun. Dincolo de toate acestea, descoperi personaje captivante și diverse care îți arată că puterea se află în fiecare dintre noi, trebuie doar să o lăsăm să iasă la suprafață.

Neliniștea serii de Marieke Lucas Rijneveld

Editura Pandora M, 2021, traducere de Cătălina Oșlobanu, Alexa Stoicescu

Poți comanda cartea aici.

Neliniștea serii urmărește povestea unei familii care deține o fermă de animale într-o zonă rurală nespecificată, un spațiu unde inocența se întâlnește într-un mod intim cu violența și unde orice semn de risipă ori de distracție e aproape un păcat. Personajul central este Jas, o fetiță de zece ani, care se luptă cu anxietatea și neliniștea și care a descoperit un mod doar al ei de a privi lumea. Într-o dimineață rece de iarnă, viața familiei este dată peste cap de un accident tragic, iar Jas este convinsă că totul s-a petrecut din vina ei.

Roman distins în 2020 cu International Booker Prize, Neliniștea serii este o poveste dureros de sinceră, dezgolită de orice urmă de delicatețe sau inhibiție. O lectură răscolitoare și o meditație profundă asupra modului în care oamenii reacționează atunci când sunt loviți brusc de o pierdere și sunt scoși cu asprime din normalitatea cu care erau obișnuiți.

Un băiat ca toți ceilalți de Lorenzo Marone

Editura Humanitas Fiction, 2021, traducere de Gabriela Lungu

Poți comanda cartea aici.

Un băiat ca toți ceilalți spune povestea lui Mimì, un copil de doisprezece ani cu rezultate excelente la școală și o pasiune aparte pentru benzile desenate cu supereroi. În 1985, Mimì îl cunoaște pe Giancarlo Siani, supereroul său personal și nimeni altul decât tânărul jurnalist de la Il Mattino, care avea să își piardă viața în numele adevărului. În zilele premergătoare asasinării lui Giancarlo de către mafie, Mimì descoperă însemnătatea prieteniei, importanța cuvintelor și a curajului și că supereroii există și în viața reală.

Printre cărțile nou apărute pe care cu greu le vei putea lăsa din mână, Un băiat ca toți ceilalți surprinde cu multă căldură, profunzime și nostalgie lumea copilăriei și importanța alegerilor care ne modelează destinul și viața. O lecție extraordinară despre curajul de a lupta de partea binelui, despre speranță, prietenie, despre adevăr și valoarea cuvintelor.

Cele zece mii de uși ale lui January de Alix E. Harrow

Editura Paladin, 2021, traducere de Oana Cristea

Poți comanda cartea aici.

January este o copilă curioasă, cu o imaginație bogată, care își petrece zilele mai mult singură, în inima reședinței Locke. Ori de câte ori simte că nu-și găsește locul și vrea să evadeze din lumea ei tristă, citește o carte, pentru că fiecare poveste poate deschide o ușă spre o altă lume. Într-o zi, January găsește o carte misterioasă într-un cufăr albastru, o carte care deschide mai multe uși, iar în spatele uneia dintre ele descoperă adevărata ei poveste de viață.

Printre noutățile editoriale pe care merită să le citești dacă vrei să te lași purtat într-o lume fascinantă, se numără cu siguranță Cele zece mii de uși ale lui January. Dincolo de aventurile palpitante și elementele fantasy, cartea este o poveste despre cât de importante sunt visele noastre și de ce ne dorim atât de tare, uneori, să găsim o ușă către un loc nou.

Zahăr ars de Avni Doshi

Editura Humanitas Fiction, 2021, traducere de Anca Dumitru

Poți comanda cartea aici.

Zahăr ars prezintă o relație complexă și dificilă între o mamă și o fiică – Tara, respectiv Antara, dar și între trecut și prezent, un prezent tot mai șters și mai fad odată cu stabilirea diagnosticului mamei: demență, care continuă să-i șteargă din amintiri. Pe unele dintre ele chiar dorea să le uite. Maternitatea și dragostea necondiționată sunt profund examinate, iar ambivalența sentimentelor care le leagă pe cele două femei le face să-și rescrie în permanență relația. Povestită din perspectiva fiicei, cartea portretizează o relație toxică, aproape distructivă.

Nominalizat la Women’s Prize For Fiction 2021, Zahăr ars vorbește cu o franchețe și o intensitate care nu menajează deloc cititorul despre resentimentele dintre mamă și fiică și despre rănile profunde și intime pe care le ascunde o relație nesănătoasă de dependență.

Iubita pictorului de Simone van der Vlugt

Editura Polirom, 2021, traducere de Gheorghe Nicolaescu

Poți comanda cartea aici.

Iubita pictorului împletește cât se poate de firesc istoria cu fantezia și oferă o perspectivă surprinzătoare asupra unei părţi importante din biografia lui Rembrandt. Geertje Dircx este femeia care l-a crescut pe fiul artistului, Titus, iar după moartea primei soții a lui Rembrandt, venerata Saskia, i-a devenit iubită. Dacă, pentru admiratorii pictorului, Geertje Dircx este o prezență mai curand malefică și un nume detestat, cartea prezintă personajul într-o cu totul altă lumină și ne face cunoștință cu un destin tragic.

Folosind în egală măsură informații istorice și elemente de ficțiune, Iubita pictorului te poartă cu pasiune și melancolie în atmosfera Amsterdamului din secolul al XVII-lea, în încercarea de a reevalua și reabilita imaginea unui personaj cu o imagine profund negativă și o eroină uitată a istoriei.

Serenadă pentru Nadia de Zülfü Livaneli

Editura Humanitas Fiction, 2021, traducere de Luminița Munteanu

Poți comanda cartea aici.

În Istanbul, anul 2001, Maya Duran lucrează pentru universitate, e divorțată și își crește singură fiul adolescent. Viața ei decurge într-un ritm alert și haotic, între monitorizarea imaginii publice a rectorului și a instituției și întâmpinarea delegațiilor ce vin și pleacă. Asta până într-o zi când vizita unui profesor de drept de la Harvard de origine germană, care nu părea să iasă din tiparul obișnuit, se va dovedi o întâlnire crucială care o va marca pe tânăra Maya.

Printre cele mai frumoase și interesante cărți nou apărute se află și Serenadă pentru Nadia, o poveste despre dragoste, vinovăție și despre cât de mult îți poate influența destinul geografia și locul în care te naști. Învăluit într-o dulce și apăsătoare melancolie, romanul îți deschide ochii către ororile nesfârșite ale oamenilor, capabili de cruzime și necruțare, dar te face, totodată, martor la puterea vindecătoare a compasiunii.

Fizica tristeții de Gheorghi Gospodinov

Editura Pandora M, 2021, traducere de Cătălina Puiu

Poți comanda cartea aici.

În Fizica tristeții, naratorul te poartă într-un labirint creat din povești despre propria familie, sărind dintr-o epocă în alta și dintr-o perspectivă în alta. Parte saga de familie, parte poveste despre maturitate cu elemente subtile de realism magic, naratorul folosește mitul Minotaurului ca pe o metaforă structurantă. Minotaurul este o victimă care nu poate să-și aleagă propria formă de existență, el este inocența abandonată mult prea devreme, secretul bine păstrat din pivnițe, arhive și demisoluri.

Filosofică, dinamică și incredibil de amuzantă pe alocuri, Fizica tristeții vorbește despre empatia pe care fiecare dintre noi o are în copilărie, dar pe care uneori ajungem să o pierdem la maturitate, și despre cum istoria unei familii se împletește în mod poetic cu istoria secolului XX.

Romanul Oxfordului de Javier Marías

Editura Litera, 2021, traducere de Tudora Șandru Mehedinți

Poți comanda cartea aici.

Romanul Oxfordului este povestea unui profesor spaniol invitat să predea la Oxford. Acesta privește celebrul centru universitar uneori cu detașare, alteori cu uimire, dar și cu un oarecare dezgust față de capriciile și vanitatea care îi caracterizează, în viziunea sa, pe englezi. În existența aparent amorțită a profesorului la Oxford, intervin una câte una diverse lucruri care îl destabilizează: confruntări de opinii, prietenii neașteptate, schimburi de favoruri delicate, bârfe, adulter, competiții și înjunghieri pe la spate.

Ambițioasă, ironică, filosofică și, nu în ultimul rând, plină de compasiune, Romanul Oxfordului se numără printre cărțile nou apărute care îți trezesc curiozitatea și te fascinează încă de la primele pagini.

Vene rare de Flavius Ardelean

Editura Nemira, 2021

Poți comanda cartea aici.

Un miros dezgustător și pătrunzător se răspândește brusc în camera unui scriitor și îl întrerupe din lucrul la un nou roman, reușind să-l acapareze cu totul. Încercând să descopere sursa mirosului, descoperă ca acesta s-a răspândit cu repeziciune, făcându-i și pe ceilalți vecini să iasă la ferestre, căutând o explicație. Un univers inedit se deschide, în și printre blocuri, în apartamente, deasupra parcărilor și în subsoluri, dezvăluind personaje care mai de care mai hipnotizante, printre care și Rana Rece, Mâța Oarbă Atotvăzătoare sau Vene Rare.

Un tărâm fabulos, dar subtil de familiar se deschide în fața ta cu ajutorului romanului Vene rare. Fiecare bloc ascunde o întreagă lume, cu religia ei, cu propriii conducători, cu supuși, cu eroi, dar și cu cei care stau pe margine, cu sfinți, dar și cu idoli falși, zguduită de misterul din jurul unor mirosuri și dispariţii. Lumile descrise sunt atât de posibile, atât de autentice, încât te înspăimântă, dar te și fac să-ți pui întrebări, însă inexplicabilul devine o normă.

Locul secund de Rachel Cusk

Editura Litera, 2021, traducere de Justina Bandol

Poți comanda cartea aici.

O femeie care vrea să se redescopere invită un pictor faimos aflat la finalul carierei sale să petreacă un timp în casa ei de oaspeți, aflată într-o zonă izolată de coastă. Impresionată de tablourile lui, cu peisaje care par să rezoneze în mod straniu cu împrejurimile casei, femeia e convinsă că viziunea lui o poate ajuta să pătrundă misterul vieții și al casei ei.

Printre recomandările de cărți nou apărute, cărora merită să le acorzi atenție, se numără și Locul secund, o analiză incomodă, dar fascinantă a creativității și a condiționării de gen pe care o suportă libertatea. Prezența provocatoare a pictorului oferă cadrul pentru un studiu al destinului feminin și al privilegiului masculin, al geometriilor relațiilor umane și al luptei de a trăi moral în mod constant divizat între lumea interioară și cea exterioară.

Viața de apoi a poetului de Andrei Crăciun

Editura Nemira, 2021

Poți comanda cartea aici.

Viața de apoi a poetului se axează pe cât și ce rămâne în amintirea celor care te-au iubit după ce tu încetezi să mai exiști. Douăzeci de femei și voci narative se învârt în jurul lui Alexandru, poet, reporter și profesor, care acum nu mai trăiește decât prin amintirea celor ce l-au cunoscut. Fiecare dintre acestea își înșiră amintirile care le-au rămas de la Alexandru și ce au pătimit alături de el. Și totuși, să fi fost vreuna din ele vinovată de dispariția subită a poetului?

Viața de apoi a poetului se aventurează în mintea unor femei care au iubit cu pasiune, în încercarea de a imortaliza o lectură a nostalgiei și a oferi un posibil răspuns la întrebarea cât din tine rămâne în amintirea celor care te-au iubit? Fiecare dintre cele douăzeci de femei are propria versiune în ceea ce privește persoana lui Alexandru, însă timbrul vocilor este unul universal, iubirea fiind elementul de bază ce leagă amintirea de moartea poetului.

Descoperă personaje și lumi fascinante în paginile celor mai recente apariții de ficțiune și memorialistică, lasă-te inspirat de povești și memorii captivante, călătorește în Amsterdamul secolului al XVII-lea, în Istanbul, într-un București fabulos, sau află, unul câte unul, secretele unor tărâmuri pline de magie. Explorează rafturile Cărturești și pe carturesti.ro o gamă cât mai diversă de noutăți editoriale care îți vor satisface curiozitatea și plăcerea de a citi. Iar dacă vrei să descoperi care au fost cele mai vândute volume, aruncă un ochi pe topul cu cărți bestseller.



There are 2 comments

Add yours
  1. Stefan

    Locul Secund este un roman cu adevărat interesant și neconvențional. Rachel Cusk este o scriitoare talentată care conduce cititorul prin probleme serioase fără efort. Problema faimei artistice și abuzul ei este unul dintre subiectele pe care le abordează cu pricepere. Există, de asemenea, multe comentarii valoroase cu privire la minimizarea rolului femeilor și a opiniilor egoiste ale unor bărbați.
    Il recomand cu caldura, merită toate laudele primite.

  2. Corina

    Trei cărți plus încă 2 care nu sunt în această listă pleacă spre mine. 🙂 Undă verde de Matthew McConaughey,
    Sânge auriu de Namina Forna și Serenadă pentru Nadia de Zülfü Livaneli. Lectură plăcută!


Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.