SM_1080x1080px

Despre minte și corp cu Vlad Mixich. Recomandări de lectură pentru o viață sănătoasă

Un proiect în parteneriat cu Synevo

Foto: Alex Gâlmeanu

Vlad Mixich este specialist în politici de sănătate și publicist. A absolvit Medicina în România, un masterat în politici internaționale de sănătate la London School of Economics (UK) și a urmat o specializare în sănătate publică și management sanitar la Emory University (SUA). Încearcă să vindece sisteme de sănătate bolnave, prin urmare, a lucrat în proiecte de sănătate și economie sanitară în opt țări, pe trei continente. În prezent, lucrează în echipa de suport tehnic a Băncii Europene de Investiții, biroul din București, în cel mai mare proiect de infrastructură sanitară din România. Este expert independent numit de Parlamentul European în consiliul de administrație al Agenției Europene pentru Sănătate în Muncă și membru în board-ul Observatorului Român de Sănătate. A fost bursier Fulbright și lector invitat la Rollins School of Public Health din Statele Unite, precum și Eisenhower Fellow și Carter Fellow. De-a lungul anilor, Vlad a colaborat cu mai multe instituții media precum HotNews, Dilema Veche sau Deutsche Welle și a publicat la editura Humanitas cartea Fanaticii. Portretele a zece oameni cu vocație.

Cum nu există vreun panaceu, așa nu există nici diete miraculoase, poțiuni care să te facă să trăiești până la 100 de ani și rețete de asigurare a armoniei veșnice în cuplu. Sănătatea fiecăruia dintre noi e un concept mai complicat decât cartea sau emisiunea unui guru extrem de verde și extrem de fericit. Pentru că sănătatea noastră e un diamant cu multe fațete: trupul, sufletul și mintea prinse într-un dans cu mii de interacțiuni pe secundă. Fiecare dintre noi are în cap o întreagă galaxie, și aceasta nu e o metaforă căci numărul neuronilor noștri e egal cu numărul stelelor din Calea Lactee. Impresionant, nu?

Cărțile din lista care urmează vorbesc și povestesc acest diamant căruia îi spunem, generic, sănătatea noastră. Am citit fiecare dintre aceste cărți și vă asigur, cu încântare, că nu veți găsi în ele rețete. Rețetele sunt bune doar în bucătărie. În sănătate, ceea ce este bun este curiozitatea, știința de a citi corect date, discernământul de a face diferența între vraci și medici și cunoașterea. Citindu-le, veți afla mai multe despre cum funcționează cărămizile din care suntem construiți, veți descoperi întrebări noi și fațete ale diamantului la care nu v-ați mai gândit și, cel mai important, vă veți minuna. Vă veți minuna în fața complexității fascinante căreia îi spunem ființă umană. Vă veți minuna așa cum ne minunăm, noaptea, în fața frumuseții Căii Lactee. Doar că, de această dată, stelele sunt în noi.

Henry Marsh: Să nu faci rău

Chirurgii cei mai buni nu sunt cei care operează cel mai bine, ci aceia care își admit greșelile și învață din ele. Henry Marsh e un astfel de chirurg și cartea lui e ca un tunet. Cu un talent impresionant, Marsh povestește căderile și vârfurile uneia din cele mai spectaculoase specialități medicale: chirurgia pe creier.

Eula Biss: Despre imunitate

Într-o perioadă în care se vorbește foarte mult despre vaccinare, adevărul e că ne înțelegem foarte puțin fricile și anxietățile cu privire la vaccinuri. Eula Biss este acea mamă speriată care își povestește călătoria printre date științifice și anxietăți mediatice. Iar această carte e una de căpătâi pentru orice medic sau părinte care încearcă să înțeleagă, cu inima și creierul deschis, mai mult.

Oliver Sacks: Ochiul minții

Oh, nu știu cum să vi-l descriu pe Oliver Sacks. Un om de știință cu condei de vrăjitor și inimă de Moș Crăciun. Cărțile lui, oricare dintre ele, sunt minuni. Iar omul, cu care am interacționat o singură dată prin corespondență, este cel la a cărui moarte am plâns cum plângi la plecarea unui prieten drag.

Atul Gawande: Suntem muritori

Doctorul Gawande este, de departe, unul dintre oamenii care au influențat cel mai mult felul în care se practică medicina astăzi. Profesor la Harvard și chirurg, fiecare dintre cărțile lui sunt o revelație. Aceasta este despre un subiect de care ne temem, dar de care nu va scăpa niciunul dintre noi: cum murim astăzi în societățile occidentale și de ce trebuie să schimbăm asta.

Hans Rosling: Factfulness

Ca multe alte lucruri, datele pot fi înșelătoare și cel mai adesea mass-media nu le folosește ca instrument de făcut lumină, ci ca ingredient spre umflarea unor jumătăți de adevăruri. Rosling a fost cel mai fascinant statistician al sănătății publice pe care l-a dat Europa în ultimul secol (să-i urmăriți discursurile filmate), iar cartea aceasta te învață exact asta: cum să  navighezi printre manipulările mediatice și să citești datele în întregimea adevărului lor.

Siddhartha Mukherjee: Gena

Mukherjee e un fel de Șeherezadă a medicinei moderne. După cartea colosală în care povestește istoria cancerului, în Gena descrie drumul argonauților în halate albe spre cea mai importantă descoperire a medicinei. Mukherjee e un geniu care povestește o descoperire genială.

Simona Tivadar: Medicină, nutriție și bună dispoziție

M-am gândit de multe ori că Tivadar e unul din medicii români care dacă ar fi scris într-o limbă de circulație internațională ar fi devenit foarte celebră. Dar genul de celebritate inteligentă, cu bun-simț și realism din plin. De departe cea mai bună carte despre nutriție scrisă vreodată în limba română.

Alexandru Toma Pătrașcu: Povestiri despre epidemii și vaccinuri

În România, nu avem prea multe cărți de istoria medicinei scrise frumos și ușor de înțeles. Pătrașcu asta face aici: scrie o istorie a epidemiilor și vaccinurilor care risipește multe mituri și aduce la fel de multe nuanțe într-un subiect care nu va dispărea prea curând din viața noastră.

David Eagleman: Creierul. Povestea noastră

Despre galaxia pe care fiecare dintre noi o purtăm în cap și despre cum funcționează milioane de stele din ea. Eagleman descrie dansul biochimic fără de care niciunul dintre noi nu ar exista.

Matthew Walker: Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm

Cea mai ignorată terapie, cel mai ieftin medicament, cea mai rar prescrisă rețetă: un somn bun și sănătos. O abordare științifică și iscusit scrisă a unuia din cele mai mari mistere ale fiziologiei umane.

Cathryn Curtin: Primele 6 săptămâni cu bebe

Da, suntem părinți și, ca orice părinți, am cumpărat zeci de cărți care să ne ajute să navigăm prin primele săptămâni cu bebelușul nostru. Iar din toate, aceasta s-a dovedit cea mai utilă și cea mai plină.There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.