dsc04490

Recomandări boardgame-uri. Nu ca să pierdem timpul, ci ca să-l câștigăm alături de cei dragi.

Pentru că se află în categoria „trebuie”, statul în casă în aceste zile nu e ușor, deși, când îi ai alături pe toți ai tăi ar putea să semene și cu un timp furat, unul suspendat, în care ai în sfârșit ocazia să stai mai mult cu ei, să luați masa împreună și să desfășurați tot felul activități unii cu ceilalți. O metodă bună de a pune măcar pentru câteva ore între paranteze lumea exterioară și anxietățile care vin la pachet și de a descoperi resurse de răbdare. 

Boardgame-urile sunt în acest context o idee foarte bună de petrecere a timpului, iar în librăriile Carturesti și pe carturesti.ro ele vin acum și cu reduceri. 

Iată câteva dintre recomandările noastre și de ce le considerăm potrivite:

Dixit, un joc cu cărți ilustrate, care beneficiază de foarte multe recomandări în rândul iubitorilor de boargameuri și are la activ nu mai puțin de 30 de premii internaționale. Un joc care dă voie atât creativității, cât și imaginației să se desfășoare libere, care permite ca jucători de vârste diferite și cu abilități diferite să petreacă timp împreună, descris de platforma Shut Up &Sit Down ca „unul dintre acele jocuri foarte speciale care reușesc să scoată ce e mai bun din mintea umană, păstrând totodată regulile la minimum”. 

Câștigător al prestigiosului premiu Spiel des Jahres, Dixit vă invită să folosiți ilustrațiile imaginative de pe carduri. În fiecare rundă, un jucător selectează o carte, se gândește la o propoziție și plasează cartea cu fața în jos, comunicându-le celorlalți fraza inspirată de carte. Ceilalți jucători aleg cărțile pe care ei le consideră potrivite și le plasează și ei cu fața în jos. Cărțile sunt amestecate și apoi dezvăluite. Jucătorii votează în secret pentru cartea care se potrivește cel mai bine cu povestea naratorului, iar jucătorul ale cărui cărți sunt alese marchează un număr de puncte. Bineînțeles, adevărata victorie când joci Dixit nu este în acumularea de puncte, ci împărtășirea unei experiențe creative cu familia și prietenii! Jocul are și o serie de extensii creative, pe care le poți găsi în librăriile Carturesti și pe www.carturesti.ro 

Vârstă recomandată: +8 ani 
Număr jucători: 3 -6

Ticket to ride 

Jocul a câștigat numeroase premii internaționale, cel mai important fiind cel din 2005 când a fost desemnat cel mai bun joc la International Gamers Award pentru varianta Ticket to Ride : Europe. Jocul este și un bestseller în categorie, până în 2014 s-au vândut peste trei milioane de exemplare la nivel internațional. În Ticket to Ride jucatorii trebuie să colecționeze cărți pentru a-și realiza intinerariul dintre două orașe sau țări și să acumuleze puncte din biletele folosite. Cei care strâng cei mai mulți pasageri pe ruta lor și cele mai multe puncte din biletele acestora câștigă. 

Vârstă recomandată: +8 ani
Număr jucători : 2 – 5

Squadro  de la Gigamic este „un clasic modern” al strategiei abstracte, un joc din lemn, cu reguli simple și clare. Fiecare jucător trebuie să își mute patru din cele cinci piese pe tablă până ajunge înapoi la start, având grijă să nu își blocheze adversarul pentru că asta îl poate întoarce la poziția de start din care a plecat și, în plus, îi poate aduce adversarului mișcări bonus. 

Vârstă recomandată: +8 ani 
Număr jucători : 2

Laguna albastră, un boardgame simplu și distractiv, destinat întregii familii, populat cu plaje însorite, peisaje tropicale și insule pline de bogății. În calitate de șef de trib trebuie să vă ghidați oamenii pentru a coloniza insule, pentru a construi așezări și a strânge resurse, în speranța că la finalul jocului veți conduce cel mai renumit trib din arhipelag. Un joc care prin intermediul unor mecanici simple reușește să creeze o viziune strategică, fiind destinat atât începătorilor, cât și jucătorilor profesioniști.

 Vârstă recomandată: 8 ani 
Număr jucători: 2-4

Kitty Bitty este un joc distractiv de memorie potrivit pentru cei mici. Cele patru pisicuțe, Kitty, Bitty, Tommy și Luky sunt la ora de culcare, dar vor încă să se mai joace. Jucătorii trebuie să le ajute să facă se întreacă, sărind pe ghemele de sfoara colorată fară ca mămicile lor să le observe și să le oprească.

 Vârstă recomandată: 4 ani 
Număr jucători: 2-6

Dog Rush, un boardgame destinat celor mici, care te provoacă să găsești câinele potrivit în cel mai scurt timp cu putință, trăgând de lesa potrivită din mijlocul sforilor încurcate. Un boardgame asemănător labirinturilor, dar mai antrenant pentru că activează spiritul de competitiv. Jucătorul cel mai rapid și isteț va strânge cel mai mare număr de oase. 

Vârstă recomandată: 4 ani 
Număr jucători: 2-6

Monsieur Carrousel este un boardgame de cooperare. Acțiunea se petrece în inima unui târg de distracții, în care jucătorii trebuie să găsească un loc pentru fiecare copil. Vor alege calul de lemn, delfinul sau avionul cel mic? Miza jocului este ca toți copiii să fie adunați pe arenă înainte să înceapă ploaia și vor fi trimiși într-un loc sau altul prin folosirea zarurilor. Vă va fi necesar să țineți minte care sunt scaunele instalate de copii, pentru că domnul Carrousel vă va întreba în timpul jocului! Răspunsul corect va fi recompensat cu un soare strălucitor, iar greșeala va aduce ploaia. Cel care va reuși să pună toți copiii în carusel înainte de căderea primelor picături de ploaie a câștigă. 

Vârstă recomandată: 4 ani 
Număr jucători: 1-6

Nume de cod este un boardgame care a fost publicat până acum în 38 de limbi și care a câștigat în 2016 distincția Spiel des Jahres (Game of the year), cea mai prestigioasă distincție din categorie la nivel mondial. De asemenea, varianta Nume de Cod Duet a câștigat premiul Golden Geek pentru cel mai bun joc pentru doar doi jucători din 2017. În Nume de cod, două echipe concurează pentru a vedea care dintre ele își poate contacta prima toți agenții. Agenții experimentați (spymasterii) dau indicii sub forma unui cuvânt, iar coechipierii trebuie să dezbată și să deducă ce au vrut să spună aceștia. Varianta Nume de Cod Imagini conține imagini în loc de cuvinte. Simbolurile misterioase de pe hartă sunt coduri pentru locurile unde spionii trebuie să întâlnească agenții secreți. 

Vârsta recomandată: 14 ani 
Număr jucători: 2-8

Story Cubes e un joc minunat de imaginativ, recomandat pentru toate vârstele. Totul este declanșat de cele 9 cuburi care se pot amesteca în peste 10 milioane de moduri. Jucătorul trebuie să arunce cu toate cele 9 cuburi pentru a genera 9 imagini aleatorii și ulterior să le folosească pentru a inventa o poveste care începe cu „a fost odată…” și continua apoi cu elemente din celelalte imagini. 

Varsta recomandata: 6-12
Numar jucatori: 1

Muza este un boardgame de deducție și asociere în care principalul atu al jucătorilor este imaginația. Când ești Muză, fii creativ pentru a-ți inspira coechipierii cu ajutorul indiciilor și al imaginilor suprarealiste. Poți folosi o propoziție sau un cuvânt, poți fredona o melodie sau poți mima pentru a oferi indicii coechipierilor. Provocarea nu este ușoară mai ales dacă adversarii vor decide în ce mod iți poți ghida partenerii de joc. 

Vârstă recomandată: 10 
Număr jucători: 2-12

There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.