Ce se întâmplă dacă pui laolaltă patruzeci de ilustratori din România și-i amesteci bine-bine într-un pachet de Tarot? Fiecare artist interpretează într-o manieră personală, uneori ludică, uneori stranie, cărțile de joc tradiționale. Rezultatul este o colecție de artă în miniatură, care se adresează iubitorilor de frumos, jucătorilor de cărți și celor pasionați de divinație.
Apărut în Italia în secolul al XIV-lea, Tarotul este folosit pentru diverse jocuri de cărți și mai târziu, din secolul al XVIII-lea, pentru divinație.
Pachetul de Tarot conține 74 cărți și este împărțit în Arcana Mare ( primele 22 cărți, numerotate cu cifre romane) și Arcana Mică ( restul 52, împărțite la rândul lor în 4 grupe: cupe, săbii, bastoane și monede). Arcana Mare este specifică Tarotului și are o importanță mai mare în citire. Arcana Mică este echivalentă cu un pachet de cărți, și poate fi folosită pentru jocuri.
Cum se joacă?
Pachetul de Tarot poate fi folosit ca un joc de cărți obișnuit, prin excluderea Arcanei Mari (cărțile cu numere romane) sau pentru divinație.
Contrar opiniei generale, Tarotul nu este un mod de a ghici viitorul, ci mai degrabă de a găsi, prin intuiție, răspunsul la o întrebare ce ne preocupă..
O etalare simplă cu 3 cărți arată astfel: pentru început, se formulează o întrebare, care poate fi legată de orice: viața personală, profesională, de o anumită persoană sau o situație. Apoi cărțile sunt răsfirate și se extrag trei dintre ele. Acestea sunt puse cu fața în sus, în ordinea în care au fost extrase.
Cele 3 poziții pot avea semnificații diferite în funcție de întrebarea pusă. Cele mai comune înțelesuri sunt:
trecut – prezent – viitor/
eu – relația – partenerul /
situația – acțiunea pe care trebuie să o fac – rezultatul /
eu – calea pe care să merg – rezultatul /
ce cred – ce simt – cum să acționez
…și tot așa.